The Road to Santiago

El Camino de Santiago

De jonge Spanjaard, Bernard  gaat op pelgrimspad als een belofte aan zijn moeder.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Jacobsweg) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus.

 

Santiago de Compostella is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint Jakobus betekent (Sant-Iago), is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. De weg naar Santiago (in het Spaans ook wel 'el camino'; de weg genoemd) kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.

 

De route is in Spanje gemarkeerd met palen en borden met daarop een gestyleerde Sint-Jacobsschelp op een blauwe ondergrond, en met gele geschilderde pijlen. (De markering is uitsluitend in oost-west richting aangebracht.) Er zijn vele routes. Twee routes gaan door de Pyreneeën: over de Col de Somport ten noorden van Jaca, en van het Franse Saint Jean-Pied de Port naar Roncesvalles. De laatste route werd (en wordt) het meest gebruikt vanwege de kleinere kans op sneeuwval. Bij Puente la Reina ten zuiden van Pamplona ontmoeten deze routes elkaar, waarna de steden worden aangedaan. Langs de route zijn op regelmatige afstanden sobere herbergen ingericht, waar pelgrims kunnen overnachten en eten.

Vanuit België en Nederland

Afhankelijk van de gekozen route is de tocht twee- tot drieduizend kilometer lang. Veel pelgrims doen hem in drie fases.

Fase een: tot in Vézelay of La Châtre.

Fase twee: tot Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën aan de kant van de Atlantische Oceaan.

Fase drie: tot in Santiago de Compostella.

 

30-05-2009

Download Gratis game

 

Inleiding
Bernard heeft zijn moeder beloofd dat als haar iets overkomt hij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela zal ondernemen.

Hij krijgt een reeks taken voorgeschoteld....

Met de mobiele telefoon in de inventaris kan je altijd Claire opbellen voor enkele handige tips.

Je moet ook af en toe in je inventaris in de brochure kijken, want het bevat aanwijzingen voor Bernard als hij niet verder kan.

 

Eerste Etappe: Van Roncevalles naar Puente La Reina
 

Orreaga / Roncesvalles (Provincie Navarra)

 

St. James Church: Praat met de bedelaar. Hij weet van je beloften. Om je moeder te eren, moet  je nog iets anders doen. Onderweg moet je een paar testen ondergaan. Alleen als je deze testen allemaal goed doorstaat, zal je belofte gerespecteerd worden. Hij geeft de eerste test -

 

"Geef de beschermer van de hoofdstad, het symbool van het Koninkrijk, zo krijg je de sleutel die meer dan 100 deuren zal openen."

Kijk naar de St. James kerk. Deze is in de 13e eeuw in gotische stijl gebouwd. Ga links naar de studenten gebouwen.

In je rugzak inventaris heb je een notitieboekje, brochures over de kerken en mobile telefoon.   

Collegiate Church: Kijk naar de tuin en zie een monument. Het vertegenwoordigd de veldslag van Roncesvalles. Ga naar de kerk. Ga via de hoofdingang de kerk binnen. Ga rechts in het voorportaal naar de 'San Augustin' kapel. Kijk naar de glas-in-lood raam. Het toont de veldslag van Navas de Tolesa in 1212. Kijk naar de graftombe van Sancho VII el Fuerte. Hij was van 1194 tot 1234 Koning van Navarra, de laatste van de Jimena dynastie. Ga links naar de poort. Achter de gesloten poort, ligt de ketting van Sancho el Fuerte, die hij in de strijd van Navas de Tolesa verovert had. De traditie zegt dat de ketting uit het Wapen van Navarra is. Je kan er niet bij. Ga terug en neem een kijkje in de kerk. Achter is een groot altaar en rechts een klein altaar. Verlaat de kerk. Ga terug naar de St. James kerk en ga rechts naar de kapel van de Heilige Geest.

Chapel of the Holy Spirit: Kijk naar de herdenkingsplaat bij de poort. Dit is het oudste gebouw in Roncesvalles. In de ondergrondse crypte zijn vele pelgrims begraven. De legende zegt dat Charlemagne in deze kapel het graf van Roland gebouwd heeft. Ga terug naar de bedelaar.

St. James: Vraag over de ketting in de kapel. Hij zegt dat deze ketting een attractie voor de toeristen is.

De echte ketting ligt in de kerk en niet in de kapel.

Collegiate: Ga terug de kerk in. Nu kan je rechts in het voorportaal naar de boog in de muur. Zie 5 tegels aan de onderkant en boven een ronde Christus monogram. Klik op het Christus monogram en je hoort vijf tonen. Elke tegel geeft een toon. Je moet deze tegels in de juiste volgorde indrukken, om de volgorde van de Christus monogram na te spelen. Druk op de tegels van links naar rechts: 4-5-3-1-2. Dit opent het graf. Kijk in het gaatje en je pakt de ketting van Navarra eruit.

St. James: De bedelaar zit niet meer voor de kerk. Ga naar rechts en volg rechts het pad om je reis voort te zetten.

Stop niet in het eerste scherm dat je inloopt als je het pad volgt, want anders kan je niets meer doen als je stopt? ?

Pamplona / Iruña (Navarra)

 

St. James: Kijk naar de St. James kerk. Volg het pad achter in het scherm.
Magdalena Bridge: Kijk voor de brug naar het kruisbeeld. Dit kruisbeeld toont de pelgrims de weg naar Santiago in Pamplona. Ga de brug over.

Stadhuisplein: Je komt op een plein. Kijk naar het stadhuis. Vanaf het balkon worden de vuurpijlen afgeschoten voor de start van de
San Fermin feesten. Ga rechts naar de kathedraal.

