17-08-2006

 

Nancy Drew 14: Danger by Design

 

Nancy, gaat undercover werken in een prestigieuze modeontwerp studio in Parijs. De hoofdontwerperster, Minette, is de laatste tijd zichzelf niet. Zij verbergt zich achter een wit masker, heeft dikwijls driftbuien en ontslaat zelfs enkele werknemers. Geheimzinnige bedreigingen arriveren in de windmolen studio zodat ze nog meer in de problemen raakt. Kan je Minette helpen om haar recentste kledingslijn op tijd uit te brengen ? Of zal je sporen naar het buitenland gaan en een niet modieus einde ontmoeten?

Minette Jing-Jing Ling Heather McKay
 
Dieter von Schwesterkrank Jean-Michel Traquenard  

 

Je wordt binnen begeleid in de woonkamer van Nancy. Onderzoek en lees alles op het bureau - 'How to be a detective', uitleg over het spel, 'Case File',  informatie over het avontuur in Frankrijk en het dossier met al haar avonturen. Klik op het vliegticket om naar Parijs te vliegen en het avontuur te starten - je kan kiezen uit Junior of Senior. Junior geeft hints en zijn de puzzels iets makkelijker. 


Parijs: Studio Moulin

Bij binnenkomst in de Oude Windmolen studio (Moulin), in Abbesses wordt je ontvangen door medewerkster, Heather McKay en je ziet meteen in wat voor bui Minette verkeerd. Je koffer is op de luchthaven verdwenen. Je logeert bij Jing Jing. Ze geeft je een Metropas. Na het gesprek, loop je naar de blauwe deur. Iemand schuift een bedreigbrief voor Minette onder de deur door die je pakt en leest.

 

 

Drop de brief in het DoDo Kistje. Lees het magazine dat op het tafeltje ligt. Open bruine deur en heb in de werkstudio een gesprek met Minette - ze wil speciale thee. Ga links naar de theebar. Klik op de instructie. Blader verder (klik rechtsboven). Bekijk en volg de instructies. Nancy zal Minette vragen stellen over haar specifieke eigenschappen en hoe haar gevoelens zijn op moment om de thee maken die smaakt en haar tot rust brengt. Op de achterste pagina's staan de kruiden van welke kruidenfamilie ze behoren en sterkte.

 

Minette had zojuist een woedeaanval (tantrum) en haar favoriete kleur is rood.

Ze heeft een deadline en is rechtshandig - Gebruik de kruiden die tot de 'Gaviforme' Family behoren.

Ze draagt vandaag een broek en ze selecteert een even nummer; 10.

Ze neuriet (humming) vandaag niet, zo heeft zij alle classificatie 7 of hoger, van de thee sterkte nodig.

Haar kleur van vandaag is rood - Gebruik de kruiden die tot de 'Marshy' familie behoren (groeien in moerassig gebied) .

 

Pak de soorten theepotjes van de plank, klik op het potje en plaats de kruidentheebladeren in de pan die op het fornuis staat:

Pak je een verkeerde soort, dan kan je die in de gootsteengooien.

 

Boojum (sterkte 10)
Breland (moeras)
Callicula (Gaviforme Family)
Fennelry (Gaviforme Family)
Gibbering (sterkte 22)
Hogbone (Gaviforme Family)
Macrophylla (sterkte 7)
Phyrigia (sterkte 9)
Pipsweet (sterkte 8)
Varvaine (moeras)
Yellow Buttons (Gaviforme Family)
 

Klik op de theepot. Onderzoek de kamer. Bekijk het stof op een paspop. Lees het tijdschrift op het tafeltje - klik op de foto - Minette gebruikt het woord Ąrudeď wat Cool betekent. Zie 3 stenenwijzerplaten met rode verf, tegen een muur. Verlaat de werkstudio en ze roept je terug. Opdracht: ga met metro 7 naar de vlooienmarkt in het park van Pont Neuf om artikelen te kopen die bij haar ontwerpen passen. Pak de Mand en ze geeft je 20 euro (komt in je portemonnee). Zie in het midden van de kamer 4 voorwerpen, waarvan je een bijpassend voorwerp moet kopen: Blauw vat, Oranje kruk, Groene emmer en een Rood wieldop. Verlaat de werkstudio en gebruik, op je bureau, de computer.

 

Lees de 'To Do List': Haal de envelop van JJ Leng (Plaats Monge).

Haal de stoffenfoto's van Dieter von Schwesterkrank op (Rue du Bac). 

Bezorg de foto's aan Jean Michel Traquenard, bij Cafe Kiki (Hotel DeVille). Repareer de Plotter (laserprinter). 

Lees de E-Mail's. Het Jane's Game portal spel doen we later.

