26-09-2011

Yoomurjak's Ring

De Ring van Yoomurjak. De hoofdkarakter van ons verhaal is Jonathan Hunt, een jonge journalist uit New York. Van zijn vaders kant, is hij de grootkleinzoon van Professor Samuel Hunt, de hoofdpersoon van AGON, en van moeders kant liggen zijn wortels in Hongarije. Na zijn moeders dood besluit hij voor het eerst in zijn leven Hongarije te bezoeken. Hij wilde zeker de stad Eger bezoeken, dat de achtergrond is van één van zijn favoriete kinderboek, ’The Eclipse of the Crescent Moon". Het is een antiekboek waarvan de eerste uitgave in 1901 uitkwam.

Het begon met de mysterieuze bronnen van grootgrootvader, door twee brieven, die aan Samuel Hunt door Professor Pál Ábray lang geleden werden geschreven. Jonathan, die een fonds voor mysteriezeegeschiedenis erfde, besloot in Eger naar de nakomelingen van de Hongaarse professor te zoeken. Hij vond snel een aanwijzing in de onbekende stad maar de oude man, die Professor Ábray kende, vertelt eveneens een eigenaardige legende. Volgens zijn theorie, modelleerde de auteur Géza Gárdonyi Yoomurjak, de Turkse karakter in het boek als zijn grootvader en Zsigmond Jámbor, die de assistent was van  Professor Ábray tot de eeuwjaarwisseling, stierf door geheimzinnige omstandigheden. De oude man beweerde dat tijdens die periode Ábray aan een tijdmachine werkte en door een vloek zijn assistent in de tijdreis in de 16de eeuw bleef. De realistische jonge Hunt, die niettemin openstaat voor fantasie, lacht lichtjes om deze theorie maar zal later toegeven dat het verhaal veel correspondeert met de inhoud van de twee brieven die hij in zijn bezit heeft. Het is eigenlijk precies de extra informatie dat het begrijpelijk maakt. M. Mihály Jámbor belooft meer bewijsmateriaal en nodigt Jonathan de volgende ochtend uit voor een ontmoeting, dat echter nooit plaats vindt: omdat de oude man plotseling sterft. In een bericht, dat hij achtergelaten heeft, vertrouwt hij de jonge man toe om zijn onvolledige onderzoek te verwezenlijken en zijn nalatenschap inzameling te bewaken. Jonathan verkrijgt uiteindelijk het bewijsmateriaal en realiseert dat M. Jámbor inderdaad op het juiste spoor zat. De spraak is in het Hongaars met Engelse ondertitels.

 

Hongarije - Eger

 

Dag 1, 17.09.2005: Eger, de stad van legenden

 

Senator Hotel: Kamer 15

Lees in de inventaris (I - rechtsboven in het scherm) de eerste en tweede brief van Professor Abray Je hebt ook "The Stars of Eger" boek in de inventaris. Lees in je notitieboek (N) de brief aan Allison. Ook in de notitieboek kan je alle gesprekken nalezen. Klik op het menu om het spelmenu te openen. Klik weer op de I om de inventaris te sluiten. Ga vooruit. Draai (houd de muiscursor ingedrukt) naar links en bekijk het schilderij aan de muur met de familiewapens. Draai naar rechts, vooruit en pak de afstandbediening van het tafeltje. Gebruik de afstandsbediening op de TV. Zie een toeristenfilmpje over de stad Eger. Verlaat de slaapkamer. Zie op de gang de 2 portretten aan de muur en ga naar beneden.

 

Ontvangsthal

Praat met de receptionist - krijg de stadskaart van Eger. Verlaat het hotel. Nu kan je te voet de stad bekijken op rechtstreeks op de stadskaart (M) naar de locaties gaan. De stadskaart kan je alleen buiten openen en gebruiken. Ga naar het toeristeninformatiebureau (I).

 

Toeristenbureau

Praat met het meisje achter de balie. Vraag aan Juli over Professor Ábray. Een man reageert op de naam Ábray. De man, genaamd Mihály Jámbor wil je ontmoeten in Café Francesco. Praat weer met Juli. Ze adviseert je om een mobiletelefoon te kopen. Verlaat het bureau en ga op de kaart naar de telefoonwinkel. Je loopt naar binnen en koopt automatisch een mobiletelefoon.

 

Café Francesco

Heb een lang en informatief gesprek met Mihály Jámbor.

 

Toeristenbureau

Zeg tegen Juli dat je een mobiletelefoon hebt en je krijgt haar telefoonnummer in je mobiletelefoon. Verlaat  het bureau. De dag eindigt.

 

Dag 2, 18.09.2005: Bewijzen van de eerste tijd reiziger

 

Hotel

Verlaat het hotel en ga op de kaart naar Kocsis St. 8.

 

Huis van Mihály Jámbor

Voor de deur staat een ambulance. Praat met de ziekenbroeder. Draai je om en vooruit om de kaart te openen. Ga terug naar het huis. De ambulance is verdwenen. Klop op de deur maar niemand reageert.

 

Toeristenbureau

Praat met Juli en ze markeert een nieuwe locatie op de map - Ziekenhuis: H.

 

Markhot Ziekenhuis

Praat met de verpleegkundige achter de balie. Praat met dokter,Ostoros. Mihály Jámbor is gestorven aan een hartaanval. De dokter geeft je een envelop. Open de envelop. Lees de brief en krijg de huissleutels van Jámbor.

 

Huis van Jámbor

Open de deur met de huissleutel. Pak het touw, onder het kasje tegen de rechtermuur. Doorzoek het bureau. Bekijk de plattegrond en klik op de plattegrond. Lees de brief van Samuel Hunt aan Abray. Lees 2 andere brieven, agenda en strookje papier met vreemde code tekens. Lees zeker de brief van Gardonyi aan Miss Jalics over de wijn en wijnkelder, zodat Jonathan er iets over zegt.

 

Toeristenbureau

Praat met Juli  over de codetekens en ze verteld over historicus Klára  Bakonyi. Ze markeert een taxistandplaats op de kaart, want je kan de wijnkelder alleen met een taxi bereiken.

 

Café Francesco

Praat met historicus, Klára  Bakonyi. Vraag over de Gárdonyi geheimschriftcode en over de bibliotheek. Nieuwe locatie op de kaart.

 

Lyceum -Academie

Loop naar de achterzijde en zie links en rechts voor de trap een bord. Klik op een verdieping, op het bord om naar die verdieping te gaan.

 

 

 • Eerste verdieping: De Bishop's Bibliotheek.

 • Tweede Verdieping: Observatorium

 • Derde Verdieping: Terras/Balkon

 • Vierde Verdieping: Camera Obscura

 

Eerste verdieping: Bishop's Bibliotheek

Op de gang ga je de eerste deur aan de rechterzijde binnen. Praat met de Bibliothecaris. Vraag over het codeboek. Hij heeft geen codeboek maar weet wel hoe je de stad, Eger in die code schrijft.

Hij geeft je een papiertje met Eger in Encryptie tekst.

Tweede Verdieping: Observatorium: Bekijk alles in de kamer.

Derde Verdieping: Balkon Terras: Ga naar buiten en zie op het balkon de uitzicht over de stad. Ga naar het andere balkon. Zoem in op het grote gebouw - zie Latijnse woorden en Romeinse cijfers op het gebouw. 

Vierde Verdieping: Camera Obscura: Ga de deur door. Draai je om, druk op de lichtschakelaar om het licht te doven en zie een projector in "The Eye of Eger". Klik op Francesco Café en je zoemt in op het café. Doet dat ook zo met het Senatop huis (Gardonyi Museum). Klik op "Quit" om de projector te verlaten. Doe het licht weer aan. Verlaat het museum.