Cathedral of Santa Maria: De voorgevel(façade) van de kathedraal is uit 1783 en in neoklassieke stijl. Het  interieur past niet goed bij de Gotische stijl. Kijk rechtsonder naar de informatie paneel. Ga de kathedraal binnen. Kijk rechts naar het graf. Dit is de graftombe van Carlos III el Noble en zijn vrouw Leónor van Trastamara. Hij was van 1387 tot 1425 Koning van Navarra en de laatste van de Evreux Dystantie. Na hem kwam de Trastamara dynastie. Achter in de apsis zijn meerdere altaren, waarvan er een de San Fermin is. Het getoonde heilige beeld is niet de meest bekende. Verlaat de kathedraal en ga links in de zijstraat naar de zijingang van de kathedraal. De St. Joseph of crucifix deur is wel in Gotische stijl. Ga terug naar het stadhuisplein en ga verder aan de linkerkant naar de San Saturnino kerk.

San Saturnino: Kijk naar de voorgevel van de kerk. Het is de San Saturnino of San Cernin kerk, waarvan de beelden op de rechterkant zichtbaar zijn. Het linker beeld vertegenwoordigt St. James als een pelgrim. Kijk naar de toren. Ga de kerk binnen. Kijk naar het altaar. Dit is het altaar van San Saturnino, de heiligen van de kerk naam. Hij is de beschermheer van Pamplona. Ga links naar de nis. Kijk naar de stenenplaat achter de plant. Er zijn 5 ringen in de muur. Plaats de ketting op deze ringen. In de vloer schuift een tegel open. Pak de sleutel van de eerste puzzel. Nu moeten we nog uitzoeken wat er met de 100 deuren bedoeld wordt. Kijk in de kerk naar de vloer, omdat aan het eind van de kerk het kapel van Maria is. De Maagd Maria is de beschermheilige van Pamplona. Verlaat de kerk. Kijk naar de plaat in de weg. Ga door het steegje naar de San Lorenzo kerk.

San Lorenzo: De kapel van San Fermin is in de kerk van San Lorenzo. De deur van de kerk is afgesloten. Volg rechts het pad.

Puente la Reina / Gares (Navarra)

Voor de ingang naar het dorp staat het standbeeld van St. James als een pelgrim.

Onder is geschreven: "Vanaf hier leiden alle wegen naar Santiago". Ga rechts verder.
 

Iglesia del Crucifijo: Deze toren werd gebruikt als baken lichttoren om de pelgrims de weg te tonen.

De achthoekige vorm is afkomstig van de oorspronkelijke gebouwen van de Tempeliers. Volg verder het pad.

St. James Church: Kijk buiten, rechts naar de toren. Het kan niet door de Tempeliers gebouwd zijn, want het dateert van de 18de Eeuw. Ga de kerk binnen. Kijk naar het standbeeld op de linker muur. Het is een standbeeld van James als een pelgrim naar Santiago dat  "beltxa" wordt genoemd, hetgeen zwart in Baskenland betekend. Verlaat de kerk en kijk in je brochure, die met een paar pagina's uitgebreid is.


Op de laatste pagina lees je rechtsboven iets over de Santa Maria Enuate kerk. De weg, die door Valdizarbe gaat, loopt precies naar deze kerk. Deze
kerk is een originele achthoekige kerk. Hun herkomst is echter een raadsel. Het zou het werk van de Tempeliers ridders kunnen zijn of van een onbekende koningin, of in opdracht van St. John. Een ding is zeker dat er veel graven van pelgrims hier liggen, die op weg naar Compostela waren. Ga terug naar de ingang van het dorp en dan de straat achter het standbeeld verder.
 

Santa Maria Enuate: Kijk op de gevel van de kerk. Het zou kunnen zijn dat het door de Tempeliers gebouwd werd, maar niets is zeker. Ga nu naar de ingang van de kerk. Voordat je naar binnen gaat, loop je eerst rond. Bernard loopt rond de kerk en telt 33 bogen. Ga de kerk binnen. Loop naar de apsis en zie het beeld van Maria, een kopie van de oorspronkelijke Romaanse. Onder in het standbeeld is een sleutelgat. Steek je sleutel erin. Draai 3 keer, open dan het kleine deurtje en pak de houten driehoek. Verlaat de kerk. Bernard gaat terug naar het dorp om uit te rusten.

 

Tweede Etappe: Van Puente la Reina naar Viana

 

De volgende morgen ga je de brug over en je ontmoet opnieuw de bedelaar. Hij zegt dat je op je tocht totaal 7 soortgelijke stukjes hout zal vinden. Dan krijg je de tweede aanwijzing om de volgende puzzel op te lossen.
 

"Het kruis van Christus is de aanwijzing. Vier eenheden van zijn bloed is de betaling. De Tempeliers hebben de sleutel tot het graf van de keizer".
 

Iglesia del Crucifijo: Ga terug naar de baken lichttoren en ga naar binnen. Kijk naar het kruis van Christus. Zie dat het kruis Y-vormig is, en niet als een T. Ga terug naar de brug. De bedelaar is weer weg. Volg het pad.

Estelle / Lizarra (Navarra)

Estella (Baskisch: Lizarra) is een gemeente in de Spaanse provincie Navarra

 

Santo Sepulcro: De gevel van de kerk is mooi. Kijk links en rechts naar de apostelen. Aan de linkerkant is de derde van rechts St. James.