Zie in de bovenste la, tekeningen van de laatste medewerker, Sonny Joon. Zie een folder op de laatste pagina over de laserprinter (plotter): Skard 2 - DV8.

Zie de instellingen voor de laserprinter: V - Verticaal: H - Horizontaal en I voor de Inkt.  

 

Repareer de Laserprinter

Klik, rechts van het bureau op de laserprinter (plotter) en klik op Start. Zie de instel panelen voor V, H en I. De onderste balk van elke afstelling is de basis van de balkjes op het DV8 folder. Experimenteer met de afstellingen tot je een goede afdruk hebt - klik op print, om  de afdruk te zien. De juiste afstelling is V  - Een balk, H - Twee balkjes en I - Een balkje. Klik op print voor de goede afdruk. De telefoon gaat over. Beantwoord de telefoon en heb een gesprek met Lynn Manrique die een onderzoek doet naar Noisette Tornade doet. Noisette bezat vroeger Moulin - windmolen. Vraag daarna alles aan Heather die je dan de naam van de fotograaf geeft, Dieter von Schwesterkrank en van modejournalist/schrijver Jean-Michel Traquenard. Verlaat de studio en ga met de metro naar

 

 

Rue du Bac - Dieter von Schwesterkrank

 

Als de Dag beŽindigt: Ga je automatisch met lijn 7 naar het huis van JJ Ling in Monge en je rust voor de nacht.

Als je dagen wilt veranderen, ga je naar het huis van JJ Ling en klik je op de dubbele deuren.

 

Neem metro lijn 12, naar Rue du Bac. Praat met Dieter - hij leert je hoe je foto's moet afdrukken. Ga, rechts naar het aquarium en lees het handboek over de Donkere kamer. Draai om en ga de donkere kamer in. Bekijk rechts de instrumenten en benodigdheden: Lichtschakelaar voor het rode licht (rechts boven tegen de muur), de Linkse Rode bak is met vloeistof om foto's te ontwikkelen, Midden - Witte bak is het afwikkelbad en de Rechtse Blauwe is de fixeer bak. De foto's liggen onder, op het dienblad. De foto's mogen niet te vroeg of te lang uit het bad worden gepakt. Je moet de bakken in het donker zien te vinden. Als dat niet zo goed lukt kan je misschien met een vilt stift de bakken op de monitor merken. Doe je het verkeerd dan volgt er een explosie, maar je krijgt altijd een tweede (en meerdere) kansen.  

 

Pak ťťn van de 4 foto's en leg het op het hoogste gedeelte van het vergrotingsapparaat op de linkerzijde

Klik op de lichtschakelaar. Het is nu donker.

Klik op de rode schakelaar van het vergrotingsapparaat - linksonder in het scherm. Laat het vergrotingsapparaatlicht ongeveer 2-9 seconden branden.

Klik weer op de schakelaar om het vergrotingsapparaatlicht uit te doen.

Plaats de foto in de linkse bak om het 7-12 seconden te laten ontwikkelen.

Pak de foto dan uit het ontwikkel bad en plaats het in het afwikkeling bad (iets rechts van de rode bak). Pak de foto eruit na ongeveer 5 seconden.

Plaats dan de foto in de Blauwe fixeer bak - rechts in het scherm en pak de foto en na ongeveer 8-15 seconden uit.  

 

Als je dit allemaal correct gedaan hebt, zie de ontwikkelde foto en deze wordt dan automatisch opgehangen boven de tafel om het te laten drogen. Pak de volgende foto en doe deze procedure met de 3 andere foto's tot je 4 ontwikkelde foto's hebt. Verlaat de donker kamer en kijk rond. Dieter zal zijn camera aan je lenen. Praat opnieuw met Dieter en hij verteld over Jean Michel en Heather. Neem de metro naar Hotel De Ville. 

 

Hotel DE Ville - Cafe Kiki - Jean Michel Traquenard

Praat met Jean Michel. Na je hem de envelop met de foto's hebt gegeven verteld hij over Dieter, Hugo Butterly en over de design wereld.

Bestel wat van de menulijst (bv CrŤme de Glace = roomijs met een twijgje pepermunt), en praat verder met hem. 

 

Place Monge - Jing Jing Ling

Praat met JJ. Ze verteld over de modellen van Dieter en van de foto's. Pak de envelop (kan zijn dat je dit al eerder hebt gedaan als de dag eerder over was). Als ze vraagt of je het spelletje Hangman wil spelen kan je dat doen of later. Klik op een letter en vorm een woord die JJ in gedachten heeft. Als de letter erbij zit die je aanklikt wordt de letter onder op de regel geschreven. Is de letter er niet bij komt er een teken erbij aan de hangman tot je hangt. Kijk rond en lees de krant op de eettafel over de overstroming in de catacomben en de 2 kranten in de afvalbak over de riolen overstroming en dat er vers munt tekort is. De verkopers verkopen hen voor 50 Euro per twijgje. Lees het tijdschrift Utne bij de telefoon en lees over Zu en de catacombe. Verlaat de woning (niet door de dubbele deuren). 