 

Taxistandplaats

Praat met de taxichauffeur en laat je naar de wijnkelder brengen.

 

Istenes Wijnkelder

Ga naar de wijnkelder. Praat met de wijnmeester. Ga links naar de achterkant van de lange tafel. Pak de kaars. Draai naar links en ga naar de achtermuur. Zie een reliëf in de muur. Ga terug en ga tussen de 2 tafels naar de donkere achtermuur. Klik op de muur - je gebruikt automatisch de kaars voor wat licht. Zie geëtste woorden op de muur - JI: I'm captured (JI: Ik ben gevangen ). Ga naar de ingangdeur. Zie rechts een bord met informatie over deze wijnkelder. Ga naar de taxi.. Hij brengt je terug naar de stad.

 

Huis van Jámbor

Klik op het code strookje op het bureau en ontcijfer de code: Zie boven in het scherm de strook met de tekens. Klik op een teken op het codepapier en dan op een letter onder op het codepapier. Die letter wordt in het witte codepapiertje bijgeschreven. De E,G en R letters zijn al genoteerd op het papiertje. De gecodeerde tekens geeft de tekst:

 

I have found the fifth sign. It was carved in the stone of the Hatvani gate. I cannot lose this Mercury guards it. 

 

Gardonyi spreekt van een vijfde Teken dat hij op de Hatvani poort gevonden heeft, die door Mercurius bewaakt wordt.

Toeristenbureau
Praat met Juli. De Hatvani poort werd volledig verwoest. Echter, het huis van Gardonyi is omgebouwd tot een museum. Ze markeert de nieuwe locatie op de kaart. Ze weet niets over Mercurius. Je moet het aan Karla vragen.

Café Francesco
Praat met Karla. Ze vertelt dat Mercurius een planeet, zowel een god is. Hij was de tegenhanger van de Griekse god Hermes, boodschapper van de goden, en was daarom afgebeeld met vleugels en sandalen. Mercurius was de god van de dieven, reizigers, bandieten en kooplieden. Ga op de kaart naar het Gardonyi museum.

Gardonyi Museum
Ga rechts het pad over naar de zijkant van het huis. Ga links en draai links naar de deur. Ga naar binnen. Praat met Iza, de receptioniste. Ze geeft je een brochure, nadat Jonathan de intree betaald heeft. Praat verder met Iza. Mihaly was hier geweest en had ook naar Mercurius gevraagd. Ze kon hem niet helpen, maar ze toont je een rekening, want de zonen van Gardonyi hadden een aantal objecten uit het huis aan een antiek​​handelaar met de naam Mano Hauser in Boedapest verkocht. Kijk naar de brochure in je inventaris. Op de eerste pagina's zijn beschrijvingen van de objecten te zien. Blader naar de volgende pagina. Zie een ​​plattegrond van het huis, waarin de objecten met getallen gemarkeerd zijn. Ga links door de deur naar de slaapkamer.

Gardonyi Museum - Slaapkamer
Overal hangen schilderijen aan de muren. Onderzoek ze allemaal. Sommige schilderijen kan je omdraaien en zie je een letter op de achterkant.

 • Schilderij nr. 2 = K

 • Schilderij nr. 4 = B

 • Schilderij nr. 6 = R

 • Schilderij nr. 10 = Z

Open de boekenkast, links in het achtergedeelte. In de tweede en derde rij van boven kan je de rechtse boek lezen. Kijk naar de piano. Verlaat de slaapkamer en ga in de tegenovergestelde kamer.

Gardonyi Museum - Werkkamer
Er staan vele boekenkasten, waarin je verschillende boeken kan inzien. Zie een landkaart tegen de rechtse muur. Kijk naar de thermometer, tussen de boekenkasten aan de linkerkant. Zie achter het schilderij op de ezel een reliëf tegen de muur. Kijk naar de schrijfmachine op het bureau. In de andere hoek van de kamer hangen twee certificaten en een andere reliëf. Ga terug naar buiten.

Gardonyi Museum - Tuin
Eenmaal terug in de tuin, ga je een stap naar links, en dan rechts naar de omheining. Zie rechts een beeld. Kijk onder op het voetstuk. Zie een  symbolentabel. Ga naar de andere kant van het huis. Kijk naar het standbeeld van Gardonyi. Bel Juli via je mobiele telefoon. Vraag of ze een onderzoek wil doen naar Mano Hauser, die een aantal objecten uit het huis gekocht heeft.

Senator Hotel - Receptie
Om de tijd door te brengen, kan je naar het hotel gaan en vraag aan de receptionist over Mercurius, maar dat helpt je ook niet verder. Dan moet Juli je een sms-bericht gestuurd hebben. Zo niet wacht je even door naar andere locaties te gaan. Ze heeft iets over Mano Hauser gevonden. Hij heeft de objecten van Gardonyi onlangs verkocht aan een antiekhandelaar in Eger, genaamd Tollar.

Café Francesco
Praat met Klara over Tollar. Ze kent de antiquair en markeert de locatie op de kaart - antiekwinkel Castrum. Ga daar naar toe.

Antiquair Castrum
Ga vooruit. Praat 2x met Tollar. Vraag Tollar over de objecten van Gardonyi. Hij heeft op zijn bureau een notitieboek liggen met  lijsten van de objecten en bijgeschreven vanwaar het komt en waar het in het huis stond. Je mag rondkijken. Ga nu de winkel in. Ga een stap vooruit, naar het bureau. Open de bruine notitieboek. Blader twee keer naar rechts. Hierin staan de objecten van Gardonyi. Lees ook de beschrijvingen aan de rechterkant. Belangrijk zijn de volgende objecten:

 • Schrijfmachine - deze stond in de werkkamer onder de landkaart.

 • Voet met vleugel van een bronzen beeld - deze werd gebruikt als deurklopper voor de donkere kamer in de werkkamer.

 • Speelkaarten - deze werden bewaard in de werkkamer in een doos in een boekenkast aan de linkerkant.

Kijk rond in de winkel. Ga terug naar de ingangdeur, draai je om, ga een stap naar het achtergedeelte van de winkel en ga naar rechts. Hier staat de schrijfmachine op een stoel. De fabrikant is "HERMES". We weten al dat de God Mercurius de tegenhanger van de god Hermes is. Ga links een stap verder. Draai links naar het rek. Zie op de middelste plank een bronzen voet met een vleugel, dat ook betrekking heeft op Mercurius. Draai naar rechts, een stap vooruit en een stap naar links. Draai naar rechts en kijk op het tafeltje. Hier staat een doos met speelkaarten. Elke speelkaart heeft een symbool van een planeet. Het symbool voor de planeet Mercurius weet Jonathan niet.
 

Lyceum -Academie
Ga naar de tweede verdieping. Loop in het observatorium rondom de telescopen in het midden van de kamer, naar de vitrines tegen de muur. Hier zie je een beschrijving van de planeet Mercurius en het symbool van het planeet. Dit symbool is ook afgedrukt op een speelkaart in de antiekwinkel.

Gardonyi Museum - Werkkamer
Kijk op de thermometer tussen de twee boekenkasten aan de linkerzijde. Jonathan geeft commentaar dat het iets te maken heeft met Mercurius (kwik). Ga linksachter naar het schilderij op de ezel en draai achter het schilderij naar links. Zie de verfschaduw op de muur waar de kast gestaan heeft met de speelkaartendoos. Achter in de rechter hoek is de deur naar de voormalige donkere kamer, die met de gevleugelde voet uitgebeeld werd. Rechts van de ingangdeur, hangt een landkaart. Onder op het tafeltje stond de schrijfmachine, van Hermes. Open de brochure in je inventaris.

