07-09-2008

Murder In The Abby

The Abbey

The Abbey /Engelstalig Murder In The Abby is een point-and-click adventure game waarin je als speler wordt mee teruggenomen naar de middeleeuwen. Een oude abdij is het decor van een reeks mysterieuze moorden in een middeleeuws klooster en er is maar één man die de slachtingen kan stoppen. In de schoenen van Leonardo en zijn leerling Bruno is het jouw taak om het mysterie op te lossen. Het spel is losjes gebaseerd op "The Name of the Rose" van Umberto Eco.

Voor de eerste uitgebrachte Duitstalige DVD versie moet je zeker deze patch 1.1 instaleren (168 mb)

25-06-2008

 

Oplossing voor Engels en Duitstalige versie

 

Open het spelmenu met de escape toets. Bekijk/onderzoek alles met de linkermuis knop. Actieve opdrachten doe je met de rechtermuis knop. Verplaats de muiscursor boven in het scherm om de inventaris en dagboek te openen. Om de kaart te tonen in het scherm, waarmee je je kan verplaatsen gebruik je de "M" toets.

 

Pars I: Scriptorium Deliberationis


Broeder Leonardo en zijn novice (leerling monnik) Bruno komen aan bij het klooster. Trek links van de poort aan het touw om de klok te luiden. Praat met Egidio en daarna met de Abt van het klooster. Vraag over de dood van poortwachter, Anselmo en gebruik alle beschikbare dialoogopties. Met behulp van de kaart (M) of te voet ga je naar de kerk. Ga de kerk binnen. In de kerkhal kan je rechtdoor de kerk verder in en zie op de linkerzijde drie doorgangen. Linkerdoorgang leidt naar de kloostertuin/kluizenaarstuin, middelste naar de kluizenaarscellen/slaapverblijven en rechts naar de kerktoren. Ga naar de kloostertuin. Praat in de tuin met Broeder Arcadio  - Anselmo is gestorven doordat er een groot wierookvat op hem gevallen is. Verlaat de tuin en ga rechts naar de kerktoren. Zie boven op het nest een veer - je kan het niet bereiken. Verlaat de kerk en ga naar de keuken.

Ga naar binnen en praat met Broeder, Martin. Vraag over Anselmo en over zijn kookkunst. Je raad niet wat voor kruiden hij in zijn soep gebruikt. Zie een kapotte blaasbalg. Pak de deegroller. Je kan proberen om één van de pannen te pakken, die tegen de muur hangen, maar Martin laat dat niet toe. Verlaat de keuken en ga rechts naar de wijnkelder. Achter in de kelder staat een kapotte destillatieketel. Ga naar de waterput - is op de kaart het kleine puntje, rechts van de kerk.

Trek aan het touw om de emmer omhoog te halen. Bruno zal aan het touw trekken en valt in de put. Praat met Bruno over de situatie. Ga naar de stallen (kan zijn dat je te voet moet gaan, omdat je de kaart in sommige situaties niet gebruiken kan?). Loop iets naar rechts en pak het touw van de stutpaal. Ga terug naar de waterput. Gebruik het touw in de put om Bruno uit de put te bevrijden. Bruno gaat zich omkleden, om droge kleren aan te trekken. Ga terug naar de stallen. Ga naar binnen en loop naar de rechterzijde. Praat met Broeder Egidio. Klik op het wierookvat. Onderzoek de rode vlek op het touw. Ga naar de bibliotheek.

Loop rechtdoor. Broeder Godfried, probeert een paar boeken vóór je te verbergen. Spreek hem aan. Vraag over de dood van Anselmo en ook over de rode inkt - is deze dialoog niet beschikbaar,dan heb je de rode vlek op het touw niet onderzocht. Ga links naar de schrijftafel en verder naar de linkerzijde. Pak wat lege velletjes papier van het bureau. Zie tegen de muur een reliëf/fresco vierkant. Ga links van broeder Godfried naar de werkkamer op de eerste verdieping.

