29-10-2012

Nancy Drew 27: The Deadly Device

In The Deadly Device onderzoekt Nancy de moord op een wetenschapper die het werk van Nikola Tesla onderzocht.

Hij werd vermoord voordat hij een grote doorbraak bekend kon maken.

 

Ontmoet de hoofdrolspelers

Ellie York Gray Cortright  Mason Quinto Ryan Kilpatrick Victor Lossett Deirdre Shannon Frank and Joe Hardy Niko Jovic

 

Colorado Springs, Onderzoek laboratorium

 

Je kan het spel ook in een andere volgorde spelen.

Sommige handelingen of puzzels kunnen later of eerder gedaan worden.

Je kan als amateurspeurneus hints vragen en de oplossing zien in het taakboekje rechtsonder in het scherm.

 

Begane grond: Kantoor van Niko Jovic

Ga in het kantoor van Niko Jovic. Kijk rond. Het mechanisme van de snoepvitrine is verdwenen. De glazenkastdeur is gesloten. Zie een mechanische duif. Ga achter het bureau. Klik op het Krolmeister digitale afspeelapparaat - het is stuk. Kijk naar de bureaulade. Open de lade met de cijfercode dat Victor Losset je geven heeft in het telefoongesprek: 171943. Klik op het groene check 'v' teken. Lees het politiedossier. Kijk welk personeellid avonddienst of dagdienst heeft. Noteer het nummer van de beveiligingsvideo - LBTY510258. Verlaat het kantoor. Ga rechts door de deur naar de lounge.

 • Mason Quinto - Dagdienst

 • Ryan Kilpatrick - Dagdienst

 • Ellie York - Avonddienst

 • Gray Cortright - Avonddienst

Lounge

Het licht valt uit en Victor belt. Loop door de zitkamer/lounge en ga achter naar de slaapkamer. Kijk naar de alarmklok en zet het op de avond. Open het opbergkastje en lees het boek over Tesla. Verlaat de slaapkamer. Ga regelmatig naar de badkamer. Kijk naar het kookplaatje op de aanrecht -  de knop is eraf. Kijk naar het bureautje en boeken. Je kan het spel Aggregation op de speelautomaat spelen. Speel nu of later tot je een hogere score hebt dan Mason?

Als je genoeg speelt (en misschien de top score haalt), krijg je een trofee/award op het eind van het spel.

 

Bewakingskamer

Verlaat de lounge. De beveiligingsman, Gray Cortright neemt je mee naar de schakelkast in het laboratorium.

Alle schakelaars moeten uitgezet worden. Klik op de volgende schakelaars:

 

Amateurspeurneus Meester-speurneus

 

Krijg een kapotte riem in je bewijszak. Kijk rond in de hal. Zie op het prikbord een periodiek elementen tabel. De deur naar het laboratorium is gesloten.

Ga boven aan het trapje naar de bewakingskamer. Praat met Gray. Ga naar de hal en gebruik de lift naar de bovenverdieping.

 

Bovenverdieping: Werkkamers

Rechts is een blauwe deur naar de techniekwerkplaats en links om de hoek achter de oranje deur zijn de werkkamers. Ga links naar de werkkamers.

Neem bij de ingang rechts een telefoonhangertje 'charm'. Als je alle telefoonhangertjes vindt, krijg je een trofee op het eind van het spel.

Ga verder naar de zitruimte. Neem en lees het boek op het tafeltje over, 'Tesla coils'

 

Omstreeks 1900 experimenteerde Tesla voornamelijk met hoogfrequente wisselstroom in een speciaal laboratorium in Colorado. Hier ontwikkelde hij o.a. zijn speciale meertrapstransformator, de 'Tesla-transformator'. In zijn laboratorium had Tesla een reusachtige transformator die meterslange vonken (zelfs bolbliksems) produceerde via een bol op een hoge mast die uit het dak stak. Door het enorme elektromagnetische veld van deze constructie kon Tesla lampen op honderden meters in de omtrek laten oplichten. Om deze grote magnetische velden op te kunnen wekken had hij grote spoelen in de grond ingegraven. Bewoners van het nabije stadje Colorado Springs klaagden bij de autoriteiten dat hij hen uit hun slaap hield bij zijn vaak nachtelijke experimenten die met spectaculaire 'lichtshows' en oorverdovend lawaai gepaard gingen. Toen Tesla tenslotte de generator van het plaatselijke elektriciteitsbedrijf liet doorbranden was de maat vol en werd zijn vergunning ingetrokken.