 

Pont Neuf - Square Du Vert Galant

Kijk rond in het park: het kruis van Lotharingen, het fontein met een Vis,het windmolenstandbeeld en het mondstandbeeld.

Er zijn 3 verkopers hier: Malika, de dame op de linkerzijde, Marchand in het midden en Monique, achter bij het rivier.

Koop hier de spullen voor Minette. Je kan over de prijs met de verkopers onderhandelen en wat afpingelen. 

Minette houdt van gebogen dingen en de voorwerpen in haar workshop waren blauw, rood, groen en oranje. 

Malika - Praat met Malika. Koop groene ringen voor 4 Euro. De gekochte voorwerpen worden automatisch in de mand geplaats.

Monique. Koop een lava lamp voor 15 euro en een oranje kegel voor 1 euro.

Marchand - Praat met Marchand. Koop blauwe filmbus voor 21 Euro.

Schilder een reproductie

Als je voorhem schilderijen reproduceert betaalt hij je 15 Euro per schilderij. Eerste schilderij is de Mona Lisa. Tweede kan je kiezen om hetzelfde schilderij weer na te schilderen of de bloemen vaas. Gebruik de exacte kleuren van het voorbeeld schilderij in de lege vakken van het lege schilderij. 

Zo kan je geld verdienen als je geld nodig hebt.

 

Abbesses - Moulin

Ga naar je bureau terug. De telefoon gaat over en beantwoorden het. Het is Prudence Rutherford. Vertel haar dat het tegen de eind van de week het geleverd zal worden. Ga naar de ontwerptafel, links van Heather. Lees de brief van Minette aan Sonny. Open het Design boek over de ontwerpen voor Prudence Rutherford.

Blader naar de laatste pagina. Lees links het briefje en klik op het model. Kleed het model. Eerst een Zomer outfit dan voor een Cruise en dan voor de Herfst. 

Klik op een kledingsstuk en plaats het op de goede plaats.  

 

Zomer

Roze boa,Topje en Slippers

Groene broek

Zwarte zonnebril

Groene hoed

Cruise

Wit topje. Witte pluis schoenen

Konijnen masker met bijbehorende oren

Ananastasje

Oranje broek

Herfst

Paars/groene plaid blouse

Witte broek

Groene regenlaarzen

Zwarttasje

Gele pruik (zonder vlechten)

Gele masker

 

Praat met Heather. Nancy geeft de envelop van JJ. Probeer Minette te spreken. Ze heeft het te druk met een online spelletje. Gebruik je computer, op je Bureau: Speel het online spelletje. Klik op Jane's Game portal - Login, carol; paswoord, rude (hints zijn te lezen in de tekeningen , je notitieboekje en Minette vloekt het iedere keer). Model Match is om modellen te matchen - 3, 4 of 5 op een rij. horizontaal of verticaal. Klik op ' Mix It Up', als je nieuwe selectie modellen nodig hebt. De hoogste score is 1000 punten, die je dus moet verslaan. Carol heeft 450 punten. Wanneer je wint, zal Nancy Ąin ordeď zeggen. Klik op de ĄBackď knop om naar het menu te gaan en hoor Minette schreeuwen dat ze de hoogste score heeft. Ga naar Minette. Toon haar automatisch de voorwerpen die je op de vlooienmarkt voor haar hebt gekocht. Verlaat de studio en hoor Minette naar JJ vragen.

 

Monge: Praat met JJ. Je kan hangman spelen. Tot slot zal zij naar Minette gaan als je de koekjes bakt. Maar er is geen munt en geen bruine suiker.Ga naar Pont Neuf. Ga naar Malika en zie dat zij munt heeft. Zij verkoopt het voor 50 Euro. De prijs is te hoog. Je kunt het kopen of wachten! Er was ook munt op het ijsje dat je gekregen had bij het Hotel! Ga naar Marchand en koop het kleine kookboek - Food Substitution Book. Ga naar Hotel De Ville en praat met Jean Michel. Vraag of je iets kan bestellen. Bestel een CrŤme de Glace en pak de Munt. Ga terug naar JJ in Monge.

 

Bak koekjes

Lees het kookboek over de voedselsubstitutie en zie dat je 1/2 c witte suiker en 1 theelepeltje melasse kan gebruiken in plaats van 1/2 c bruine suiker. Open de kast, rechts van het fornuis en pak het potje melasse. Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.