Praat met broeder Umberto. Ga naar het scriptorium op de tweede verdieping. Broeder Marcello vraagt of je hun kopiist bent. Zeg dat je dat niet bent. Zeg dat je leerling Bruno als kopiist kan opleiden. Ga terug naar beneden en praat met Godfried. Vraag over het “Hortus tuus“ boek, dat Bruno voor de opleiding nodig heeft - Arcadio heeft het boek gisteren geleend. Ga naar Arcadio in de kloostertuin en vraag of je het boek kan krijgen. Hij geeft het boek, als je voor zijn Clotilde plant bitterkruid hebt.

Ga naar het hospitaal. Hier is Broeder Eladio, een oude vriend van Leonardo. Na de begroeting praat je met hem. Krijg een gesloten pot met bitterkruid zaden en kom te weten welke kruiden Broeder Martin in zijn soep gebruikt. Pak de pan, die direct naast de ingang tegen de muur hangt. Bekijk in het achtergedeelte van het hospitaal de gesloten kast.

Ga terug naar de kerk en ga boven naar de kloostercellen. Ga op de linkerzijde naar Leonardo's cel. Gebruik de pan op het druipende habijt, die Bruno na zijn val in de waterput te drogen gehangen heeft. Krijg een pan met water. Ga naar de keuken en praat met Martin. Praat over de soep en zeg dat hij de kruiden tijm en oregano in zijn soep gebruikt. Plaats nu de pan met water op het fornuis. Plaats de pot met bitterkruid zaden in het verwarmde water, waarna je de deksel kan open. Geef de bitterkruid zaadjes aan Arcadio in de kloostertuin. Je behoudt de lege pot in de inventaris. Krijg het "Hortus Tuus" boek. Ga naar de wijnkelder, waar Egidio ondertussen een dutje houdt. Probeer hem te wekken, maar hij is in diepe slaap. Draai het kraantje van het wijnvat boven zijn hoofd open, waarna hij automatisch de kerkklok gaat luiden. Ga ook naar de kerktoren en pak de veer van de vloer.

Ga naar de begraafplaats. Praat met Egidio en zeg dat je Anselmo's cel wil onderzoeken. Blijf volhouden. Hij zal automatisch met je meelopen naar de cel om de deur te openen. Pak Anselmo's boek. Met deze actie valt een kleine sleutel op de vloer die je ook meeneemt. Nu eerst Bruno als Kopiist opleiden. We moeten het in het Grieks geschreven "Hortus Tuus" boek vertalen naar het Latijns. Ga naar Umberto op de eerste verdieping van de bibliotheek. Toon Umberto het “Hortus tuus“ boek. Umberto wil met de vertaling helpen, maar dan moet je één week wachten. Hij heeft honger. Ga naar de keuken. Zie een grote soeppan op het fornuis. Gebruik de lege pot op de soeppan om wat soep te krijgen, maar broeder Martin laat dat niet toe. Praat met Bruno en overtuig hem dat het geen zonde is dat hij Broeder Martin voor je moet afleiden. Zodra broeder Martin afgeleid wordt, gebruik je de pot op de soeppan, om het vol te scheppen met soep. Geef de soep aan Umberto. Geef dan weer het "Hortus Tuus" boek aan hem en na aandringen zal hij de pagina vertalen naar Latijns.

Ga boven naar het scriptorium. Praat met Broeder Marcello - Je toont hem het boek, de vertaling en de veer. Na de niet zo goed geslaagde test van Bruno mag je toch het scriptorium in. Het schrijfbureau van Anselmo staat rechtsonder in het scherm. Open het met de sleutel, die je in Anselmo's cel gevonden hebt. Broeder Godfried komt melden dat ze gaan sluiten. We gaan naar het avondmaal. Je ontmoet smid, Broeder Nicholas. Leonardo heeft een onrustige nacht.

Pars II: Aconitum Conditio

 

Broeder Godfried is verdwenen. Ga na het gesprek met de Abt naar de bibliotheek. Praat met Eladio. Praat op de eerste verdieping met Umberto. Hij verschiet en verbergt het perkament in zijn boek, dat vorige nacht gestolen werd. Ga naar het scriptorium en praat met Broeder Thomas. Ga naar de stallen. Praat met Nicholas en Egidio. Ga naar de begraafplaats.