 

Blader naar de tweede pagina met de werkkamer. Als je de muiscursor over de werkkamer plattegrond beweegt, veranderd de muiscursor in een hand. Je moet 2x twee punten in de werkkamer met elkaar verbinden. Klik op een punt en vervolgens op een tweede punt, om ze te verbinden met een rode lijn. Verbind daarna nogmaals twee andere punten met elkaar. Als je de muis weer over de lijn beweegt verdwijnt de getrokken lijn. Het is een pixel jacht, omdat de rode lijnen nauwkeurig met elkaar verbonden moeten worden. Trek een rode lijn vanaf de thermometer nr. 23 naar de verborgen rechtse deur nr. 20. Trek een rode lijn vanaf punt 14 schuin naar beneden naar links. De twee lijnen kruisen elkaar in het midden van de kamer over de tafel. Heb je dit goed gedaan hebt, markeert Jonathan automatisch de tafel. Zo niet, dan moet je de lijnen opnieuw tekenen. Ga dan naar de tafel. Klik op de bloemenvaas. Jonathan vindt een papiertje waarop geschreven is:  JV Seek N. Csonka 7D. Pince. Dit zal een andere aanwijzing zijn, maar wat betekend Csonka M? Bel Juli. Je vraagt wat Csonka M? betekent. Juli zal morgen terugbellen. Jonathan is moe en gaat slapen.

 

 

Dag 3, 19.09.2005: Yoomurjak’s berichten

 

Hotel

De volgende ochtend belt Juli. Ze kon nergens iets vinden over Csonka M. Verlaat de hotelkamer. In de gang worden twee nieuwe schilderijen opgehangen.  Jonathan belt Juli terug. Kijk naar het schilderij met een toren. Het heeft de naam: "Csonka Mecset."

Toeristenbureau
Praat met Juli. Het gaat om een minaret, een Turkse gebedstoren. Juli markeert de locatie op je kaart.

Minaret
Voor de toren is een souvenirkraam. Praat met de verkoopster. Koop een miniatuur toren, folder van  Eger, een toneelverrekijker en een van die houtachtige souvenirtjes vooraan links op de tafel. Bij de ingang van de toren is een informatiebord. Lees de informatie over de toren. De toren is 97 treden hoog. De deur naar het balkon staat in het oosten. Praat met de jonge vrouw. Jonathan vraagt ​​of het een kelder heeft, omdat de 7D op de aanwijzing van Yoomurjak misschien daarna verwijst. Ze denkt van niet. Ga nu de toren in. Eenmaal op de top ga je een stap vooruit en draai dan 6x naar rechts. Hier merkt Jonathan op dat misschien de schaduw van de toren van belang is.

Huis van Jámbor
Ga naar het bureau. Kijk naar de kaart. Zet de miniatuur toren in het midden op de kaart, want daar wordt de minaret aangegeven. Jonathan zet automatisch de kaars op de kaart, om een schaduw van de toren te zien. Klik op de kaart om de toren te draaien. Draai het zo dat je boven in de toren een klein donkere plek kan herkennen, dat de deur naar het balkon voorstelt. Klik vervolgens op de kaars, en draai de kaars met ingedrukte muis, zodat de kaars in een verlengde lijn staat met de deur in de toren. De schaduw van de toren is nu linksboven op de kaart. Als je de kaars juist gedraaid hebt kan je op de schaduw klikken. Jonathan zegt dat de schaduw op Torok 4 valt. Verlaat de woning en ga op de kaart naar deze locatie - huis boven op de kaart.

 

Torok 4
Het huis staat te koop. Ga een ​​stap vooruit in de straat en dan links door de poort. Praat 2x met Marika. Ze toont het huis aan de kopers. Of het huis uit de Turkse tijd stamt weet ze niet, de eigenaar verblijft in Amerika. Er is een kelder in het huis. Je mag rondkijken. Ga dan 2x vooruit, links door de deur en je komt in de kelder. Ga een stap vooruit, draai naar links en neem de lantaarn. Ga achter naar de kacheloven. Kijk naar de ovendeur. Hierop staat de volgende aanwijzing: "JII De ring ...". Een deel van de zin ontbreekt. Dit moet op de ovenschuif gestaan hebben, maar die is er niet meer. Loop terug naar de stenentrap. Halverwege de trap is een plank tegen de muur. Kijk naar de plank en neem de kleine keldersleutel. Ga terug naar buiten. Praat weer met Marika. Ze kan zich de ovenschuif niet meer herinneren, maar ze weet dat Tibi een houten kist aan de antiekhandelaar, Tollar verkocht heeft.

 

Antiekwinkel

Praat met Tollar over de ovenschuif, de houten kist en de sleutel die je gevonden hebt. Als er iets waardeloos in de kist ligt, mag je het houden. Ga naar de kist achter Tollar. Klik op de kist.  Ze openen de kist. Jonathan krijgt de ovenschuif met de opdruk: "En ... het eindigde hier..". Verlaat de antiekwinkel. Juli belt. Ze klinkt depressief en wil je spreken in het café.

Café Francesco
Praat met Juli, Ze denkt dat je iets illegaals aan het doen bent. Jonathan verteld haar het hele verhaal en kan haar overtuigen. Juli zal blijven helpen. Samen ontcijferen ze de inscriptie op de ovenschuif, met aan het einde een ornament, dat op een Turkse tulband lijkt. Jonathan en Juli denken dat deze tulband naar Turkse graven verwijst, omdat deze voorzien zijn van tulbanden. In het Etnografisch Museum kan Jonathan meer informatie vinden. Ga op de kaart naar dit museum.

Etnografisch Museum
Loop achter naar de houten poort. Draai  voor de poort naar rechts en zie enkele stenen tulbanden. Jonathan onderzoekt alle tulbanden maar vindt geen inscriptie. Ga dan een stukje terug en ga het museum in. Praat met de violist. Ze weet niet waar je nog meer tulbanden kan vinden, maar ze kent Laszlo Czifra, een lokale historicus die nu in het Turks bad is. Hij kan je misschien verder helpen. Je kan rondkijken in het museum, maar je zal hier niets vinden. Ga onder op de kaart naar het Turks bad.

Turks bad
Praat met de man bij de ingang. De heer Czifra zit in het Turks bad. Ga twee stappen naar voren en ga rechts naar de badruimte. Praat met Mr. Czifra over de tulband. Hij vertelt je van een huis met een tulband. Ga op de kaart naar dit huis.

Jokai St. 2
Aangekomen bij het huizencomplex, klop je een paar keer op de grote ingangdeur. Druk dan naast de deur op alle bellen, maar niemand laat je binnen. Ga uit de close-up van de bellen. Een jongen komt op de fiets, drukt een code in en gaat door de deur naar binnen. Je hoorde de tonen van het codeslot. Kijk naar het codeslot onder de bellen. Wil je de tonen nogmaals horen, druk je een willekeurige code in. De jongen komt dan naar buiten. Druk weer een willekeurige code in, de jongen komt weer en drukt de code opnieuw in. De juiste cijfercombinatie is: 871430. Ga door de geopende deur. Ga 2x vooruit en draai naar links. Ga vooruit naar het blauwe huis. Kijk omhoog en klik op de stenen tulband. Gebruik de toneelverrekijker op de tulband. Je kan dan de opschrift lezen: "JIII eigenaar". Jonathan ontcijferd ook nog: "Zijn schoonheid is zeer spraakzaam onder mij". Verlaat het huizencomplex. Aan de overkant van de straat staat een kerk. Kijk op de stenenversiersel boven de kerkdeur met de toneelverrekijker. De inscriptie is in het Latijns.