 

Zie Elektrotechniekboeken - Je bent verbaast waarom zij deze boeken heeft! Plaats de melasse op de keukentafel, bij de andere ingrediŽnten en kookgerei. Plaats de munt, links op het hakblad en je hakt het automatisch in kleine stukjes. Lees het recept, achter de grote schaal. Voeg de ingrediŽnten in de schaal, zoals die door het recept worden verklaard. Gebruik extra 1/2 c witte suiker en 1 tsp melasse in plaats van 1/2 c bruine suiker.

 

 

3 klontjes Boter
1 kopje Witte Suiker
1/2 kopje Suiker en 1 Theelepeltje Melasse (Bruine Suiker)
3 Eieren
1 Theelepeltje Vanille
2 1/4 kop Bloem (Farine Flour)
1/2 Theelepeltje Zuiveringszout (Baking soda)
1/4 Theelepeltje Zout
1 Vers Twijgje Munt, fijn gesneden
1 kopje half zoete Chocolade Cacao

 

Wanneer je daarmee klaar bent, klik je op het ovenblad - linksboven, en het koekjesdeeg wordt er automatisch op gelegd. De koekjes zullen automatisch worden gebakken. De hoekjes van de koekjes krullen iets omhoog. JJ belt en zij zal je vragen om de koekjes te beschrijven. Wanneer JJ tevredengesteld wordt, zal ze naar de Workshop gaan.

 

Abbesses - Moulin

Beantwoord de telefoon en hoor een man met een Duits accent die naar Minette vraagt. Blijf volhouden dat ze niet beschikbaar is. Hij zal ophangen of loop naar de deur van Minette met het niet storen bord op de deur om van hem af te zijn. Je kan nu de Dodo doos openen omdat er niemand aanwezig is. Klik op de Dodo doos, op het tafeltje, rechts van de ingangdeur. Doel is de Dodo vogel veilig naar zijn nest te brengen - rechtsonder. Je wordt gehinderd per spelbord door 2 adelaars, wolven en mannen die je moet vermijden. Het spelbord is onderverdeeld in 3 velden. Je moet de vogel in de eerste 2 speelvelden naar het witte vakje loodsen en je gaat dan naar het andere veld. In het derde veld loods je de vogel naar het witte vakje en gaat dan naar het nest. De kleine witte punten zijn scheidingen die de beweging van het volgende vierkant verhinderen. De blauwe punt-pijlen, linksonder, gebruik je om de vogel te bewegen. De middenknop plaats de puzzel terug.

 

Junior spel

Senior spel

 

Druk op de knop en de doos opent. Lees de verschillende post en Nancy zal opmerken dat de paarse anders is. Sluit de doos.

Bekijk Heather's Portfolie, op haar bureau. Lees het roze papiertje dat op je bureauplank hangt. Heather wil een volgepropte  papegaai.

Pont Neuf: Ga naar Marchand en zie Dieter op de bank. Hij loopt weg wanneer Nancy hem roept. Pak de klok en krantenknipsel over Noisette Tornade.

Ga naar Marchand terug en koop een papegaai voor 5 Euro.

Abbesses: Hoor Minette schreeuwen

 

Vang de kakkerlakken

Pak de chocolade doos. Kijk rond voor kakkerlakken en klik onmiddellijk met de handcursor op de kakkerlak. Er zijn 9 kakkerlakken. Controleer het gebied bij de grote toestellen, de rode bank en onder het platform van de kledingpaspop. Een kakkerlak loopt rond op de computertafel. Bekijk het document op de computertafel. Het is een lettertype selectie van Heather. Verzond Heather de paarse bedreig brief? …ťn van de kakkerlakken loopt rond het gebied tussen het platform met de paspop en de computertafel. Wanneer je daarop klikt, zal Nancy de kakkerlak achtervolgen en zal een brief aan Minette ontdekken. Lees de brief en zie het telefoonnummer van Lynn. Als alle 9 kakkerlakken hebt gevangen, open je de deur en praat tegen  Minette. Verlaat de kamer. Ga naar de telefoon en bel het nummer van Zippy telefoonkaart (buitenlijn).  Dan klik het telefoonnummer van Lynn. Vraag over het oorlogsverleden van Noisette - Haar laatste woorden waren rood links ... groen. Als de Dag beŽindigt: De volgende dag, lees de krant.

 

Pont Neuf: Pak het kakkerlak chocoladedoosje uit de inventaris en klik het in het park om ze los te laten.