Ga het schuurtje binnen. Ga naar de hoek op de linkerzijde. Zie het bloed op de grond. Onderzoek de houtenplanken, die tegen de muur staan. Kijk achter het houtenschot. Je ontdekt het lichaam van Godfried. Je gaat automatisch naar het hospitaal. Praat met Eladio over het geval. Loop na het gesprek naar het voorgedeelte. Pak de pipet uit het glazenflesje voor de kaars op het tafeltje en ook wat tijm. De vijzel met stamper kan je niet pakken, maar Eladio geeft je toestemming om het te mogen gebruiken.

Ga naar het huis van de Abt. Ga op de binnenplaats naar Segundo's werkkamer en praat met hem. Ga rechts naar de ontvangkamer en door de openstaande deur naar de kamer van de Abt. Praat met de Abt. Vraag of hij de crypte toont. Hij doet dit zonder aarzeling. Hij toont de schat. Bekijk de reliëfs aan de linkerzijde. Ga rechts naar de schat en praat verder met de Abt. Ga door alle gespreksopties, vraag in het bijzonder om de sleutel van de crypte en krijg de sleutel. Verlaat de crypte en je moet dan de sleutel teruggeven. Verlaat de crypte en ga de kerk in. Pak de kaars van de kaarsstandaard aan de rechterzijde. Ga terug naar de crypte en vraag weer de cryptensleutel aan de Abt. Gebruik de sleutel op de kaars in je inventaris om een afdruk van de sleutel erin te krijgen. Je geeft de sleutel weer terug en verlaat de crypte.

Ga naar de kloostertuin. Zie het werkgereedschap links van de plant. Praat met Arcadio. Krijg de sikkel om het bij de smid te laten slijpen. Ga naar de smid. Ga de smederij binnen. Pak bij de ingang de blaasbalg. Zie een verbogen schaar tegen de paal. Ga rechts en praat met Nicholas. Vraag ook of hij de sikkel kan scherpen. Pak links van Nicholas wat steenkool uit het vat. Ga naar de keuken.

Praat met Martin over de laatste gebeurtenissen en ga daarna naar de bibliotheek. Broeder Thomas heeft de baan van Godfried overgenomen. Als Thomas en Marcello de kamer verlaten, bekijk je het "Herbula Venenosa" boek op het schrijfbureau en krijg een recept voor een sterk slaapmiddel. Ga naar de waterput. Vul het lege potje in de inventaris met water uit de emmer.

Praat in het hospitaal met Eladio en vraag om de wolfskers (belladonna -  wolfskers of slaapbes is een zeer giftige plant). De Clotilde van Arcadio is zo'n plant. Ga naar Arcadio in de kloostertuin en probeer met hem te praten. Hij is zo verward dat hij alles door elkaar haalt. Daarom gebruik de scherpe sikkel op de plant om een blad van Clotilde af te snijden.

Nu moeten we nog snuiftabak zien te krijgen. De Abt gebruikt graag snuiftabak. Hij is nog in de crypte en de deur van zijn werkkamer is gesloten. Ga naar het huis van de Abt en naar de ontvangkamer van de Abt. Bekijk de deur van zijn werkkamer en het venster op de linkerzijde. Probeer het venster te openen, maar je kan er niet bij. Vraag daarom aan Bruno om hulp - Bruno dient als opstapje. Je klimt door het raam en zo ga je naar de werkkamer van de Abt.

Open de kast. Zoek daarin het kistje en pak wat snuiftabak uit het kistje - ga met de muiscursor over de kastdeur om het kistje te vinden. Vind de lade van het bureau. Open de lade en pak een sleutel uit de geopende lade. Loop naar het achtergedeelte, open de deur met de sleutel om de werkkamer te verlaten. Ga naar het hospitaal. Leg het tijm, wolfskersblad en snuiftabak in de vijzel/mortier en stamp het fijn. Leonardo combineert het fijngestampte mengsel automatische in het potje met water. Ga naar de wijnkelder. Repareer eerst de alambiek/destilleertoestel, achter in de wijnkelder.