 

De werkkamer van Ellie en Mason mag je alleen betreden als ze aanwezig zijn. Je moet ze later weglokken uit de werkkamer of ze verlaten hun werkkamer op bepaalde momenten. Ga achter het scherm naar de werkkamer van Ellie en praat met haar. Ze toont je een demo van de spoel.  Ga terug naar de hal en neem de lift naar de begane grond. Ga naar de lounge en achter naar  je slaapkamer. Zet de alarmklok op overdag. Deirdre Shannon belt. Klik op je mobiele telefoon. Lees ook de berichten in de mobiele telefoon. Bel Victor Losset en de Hardy Boys voor informatie. Ga naar de eerste verdieping. Praat overdag met Ryan en Mason en vraag alles. Ga naar de werkkamers en praat met Mason. Ga naar de hal en door de blauwe dubbele deur.

 

Techniekwerkplaats

Neem in de werkplaats een telefoonhangertje van de motor. Praat met Ryan. Kijk links naar de hangkastjes. Open het kastje en neem een blanco sleutelkaart en kleurenkaart. Kijk op de werktafel. Kijk naar het werkgereedschap en afstandsbediening van de bewakingskamer.

 

Ga naar je slaapkamer en zet de alarmklok op avond. Als Deirdre Shannon belt vraag je of ze iets voor je kan onderzoeken. Praat in de avond met Gary en Ellie en vraag alles. Ga naar de hal. Zie links voor Niko's kantoor een rode knop tegen de muur. Druk op de rode alarmknop. Je hoort voetstappen. Ga dan snel naar de bewakingskamer. Gray is even weg. Kijk op het bureau. Open de lade. Neem een telefoonhangertje. Puzzel - gebruik de computer van Gray. Probeer een kettingreactie te krijgen, zodat alle lampje branden. Druk op de volgende lampjes:

 

Amateur Meester

 

Kijk naar het bovenste scherm. Puzzel - vind het paswoord van Grays computer in de binary code. Boven in de hal naast de blauwe dubbele deur hangt een bord over binaire bestanden. Dit zijn ook aanwijzingen om de puzzel op te lossen. Druk op de binaire onderdelen om ze van kleur te veranderen:

 

 

Open daarna 'logins.' Blader naar de laatste pagina van de lab access code voor de lab sleutelkaart. Sleutelkaart 185116518 is in de nacht van de moord als laatste gebruikt om het lab in te gaan. Kijk in 'security' en type het videonummer in: LBTY510258. Klik boven op het pijltje om de video af te spelen. Zie rechts op het bureaublad een kaartlezer. Neem de knop. Verlaat de bewakingskamer. Als Gray terug komt voordat je klaar bent, probeer je het later opnieuw - druk eerst weer in de hal op de alarmknop, om Gray uit de bewakingskamer te lokken. Als je vaak de rode alarmknop gebruikt, krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Ga in de avond naar de werkkamer van Mason (als Ellie je verbiedt zijn werkkamer te betreden probeer je het later). Kijk op het bureau. Noteer het nummer op het roze kladblaadje: 15342125. Gebruik zijn computermonitor - het vraagt om een wachtwoord. Kijk onder in het 'biometrics' boek op de computer. Kijk links op het witbord (whiteboard). De oranje letters vormen een hint over Tesla's geboorteplaats. EEOAMNWTOLSSTH = Tesla's  Hometown. Je kan de geboorteplaats vinden in het boek in het opbergkastje in je slaapkamer. Smiljan is een dorpje in de heuvelachtige, westelijke Kroatische provincie Lika. Gebruik het wachtwoord 'smiljan' in Mason's computer. Kijk in de prullenbak, 'trash bin'. Noteer het videonummer over Ryan (203587112): hllw510257. Je kan het geheugenspel spelen in 'component craze'. In 'component designer' kan je met de blokken een modelontwerp maken. Kijk in de 'records' map.

Als je vaak de bordspelen in de computers speelt (en spel op de speelautomaat) krijg je een trofee op het eind van het spel.