 

Turks bad

Praat met de man aan de deur, om binnen te mogen. Ga naar het bad en praat met Mr. Czifra. Hij vertelt dat het woord "schoonheid" op een talisman wijst, dat staat voor 'de hoge' en "onder mij" op een graf. Je moet in het kasteel rondkijken.

Straat naar het kasteel
Ga op de kaart naar de straat dat leidt naar het kasteel. De straat naar het kasteel is rechtsboven op de kaart. Op de straat ga je een stap verder door. Draai naar rechts en kijk in het gras. Neem de werphaak. Ga twee stappen verder en kijk op het informatiebord aan de rechterzijde. Het kasteel werd in de Turkse tijd ook als tombe gebruikt. Ga verder naar de stadkaart. Ga naar het kasteel - kanonpictogram.
 

Kasteel
Ga op het binnenterrein naar het einde van het middenpad. Hier zitten een paar vrouwen voor een deur. Ga door deze deur. Je komt in de oude tombe met een sarcofaag. Onderzoek de vier zijden van de sarcofaag, en zie op elke zijde een versiering. Verlaat de tombe. Als het goed is moet Juli nu bellen (loop wat rond, tot ze belt). Ze heeft een bericht over Mr. Czifra. In het kasteel ligt de Talisman. Juli is onderweg met haar vader. Hij is de chef van de bewakers van het kasteel. Draai naar rechts als je nog met je rug naar de tombe staat. Ga de trap omhoog. Aan het einde van het balkon staat een bewaker. Vraag hem over de talisman. Je kunt hem vinden in de rode kamer. Ga hier door de deur het gebouw in.

 

Draai naar links, loop door de zalen tot je in de laatste zaal komt. De muren van deze zaal zijn rood. Kijk naar de twee vitrines aan de linkerzijde met de modellen. Ga achter verder. Ga naar de vitrine tegen de rode muur. Kijk in deze vitrine en zie dat de Török Talisman momenteel gerestaureerd wordt. Verlaat het gebouw. Buiten, praat je weer met de bewaker. De restaurateur is op vakantie, zodat het minstens een week zal duren voordat de talisman weer te zien is. Ga de trap naar beneden. Onder aan de trap draai je naar rechts. Ga 6x vooruit, en zie op het einde aan de linkerkant enkele tulband grafstenen. Een beetje verder door is de gesloten deur van de restauratie kamer.

Toeristenbureau
Nu Juli er niet is, praat je met Evi. Ze stelt voor dat je een bericht voor Juli achterlaat. Draai naar de werkplek van Juli. Klik op het kladblokje op de balie. Terwijl Jonathan een bericht schrijft, ziet hij de sleutelbos van Juli's vader, de chef van de bewakers, en neemt deze mee.

Kasteel
Combineer in je inventaris de werphaak met het touw om een ​​enterhaak te krijgen. Nu wordt het nacht. Jonathan klimt over de muur en komt in de restauratie kamer. Zodra je kan, ga je een stap vooruit. Draai een beetje naar links. In het donker moet je nu een klik punt vinden. Klik op de plek waar de cursor een + toont, om dichter op een tafeltje te kijken. Het is nog te donker. Druk op het lichtknopje aan de rechterkant op het tafeltje. Klik dan op de talisman op het tafeltje. Jonathan opent de talisman en ziet er een aanwijzing in. Hij schrijft het in zijn notitieboek. Hij sluit de talisman. Er wordt dan op de deur gebonsd. Juli en haar vader staan voor de deur. Jonathan probeert alles uit te leggen en zegt dat Juli voor hem werkt. Ze gaan samen iets drinken.

Dag 4, 20.09.2005: Op het spoor van de ring
 

Senator Hotel - Kamer 15
Jonathan wordt de volgende ochtend wakker met een flinke kater. Kijk in zijn notitieboek van dag 3, voor de vierde aanwijzing: "JIV Boldogi". Lees ook het gedicht van Yoomurjak: Hij spreekt dat in deze plaats de talisman en de beenderen van degenen die hier rusten een vreemde geschiedenis hebben, en met een geheim leefde en daarmee stierven. Hij zag de toekomst met een Oog en het verleden met de andere. De grootvader hoorde het nieuws van zijn kleinzoon. Het werd gebracht door een Engelse bode in een gevederde hoed. Om zijn vijanden te vernietigen, nam hij het vuur uit zijn huis.

Senator Hotel - Receptie
Praat met István over Boldogi, maar hij weet niets over deze naam.

Turks bad
Vraag ook aan Mr. Czifra over Boldogi, Hij weet ook niets over de naam, maar heeft er weleens iets over gehoord. Hij stuurt je naar het stadhuis. Daar kan Geza Darazs, een van zijn oud-studenten, je misschien helpen.

Stadhuis
Praat met Mr Darazs. Er woont een familie Boldogi buiten Eger in Szarvasko. Het adres schrijft hij op een papiertje. Ga naar de taxistandplaats. Praat met de taxichauffeur. Jonathan toont automatisch het adres.

Huis van Pal Boldogi
Praat buiten met Mevr. Boldogi. Haar man sprak altijd van een schat van de Boldogi's en dat hij op een dag rijk zal worden. Maar hij heeft nooit naar de schat gezocht. Jonathan zal later terugkomen om met Pal erover te praten. Ga terug naar Eger.

Senator Hotel - Receptie
Praat met Istvan. Mr. Czifra heeft een bericht voor je achtergelaten. Hij weet waar hij de naam Boldogi eerder gehoord heeft. Het heeft iets te maken met de Nagyliter Inn, dat ooit toebehoorde aan de familie en werd later verkocht aan de familie Bajzik. Praat nogmaals met Istvan. Hij herinnert zich een Blanka Bajzik.

Toeristenbureau
Praat met Juli. Ze heeft samen met Blanka op school gezeten. Ze geeft je het adres van Blanka's ouders. Ze weet ook waar de Nagyliter Inn gestaan heeft. Beide adressen worden toegevoegd op de stadskaart. Ga naar de voormalige Nagyliter Inn.


Dobo St. 28
Ga naar de binnenplaats. Kijk hier omhoog, naar het balkon. Praat met de vrouw met een plumeau. Ze is niet erg vriendelijk.

Ze houdt haar huis en kelder, altijd schoon en opgeruimd. In de kelder mag je niet komen. Ga naar het appartement van Bajzik.

 

Het appartement van Bajzik
Loop twee stappen vooruit, draai naar rechts en loop naar het appartementsgebouw. Kijk naar de deurbellen. Druk op de deurbel van Bajzik. Ga naar binnen. Je loopt naar de vierde verdieping. Ga naar de voordeuren. Draai naar links, druk op de bel van het appartement van Bajzik. Praat uitvoerig met de heer Bajzik. Hij herinnert zich de Nagyliter Inn, die zijn familie ook weer moest verkopen in 1810. De wijnkelder was goed uitgerust. Hij denkt dat zijn voorouders wel een aantal wijnvaten meegenomen hebben. Dat daar een schat ligt is volgens hem uitgesloten.

Huis van Pal Boldogi
Ga naar de taxistandplaats en ga met de taxi weer naar het huis van Boldogi. Er staat nu een auto op de oprit, dus hij zou aanwezig zijn. Ga door de tuin naar het eerste huis aan de linkerzijde. Pal is thuis. Ga links naar de woonkamer. Pal is niet zeker of de legende van de schat een verbeelding van zijn voorouders was. Echter, de Boldogi's hadden een lijfspreuk: "De schat van de Boldogi's is in de vaten verborgen.". De familie Bajzik hadden hun eigen wijn, zodat de familie Boldogi die wijn verkocht aan Mr. Taray, eigenaar van de Isteness wijnkelder.