Gebruik de pipet op de uitganghals om het te verlengen - bovengedeelte van de ketel. Leg het steenkool onder de ketel op het as. Giet het mengsel uit het potje in de inganghals. Gebruik de blaasbalg op de steenkool om het vuur te verhogen. Daarna zal Leonardo automatisch het gedistilleerde slaapdrankje met de pot opvangen. Ga naar de keuken. Praat met Bruno en zo lang Martin afgeleid wordt, gebruik je het potje met het slaapdrankje op de soeppan om wat soep erin te scheppen. Geef de soep/slaapdrankje aan Umberto, op de eerste verdieping van de bibliotheek. Vraag om het perkament tot hij in slaap valt. Doorzoek de ruimte en je vindt het perkament in het Maria standbeeld, dat achter in de kast staat. Pak het Maria beeld. Bekijk het in de inventaris, krijg het perkament en lees het in de inventaris.

Nu nog een kopiesleutel van de crypte. Zei Leonardo na de bespreking met Nicholas niet dat hij geen oriëntatie gevoel had? Ga naar de stallen. Zie bij de ezel van Bruno een zadeltas om het hek hangen. Pak een kompas uit de zadeltas. Geef het kompas aan de smid in de smederij. Geef daarna de kaars met de sleutelafdruk aan de smid en vraag of hij een kopie van de sleutel kan maken. Ga daarna terug de smederij in en krijg de crypte sleutel. Broeder Umberto is vermoord.

Pars III: Nox
 

Het is nacht geworden. Ga de kerk in en rechts van het altaar naar de crypte. Open de crypte poort met de sleutel, die Nicholas voor je maakte. Bekijk de reliëfs tegen de muur. Bekijk dan het perkament in je inventaris - rechtermuis klik. Zie dat het onderverdeeld is in 6 vakken met een afbeelding. Klik op elke afbeelding en luister wat Leonardo erover vertelt. Klik het perkament op de reliëfs tegen de muur en zie het in close-up. Je zegt dat de reliëfs en het perkament bijna identiek zijn. Er zijn slechts drie verschillen. Klik op de verschillen in het reliëf tegen de muur en Leonardo drukt deze in.

  • Linksboven: In perkament is een driekoppige wezen. Op het reliëf een tweekoppige. Klik op het twee koppige wezen.

  • Midden: In perkament heeft de duivel zijn mond  gesloten. Op het reliëf is het open. Klik op de mond van de duivel.

  • Rechtsonder: In het perkament lopen de mensen naar links. Op het reliëf naar rechts. Klik op de mensen.

Een geheime deur opent. Je komt in de beenderenruimte. Pak in de linkerhoek, tussen de beenderen een dijbeen. Bekijk de inkerving bij de rechteruitgang. Leonardo kan het vreemde geschrift niet lezen, maar ziet dat het in spiegelschrift geschreven is. Vraag aan Bruno of hij het lesmateriaal van zijn kopiistenopleiding bij zich heeft. Bruno geeft je een vel papier en inkt. Gebruik de inkt op het geschrift. Gebruik dan een velletje papier op het ingesmeerde geschrift. Gebruik dan de deegroller op het papiertje, om de inkt in het geschrift te drukken, zodat het geen vlekken geeft en het geschrift duidelijk op het papier leesbaar wordt. Lees daarna het geschrift in de inventaris - "Mozes 10, vers 1".

Ga door de noord uitgang. Zie een standbeeld. Naast het standbeeld hangt een klok op de muur. Bekijk beide en gebruik het standbeeld. De wijzer van de klok verschuift. Gebruik het standbeeld meerdere keren, tot de wijzer op "X" gericht is (Mozes 10). Verlaat de ruimte en ga door de zuid uitgang.

Hier is ook een klok en een standbeeld, maar met het verschil dat je dit standbeeld niet kan bewegen. Zie in zijn linkerarm een gat. Plaats het dijbeen in het gat. Draai nu via het dijbeen de wijzer van de klok op "1" (vers 1). Je hoort een schuifgeluid. Ga terug en ga door de rechter uitgang. Zie en druk in de achtermuur op de losse steen. Een geheime deur opent en je komt buiten op de achterplaats van de kerk. Neem de uitgangen tot je de bibliotheek bereikt ( de kaart functioneert nu niet). Bekijk de deur van de bibliotheek en gebruik de deur om naar binnen te gaan.