Rue du Bac: Praat met Dieter door de gesloten deur van de donkere kamer. Praat voor de tweede keer met Dieter en hij zal vragen of je hem kan helpen om bepaalde soorten foto's te nemen die hij in een lijst heeft opgeschreven. Pak de lijst van de tafel. Het is in het Frans. We moeten het vertalen. Draai naar het aquarium en zie rechts een gaatje in de muur. Bekijk de kleine klok in je inventaris en zie dat de 3 is omringd. Plaats de kleine klok in het gat. Zie negen kleine klokken. Je moet alle klokken naar 3 uur draaien. Wanneer je dit correct doet, opent er een paneel voor een geheime passage. Bestudeer de klokken en zie welke klok de andere klok (ken) beÔnvloedt. 

Junior: Klok 1 beÔnvloedt klokken 2 & 4. Klok 3 beÔnvloedt 6 & 9. Klok 4 beÔnvloedt 7. Klok 8 beÔnvloedt 1 & 3. Klokken 2, 6 & 9 beÔnvloeden geen andere klokken.

Senior: Klok 1 beÔnvloedt klok 2. Klok 2 beÔnvloedt 7. Klok 3 beÔnvloedt 6 & 9. Klok 4 beÔnvloedt 7. Klok 7 beÔnvloedt 9. Klok 8 beÔnvloedt 1 & 3. Klokken 6 & 9 beÔnvloeden geen andere klokken. Deze puzzel gaat op tijd

 

Draai deze klokken naar 3 uur

Junior

Klok 8 naar 3
Klok 1 naar 3
Klok 4 naar 3
Klok 7 naar 3
Klok 9 naar 3
Klok 6 naar 3

Senior
Klok 8 naar 3
Klok 7 naar 3
Klok 4 naar 3
Klok 1 naar 3
Klok 4 naar 3
Klok 7 naar 3
Klok 9 naar 3
Klok 6 naar 3
 

 

Geheime passage - Zie een spin. Neem met de kamera een foto van de spin.

Camera - pak de camera uit de inventaris. Druk op de bovenste knop en centreer dan de spin binnen in het venster. Klik en de foto wordt genomen. Ga door tot een metalenpaneeldeur met een geŽtst symbool blad erop. Klik om de deur te openen en zie een rij cijfers. Zoem in op de cijfers. Onder en boven de cijfers is een zin in het Frans geschreven. Nancy leest de zin en vertaald het in het Engels (toch vreemd, de lijst met de Franse woorden, die ze op de tafel heeft gepakt, kan ze niet vertalen en deze zin vertaald ze meteen goed in het Engels?)- 'the year our despair ended and the year my despair began.' - Het jaar beŽindigde hopeloos en het jaar begon hopeloos.

 

Gebaseerd op de info van Noisette, het Kruis van Lotharingen en wat informatie die Lynn vertelde, gaat dit allemaal over de oorlog. De oorlog is in 1945 beŽindigd. Geef 1945 in. De deur opent. Pak het rode boek met hetzelfde blad als op de deur. Lees het boek. Zie een foto van de M380 decoder met een code onder op de foto. Klik op de foto en Nancy zal een commentaar geven dat de afbeelding gelijkaardig is als de schijven met rode verf in de Studio van Minnette. Pak het Grafiekpapiertje. Draai de pagina om. Lees de brief. Noteer de tips die in de brief geschreven zijn: 

1. Zet de 3 wijzerplaten in correcte positie voordat je een bericht codeert of decodeert. Dan type het bericht in.

2. Gebruik nooit de Enter of Return toets.

3. Negeer punctuatie en ruimten.

4. Een cirkel met een schuine streep is een nul.

De brief vermeldt ook het gebruik van de Metro de lijn als stop cijfers voor een code systeem. Het geheimschrift wordt ook vermeld. Zie de 3 rode asterisken in de brief, die met dezelfde rode pen zijn geschreven als het woord op de M380 foto

 

Pont Neuf: Ga naar Marchand. Koop het Bruine Codeboek voor 8 Euro. Lees het boek en lees vooral de info over het geheimschrift (shift ciphers) en de punt (dod) code. Vraag hem over het zwarte decoderapparaat. Hij zal het voor een fles Mouton Fouette wijn uit 1968 uitwisselen. Ga naar Monique en koop een  Fransengels Woordenboek voor 23 Euro. Gebruik het woordenboek om te weten te komen welke foto's Dieter wil: nietmachine, spin, kaars, schedel, kruis en theepot. Wij hebben reeds een foto van de spin in de geheime passage. Neem een foto van het Kruis van Lotharingen dicht bij de uitgang van het park.

Abbesses: Gebruik de telefoon en bel Zu (als het telefoonnummer er niet bij staat moet je het tijdschrift doorlezen die bij de telefoon ligt bij JJ. Je kan ook daar bellen). Hij is een fan van Jing Jing. Alvorens hij je helpt, wil Zu een handtekening van JJ die verklaart: 'Zu my love Jing' De handtekening moet in de schedel bij catacombe van de Magdeleine Begraafplaats worden geplaatst. Bel Hugo Butterly. Praat met Heather en geef haar de papegaai. Neem een foto van de nietmachine op je bureau. Praat met Minette in haar het werkruimte. Het is je keus om over Heather te vertellen, of niet. Als je over Heather vertelt, later in het spel; zal Heather je erover bellen. Maak een foto van de Theepot.