Kijk rechtsboven naar de kloosterkerk, maar het is gesloten. Bezoekers worden niet toegelaten. Volg het pad verder.

 

La Rua street: Aan de voet van de brug staat een vuilniscontainer. Kijk er 2x in en pak dan de lege 5 liter karaf. Ga de brug over.
 

Bridge of 'la carcel': Kijk naar de San Miguel kerk. De Aartsengel Michaël heeft vele eigenschappen van een fort kerk.

Ga terug naar de straat en ga links verder.

Courthouse: Zie buiten tegenover het rechtsgebouw een vuilniscontainer. Kijk erin en pak de lege 3 liter karaf. Kijk naar het gerechtsgebouw. Het is het oude stadhuis gebouw. Aan het balkon zijn vele Wapens te zien. Kijk naar de trap, rechts van het gerechtsgebouw. Je ziet de kerk van San Pedro de la Rua. In de kerk is de Kapel van San Andres, de patroonheilige van de stad. Ga naar het museum.

Museum: Het museum is het werk van Gustavo de Maeztu. Eens was het een paleis van de Koningen van Navarra. Ga links verder.

Monastery of Iranche: Het klooster werd in de verschillende tijdperken voor verschillende doeleinden gebruikt. Als klooster, pilgrim ziekenhuis, universiteit en in de oorlog als militair ziekenhuis en seminariezalen. Nu is het een hotel. Kijk naar het aanwijzingsbordje. De weg naar rechts leidt naar de wijn fontein. Ga daar heen.

Wine Fountain: Kijk naar het bord tegen de muur - "Pilgrim, als je met volle energie en vitaliteit naar Santiago wil, neem dan een slok van deze wijn en drink het met vreugde". Ga door de poort en lees het bord goed. Men mag uit de fontein drinken, maar als je een fles wil vullen met wijn, moet je ervoor betalen. Ga nu dichter bij de fontein. Uit de linkse kraan komt wijn oftewel het bloed van Christus en uit de rechtse kraan komt water. In de inventaris heb je een 3l en een 5l karaf. We moeten echter 4L hebben, volgens het raadsel van de bedelaar.

 • Vul de 5L karaf met wijn.

 • Giet de 5L wijn in de 3L karaf.

 • Giet de wijn uit de 3L karaf in het afvoerbakje onder de wijnkraan.

 • Vul de resterende 2L wijn uit de 5L karaf in de 3L karaf.

 • Vul de 5l karaf opnieuw met wijn.

 • Giet 1L uit de 5L karaf in de 3L karaf. 

 • In de 5Lkaraf is nu 4L wijn. 

 • Ledig de 3L karaf

Met de 4L wijn in de 5L karaf keren we terug naar het klooster en volg rechts het pad.

Torres del Rio (Navarra)

 

Santo Sepulcro: Hier staat de kerk van Santo Sepulcro. Bekijk het van buitenaf. Ook deze kerk is achthoekig en werd gebruikt als baken voor de pelgrims. Volgens deskundigen is deze kerk door Tempeliers gebouwd. Ga naar de deur. Zie boven de deur het Wapen. Het heeft de dubbele kruis van Lorraine. Dit is een symbool van de Tempeliers, die zelden door hen gebruikt werden. Ga de kerk binnen. Kijk naar het Romaanse kruis van Christus uit de 13de Eeuw. Neem een kijkje in de rechtse nis. Het is voor offers. Kijk achter het altaar. Hier staan twee vazen. Vul de vazen met wijn. Je hoort daarna een geluid. Kijk weer in de nis en pak de sleutel. Verlaat de kerk en volg links het pad.
 

Viana (Navarra)

 

City hall: Het stadhuis is in barokstijl gebouwd. Het heeft minder versieringen dan het stadhuis in Pamplona. Ga rechts verder.
 

Santa Maria: De voorgevel van deze kerk is in Gotische stijl, maar de voorkant heeft de Renaissance stijl. Kijk voor de kerk naar de tegel in de grond. In sommige letters is een gat. Het kruis in de lichttoren was Y-vormig. Gebruik de sleutel in het gat op de letter Y. Pak de houten vierkant. Ga terug naar links. Bernard zoekt opnieuw een plaats voor de nacht, om zijn reis de volgende ochtend voor te zetten.

 

Derde Etappe: Van Viana naar Santo Domingo de la Calzada
 

Viana (Navarra) - City hall: Ga links van het stadhuis verder.
 

San Pedro: De volgende kerk is slechts een ruïne. Volg het pad en ontmoet weer de bedelaar. Hij geeft een nieuw raadsel: 
"Tussen de verenigde families, heeft een verre neef een geheim. Zijn wieg staat tussen twee talen. Rangschik de dagen van de heilige bouwer".


Kijk naar de gevel van de kerk. Deze is nog goed bewaard gebleven. De barokstijl is duidelijk te herkennen. Het standbeeld van St. Peter is op het portaal in het midden te herkennen. Volg rechts het pad verder. 

Nájera (Provincie La Rioja)

 

Monastery: Je komt aan de voorzijde ingang van het klooster. Loop naar de ingang. Zie de Wapens boven de deur. Deze wapens behoren tot de koningen van Navarra, die dit klooster oprichtte aan de koningen van Castilië en León. De meeste zijn afstammelingen van de koningen van Navarra, die hier later geregeerd hebben. Lees het waarschuwing bordje. Het klooster is tijdelijk gesloten. Men moet de ingang van de kerk aan de andere kant van het gebouw gebruiken. Ga terug en ga linksaf bij het gebouw.