Als je vaak de spullen op Mason's bureau verlegt, krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Druk in de hal op de rode alarmknop en ga naar de bewakingskamer. Kijk naar het bovenste scherm. Kijk in 'security' en type het videonummer in: hllw510257. Kijk naar de video-opname. Nu moet je het wachtwoord van de sleutelkaart 'keycard' programma vinden. Je moet 12 letters vinden. Zie in de bewakingskamer 11 stickers met een letter en pijltje (de twaalfde letter 'o' is op de afstandbediening in de techniekwerkplaats te zien).

 

Rood v

Groen f

Blauw r

Geel w

Afstandsbediening o

Paars d

Geel q

Lichtblauw g

Rood g

Groen u

Blauw h

Geel z

 

De letters vormen het wachtwoord.  Start met de sticker met de pijl op de 12 uur positie en ga zo de klok rond. Je krijgt dan: vfrwodqgguhz. Steek de blanco sleutelkaart in de kaartlezer. Klik op het bovenste scherm. Klik op 'key cards' en type het wachtwoord in: vfrwodqgguhz. De kleurenkaart wordt rechtsboven getoond. Kopieer de kleurenkaart met de losse gekleurde onderdelen. Draai de onderdelen met de rechtermuis. Als je ze goed geplaatst hebt klik je op 'send' en neem de sleutelkaart uit de kaartlezer. Plaats de kleuren in deze volgorde op het bord:

 

Amateur Meester

 

Als je de bewakingskamer verlaat hoor je een zoemgeluid. Ga naar de werkkamer van Ellie en praat met haar over het gezoem. Ze verlaat haar werkkamer. Kijk op het bureau. Kijk in het boek. Blader door en zie een kladblaadje met een getal en tekening: 198257112 - each set - 15. Open onder de lade. Neem en lees de brief over de passcode. Neem de kastsleutel (bin) en Secure Digital card (SD-kaart)/geheugenkaart 'Niko diary 1'. Neem rechts op het bureau een doosje met condensators 'capacitors'. Lees op het prikbord de brief van Rachel. Ga beneden naar je slaapkamer en zet de alarmklok op avond. Je hoort voetstappen en de slaapkamerdeur wordt dichtgegooid.

 

Ga overdag naar de techniekwerkplaats. Je hoort Ryan gillen. Praat met haar. Vraag over het afspeelapparaat. Ze wil een koko mallos reep en geeft je een schijf voor het mechanisme van de snoepvitrine. Ga naar het kantoor van Niko Jovic. Gebruik de schijf (plate) in het mechanisme. Puzzel: geheugen slot. Druk op de gele middenknop. Druk daarna op de kleuren in de volgorde die de puzzel toont. Neem dan uit de geopende snoepvitrine een koko mallos reep.

Als je alle snoepgoed eruit neemt krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Ga naar Ryan en geef haar de koko mallos reep. Ze zal nu het digitale afspeelapparaat in Niko's kantoor repareren. Kijk op haar werkbank. Neem een kat onderdeel. Ga naar Niko's kantoor. Ga achter het bureau en kijk naar het gerepareerde digitale afspeelapparaat. Gebruik de SD-kaart 'Niko diary 1' erin en luister naar alle tracks. Als je vaak de mechanische duif gebruikt krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Ga naar de lounge. Kijk naar de bruine zitstoel. Neem en lees de bedreigbriefjes (bewijs) van Ryan aan Niko. Neem een telefoonhangertje op de oranje bank. Neem een katonderdeel op de ronde tafel. Neem in de slaapkamer een katonderdeel op het nachtkastje. Ga naar de werkplaats en praat met Ryan over de dreigbriefjes. Bel Deirdre. Vraag hulp over het onderzoek en of ze al iets gevonden heeft. Bel ook Victor. Als hij boos ophangt als je zegt dat Ryan onschuldig is, bel je terug. Praat daarna met Ryan. Als je de werkplaats verlaat word je neergeslagen en opgesloten in de fotolithografie lab (Photolithography lab).

 

Fotolithografie lab

Je moet uit deze lab ontsnappen, want er is bijna geen zuurstof meer. Een tijdmeter loopt mee. Draai naar rechts en druk op de rode knop naast de gele deur. Je hebt contact met Ellie. Draai 2x naar links. Neem een katonderdeel. Gebruik de kleine sleutel op het hangkastje en neem een silicium wafer en een telefoonhangertje (deze handelingen kan je ook later doen). Draai naar links en kijk boven naar de ventilator. Open de ventilator en kruip in de ventilatorschacht.