Ga door naar het scriptorium op de tweedeverdieping - Zie onderweg dat Marcello werkkamer gesloten is. De poort op de linkerzijde, is natuurlijk gesloten. Onderzoek de zuil rechts van de poort - Het is waarschijnlijk de sleutel voor de poort. Maar zonder een geschikt ontwerp durft Leonardo de zuil niet te gebruiken. Ga naar de begraafplaats.

Ga het schuurtje in en naar het achtergedeelte aan de linkerzijde. Hier vond je het lichaam van Godfried. Pak rechts tegen de muur de spade. Verlaat de schuur en loop naar de graven, rechts naast de schuur. Anselmo is reeds begraven en heeft misschien iets meegenomen in zijn graf. Gebruik de spade op het graf en overtuig Bruno dat hij het graf op moet graven. Als hij dat gedaan hebt, kijk je in het open graf en bekijk het lichaam. Onderzoek zijn handen en samen met Bruno pak je een perkament dat hij in zijn handen stevig vasthoudt. Bekijk het in de inventaris. Ga terug naar het scriptorium in de bibliotheek. Gebruik/klik het perkament van Anselmos graf op de zuil en de poort opent. Ga door de poort.

Loop door de geheime bibliotheek tot je in de verlichte bibliotheek komt. Onderzoek de boeken aan de rechterzijde (rechtermuis). Een tussenscène volgt. Na de scène onderzoek je het Pentagram op de vloer. Bekijk het boekgeschenk, dat Bruno's vader aan het klooster geschonken heeft. Je neemt het boekgeschenk mee. Nu moet je de bibliotheek nog ongemerkt verlaten. Iemand heeft ondertussen de voordeur afgesloten. Maar de deur van Marcello werkkamer is nu wel open! Ga dus naar deze kamer. Zie onder de trap een laken. Schuif de laken opzij en pak een tegeltje. Ga naar de begane grond en links naar de zijkamer. Plaats de tegel in het reliëf/fresco vierkant tegen de muur en zie het in close-up. Dit is een schuifpuzzel. Maak een compleet beeld. Zie de afbeelding in de oplossing. Probeer eerst om de 2 onderste rijen compleet te krijgen en dan het rechtergedeelte, maar misschien heb jij een betere combinatie :). Kom je er toch niet uit vraag dan in de NL forum een save game, met daarin de complete schuifpuzzel. Heb je dit opgelost eindigt dit hoofdstuk.

 

Pars IV: Defungor Pecatores

 

De zaak is uit je handen genomen door de inquisiteur, Nazario of Milan, maar je gaat toch op onderzoek uit. Ga naar de bibliotheek. Vraag aan Broeder Thomas een boek over Demonologie - Demonologie is de systematische studie van demonen. Hij kan het niet geven en Marcello ook niet. Ga naar de keuken. Praat met Martin, maar hij geeft nauwelijks antwoord. Ga naar de eetzaal, die nu geopend is. Praat weer met Martin, die nu de vloer aan het schrobben is, maar ook hier zal hij je niet helpen. Praat op de begraafplaats met Broeder Nicholas, Arcadio en Egidio.

Arcadio zal je kunnen helpen. Hij zegt dat hij in de kloostertuin verder zal praten. Ga naar de kloostertuin en wacht op Arcadio. Leonardo zegt dat hij hier op Arcadio moet wachten. Maar hoe lang je ook wacht, hij zal niet komen. Ga terug naar de begraafplaats en herinner Arcadio aan het treffen in de tuin. Ga terug naar de kerk, maar ga dit keer niet in de tuin maar naar Leonardos cel. Hier wacht Arcadio op je. Praat met hem en je verlaat de cel. Zeg tegen Bruno dat hij vóór de deur moet wachten en ga terug naar je cel. Nu kan je ongestoord met Arcadio praten, die interessante dingen vertelt en niet zo seniel is als hij voordoet.

Ga naar de keuken. Doorzoek de keuken en onderzoek vooral de kropsla in de mand op de grond. Je vindt een zakje. Kijk in het zakje en krijg een pak tarotkaarten. Bekijk de Tarot kaarten in de inventaris. Één van de kaarten toont een gelijkaardige Pentagram, die je ook in de geheime bibliotheek gezien hebt. Praat in de eetzaal met Martin en confronteer hem met de Tarotkaarten. Daarna volgt een tussenscène, waarin je enkele dialogen door moet gaan.