Santa Maria la Real: Kijk naar de toren van het klooster. Het is niet ongebruikelijk dat er ooievaars nesten zijn in deze toren. Ga naar de ingang van de kerk. Op de grond recht tegenover de ingang vindt je een koevoet. Ga de kerk binnen.  Onderzoek de graven van de vorsten. Veel nakomelingen en edelen zijn hier begraven. Bovendien is er de grafsteen van Dona Blanca van Navarra. Haar lichaam is echter in de Koninklijke graf te vinden. Ga naar het achtergedeelte.  Kijk naar het informatie bord. Veel mensen uit twee verschillende dynastieën van de koningen van Navarra zijn hier begraven. Bovendien is de koning van León, een verre nazaat van de andere koningen hier begraven. De graven bevinden zich achter een poort. Ga rechts naar de Koninklijke Tombes.

Kijk links en rechts naar de zuilen. De graven zijn uit de 16de Eeuw. Ze werden ver na de levensduur van de Koningen gebouwd. De twee beelden aan de linker en rechterkant vertegenwoordigen Garcia Sanchez III van Navarra, die van 1035 tot 1054 regeerde, en zijn vrouw Estefania de Foix. Zij zijn de oprichters van het klooster. Neem een kijkje in de grot. De legende zegt dat Don Garcia in deze grot het imago van de maagd Maria vond, terwijl hij met zijn haviken aan het jagen was patrijzen. Links en rechts kan je naar de garfkelders. Ga naar de linker grafkelder. Zie de graven van.

 1. Sancho Garces IV el de penalen = zoon van Garcia III. Hij was koning van 1054-1076.

 2. Dona Blanca, ook bekend als Placencia = Ze was de echtgenote van Sancho Garces IV.

 3. Prins Don Ramiro = zoon van Garcia III en broer van Sancho IV.

 4. Dona Blanca de Navarra = De grafsteen is anders dan in de graven van de vorsten. Zij was de groot-groot-kleindochter van Garcia III, en de dochter van Garcia de restaurator. Ze is ook bekend als Blanca de Castilla omdat ze trouwde met Sancho III el Deseado koning van Castilië.

 5. Prins Don Ramon = zoon van Garcia III en broer van Sancho IV.

Ga dan naar de rechter grafkelder.

 1. Sancho II Garces Abarca = Hij was de overgrootvader van Garcia III van Navarra. Hij was koning van 970-994.

 2. Dona Clara Urraca = Ze was de echtgenote van Sancho II Abarca.

 3. Bermudo III of León = Hij is een afstammeling van de dochters van de koningen van Navarra, maar een verre tak van de familie.

 4. Sancho VI el Sabio, ook bekend als el Valiente = Hij was de groot-groot-kleinzoon van Garcia III en zoon van Garcia de restaurator.
  Hij was koning van 1150-1194.

 5. Dona Sancha Beocia, ook wel Beatriz = Zij was de echtgenote van Sancho VI.

Er is slechts een graf, waarin een koning ligt die ver met het gezin verwant is. Het is het graf van Bermudo III of León. Open dit graf met de koevoet, omdat de koning eigenlijk in San Isidoro begraven is. In het lege graf vindt je een groot oud boek. Verlaat de kerk. Loop terug naar het klooster en ga vandaar rechts verder met je pelgrimstocht.

San Millán de la Cogolla (La Rioja) 

 

Kruispunt: Je kan hier onder in het scherm naar het klooster van Yuso en boven in het scherm naar het klooster van Suso.

Op de weg kijk je eerst op het richtingbord voor beide kloosters.

 

Monastery of Suso: Bekijk het panorama. Vanaf hier kan je boven het klooster van Yuso zien. Ga verder naar het klooster. Het klooster is niet toegankelijk voor bezoekers. Dit klooster is een van de oudste gebouwen. Rechtsboven op de rotsen zie je een grot. In deze rotsachtige grot woonde eens San Millán met zijn volgelingen. Ga terug naar het kruispunt en ga naar het ander klooster.

Monastery of Yuso: Bij het klooster aangekomen, ga je naar de gevel. Kijk naar het standbeeld boven de kleine deur aan de linkerkant. Het toont San Millán. Dan ga je rechts naar binnen. Ga links naar de sacristie. Kijk naar de lessenaar. De boeken van de predikers werden hier opgeslagen en konden de Monniken lezen. Klik op de sacristie. Het is in barokstijl en met prachtige ornamenten versierd. Het beeld Maria van de Angels siert de

kamer. Verlaat de kamer en neem de trap naar boven.


Kijk in de showvitrine waarin een oud Psalmen boek ligt. Kijk in de muurboekenkast. Hierin zijn oude boeken, die goed bewaard gebleven zijn. Plaats het boek uit het graf tussen deze boeken. Sommige perkament stukjes vallen uit het boek op de grond. Pak de stukjes van de grond. Nu moet je een plat oppervlak zoeken waarop je deze stukjes samen kan voegen.

Ga terug naar de sacristie. Leg de perkament stukjes op de lessenaar. Nu moet je de stukjes samenvoegen aan de rechterkant. Elk stukje kan alleen op een bepaalde plaats gelegd worden. De cursor wordt geel omrand en leg het dan op de juiste plaats. Heb je dit gedaan, kan je het perkament van de lessenaar pakken en kijk dan in de inventaris naar het perkament.

Ga terug naar de kruising en volg het pad aan de rechterzijde.

 

Santo Domingo de la Calzada (La Rioja)

 

Cistercian Abbey: Kijk naar de abdij. Bernard zal hier later overnachten. Kijk rechtsonder naar het bord.

et toont de weg naar een toeristenhotel  aan de Plaza del Santo. Ga naar deze plaats.