 

Hotel DE Ville

Praat met Jean Michel. Je moet een parfaitijsje  maken. Zie verschillende roomijs soorten en vruchten in de bakjes. Bekijk de foto van het parfaitijsje in het boekje. Zie de kleur en identificeer elke laag met de ingrediŽnten uit de bakjes. Klik op een ingrediŽnt: Aardbeienijs;  Karamelijs; Vanille-ijs; Chocolade-ijs; Slagroomijs; Banaan;Bessen, Taploca (zijn Kralensnoepjes) en klik dan op het laagje in het parfaitglas. Het toplaagje slagroom wordt automatisch toegevoegd. Als je het verkeerd voorbereid gooi je het in de afvalbak (trash). Als je het verkeerd doet, moet je er ťťn meer maken.

 

Aixois

L'Enfer

Tropica

Corbeau

Mystique

Fantasie

Loulou

     

Slagroomijs

Aardbeienijs

Karamelijs

Banaan

Karame

 

Chocolade

Slagroom

Chocolade

Slagroom

Bessen

 

Bananen

Tapioca

Bessen

Aardbeien

Chocolade

 

Chocolade

Karamel

Bananen

Karamel

Chocolade

 

Tapioca

Bessen

Banaan

Slagroom

Tapioca

 

Bessen

Vanille ijs

Tapioca

Aardbeien

Slagroomijs

 

Banaan

Karamel

Banaan

Karamel

Banaan

   

Jean Michel toont de foto van Minette bij de stenenwijzerplaten. Zie op elke wijzerplaat gerichte pijlen (L-R) zijn dat:  IX, V EN III.

 

Monge: Praat met JJ over Zu en de handtekening. Speel hangman. Selecteert de letters: Z U M Y L O V E J I N G.

Nancy zal het papiertje eraf scheuren waar JJ de letters heeft opgeschreven en zo heeft ze de handtekening van JJ.

Neem metro naar de catacombe in Denfert Rochereau:

Denfert Rochereau: Ga door en zie de schedel. Neem een foto van de kaars en schedel. Plaats de handtekening in ťťn van de oogkassen.

Abbisses of Monge: Bel Zu. Hij zegt dat de metalendeur ets en die op de boekenkaft een hazelnoot is- Noisette. Hij zag een deur met deze hazelnoot symboolblad in de catacombe maar je hebt een duikpak nodig omdat de Mouton Beverage Company onderwater staat.

Rue du Bac:

Praat met Dieter. Hij toont een prentbriefkaart die je omdraait. Hij geeft je de prentbriefkaart. Het toont 4 sleutelgaten op belangrijke plaatsen: Catacombe, Moulin (windmolen), het Kruis van Lotharingen en de geheime passage van de kleine klok hier bij Dieter. Elke hoek heeft het hazelnootbeeld. Je hebt deze hier in de geheime passage gezien en op het Kruis van Lotharingen. De andere kant van de prentbriefkaart heeft kolommen en rijen van gekleurde ogen. Lees de code van de punten op pagina 11 - 12 van het codeboek. Controleer ook het geheimschrift over de letter verschuiving. Bekijk de prentbriefkaart met ogen in inventaris, plaats dan het grafiekpapier uit het boek over de ogen. Zie dat de ogen onder een bepaalde letter of getal passen. Herinner wat de onderzoeker, Lynn Manrique zei - dat de laatste woorden van Noisette waren  - rode linkerzijde... groen. Van links naar rechts, klik op alle rode ogen kijkend naar links en op alle groene ogen. De woorden worden onder gevormd - Sous Lorraine 4154.

 

Pont Neuf 

Kruis van Lotharingen

Bekijk het kruis. Nancy zal zeggen 'wedden dat de cijfers beweegbaar zijn'. Klik op 4 1 5 4. Zie op het geopende kruis de afbeelden van de monden, de windmolen en de vissen; de 3 standbeelden die hier in het park staan. Noteer de positie van de monden, de kleur van de windmolen en het oog van de vis.

 

Monden Standbeeld

Ga naar het mondstandbeeld, links van Marchand. Draai, rechts aan de slinger om de monden gelijkaardig te schikken zoals je die gezien hebt in het geheime compartiment van het kruis.De gele is lichtjes open; blauw is open en de rode is wijd open. Draai 10 keer aan het slingerhandvat om te krijgen: boven - EEEEE, Midden - Ahhhh en onder - OOOOO.