 

Ventilatorschacht

Kijk naar de nummerbordjes in de doolhofschacht om je te oriŽnteren om de uitgang te vinden.

Op het einde hoor je een gesprek van Gray met Mason in het lab.

 

Amateur Meester

Lounge

Ga naar de bewakingskamer. Je hoort een papierversnipperaar. Praat met Gray. Druk in de hal op de rode alarmknop en ga terug naar de bewakingskamer. Neem de papier strookjes uit de papierversnipperaar. Ga naar de lounge. Leg de papier strookjes op het bureau en plak ze weer aan elkaar. Draai de strookjes met de rechtermuis knop. Klik als je ze goed gelegd hebt op de plakband om ze vast te plakken en neem dan de versnipperende pagina.

 

 

Ga naar de werkkamer van Ellie. Kijk op het bureau en neem de boekenlijst/aantekening papiertje. Ga naar de werkkamer van Mason. Neem een katonderdeel onder op de computer. Ga naar de zitruimte. Neem de onbekende sleutelkaart op de grond. Klik op Ellie's mobiele telefoon op het ronde tafeltje. Hack haar telefoon. Aanwijzing is het kladblaadje in het boek in Ellie's werkkamer - 15. Plaats de cijfers in de rondjes zodat de uitkomst 15 is. Lees dan alle berichten.

 

Amateur Meester

 

Ga naar de lounge. Kijk naar de boeken naast het bureau. De boektitels en aantekeningen op het papiertje corresponderen met de boeken op de twee boekenplanken. De boeken op de boekenlijst en aantekeningen  die corresponderen met de boeken op de boekenplank liggen verspreidt in het gebouw. Deze boeken gebruik je als aanwijzing voor welke boeken je moet indrukken. Druk op de 7 boeken die overeenkomen met de boeken en aantekeningen:

 • Nikola Tesla boek - Lounge/slaapkamer

 • Periodiek tabel - Hal (element #74)

 • War of Currents boek - Lab

 • Witbord - Mason's werkkamer (V=IR)

 • Boek op bureau - Ellie's werkkamer

 

Neem uit het geheime opbergvakje achter het schilderijportret van Tesla een SD-kaart 'Niko diary 2' en notitieboek. Kijk in het notitieboekje. In de vakjes is een gecodeerde boodschap verborgen. De cijfers naast de vierkanten vertegenwoordigen binaire nummers? Kras de vakjes door die niet vertegenwoordigd zijn in de binaire code?

 

Every fifth letter above play on the coil

 

Ga naar het kantoor. Gebruik de SD-kaart 'Niko diary 2' in het afspeelapparaat en luister naar alle tracks. Ga naar de werkkamers en praat met Ellie. Druk in de hal op de alarmknop, om Gray uit de bewakingskamer te lokken. Ga naar de bewakingskamer. Draai naar links en kijk naar de kapsok. De haken kunnen gedraaid worden. Kijk naar de rode tekening met de tekst 'place in safe keeping', op de versnipperende pagina. Dit is een aanwijzing voor de kapstokhaken.

 

Draai de eerste haak 2x compleet rond en dan 2x. (klik 10x)

Draai de tweede haak 1x compleet rond en dan een draai. (klik 5x)

Draai de derde haak 3x (klik 3x).

Klik dan de handpictogram op de kapstok

 

Een geheim vakje opent. Neem de uitgeprinte e-mails (bewijs). Kijk op het blauwe kladblaadje en noteer het nummer: lbty6510259. Kijk naar de doctoraatsdiploma van Gray. Ga naar het bureau. Steek de onbekende sleutelkaart in de kaartlezer. Klik op het bovenste scherm. Klik op 'key cards'. De kleurenkaart wordt rechtsboven getoond. Kopieer de kleurenkaart met de losse gekleurde onderdelen. Draai de onderdelen met de rechtermuis. Als je ze goed geplaatst hebt klik je op 'send' en neem de sleutelkaart uit de kaartlezer. Kijk naar het bovenste scherm. Kijk in 'security' en type het videonummer in: lbty6510259. Kijk naar de video-opname - extra data op de video: 11101001. Neem achter de papierversnipperaar een spoelonderdeel (bewijs).