Plaza del Santo: Kijk naar de toren van de kathedraal. Hoewel het tot de kathedraal behoort, is het ver van het hoofdgebouw gebouwd. De zuidelijke gevel van de kathedraal is in neoklassieke stijl gebouwd. De standbeelden boven de ingang is een van Santo Domingo de la Calzada in het midden. Links en rechts zijn van San Emeterio en San Celedonio. Ga links van de kathedraal het steegje in. Hier zie je de westzijde van de kathedraal. Het is een mengeling van Romaanse en Gotische stijl. Volg de straat tot je bij een gebouw komt. Dit is het San Francisco klooster. Ga op de rotonde, rechts naar een pilgrim monument. Loop dan terug naar de kathedraal en ga nu naar binnen. Als je niet naar binnen kan bel je Claire. Ze zegt dat Santo Domingo de la Calzada de bouwer van de puzzel bedoeld wordt, want hij bouwde wegen, bruggen en ziekenhuizen voor pelgrims.

 

Kathedraal: Kijk achter in de kathedraal naar het kippenhok. Er is een witte kip en een witte haan. Ze zijn een herdenking van het wonder, dat volgens de legende, hier een lange tijd geleden gebeurd is.

 

In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verleiden, maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. "Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip!" zei de rechter. De kip kwam tot leven en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug.

 

Ga nu beneden naar de crypte. Kijk eerst links en rechts naar de standbeelden van St. John en St. Peter. Ga achter naast het graf naar de heilige relikwieën. Kijk naar de achterste muur. Zie enkele planetaire symbolen. Deze heb je ook gezien op het perkament. Claire is in deze puzzel een grote hulp. Je moet de symbolen van de planeten rangschikken. Je moet eerst uitzoeken wat de dagen van de planeten zijn:

 

Zon = Zondag Maan = Maandag Mars = Dinsdag Mercurius = Woensdag
Jupiter = Donderdag Venus = Vrijdag Saturnus = Zaterdag

 

De symbolen moeten in de juiste volgorde ingedrukt worden. De heilige heet Santo Domingo en Domingo is het Spaanse woord voor zondag.

Start met zondag en druk op de symbolen in de volgende volgorde:

 

 1. Zondag = Zon

 2. Maandag = Maan

 3. Dienstag = Mars

 4. Woensdag = Mercurius

 5. Donderdag = Jupiter

 6. Vrijdag = Venus

 7. Zaterdag = Saturnus

 

Een gat in de muur opent. Pak de houten ruitvorm. Ga terug naar de ingang van het dorp. Klik op de Cistercian Abbey om de nacht door te brengen.
 

Vierde Etappe: Van Santo Domingo de la Calzada naar Burgos
 

Santo Domingo de la Calzada (La Rioja): Ga terug naar het pilgrim monument. Hier zit nu de bedelaars voor de volgende taak:
"Onder de oude vesting vindt je de aanwijzing. Gebruik dit naast de mysterie van het licht, om verlicht te worden". Vervolg je pad.


Belorado (Provincie  Burgos)

 

Hermitage: In het volgende dorp kom je bij de ingang van de monastieke Hermitage. De monnik in een kluizenarij wordt kluizenaar, kluisbroeder, heremiet of anachoreet genoemd. De naam van de kluizenarij is Ermitra de Nuestra Señora de Belen en diende in de Middeleeuwen als pelgrims ziekenhuis. Vóór de ingang is een bord met informatie. Het is modern, maar heeft een standbeeld van de Maagd Maria in Romaanse stijl.

San Pedro: Ga links verder. De St. Peter kerk werd in de 17e eeuw gebouwd. Meer informatie kan je voor op de zuil lezen. Kijk ook links van de ingang naar de tegel in de muur. Het is gemaakt van keramiek en toont een kleine kaart van de regio. Ga links van de kerk verder.

St. Mary: Kijk voor de kerk in de vuilniscontainer, maar Bernard wil er nu niet in graaien. De St. Mary kerk werd in de 16e eeuw gebouwd. Voor de kerk is een informatiezuil. Kijk naar de ruïnes achter de kerk. Ze zijn waarschijnlijk van een oud fort. De aanwijzing van de bedelaar moet naar dit fort verwijzen. Kijk nu weer 2 x in de vuilniscontainers. Bernard zal er nu een pakje uitpakken met zijn naam erop. Je moet iets hebben waarmee je het pakje kan openen. Ga links verder.

San Juan of Ortega: De naam van de kerk komt uit een legende. Volgens de traditie, was deze op een bed van brandnetels gebouwd, dat in het Spaanse "ortigal" heet. Ga links naar de kapel.

St. Nicholas Chapel: De poort voor de kapel heeft een aantal scherpe randen. Gebruik je pakje op de poort om het te openen. Je krijgt een munt, notitie en touw. Kijk naar de notitie en lees een telefoonnummer: 687555321. Ga naar de telefoon aan de linkerzijde. Gebruik je munt in de telefoon en bel het nummer. Je hoort een bandopname.  "De vliegende jager kijkt naar het graf van een grote soldaat. Voeder hem, om je beloning te krijgen".

 

Santa Maria la Real Cathedral: Ga links naar de kathedraal op het Rey San Fernando plein. De kathedraal is een van de mooiste van de gotische stijl. Kijk naar de rozet ornament op de top van de kathedraal. Ga naar binnen en zie het hokje van de conciërge. De conciërge leest de krant. Als je verder de kathedraal inloopt, zal hij tegen je praten. Hij vraagt of je een gum bij je hebt, want hij heeft wat fouten gemaakt in zijn Sudoku puzzel en moet opnieuw beginnen. Verlaat de kathedraal en ga links naar het andere plein.