Isteness wijnkelder
Ga weer met de taxi naar de wijnkelder. Praat met de wijnmeester, Tamas Nagy. Hij zal Mr. Taray proberen te overtuigen om de lege vaten van de familie Boldogi te verkopen, als je hem hun familiewapen beschrijven kan, want er liggen nog altijd vele oude wijnvaten opgeslagen in de wijnkelder.

Huis van Pal Boldogi
Praat met Pal. Hij weet niet hoe het familiewapen eruit zag, want die is lang geleden verloren geraakt. Als Jonathan naar documenten vraagt herinnert Pal een gedicht dat hier in de kamer ingelijst tegen de muur hangt. Niemand kon het vertalen. Draai naar rechts. Kijk naar het gedicht. De Engelse tekst van het gedicht komt in je notitieboek. Praat nogmaals met Pal. Dit is slechts een kopie. De oorspronkelijke hing in de Nagyliter Inn.

Lyceum -Academie - Bisschop Bibliotheek
Praat weer met de bibliothecaris. Hij zal een boek over heraldiek (wapenschilden) voor je opzoeken en zal het naar de leeszaal brengen. Na het gesprek gaat Jonathan automatisch naar de leeszaal.

Ga rechts aan het bureau zitten. Kijk in het bruine heraldiek boek, linksonder in het scherm. Je hebt een overzicht van de hoofdstukken.

 • Blader naar hoofdstuk 3. Hier staan verschillende vormen wapenschilden afgebeeld. Op de linker pagina zie je het juiste schild op de onderste rij uiterst links.

 • In hoofdstuk 5 worden de kleuren beschreven. De kleur "Argent" is zilver en betekent wit. Het wordt in de bovenste rij uiterst rechts getoond.

 • In hoofdstuk 6 worden de kleine versiersels van de wapens beschreven. Op de volgende pagina staan afbeeldingen.
  Op de derde pagina met afbeeldingen, zie je op de linkse pagina de juiste beschrijving in de onderste rij - uiterst links.

Nu kan je met behulp van de documenten een wapenschild tekenen.

 1. Het wapen heeft de vorm van een Gallische schild (zie hoofdstuk 3 van het bruine boek).
  Klik op de vorm linksonder in de oranje tekensjabloon, linksboven in het scherm.

 2. Telemos bewakers houden de wacht:
  Op de rechterzijde zijn zes venstertjes met verschillende versiersels.
  Klik in het vierde venstertje van boven 4x op de pijl naar rechts, om de bewakers te plaatsen.

 3. Een leeuw met een gebogen zwaard wordt afgebeeld in het embleem:
  Klik 22x op de pijl naar links op het alleen staande venstertje boven in het scherm.
  Klik dan op de getoonde leeuw met gebogen zwaard en met de muis ingedrukt sleep je de leeuw naar het wapenschild en zet de leeuw erin.

 4. Boven in het wapen worden 2 witte hoeken getoond met daarin een wijnvat:
  Links in het notitieboek zijn vormen te zien. Selecteer de middelste vorm uit de bovenste rij. De hoeken worden wit getekend in het wapen.
  Klik op de blauwe kleur in het verfpalet en klik daarna in het onderste deel van het wapen, om het schild blauw in te kleuren. De twee bovenste hoeken blijven wit.Klik nu 27x op de pijl naar rechts op het venstertje boven in het scherm. Zet een wijnvat in de witte linker hoek en een vat in de rechter hoek van het embleem.

 5. De helm kijkt naar links en heeft een gesloten vizier:
  Klik 6x op de pijl naar rechts van het tweede venstertje van boven.

 6. Bovenop het wapen komt een leeuw op een kroon, met een gebogen zwaard:
  Klik 8x op de pijl naar rechts van het eerste venstertje van boven.

 7. Enkele versieringen plaatsen:
  Klik 8x op de pijl naar rechts van het derde venstertje van boven.
  Klik 2x op de pijl naar rechts van het tweede venstertje van onder.
  Klik 4x op de pijl naar rechts van het onderste venstertje.

Je hebt een wapenschild.  Ga uit de close-up - klik linksonder in het scherm op de X. Je krijgt een papiertje met het getekende wapenschild in je inventaris.

 

Isteness wijnkelder
Praat weer met de wijnmeester. Hij kijkt naar het wapenschild en haalt uit de wijnkelder het wijnvat. Als de wapenschildtekening goed is, krijgt Jonathan het enige vat dat nog steeds hier opgeslagen ligt. Hij zal automatisch de wijnkelder verlaten en rijdt met de taxi terug naar Eger. Tijdens de reis belt hij Juli en vraagt ​​haar naar het hotel te komen.

Senator Hotel - Kamer 15
Ga naar het hotel. Ga naar binnen. Juli wacht al op je. Samen gaan ze naar de hotelkamer en openen het wijnvat. Jonathan neemt een kleine kistje uit het vat. Uit het kistje neemt hij de ring van Yoomurjak. De ring heeft een soort codeslot.

Dag 5, 21.09.2005: De kracht van de ring
 

Senator Hotel
Jonathan wil de code voor de ring vinden. Juli zal in zijn kamer blijven. Om de code te kunnen vinden, moet je dieper in het leven van Gardonyi graven.

 

Gardonyi Museum
Praat 2x met Iza. Er is een pakje voor Mihaly bezorgd. Mihaly had hier lang op gewacht. Hij had veel onderzoek gedaan om aan de oude documenten van Gardonyi te komen en heeft ze tenslotte in Duitsland gevonden. Omdat Jonathan dezelfde sporen volgt, geeft ze uiteindelijk het pakje. Lees de brief van Andreas Korompai op het pakje. Hij geeft de documenten aan Mihaly, omdat ze voor hem geen waarde hebben. Je opent het pakje. Kijk naar de documenten van Gardonyi. Ze zijn versleuteld, maar je hebt ook een decodeercode in je inventaris. Combineer de decodeercode met de documenten. Jonathan noteert de vertaling in zijn notitieboekje:

"De documenten zijn voor de personen die alles geven in het belang van de wetenschap. Zij zullen voor degene zijn, die in de toekomst niet naar de schat, maar naar de waarheid  zoeken". De documenten zijn in gedicht vorm geschreven (cryptische omschrijvingen). Er moeten 5 boeken gevonden worden die je de weg wijzen. Enkele belangrijke passages uit de 5 documenten:

 1. Het pad voert door het dal van de doden. Kijk naar de Duitse keizer, die 10 jaar leefde. Neem wat van Boldizsar achtergelaten werd. Het licht van de ster schijnt op de herinneringen.

 2. De torso in de tuin zal een nieuwe taal spreken. In een grote tuin is een poort die nergens naar leidt. Daar is een witte bank voor minnaars en ten noordoosten een urn. De eeuwige astronoom zal over een andere ster spreken.

 3. Soms is dat wat ontbreekt, belangrijker dan wat aanwezig is:
  Latijnse spreuk 1: URA FRATUM MINORUM
  Latijnse spreuk 2: CRUX AVE SPES UNICA
  Latijnse spreuk 3: CON ENTUS ORDINIS F.F. MINORUM CON ENTUALIUM
  Latijnse spreuk 4: PRO HETA ALTISSIMI
  Latijnse spreuk 5: DEO O. M. IN HONOR M
  Latijnse spreuk 6: DECU SU UNIUS LUSTRI EXSTRUCTA
  De professor in de anatomie zal je een nieuwe ster tonen.

 4. Een pad leidt uit de hemel der kunst naar de aarde. Wek de sleutel van de zevende symfonie van Schubert op. Lees de glorieuze kwartsext akkoord. Als je bij de grondtoon er 3 toevoegt, in het midden 3 en 6 aan het einde van de sounds, zal je de lust voor het oog begrijpen. De zachte penseel streelt het gezicht van de Lady - Schilderij van Feszty. Apostel Casagrande met een breedzwaard.