Windmolen

Draai aan het handvat tot het paarse blaadje aan de bovenkant is. Draai je om en hoor een eekhoorn die het handvat beweegt. Klik links van het windmolenstandbeeld en Nancy zal zeggen dat ze iets nodig heeft om de eekhoorn bang te maken.Ga naar Malika en koop de rol draad voor 3 euro en staak voor 10 Euro.Ga naar Monique en koop de zaklantaarn voor 3 Euro.Ga naar Marchand en koop de Tinnen taartschaal voor Euro 1 en duikpak voor 31 Euro.

Ga naar het windmolen standbeeld terug en plaats de staak aan de linkerkant. Knoop het draad aan de staak en dan de tinnenschaal. Draai 6x aan het handvat om het paarse blaadje aan de bovenkant te krijgen.

 

 

Vis

Ga naar het fontein met de vis. Druk op de rode knoop van het waterfontein. Het oog van de vis licht op en het rooster schuift open.

Ondergrondse tunnel

Ga onderaan de ladder (hier heb je dus je zaklantaarn voor nodig). Ga door, tot een hazelnootkist. Open de kist en pak de sleutel.

 

 

Denfert Rochereau

Ga door naar de schedel. Open de schedel en druk op de rode knop. Rechts, opent een passage. Ga de passage in en zie de tunnels.Als je de tunnelpolitie hoort, ga dan vlug in een zij tunnel staan en wacht tot je ze niet meer hoort. Ga door en zie het riool. Draai voor de brugplank rechts en steek de volgende brugplank over. Ga links en ga rechts tunneltje door. Ga door en zie het water. Ga het water in en je draagt automatisch je duikpak. Stap in het water en 2x Voorwaarts naar gebied 2. Duik in het water. De balk onder toont hoeveel tijd Nancy heeft voordat ze moet ademen.

 

Route naar de fles.

Zwem 2x Voorwaarts, Rechts, Diagonaal Rechts, zwem tunnel in. Voorwaarts, Rechts en zie een ventilator en een fles. Pak de fles. Ga terug naar het start punt - Draai om, V,L,V,V,Diagonaal Rechts, V door tunnel, V,V en Adem!

 

Route naar de hazelnootdeur

Stap in het water en 2x Voorwaarts naar gebied 2. Duik in het water. 5x V, R, V, L, 2xV, R, V, L, 2xV, R, V, L, 4xV, L, 2xV, R, V.

Beklim de ladder en ga verder naar de hazelnootdeur. Open het om de tekst te zien. Noteer de gekleurde woorden:

Grijs Europa, Roze Pont Neuf, Blauw Blanche en Paars Chateau Rouge. Herinner de hints in de brief van het M380 boek. …ťn van de hints is over het gebruik van de metro stop als codes. Europa stop is metro lijn 3; Pont Neuf lijn 7; Blanche lijn 2 en Rouge Chateau is lijn 4 (zie de foto van de metro). Klik de cijfers in het cijferslot  -  3 7 2 4. Pak de Wieken sleutel.

 

 

Ga onderaan de ladder en ga terug naar de catacombe. Duik in het water, L, 2V, R, 4V, R, V, L, 2V, R, V, L, 2V, R, V, L, 5V. Ga verder door, stap uit het water en pak je kleren van de vloer. Rat! Het kan zijn dat de rat het decoderboek wel of niet pakt! Verlaat het riool - Ga voorwaarts tunnel door, Draai rechts, ga plank over en verder door tot je buiten bent.

 

Als de Dag beŽindigt

De volgende dag lees de krant over Gunther en Ernst Schmeck, vroeger Oost-Duitse Geheime Politie die van smokkelen wordt beschuldigd.

Pont Neuf: Ga naar Marchand. Wissel de wijnfles voor de decoder uit.

Abbesses: Ga naar de deur van Minette en zie een verfbom aan de deur. De bom zal ontploffen wanneer de deur wordt geopend. Minette is in de workshop en wordt angstig over wat Nancy gaat doen. Open het deurtje van de verfbom en zie zekeringen die een kleur en vorm hebben. Het document op de deur toont hoe de correcte opeenvolgingen moet worden gedaan -  gelijkaardige vormen of gelijkaardige kleuren. Verschillende kleuren en verschillende vormenopeenvolgingen zijn verkeerd. Schik de zekeringen door gelijkaardige vormen of kleur te verbinden - Gele, Groene, Blauwe, Rode Cirkel; Vierkant of Driehoek . Dit is een puzzel op tijd. Klik op een zekering en klik het dan op een zekering die je wilt vervangen of klik het op de plaats waar je het wilt plaatsen. Als je dit goed doet zal je de deur kunnen openen.