Santa Maria Square: Praat met de jongen. Pak dan een klein papieren vliegtuigje van de stapel op de grond. Praat weer met hem en krijg een gum.

 

Santa Maria la Real: Geef de gum aan de conciërge. Je mag nu verder de kathedraal in. Je komt op de plattegrond kaart. Ga naar El Cid's tombe. Kijk naar de marmeren plaat op het graf. In dit graf zijn El Cid Campeador en zijn vrouw Dona Jimena begraven. Ga op de gouden trap in de achtergrond. Deze trap werd in de 16e eeuw gebouwd. Rechts is de Pellejeria deur en boven de Coroneria deur. Ga terug naar de plattegrondkaart en ga dan naar het kapel van de Constable.

 

Kijk naar de twee beelden - Constable Don Pedro Fernandez de Velasco en zijn vrouw, Dona Mencia de Mendoza y Figueroa. Ga op de kaart naar het kapel van Christus - Corpus Christi chapel. Het schilderij beeldt het Laatste Avondmaal uit. Hieronder is ook de El Cid kist. Ga nu naar de Flycatcher. Deze vliegenvanger klok is uit de 16e Eeuw. Volgens het raadsel moet je er wat mee doen. Als je het papieren vliegtuigje erop gebruikt, heeft dat geen effect, omdat het papieren vliegtuigje te klein en te slap is. Verlaat de kathedraal - je kan er ook uit, midden aan de linkerzijde.

 

Santa Maria Square: Praat met de jongen en vraag of hij een groter steviger papieren vliegtuig heeft.

Hij wil er graag een voor je maken, maar heeft te weinig papier.

 

Santa Maria la Real: Praat met de conciërge en help hem met het oplossen met de Sodoku puzzel, want we kunnen het krantenpapier goed gebruiken. De puzzel bestaat uit 3x3 vlakken waarin elk 3x3 hokjes zijn. In elk grote vlak moeten de cijfers 1-9 worden geplaatst. De hele puzzel gezien heeft elke rij 9 hokjes en 9 hokjes in elk kolom. In elke rij, elke kolom en elk vlak, mag maar een keer het cijfer in voorkomen. Pak de cijfers uit het vlakje aan de rechterzijde en plaats het cijfer in de puzzel. Plaats je een cijfer in het verkeerde hokje, kan je het met de gum verwijderen.

 

 

 

Als dank geeft hij je de krant. Geef de krant aan de jongen op het plein en krijg een groot papieren vliegtuig. Ga terug naar de vliegenvanger klok. Gooi het vliegtuig tegen de bel boven de klok. De bel luidt en ergens in de kathedraal beweegt iets. Ga terug naar de kapel van Christus. Het schilderij is omhoog gegaan en toont de El Cid kist. Open de kist met de koevoet en je krijgt een klein houten driehoek. Verlaat de kathedraal en Bernard zoekt weer een slaapplaats.

 

Vijfde Etappe: Van Burgos naar Boadilla del Camino

 

Santa Maria Square (Burgos): Op het plein zit nu de bedelaar - "Je moet iets van een koning stelen en het aan de piraten geven". Volg je pad.

Ruins of St. Antony's Convent: Kijk naar de ruïne van het klooster, dat als pelgrim hospitaal gebruikt werd. Kijk rechts naar de gevel. Het heeft vele gewelven. Ga dan links naar de achterkant van de ruïne. Kijk naar de gegraveerde symbool in de gewelf en ga dan naar de gewelf.

Als je Claire belt om aanwijzingen, weet ze alleen te vertellen dat de verwijzing in het Symbool zelf zit. Misschien is dat een goede tip.

Kijk naar de pictogrammen in het symbool. Ze zijn allemaal symmetrisch. Laat je de linker helft van het pictogram weg, herken je een cijfer.

M = 1, Hart = 2, 8 = 3, Soort Hekje = 4, Soort Rondje met antenne = 5 en Soort Kersen = 6. Klik in deze volgorde op de pictogrammen in het symbool:

 

 1. Rechtsboven

 2. Linksboven

 3. Rechtsonder

 4. Bovenste

 5. Linksonder

 6. Onderste

 

Als je het goed gedaan hebt opent de muur en pak je het kistje. Je hebt iets van de koning gestolen. Nu alleen nog aan de piraten geven.

Ga terug naar de voorkant en ga rechts verder. Kijk naar de rozet in de ruïne. Ga rechts verder.

Castrojeriz (Burgos)

 

St. Mary of the Apple Tree: Kijk naar de voorgevel. Het is het zuidelijke deel van het gebouw met een klein glazen venster. De toren behoort tot de neoklassieke stijl. Hij werd in de 18e eeuw aangebouwd. Ga links om het gebouw. Op het informatie bord is het verhaal van het gebouw te lezen. De herkomst is van later, maar toont ook de jongere stijlen zoals gotiek en neoklassieke elementen. Het glas in lood is uit de 15de eeuw. Ga terug naar de zuidelijke voorkant en van daaruit rechts verder. Je komt op een kaart. Klik op het kasteel rechts onderaan. Het is van Romaanse oorsprong, met Visigotisch en middeleeuwse toevoegingen. Het zijn nu slechts ruïnes. Ga naar de Santo Domingo kerk.