 5. De lange reis brengt je naar de wetenschap van de technologie. Het kronkelende pad zal je op een kaart moeten vinden. Lees het document, die door Dobo zelf bewaakt wordt. Kijk naar de versiering op de gele muur. Een ingang naar de kelder van de geestelijken is gemarkeerd. Een enkele poort die tegelijkertijd een uitgang is. Daar zal je de ondergrondse moeten bezoeken, om de zuidelijke ster te vinden.

Je hebt ook een vijfpuntige ster tekening in je inventaris. Verlaat het museum. Zodra Jonathan op straat komt, wordt hij aangevallen door een brutale man. Hij wil iets van Jonathan, maar Jonathan weet niet waarover het gaat. Met enkele bedreigingen laat hij Jonathan gaan.

Lyceum -Academie: Bisschop Bibliotheek
Praat met de bibliothecaris. Hij kan je niet helpen met de 5 boeken die je zoekt. Hij heeft meer aanwijzingen nodig. Bezoek de andere verdiepingen.

Lyceum -Academie: Terras
Ga beneden naar de begane grond, en selecteer de derde verdieping op het bord. Boven ga je door de linkse deur naar het balkon. In de achtergrond zie je de kathedraal. Kijk naar de Latijnse spreuk op de kathedraal. Het is een aanwijzing voor het derde boek. Is het je opgevallen dat de R ontbreekt in het document van Gardonyi (Latijnse spreuk 6). De R is wel in de Kathedraal muur. In het document wordt gezegd dat wat ontbreekt, belangrijker is! Noteer daarom de letter R.

 

DECURSU UNIUS LUSTRI EXSTRUCTA

 

Lyceum -Academie - Observatie Camera
Terug naar de begane grond en naar de vierde verdieping. Ga door de deur. Draai je om en druk op de lichtschakelaar. In het midden van de kamer wordt nu een deel van de stad geprojecteerd op de lichtplaat in "The Eye of Eger". Je ziet de kathedraal en je kan kijken naar het Francesco café het Gardonyi museum en andere plaatsen (scroll door aan de rechterzijde). Je kan er verder niets meedoen. Misschien dat de historicus je weer kan helpen.

Turks bad
Czifra weet niets over een Duitse keizer of iemand met een bijnaam die hier in Eger begraven ligt. Er is een kapel, waar een aantal Duitsers begraven liggen. Het is de Rokus kapel. We gaan eerst in de stad meer informatie zoeken over de boeken.

Etnografisch Museum
In het gedicht voor het vierde boek wordt over de 7de Symfonie van Schubert geschreven. Praat met de violiste. De dame vertelt je dat de 7e symfonie nooit voltooid werd, en het werd in C-Majeur geschreven. Het akkoord van de C- majeur is CEG, maar van de kwartsext akkoord zou dat GCE zijn. Als je nu de aanwijzingen verder volgt en van toon G uitgaat en dan drie tonen verder gaat en ook met de andere 2 tonen (midden 3 en 6 aan het eind), kom je op nergens uit. Jonathan krijgt het idee om een schrijfmachine te gebruiken om de volgende aanwijzingen voor boek 4 te volgen - (het kan zijn dat je niet toegelaten wordt in het museum door de man die je eerder bedreigde. Je kan dan pas terug naar dit museum als je alle boeken gevonden hebt in de bibliotheek, maar dat is dan niet meer nodig. Je hoeft niet met de violiste te praten om de akkoorden hint te krijgen).

 

Senator Hotel - Receptie
Vraag aan Istvan over de grote tuin, in het gedicht voor het tweede boek. Hij denkt dat het de Aartsbisschop park is en markeert de locatie op de kaart.

Toeristenbureau
Juli is er niet. Praat met Evi. Vraag over de kelder van de geestelijken. Het hoofdkantoor van de bisschoppen was vroeger in het kasteel. Onder de gehele stad is een doolhof van gangen en is een stad bij wijze van spreken onder de stad, maar de gangen zijn nog niet gerenoveerd. Om in dit doolhof te komen, moet je met Geza praten in het stadhuis. Hij is de man van Evi. Ze zal hem telefonisch op de hoogte brengen. Deze informatie is voor het vijfde boek.
 

Rokus Kapel
Gebruik de kaart om naar het kapel te gaan - onderkant rechts op de kaart. Ga 3x vooruit en draai naar links. Kijk op de grafsteen....NCSICS, Boldizsar, 1825-1865. De achternaam kan je niet volledig lezen. Boldizsar is de voornaam. Loop naar het kruis. Ga verder naar de graven aan de achterkant van de kapel (3xV). Kijk naar de grafsteen van: Kaiser, Vera, 1842-1852. Een keizer is een Duitse heerser. Vera werd slecht 10 jaar oud. Als je nu de te lezen achternaam van Boldizsar samenvoegt met de voornaam van de Duitse heerser, krijg je zo de naam van het eerste boek.

 

Boek 1: VERANCSICS

Aartsbisschop Park
Ga op de kaart naar de grote tuin - onderkant links. Ga vooruit, tot je op een kruising komt (7xV). Je kan rechtdoor en naar links. Rechts is een ingangpoort van een groot gebouw. Loop naar de muur, links van de poort. Hier ligt een verborgen pad. Volg dit pad (2xV), en draai naar links. Zie een oude stenen poort op het gazon. Omdat het buiten is, leidt dit nergens naar toe. Dit moet de poort zijn in het gedicht. Ga door de poort. Draai je om, en kijk naar het bovenste deel van de poort aan de achterzijde. Noteer het eerste symbool. Ga terug naar de kruising. Kijkend naar de ingangpoort, draai je naar links en ga 4xV over het pad. Draai naar links en loop naar de brug (4xV). Op de brug zitten jongeren (witte bank voor minnaars). Je staat midden op de brug. Kijk rechts naar de reling. Onder op de steen zie je een tweede symbool. Noteer deze ook.

 

Ga verder rechtdoor to je bij een fontein komt (8xV). Rondom de fontein staan vier urnen. Volgens de aanwijzing, moet het de urn in het noordoosten zijn. Omdat je niet weet waar het noorden is, ga je eerst links naar een informatiebord. Op het bord is een kaart van het park. De richtingspijl wijst naar links en geeft het noorden aan. Ga uit de close-up van het informatiebord. Draai naar rechts. Ga naar de urn, en kijk naar de urn. Noteer het derde symbool. Neem het pad links van het informatiebord om terug te keren naar de poort op de kruising. Ga rechts terug naar de ingang van het park.

Gardonyi Museum - Tuin
Ga naar het standbeeld in de tuin, met de symbolentabel. Kijk naar de drie symbolen, die je eerder genoteerd hebt, en noteer de bijbehorende letters:

 

 1. Tweede kolom van rechts, derde symbool van onderen = SAC

 2. Tweede kolom van rechts, bovenste symbool = ROB

 3. Rechterkolom, derde symbool van onderen = OSCO

Boek 2: SACROBOSCO

 

Gardonyi Museum - Werkkamer
Ga in het museum. Ga rechts naar de werkkamer. Gebruik de schrijfmachine op het bureau. Volg de aanwijzingen uit document 4. Je hebt het akkoord GCE  van de violist:

 • Voor de grondnoot 3 toevoegen = van G uit, 3 toetsen verder naar rechts = K

 • Voor de midden noot ook 3 toevoegen = van C uit, 3 toetsen verder naar rechts = N

 • Voor de laatste noot 6 toevoegen = van E uit, 6 toetsen verder naar rechts = O

Gardonyi Museum - Slaapkamer
Je hebt al eerder op de achterkant van de schilderen gekeken. In het document voor boek 4 is een aanwijzing over een schilderij met een vrouw. Het is geschilderd door Feszty. Links van de piano hangt een schilderij (6) van een vrouw. Draai het om en noteer de letter R. Nu nog de laatste aanwijzing over apostel Casagrande vinden.
 