 

Laboratorium

Ga naar het laboratorium. Gebruik de sleutelkaart in de kaartlezer en ga naar binnen. Ga links. Kijk naar de kleine Tesla spoel - het is stuk. Draai naar links en zie in de hoek een chemie set - de waterstoffluoride fles (hydrofluotic acid) staat er niet bij. Kijk rechts naar de voorraadkast. Slotpuzzel: Alle knoppen moeten blauw worden. Neem dan uit de geopende kast de fles met zuur. Draai naar rechts. Zie de gele deur naar de fotolithografie lab. Draai verder naar rechts. Kijk op de werktafel. Neem de maatbeker en een productie boekje. Zie rechts van de werktafel een oscillator/trilling apparaat. Draai verder naar rechts. Zie de deur naar de grote Tesla spoel labkamer. Kijk rechts van de deur naar de schakelkast. Neem daar links een katonderdeel. Draai verder naar rechts. Kijk links van de trap naar de  3D-printer, ''rapid prototyper''. Lees het blauwe boek.  Ga door de deur naast de schakelkast, naar de labkamer met de grote Tesla spoel.

 

 

Amateur Meester

 

Zie rechts een liftkooi. Kijk naar de grote Tesla spoel. Kijk aan de onderkant en trek aan het handvat. Je moet er een onderdeel in plaatsen.  Schuif boven het handvat er een plaat uit. Je moet de condensators groepen in de spoel plaatsen. In een rij of kolom mogen geen condensators geplaatst worden van dezelfde kleur ( in meester ook niet diagonaal).  Je kan de groepen draaien met de rechtermuisknop.

 

Amateur Meester

 

Kijk boven aan de trap naar de deur van de cabine. Het heeft een elektronisch slot van figuren. Verander met de pijlen de kleur van de figuren.

Druk dan op de figuren in volgorde om ze te activeren. Je kan binnen in de cabine kijken.

 

Amateur Meester

 

Ga naar de werkplaats. Praat met Ryan. Vraag ook over de kleine Tesla spoel en de ontbrekende onderdelen van de grote Tesla spoel. Krijg een 4 lagen kubus ontwerp (plans). Ga naar de werkplaats en praat met Mason. Ga in de avond naar de bewakingskamer. Praat met Gray. Ga naar de werkkamer van Mason. Gebruik de computer en open 'component designer'. CreŽer een ontwerp voor de grote Tesla spoel. Zie het ontwerp aan de rechterzijde (heb je van Ryan gekregen). Het heeft 4 lagen. Klik links op de vakjes om de blokken in het ontwerp te plaatsen. Klik als je klaar bent op 'print design'. Je stuurt het ontwerp naar de 3D-printer, 'rapid prototyper' in het lab. Rapid prototyping is een verzamelbegrip voor het snel (rapid) vervaardigen van fysieke prototypes. Ga naar het lab.

 

Amateur Meester

 

Kijk links van de trap naar de 3D-printer. Selecteer het ontwerp dat je zojuist gecreŽerd hebt. Druk op print. Het duurt een halve dag voordat het ontwerp klaar is. Ga in de andere hoek naar de chemie set. Je moet etsvloeistof maken (SI). Aanwijzingen kan je vinden in het productie boekje (solutions).

 

Amateur

 • Vul het 3 maat buisje met HF (Waterstoffluoride) en giet het dan in de beker.

 • Vul buisje 4 met HNO3 (Salpeterzuur):
  - Giet dan buisje 4 in buisje 3:
  - Giet dan de rest in buisje 4 in de beker.

 • Vul buisje 4 met water (H2O) en giet het in de beker.

 • Neem dan de beker in de hand:
  - Giet de mix in de bruine fles met blauwe dop en neem de fles met etsvloeistof.
  - Als je een fout maakt of het is niet de juiste formule, knalt de fles uit elkaar.
  - Als je alle formules maakt uit het productie boekje krijg je een trofee op het eind van het spel.

Fotolithografie lab

Maak een nieuwe printplaat voor de kleine Tesla spoel. Kijk in het boek op de fotolithografie etser. Gebruik de computer links van de etser. Klik op de onderdeeltjes om ze allemaal met elkaar te verbinden. Alle lichtjes moeten rood branden. Neem dan links uit de printer het circuit design.