Church of Santo Domingo: De kerk is tegenwoordig een museum. Ga verder door het steegje. De zijkant gevel werd in de 16e eeuw in Gotische stijl gebouwd. Ga terug naar de voorzijde van de kerk. Kijk links naar de muur. Hier zie je twee schedels met gekruiste beenderen. Dit zijn piraten karakters. Linksonder is een gat in de muur. Plaats het kistje in het gat. Een compartiment opent in de muur, waaruit je een hengel pakt. Ga op de kaart naar het hoofdplein. 

Main Square: Kijk op het bord voor het stadhuis. Je ziet de kaart van het dorp. 

St. John: De St.-Jankerk is een van de gebouwen van de Tempeliers, en heeft daarom een bepaalde militaire uiterlijk. Op het informatiebord voor de kerk kom je op de kaart. Ga achter door het steegje. Momenteel wordt er aan de kerk gewerkt. De toren toont  de militaire achtergrond van de kerk. De rozet venster boven is uitgerust met een 5-puntige ster, het symbool van de Tempeliers. Ga rechts verder.

Boadilla del Camino (Palencia)

Church of the Assumtion:  De Kerk van de Opstanding werd gebouwd tussen de 15e en 16 eeuw op een eerdere Romaans gebouw. Kijk naar de gerechtpilaar (de Schandpaal) naast de kerk. De criminelen werden eerst hieraan vastgebonden om de bevolking hun schaamte te tonen, voordat ze veroordeeld werden. Volg het pad naar links, waardoor de vijfde etappe beëindigt.

Zesde Etappe: Van Boadilla del Camino naar Sahagun

De volgende ochtend ontmoet je weer de bedelaar. "Naast de heilige van het vuur en de relikwieën van een andere heilige, liggen de onderdelen om de deur met de Zodiak (dierenriem tekens) te openen". Volg links het pad.

Fromista (Palencia)

Monument of Saint Telmo: Op het kruispunt ga je naar links. Kijk in het water rondom het standbeeld. Gebruik de hengel in het water en je vist er een spijker uit. Het standbeeld is van Saint Telmo , de patroonheilige van de stad en de zeelieden. Ga terug naar het kruispunt.

Church of San Pedro: Ga rechts naar de kerk. De symbolen van St. Peter zijn gegraveerd in de portiek - de pauselijke mijter en de sleutel naar de hemel. Het informatiebord beschrijft de kunstwerken in de kerk. Links op het bord kom je op de stadskaart of ga terug naar het kruispunt en ga richting de stad, en je komt ook op de stadskaart.

St. Mary of the Castle: Deze kerk heeft een renaissancegotisch stijl. 

Saint Martin: Ga naar de achterkant van de Sint Maarten kerk. Kijk naar de apsis. Alle bogen zijn rond, en in de Romaanse stijl. Ga terug naar de voorkant van de kerk en ga naar binnen. Loop naar het altaar aan de voorzijde. Hier staan twee standbeelden - St. James als pelgrim en Saint Martin. St. Martin dateert van de 14de Eeuw. Kijk naar het Kruis van Christus in Romaanse stijl uit de 13e eeuw. Verlaat de kerk en ga op de kaart aan de onderkant verder om je pad voort te zetten.

Carrión de los Condos

Santa Clara: Kijk naar het Santa Clara klooster, standbeeld en toren. Ga rechts verder.

Santa Maria de las Victorias y del Camino: Kijk naar het monument, kerk en naar de deur van de kerk met het beeld van Maria en
kindje Jezus. Ga links verder.

Church of Santiago: De kerk is uit de 12e eeuw in Romaanse stijl. Onder de afdak van de kerk zijn de apostelen en evangelisten afgebeeld, met Christus in het midden. De scène toont de dag des oordeels. Ga links verder.

San Zoilo: De kloosterkerk werd in de 11e eeuw gebouwd. De gevel is renaissance, maar heeft sporen van oude Romeinse structuren. Ga de kerk in. Kijk naar de ronde steen, rechts bij de ingang. Het heeft een losse spijker. Gebruik de koevoet en krijg een tweede spijker. Ga rechts naar het altaar. Pak van het informatiebord een folder met beschrijvingen over de relieken van San Zoilo. Deze Relieken zijn op 23 Maart 1697 overgebracht naar het klooster. Het altaar is gewijd aan de Maagd Maria. De relikwieën van San Zoilo bevinden zich achter het altaar. Verlaat de kerk en vervolg je pad. 

Sahagun (Provincie León)

Iglesia de la Trinidad: Dit gebouw is nu een jeugdherberg. Bernard zal later hierin overnachten. Ga links naar de andere kant van de straat.
St. John: De kerk is uit de 17e Eeuw. Ga links naar de stadskaart.
Church of San Lorenzo: Deze kerk werd gebouwd met bakstenen in de Mudéjar architectuur.
Igelsia de San Tirso: Deze kerk is een goed voorbeeld van de Mudéjar architectuur. De bakstenen toren is een symbool van de stad. Ga verder naar rechts in het zijsteegje. Pak hier de ladder tegen de steiger. Ga de boog onderdoor naar de ruïnes van San Benito.

Arch en ruins of San Benito: Ga een stap verder naar rechts naar de poortboog. Zie links en rechts een rozet in de boog. Ga naar de ander zijde van de boogpoort. De boog is als een triomfboog, maar is slechts een deur naar een oud klooster. Links staat het standbeeld van San Facundo. De Latijnse tekst vertelt over de koningen die het klooster gebouwd hebben. Rechts van de boog staat het standbeeld van San Primitivo. De Latijnse tekst vertelt over de constructie van dit klooster in 1882. Ga terug naar de andere kant van de boog.