Jakoi St. 2

Draai je om bij de grote ingangdeur. Aan de overkant van de straat zie je een kerk. Kijk op de stenenversiersel boven de kerkdeur met de toneelverrekijker. De opschrift is in het Latijns geschreven. De onderste regel is compleet. De letter die in de eerste spreuk in het document ontbreekt is de C.

 

CURA FRATUM MINORUM = Letter C (eerste letter).

Lyceum -Academie

Verlaat het gebouw. Buiten, sta je voor een bestelbusje. Draai iets naar links en ga achter het bestelbusje voorbij. Ga aan de overkant van de straat naar de kathedraal en ga naar binnen. De kathedraal wordt toegevoegd op de stadskaart.

 

Kathedraal
Binnen, loop je door het gangpad, tot in het midden van de kerk. Draai naar rechts. Achter hangt een schilderij met een Latijnse spreuk. Ga naar dat schilderij en kijk het van dichtbij.

O CRUX AVE SPES UNICA = Letter O (tweede letter)
Ga naar de tegenoverliggende zijden, en kijk naar dat schilderij met de Latijnse opschrift:
PROPHETA ALTISSIMI = Letter P (vijfde letter)

Ga terug naar het midden. Kijkend naar het altaar zie je rechts een bord. Lees de informatie op het bord. De informatie is een aanwijzing op het vierde document over Casagrande. Vier apostelen sieren de ingang van de kathedraal.: St. Stephan, St. Laszlo, St. Peter en St. Paul. Verlaat de kathedraal. Buiten zie je vier standbeelden. Alle hebben verschillende voorwerpen in hun handen. De aanwijzing was breedzwaard. Kijk naar het rechtse standbeeld als je naar de kathedraal kijkt. Op het boek is de letter R. Het vierde boek is compleet.

Boek 4: KNORR
 

Stadhuis
Geza verwacht je al. Het doolhof is niet toegankelijk voor toeristen, maar Jonathan zeurt door tot Geza hem de sleutel geeft. Jonathan moet een lamp meenemen. De vijfde Latijnse spreuk is te vinden in de buurt van het stadhuis. Verlaat het stadhuis. Buiten draai je naar links,2xV, draai naar rechts, V, draai naar links, 2xV naar de straat met de cafés. Draai naar rechts, 1xV en draai naar rechts. Loop achter naar het standbeeld in het midden van het grote plein (6xV). In de voet van het standbeeld is een ingegraveerd patroon van lijnen. Jonathan kopieert de gravure op de voet van het standbeeld en komt in je inventaris. Deze gravure wordt vermeld in document 5:  Lees het document, die door Dobo zelf bewaakt wordt. Ga een stap terug. In het midden van het plein ga je naar links. Je staat voor de ingang van een andere kerk. Kijk omhoog naar de bovenste opschrift (er zijn twee opschriften, maar kijk naar de hoogste):

DEO O. M. IN HONOREM = Letter E (zesde letter)

Draai voor deze kerk naar links. Ga 3xV en draai naar het huis aan de rechterkant. Kijk naar de opschrift boven de deur:
CONVENTUS ORDINIS F.F. MINORUM CONVENTUALIUM = Letter V en V (derde en vierde letter)
Je had de laatste letter al gevonden op het terras van de Academie:
DECURSU UNIUS LUSTRI EXSTRUCTA = Letter R (zevende letter)

 

Boek 3: COVVPER
 

Minaret
Ga een stap rechtsom de toren. Draai naar rechts en ga naar de gele muur (2xV). Zie op de muur links van de deur een andere tekening. Jonathan kopieert de patroon op de leisteen. Dit moet de versiersel op de gele muur zijn, in document 5.

Doolhof
Onder in de doolhofstad vind je de naam voor boek 5. Ga op de stadskaart naar de ingang van het doolhof. Jonathan opent de poort en gaat naar binnen. Bestudeer in je inventaris de gravure patroon - kopie gemaakt van het standbeeld. Ook in document 5 staat iets over een enkele poort. In figuurlijke zin, kan dit ook een individuele streep zijn. Als je naar de gravure kijkt, is er maar een plaats waar twee lijnen recht naar beneden getekend zijn. Dit moet de ingang zijn. Volg de lijnen, want de tussenruimtes lopen allemaal dood. Welke weg je moet nemen, geeft de patroon gravure op de gele muur aan. Een <, betekent dat je naar links moet draaien, een > naar rechts en een X rechtdoor. Neem de volgende weg:

 

 1. Twee maal rechtdoor

 2. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 3. Draai naar rechts en 1x rechtsdoor

 4. Draai naar links en 1x rechtdoor

 5. Draai naar links en 1x rechtdoor

 6. Draai naar rechts en 1x rechtsdoor

 7. Draai naar links en 1x rechtdoor

 8. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 9. Draai naar links en 2x rechtdoor

 10. Draai naar links en 4x rechtdoor

 11. Draai naar rechts en 1x rechtsdoor

 12. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 13. Draai naar links en 2x rechtdoor

 14. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 15. Draai naar links en 1x rechtdoor

 16. Draai naar links en 4x rechtdoor

 17. Draai naar rechts en 1x rechtsdoor

 18. Draai naar links en 2x rechtdoor

 19. Draai naar links en 1x rechtdoor

 20. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 21. Draai naar links en 2x rechtdoor

 22. Draai naar rechts en 2x rechtdoor

 23. Draai naar rechts en 1x rechtsdoor

Aan het einde van het doolhof veegt Jonathan de stof weg op een metalen plaat, en kan dan een woord lezen:

 

Boek 5: BESSONI

 

Na het tussenfilmpje draai je je om, om het doolhof te verlaten. Ga op de kaart naar de bibliotheek, want je hebt alle aanwijzingen voor de vijf boeken verzameld.

Lyceum -Academie - Bisschop Bibliotheek
Praat met de bibliothecaris. Type de gevonden boeknamen op het toetsenbord van de getoonde schrijfmachine. Hij laat dan het boek door een collega naar de leeszaal brengen. Vervolgens ga je achter naar de leeszaal om in het boek te kijken. Dan moet je terug naar de bibliothecaris en type de volgende naam in. Je kan geen twee boeken tegelijk bestellen, want er wordt altijd maar een boek in de leeszaal gelegd. Blader door de boeken in de leeszaal. Je vindt in elk boek een gekleurde sterpunt met een Romeinse cijfer:

 1. Boek 1: VERANCSICS = roze sterpunt V (5)

 2. Boek 2: SACROBOSCO = blauwe sterpunt IX (9)

 3. Boek 3: COVVPER = paarse sterpunt III (3)

 4. Boek 4: KNORR = gele sterpunt VII (7)

 5. Boek 5: BESSONI = groene sterpunt XII (12)

Zodra je de vijf sterpunten/vlieger verzameld hebt, plaats je ze in de stertekening in de inventaris. Je moet ze in de juiste posities plaatsen.

Als we ervan uitgaan dat de getoonde Romeinse cijfers bedoeld zijn als uur aanduiding plaats je de sterpunten als volgt:

 

 1. Begin met de groene sterpunt op 12 uur (12)

 2. Draai vanaf 12 uur met de klok mee en de volgende is dan de paarse sterpunt (3)

 3. Dan de roze sterpunt (5)

 4. Dan de gele sterpunt (7)

 5. En als laatste de blauwe sterpunt (9)

Tussendoor heeft Juli een paar SMS berichtjes gestuurd. Ze heeft het hotel verlaten en de ring meegenomen. Verlaat de bibliotheek. Je krijgt weer een berichtje van Juli. Ze heeft de ring aan Istvan van het hotel gegeven, omdat ze de verantwoordelijkheid te groot vond.