 

 

Amateur Meester

 

Gebruik de fotolithografie etser. Giet de etsvloeistof in de tank (1). Leg het circuit design in de rechtse image invoerlade (2, tray). Leg de silicium/silicone wafer in de midden invoerlade (3) - als je de wafer niet eerder gepakt hebt kan je er een nemen uit het hangkastje. Druk op de rode start knop (4).  Ga naar de slaapkamer en verander van dag. Ga naar de fotolithografie lab en neem de circuit (printplaat) uit de fotolithografie etser. Ga in het lab naar de 3D-printer en neem het Tesla onderdeel eruit.  Ga naar de kleine Tesla spoel.

 

Fotolithografie of micro-fotolithografie is een techniek om kleine structuren aan te maken voor bijvoorbeeld een printplaat. De techniek bestaat erin, om eerst een zogenaamd masker (reticle), aan te maken waarop de structuur al dan niet vergroot staat en door belichting de structuur met een objectief af te beelden op een fotogevoelige laag (fotoresist). Daarna volgt een ontwikkelstap, waarbij het belichte of juist het onbelichte deel van de fotogevoelige laag wordt verwijderd. Voor printplaten bestaat het masker uit een glazen fotografische plaat of een kunststof fotografische film.

 

Lab

Gebruik de printplaat op het board en druk op het board om een muziekpuzzel te starten. Druk op de juiste toetsen om de muziektonen te plaatsen. Aanwijzing is de gecodeerde boodschap in Niko's notitieboek. 'Every fifth letter above play on the coil'. Start met de vijfde letter in het notitieboek (A) en ga vandaar steeds vijf letters verder en noteer dan die letter. Druk op toets: A - G - B - e- g - a - g - d - B - c - G - E - F - D - C. Druk dan op 'play'.

 

 

De kleine spoel werkt. Wacht even en neem dan een briefje uit het geopende vakje. 

Als je vele muziekstukken componeert krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Bel iedereen om meer informatie over de zaak te krijgen. Ga naar de werkplaats. Praat met Ryan. Ze gaan samen naar de bewakingskamer om een video-opnamen te controleren. Als je de bewakingkamer dan verlaat gaat er een alarm af.  Ga naar het lab, om te kijken waarom het alarm afgegaan is. Ga naar de labkamer met de grote Tesla spoel. Mason werkt aan de spoel. Schakel de stroom uit om Mason te redden. Klik op de volgende schakelaars:

 

Amateur Meester

 

Als je de stroom uitgeschakeld hebt staat Victor ineens voor je. Praat met hem in het kanoor. Je moet de sleutelkaart van het lab afgeven en je bent ontslagen van de zaak. Ga naar de bovenverdieping. Praat in de werkkamer met Mason. Praat in de werkplaats met Ryan. Vraag over de lab sleutelkaart en ze geeft haar sleutelkaart. Kijk links op de gereedschapkast en neem de blacklight TL buis. Als je aan Ryan vraagt of ze Victor kan afleiden, gebruikt ze haar buzzer. Ga dan snel naar het kantoor op de begane grond. Neem het kleine sleuteltje op het bureau. Open de glazenkastdeur met het sleuteltje en zie spoelmodellen in de kast. We komen later hier terug. Ga terug naar Ryan. Praat met haar en ze toont een tekening.

 

Ga naar het lab. Gebruik Ryan's sleutelkaart in de kaartlezer en ga naar binnen. Ga naar de labkamer met de grote Tesla spoel. Kijk aan de onderkant van de grote spoel en trek aan het handvat. Gebruik het Tesla onderdeel in de opening.  Ga boven naar de cabine. Kijk in het gele notitieboekje over de spoel. Kijk naar het bedieningsbord van de spoel. Klik op de antenne knop, om de antenne uit te schuiven. Klik dan op de 3 knoppen - power, charge, engage zodat de lampjes boven de knoppen gaan branden. De schuifhendel moet op laag 'low' staan. Ga dan naar de grote spoel. Kijk links van de spoel op de grond naar het platform en neem een telefoonhangertje. Gebruik de blacklight TL buis op het platform om door het UV-licht een verborgen luik te herkennen met de tekst 'enter the hex'. Open het luik en ga naar beneden.  Als je vaak de grote Tesla spoel in de cabine test, krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Studiekamer van Niko

Hier in de bunker heeft Niko zijn studeerkamer. De deur is beveiligd met een biometrie vingerafdrukscanner. Je moet een vingerafdruk van Niko vinden.