 

 

 

Volgens de prentbriefkaart is hier in de windmolen de vierde hazelnootblad afbeelding. Ga de workshop in en bekijk de maalmachine in het midden van de workshop. Klik rechts van het blauwe vat op de stenen wiekenafbeelding. Plaats de wiekensleutel in de steen. Zie 5 zwarte balken. Om het te openen moet je de

balken naar de juiste kleur draaien? Ga uit het scherm van de balken. 

 

Decoder: We gaan de M380 decoder gebruiken. Bekijk de decoder in je inventaris. Open, onder de deksel en zie 3 wijzerplaten. Draai de wijzerplaten naar het getal die je op de foto van Minette met de wijzerplaten hebt gezien, die door Jean Michel werd getoond - IX V III 

 

 

Klik omhoog om uit het scherm te gaan en zie het toetsenbord en papier.  Type de code in die uit het M380 boek wordt gezien, met het toetsenbord van je computer. Herinner de hints van de brief, geen ruimten (spaties) of return toets gebruiken en de cirkel (O) met een schuine streep is een nul (0).

Type: XTI0SMKPQQLNOREZA7LXTI0SMKPQQLNOR3AS7LXTI0SMK3A

 

 

De gedecodeerde woorden zijn: Rouge Blanc Rouge Bleue Rouge. Raadpleeg pagina 4 van het woordenboek en zie de vertaling van deze woorden: rood, wit, rood, blauw, rood. Open weer met de wiekensleutel de steen en draai de balken naar de juiste kleur -  rood, wit, rood, blauw, rood.

 

 

De molen begint te draaien en opent een valdeur. Ga door de valdeur naar beneden en ga verder door tot je bij een deur komt. Gebruik de sleutel die je uit de hazelnootkist, onder de visfontein in het park hebt gepakt. Ga naar binnen en zie wat Noisette tijdens de oorlog heeft gestolen. Ga naar de zuil en pak de brief onder de glazendeksel. Lees wat Noisette schreef. 3 Romeinse cijfers worden gezien onder op de brief: X IV III. Sluit de glazendeksel  en er zakt een traliedeur. Open het paneel op de deur en zie de woorden die op de plaat zijn ingeschreven. UNE DERNIERE ENIGME CHER AMI

Raadpleeg pagina's 8, 9 en 10 van het decoderboek. Zie de cijfers van de geheimschrift letters (als de rat het boek heeft gepakt moet je even een spel laden waar je het boek nog bij je hebt). Lees goed hoe de letters verschuiven. 

Codeer de woorden - Neem een reeks getallen, verplaats het alfabet naar rechts. Bijvoorbeeld als ťťn van de cijfers een 4 is en de letter is een A van het gecodeerde alfabet, zal het 4 plaatsen naar rechts verschuiven om A een E. te maken. De reeks getallen die worden gebruikt om de letters te verplaatsen worden genomen uit de M380. Gebruik 3 8 0 als verschuiving nummers. Dus A wordt D (3 opschuiven), D wordt L (8 opschuiven) en de derde blijft gelijk (0) en dan tel je weer opnieuw met 3 8 0

 

UNE DERNIERE ENIGME CHER AMI

 

U

N

E

E

R

N

I

E

R

E

E

N

I

G

M

E

C

H

E

R

A

M

I

3

8

0

3

8

0

3

8

0

3

8

0

3

8

0

3

8

0

3

8

0

3

8

0

X

V

E

G

M

R

Q

Q

E

U

M

E

Q

Q

G

P

M

C

K

M

R

D

U

I

 

 

Decodeer de nieuwe letters met behulp van de decoder. Draai eerst de 3 Romeinse cijfers op de wijzerplaten uit de brief van Noisette - X IV III.

Type dan de gecodeerde letters in - X V E G M R Q Q E U M E Q Q G P M C K M R D U I .

De gedecodeerde woorden zijn DEUX.......UN.CINQ..SE.PT. Vertaal het het met je woordenboek - 2 1 5 7.

 

 

Draai dit getal in het cijferslot van de traliedeur. Ga de metalendeur in, ga verder door tot de valdeur. Je hoort iemand lopen. Loop naar de valdeur en luister naar een gesprek van Minette met Gunther en Ernst. Open de valdeur en pak de kleding van de First Lady. Je wordt betrapt. Een gevecht volgt. Blokkeer de klappen. 

Luister naar de schreeuw die de klappen voorafgaan. Een bepaalde schreeuw identificeert de plaats van de klap. Heb je gewonnen dan zie het

 

Einde 

 

 

 

Volgende Deel: Nancy Drew 15 - The Creature of Kapu Cave.

 

 

Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.

 

©GameSolves
http://www.gamesolves.tk
Forum
http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

Henk
Free Web Hosting