Hotel Senator - Receptie
Praat met Istvan. Hij heeft het doosje met de ring in je kamer gelegd. Daarbij zegt hij dat je kamer overhoop is gehaald. Het lijkt erop dan de man die je bij het Gardonyi museum bedreigd had, je kamer doorzocht heeft. De ring moest toen nog in Juli's bezit zijn, en hij de ring niet kon vinden. Istvan heeft de kamer weer opgeruimd. Ga naar je kamer.

Hotel Senator - Kamer 15
De ring ligt op het dressoir. Open het doosje. Klik op de sterren in de volgorde van de boeken, maar dat werkt niet. Je kan totaal 12 keer klikken voordat de ring hersteld in zijn oorspronkelijke positie. Heeft het iets te maken met de kleuren in de stertekening en je kan er totaal 12x op klikken. In de brief van Gardonyi aan zijn broer schreef hij dat hij 12 steden bezocht heeft. Als je de brief nogmaals wil lezen ga je naar het huis van Jambor en lees deze brief op het bureau. In het Gardonyi museum hangt een landkaart aan de muur. De provincies hebben een verschillende kleur. Ga dus terug naar het museum.

Gardonyi Museum - Werkkamer
Kijk naar de landkaart. Nu kan je inzoomen in de vier hoeken, om ze van dichterbij te zien. Volg de route van de steden die Gardonyi bezocht heeft en noteer de kleur van die provincie. De kleur is de positie in de stertekening.

 

 1. Kecskemet = roze (5)

 2. Szeged = paars (3)

 3. Szabadka = groen (12)

 4. Mako = blauw (9)

 5. Bekescsaba = groen (12)

 6. Nagyvárad = paars (3)

 7. Debreczen = roze (5)

 8. Miskolcz = geel (7)

 9. Losoncz = geel (7)

 10. Gyöngyös = groen (12)

 11. Jaszbereny = geel (7)

 12. Nyiregyhaza = blauw (9)

Nu weet je de combinatie van de ring. Ga terug naar het hotel.

Hotel Senator

Kijk naar de ring. Klik op de sterren in de volgende volgorde (uur positie):
5, 3, 12, 9, 12, 3, 5, 7, 7, 12, 7, 9.

Alles begint te vervagen. Jonathan belt snel Juli.

Ze spreken af bij de stadsmuur, maar dan wordt de verbinding verbroken...


Abrays laboratorium
Jonathan wordt naar een laboratorium in een Turkse Bastion geteleporteerd. Je hebt een lang gesprek met Abray. Hij zal de tijdmachine niet aan het publiek tonen, want dat kan catastrofale gevolgen hebben. Hij stuurt Jonathan ook niet terug, want dan zou hij over de tijdmachine kunnen vertellen. Hij wil daarom Jonathan doden. Maar Jonathan heeft een idee. Hij vraagt of je met de tijdmachine terug kan naar het jaar 1615 naar Yoomurjak alias Jambor. Dit verzoek willigt Abray in. Jonathan mag een uur in 1615 verblijven. Om terug te keren moet hij de ring gebruiken. Lukt dat niet, zal hij voor altijd in 1615 blijven...
 

Huis van Yoomurjak in 1615 (Torok 4)
Jonathan ontmoet Yoomurjak en vertelt hem zijn verhaal. Ze zijn er beide over eens dat als ze de tijdmachine bekent maken het ernstige gevolgen zou kunnen hebben. Maar hij en Jonathan maken een plan, zodat hij in zijn tijd en zijn wereld terug kan keren. Jonathan zal een bom in elkaar knutselen, om de tijdmachine in het laboratorium op te blazen. Dat hij daarbij zichzelf in de lucht zal opblazen zal Yoomurjak een boodschap naar Juli sturen bij de stadsmuur. Voor de bom te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 40 eenheden zwavel - 30 eenheden houtskool en 200 eenheden salpeter.

Ga vooruit naar de planken, links van de oven. Draai naar links. Neem de grote steen op het tafeltje. Draai je om en ga naar de werktafel waarover Yoomurjak sprak. Kijk op de werktafel met de chemicaliën. Jonathan merkt op dat de houtskool ontbreekt. Het moet gemaakt worden. Draai naar rechts, een stap vooruit en neem links het pannetje met deksel op de vloer. Ga naar de trap. Draai naar rechts en neem de spijker op het tafeltje. Draai naar de trap en neem de hamer op de plank. Ga naar de stookoven. Kijk naar de oven. Open de oven. Neem een paar brandhoutblokken. Leg deze in het pannetje in de inventaris. Combineer de hamer met de spijker in de inventaris. Combineer deze combinatie dan met de deksel, om er een luchtgaatje in te slaan. Zet dan de deksel met luchtgaatje op het pannetje met de houtblokken. Leg de grote steen op het pannetje, zodat de deksel er niet vanaf kan vliegen. Zet dan het pannetje in de oven en sluit de oven. Loop wat rond door de kamer tot het hout tot koolstof verbrandt is. Neem dan het pannetje met houtskool uit de oven. Ga terug naar de werktafel. Filmpje: Jambor-Yoomurjak heeft de boodschap naar Juli gestuurd. Juli rent weg.

 

Op de werktafel staat een bruine blik met 250 eenheden salpeter.
Neem het blik in de hand en klik het op het lege potje van 50 eenheden..
Het blik is nu gevuld met 200 eenheden. Klik de 200 eenheden in de metalen pot aan de rechterkant.
Neem de 50 eenheden pot en klik het op de 250 eenheden blik, om de 50 te ledigen.
 

Het gele potje met zwavel is gevuld met 80 eenheden.
Klik de 80 eenheden op de 30 eenheden = 80 met 50 gevuld, 50 leeg, 30 vol
Klik de 30 eenheden op de 50 eenheden = 80 met 50 gevuld, 50 met 30, 30 leeg
Giet 30 eenheden uit de 80 eenheden in de 30 eenheden pot = 80 met 20 gevuld, 50 met 30, 30 vol
Giet 20 eenheden uit de 30 eenheden in de 50 eenheden pot = 80 met 20 gevuld, 50 vol, 30 met 10
Giet de 50 eenheden uit de 50 eenheden in de 80 eenheden pot = 80 met 70 gevuld, 50 leeg, 30 met 10
Giet 10 eenheden uit de 30 eenheden in de 50 eenheden pot = 80 met 70 gevuld, 50 met 10, 30 leeg
Giet 30 eenheden uit de 80 eenheden in de 30 eenheden pot = 80 met 40 gevuld, 50 van 10, 30 vol
Giet de 40 eenheden zwavel uit de 80 eenheden in de metalen pot.
Giet de 30 eenheden uit de 30 eenheden pot in de 80 eenheden pot, om de 30 te ledigen.
 

Nu nog 30 eenheden houtskool. Leg de houtskool uit de stookoven in de mortier met stamper. De houtskool wordt automatisch fijn gestampt tot poeder koolstof. Vul de 30 eenheden pot met de koolstof uit je inventaris. Giet de 30 eenheden koolstof in de metalen pot.

Nu moet je het mengsel uit het metalen potje, in de kom gieten uiterst rechts op de werktafel. Het ziet er dan uit als een bom. Neem de bom. Zie het einde...

 

Einde

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 GameSolves

Forum NL
 Henk

Free Web Hosting