 

Kantoor van Niko Jovic

Ga naar de werkplaats en praat met Ryan. Vraag over de gummibeer snoepjes. Ze wil de snoepjes van Victor. Vraag ook of ze Victor weer afleidt. Ga dan naar zijn kanoor. Als je de glazenkastdeur al met het sleuteltje geopend hebt kijk je naar de spoelmodellen in de kast. Zie een vingerafdruk op het rechtse model. Ga snel naar de lounge. Kijk op het bureau en neem een stukje tape. Ga terug naar het kantoor. Kijk naar het model en gebruik de tape op de vingerafdruk om de vingerafdruk op de tape te krijgen. Neem en lees de brief (bewijs) die op de grond valt. Verlaat het kantoor en wacht tot Victor weer terug is. Praat dan met hem en vraag om de snoepjes. Neem de snoepjes uit de kom. Ga terug naar Ryan.

 

Fake vingerafdruk

Praat met Ryan. Geef haar de snoepjes en krijg de gummiberen.  Je moet een fake vingerafdruk maken.  Je hebt een mal en gelatine substantie nodig. Informatie over fake vingerafdruk kan je lezen in het biometrie boek op de computer van Mason Ga naar de lift en ga naar de lounge. De lift komt vast te zitten. Open het luikje bij de liftknoppen en plaats de tandwielen op de juiste plaats.

 

Amateur Meester

 

Ga naar het lab. Maak weer etsvloeistof: Amateur

 • Vul het 3 maat buisje met HF en giet het in de beker.

 • Vul buisje 4 met HNO3:
  - Giet buisje 4 in buisje 3:
  - Giet de rest in buisje 4 in de beker.

 • Vul buisje 4 met water (H2O) en giet het in de beker.

 • Neem dan de beker in de hand:
  - Giet de mix in de bruine fles met blauwe dop en neem de fles met etsvloeistof.

Ga naar de fotolithografie lab. Neem een nieuwe silicium wafer uit het hangkastje. Giet de etsvloeistof in de tank (1) van de fotolithografie etser. Leg de tape met de vingerafdruk in de image invoerlade (2). Leg de silicium wafer in de midden invoerlade (3). Druk op de rode start knop (4). Verander van dag en neem dan de geŽtste board met de vingerafdruk (soort mal) uit de fotolithografie etser. Ga naar de lounge. Kijk naar het kookplaatje. Gebruik de knop op het kookplaatje. Zet de maatbeker op het kookplaatje en leg de gummiberen in de beker. Draai aan de knop om het kookplaatje aan te zetten. Nancy legt de mal (geŽtste board) op het keukenblad.Neem daarna de gesmolten gelatine. Nancy giet de gesmolten gelatine in de mal en neemt dan de vingerafdruk. Ga naar de labkamer met de grote Tesla spoel en door het luik naar beneden.

 

Niko's Studiekamer

Gebruik de vingerafdruk op de deurscanner en ga de studiekamer binnen. Kijk links in de boekenkast. Neem de magneet (1/7) en lees het dagboek. Kijk rechts op de tafel. Neem de twee magneten (3/7). Ga naar het bureau. Kijk op het bureau. Neem de twee magneten (5/7). Lees op het gele papiertje aanwijzingen over de oscillator.  Zie een monitor en een afgesloten bedieningsbord op het bureau. Draai je om en kijk op het kastje aan de rechterzijde. Neem de SD-kaart 'journal - early fall' en de twee magneten (7/7).

 

Ga naar Ryan in de werkplaats en vraag of ze Victor kan afleiden. Ga naar het kantoor. Gebruik de SD-kaart 'Niko diary 3' in de digitale afspeelapparaat en luister naar alle tracks. Kijk naar de mechanische duif. Gebruik de 7 magneten op de rondjes onder de duif en zet de magneten in de juiste positie. In de audio dagboek sprak Niko over (binaire) nummers waarin je de magneten moet plaatsen.

 

 • Plaats een magneet in het eerste, tweede en vierde rondje van de bovenste rij.

 • Plaats een magneet in de twee middelste rondjes van de midden rij.

 • Plaats een magneet in het tweede en vierde rondje van de onderste rij.