Nu moet je Eladio vinden. Ga naar de kloostercellen. Ga op de galerij rechts. Bekijk de deuren aan de rechterkant. De eerste deur is Umberto's cel en de andere van Eladio. Gebruikt de deur van Eladio om een gesprek van de Abt met Nazario af te luisteren. Probeer Umberto's celdeur te openen. De deur is gesloten, maar Leonardo kent wel iemand, die hem kan helpen om deze deur te openen.

Praat met Egidio, die op de begraafplaats werkt. Vraag over Umberto's cel. Hij weigert je te helpen. Ga naar het huis van de Abt en door naar de werkkamer van Segundo. Pak de envelop van het bureau. Open de verzegelde envelop in de inventaris en lees de brief. Ga naar Egidio op de begraafplaats, toon hem de brief en praat met hem. Daarna zal hij Umberto's cel voor je openen.

Doorzoek Umberto's cel. Bekijk het bed. Duw het bed samen met Bruno iets opzij. Zie een gat in de vloer. Er ligt een metaal object in het gat. Het gat is te klein om je hand erin te steken. Het kruis in je inventaris zou passen, maar mist iets om het object naar boven te halen. Het kompas, dat je eerder aan Nicholas geven had, kan misschien van nut zijn. Ga naar de smid. Praat met hem. Hij zal het kompas zonder er naar te vragen aan je terug geven, omdat hij angst heeft voor Nazario. Ga naar de voorzijde van de smederij en pak de hamer. Gebruik de hamer op het kompas om het kapot te slaan. Bekijk het kapotte kompas en krijg de magneet. Combineer de magneet met het kruis. Ga terug naar Umberto's cel. Gebruik het kruis met magneet in het gat en hengel Umberto's sleutel uit het gat. Ga naar het hospitaal.

Probeer de deur te open. Je zal moeten inbreken, om in het hospitaal te kunnen komen. Ga terug naar de smederij. Pak het breekijzer, links bij de ingang. Gebruik het breekijzer op het vat met het zwarte poeder, om de deksel te verwijderen. Pak wat zwarte poeder uit het vat. Ga naar het altaar in de kerk. Pak een kaars van het altaar. Ga naar de keuken.

Leg de kaars in de pan met heet water en krijg de lont van de kaars. Ga terug naar het hospitaal. Bekijk de deur en vind het deurslot op de deur. Gebruik het zwarte poeder en dan de lont op het slot, maar Leonardo zegt dat de lont eerst met alcohol doorweekt moet worden. Ga naar de wijnkelder. Probeer de lont op het kraantje van het wijnvat te gebruiken -  je kan de wijn beter in een potje opvangen. Dus vul het potje uit de inventaris met wijn. Combineer dan de lont met de wijn en krijg een doorweekte lont. Ga terug naar het altaar en pak de andere kaars. Ga naar de keuken en steek de kaars aan onder in het vuur van het fornuis. Ga terug naar het hospitaal.

Gebruik nu de lont met de alcohol in het slot. Steek de lont aan met het vuur van de brandende kaars en de deur is open. Loop naar het achtergedeelte. Open de kast met Umberto's sleutel. Pak de brief en schatkistje uit de kast. Bruno komt in opstand. Ga alleen naar de smid. Nicholas is verdwenen. Pak het verfrommelde papiertje van de grond. Lees het en ga naar de eetzaal.

Nicholas ligt op de vloer. Er volgt een tussenscène met Bruno.  Onderzoek Nicholas. Er volgt een tussenscène. Zodra je weer controle hebt over Leonardo, gebruik je het kruis op het touw waarmee je vastgebonden bent. Na het gesprek met Bruno loop je naar het hospitaal. Tijdens het gesprek met ??? antwoord je naar keuze. Pak het boek van de tafel en gooi het geschenkboek in de vlammen. Dit was de laatste handeling. Wie is de dader????

Einde

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

NL Forum 

Henk

Free Web Hosting