 

Druk op de grijze knop. De duif straalt roodlicht uit de ogen. Draai je om en zie op de muur een tekst: "1902 patent'. Easter-egg: Gebruik de duif totdat het een paasei legt. Ga terug onder naar Niko's studiekamer. Kijk rechts op de tafel en neem nu het Wardenclyffe gebouwmodel.  Ga naar het lab en gebruik de oscillator. Open de klep en zet het gebouwmodel in de oscillator. Nu moet je de frequentie instellen. In de elektronica is een oscillator een schakeling die een periodiek signaal opwekt. De frequentie van de oscillator wordt bepaald door de in te stellen frequentie. Kijk onder naar de kraantjes. Op het gele papiertje in Niko's studiekamer zie je de instellingen van de kraantjes. Draai de kraantjes open zodat de frequentie 37 is. Open kraan 13, 11, 9 en 4. Als het klaar is neem dan de controle sleutel uit het model. Ga naar de studiekamer. Gebruik de controle sleutel op het slot van het bedieningsbord op het bureau. Probeer een kettingreactie te krijgen, zodat alle lampje branden. Druk op de volgende lampjes:

 

Amateur Meester

 

Dan vraagt het om een wachtwoord. De tekst op de muur van de mechanische duif is een aanwijzing. In het boek in je slaapkamer kan je lezen over patent 1902. Het wachtwoord is: 1119732 en klik op enter. Zie een video-opname. Klik op de afspeelknop. Zie de moordenaar van Niko uit het lab komen. Neem daarna de USB-stick met de video-opname.  De deur is elektronisch beveiligd. Als je met de USB-stick de studiekamer uitloopt wordt het beeldmateriaal op de USB-stick gewist.  Je moet iets vinden om de video-opname uit de studiekamer te krijgen. Ga naar de werkplaats.

 

Praat met Ryan en neem de elektronische componenten en de lege kartonnen doos. Kijk op de werkbank aan de linkerzijde en neem boven uit het glazenbakje een raketachtige USB-stick (drive). Je kan als je alle katonderdelen hebt de kat in elkaar knutselen op de werkbank.

Als je de kat in elkaar knutselt, krijg je een trofee op het eind van het spel.

 

Ga in de avond naar de bewakingskamer en praat met Gray. Ga naar de fotolithografie lab en neem de lege wafer  folie verpakking (wrapper) uit het hangkastje. Ga naar de lounge. Als je naar de bloempot bij de oranje bank kijkt kan je er een paasei uitnemen (je krijgt er ook een trofee voor). Ga naar het bureau. Je moet een Faraday kooi maken.  Je kan informatie over de kooi vinden in het boek 'Tesla coils' in je inventaris.

 

Kooi van Faraday is de benaming voor een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal die er voor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.

 

Zet de doos op het bureau en pak het in met de folie.  Neem een paperclip uit het bakje en gebruik het op de doos.

Neem een klem uit het bakje en gebruik het op de doos. Neem de lege Faraday doos. Ga beneden naar de studiekamer.

 

Steek de raketachtige USB-stick in de monitor. Klik op de pijlknop om het beeldmateriaal op de USB-stick op te slaan. Neem de USB-stick uit de monitor en Nancy verpakt het in de Faraday doos. Verlaat nu veilig de studiekamer. Ga naar het lab en zie iemand op de vloer liggen. Je moet hulp zoeken. Verlaat het lab en je wordt gevangen genomen door de moordenaar. Hij/zij zet je in de liftkooi in de spoel lab. De kooi wordt onderstroom gezet. Zorg dat je niet geŽlektrocuteerd wordt door op tijd uit de liftkooi te ontsnappen. Kijk naar de 'lightning rod lift' plaat en open de plaat. Gebruik de elektronische componenten op het circuit board. Nancy toont een schematisch afbeelding van het board.  Je moet de componenten op de juiste plek in het circuit board zetten. Je kan informatie vinden over het circuit board in het boek 'Tesla coils'. Je kan de componenten met de rechtermuisknop draaien. Heb je alle componenten op de juiste plaats en op tijd in het circuit board geplaatst wordt de moordenaar geŽlektrocuteerd.

 

Amateur

Meester

 

Tot ziens in Nancy Drew 28:  Ghost of Thornton Hall

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.

GameSolves
NL Forum

Henk

Free Web Hosting