Kijk links en rechts naar de rozet in de boog.  Het heeft  8 tekens van de dierenriem. Dit betekent dat 4 dierenriem tekens niet getoond worden. We
hebben de datum 23e Maart 1697 in het klooster van San Zoilo gelezen. De dierenriem voor 23e Maart is Aries/Ram. Deze is in de linker rozet. Plaats de ladder tegen de muur en klim naar de linker rozet. Gebruik de spijker onder het gat van de ram - 2 uur.  Plaats nu de lader tegen de rechter rozet. Gebruik hier de spijker in het gat onder de Gemini/tweeling - 7 uur. Zijn beide spijkers juist geplaatst, hoor je een geluid. Verlaat de close-up. Onder in de rechter muur is een geheim vakje geopend. Pak de grote houten driehoek.

Ga terug naar de herberg in Iglesia de la Trinidad en ga naar binnen.

Zevende Etappe: Van Sahagún naar León

De volgende ochtend wacht de bedelaar je weer op met de volgende puzzel:
"Te midden van water, steen en papier. De stukjes moeten worden samengevoegd en het licht geeft een hint". 

Vervolg je pad - links op de kaart.. 

Mansilla de las Mulas (León)

 

Hermitage de la Virgin de Gracia: Kijk naar het gebouw. Geen bijzondere architecturale eigenschappen, maar het heeft sentimentele waarde voor de bevolking, want het is de patroonheilige van deze plaats. Ga rechts verder.

Mansilla de las Mulas Square: Kijk op het plein naar de stadskaart. De stadsmuren lopen parallel aan de rivier.

Het plein heeft een pelgrim standbeeld. Ga rechts verder.
 

St. Mary: Het is de enige kerk in de stad en is open voor culturele doeleinden.

Het dateert uit de 17de Eeuw, maar heeft geen architectonische kenmerken. Ga links verder.

Saint Martin: Het was vroeger een kerk. Nu is het een buurtgebouw. Ga onder verder. 

Stadsmuur. Ga door de open poort (Postigo) en loop naar de stadsmuur. De muur  is een architectonische symbool van de stad. Op het gazon zijn enkele holle steenblokken. Hierin zijn schijnwerpers die de muur s'nachts belichten. Gebruik de koevoet op de stenenblok en krijg papier knipsels. Ga terug door het steegje en vervolg je pad.

Stadsplein: Aan het einde van de stad kijk je naar het kruisbeeld, dat pelgrims toont dat zij op de goede weg zijn. Ga onder verder.

San Miguel de Escalada: Kijk naar de voorgalerij. De bogen zijn hoefijzervormig. Ga naar de rechterkant van de ingang en ga naar binnen. Kijk naar de sarcofagen. De kapel van het klooster heeft de naam "pantheon" gekregen (gewijd aan alle goden). Ga terug naar de voorkant en ga nu de kerk binnen. Loop naar het altaar, leg de knipsels op het altaar en voeg de stukjes weer samen. Het toont een glas in lood raam afbeelding. Het bovenste gedeelte zijn twee engelen. Het volgende gedeelte zijn herders met een ezel en eenhoorn. Daaronder Jozef en Maria en het onderste gedeelte kindje Jezus in de kribbe. Heb je de puzzel correct in elkaar gezet, kan je de glas in lood raam afbeelding meenemen. Op de afbeelding zijn de ramen met een rode V teken gemarkeerd. Ga naar buiten en vervolg je pad.

 

León: Cathedral: De kathedraal van León is een van de grootste kunstwerken in de gotische stijl. De kathedraal is zeer bijzonder, wegens zijn talrijke indrukwekkende glas in lood ramen. Ga naar de voorkant van de kathedraal. De rozet op de voorgevel is van Gotische stijl. Ga de kathedraal binnen. Je komt op de plattegrondkaart. De kapel, klooster en museumzalen zijn gesloten voor het publiek. Ga boven op de kaart naar het glas in lood ramen gebied. In het midden vind je het juiste raam. Klik op de raam afbeelding in je inventaris. Nu moet je het originele linker raam vergelijken met de afbeelding. Je moet 4 verschillen vinden in het originele raam. 

 

 1. In het raam linksboven - de engel is gekleed in het zwart.

 2. Het rechtse raam in de tweede rij - de dieren worden andersom weergegeven.

 3. Het linkse raam in de derde rij
  - de knoop van de koord om de buik van Jozef wordt andersom weergegeven.

 4. In het raam linksonder  - kindje Jezus wordt andersom afgebeeld.

Verlaat de kathedraal. Deze dag zit er weer op en we gaan morgen weer verder.

 

Achtste etappe: Van León naar Astorga
 

León: De volgende ochtend staan we weer voor de kathedraal en vervolgen ons pad.

Het volgende gebouw werd door de beroemde Catalaanse architect Antonio Gaudi gebouwd.

 

St. Isidore: In de St. Isidore kerk zijn de graven van de koningen van León.

Ook het graf van Bermundo III, die in Nájera leeg was, is in deze kerk. Hier zit de bedelaar met de volgende taak:
"Betreffende de heilige strijders, de toren verandert van dag naar nacht. Zoek bij de Toernooi brug iets dat je dichtbij het bisschop paleis zal helpen".


Villadangos del Páramo

 

St. James: Het beeldhouwwerk boven de ingang toont St. James in de strijd tegen de Moren. Ga in de kerk naar het altaar. Hier is St. James als een ruiter te zien. Verlaat de kerk. Kijk buiten naar de klokkentoren en klim dan omhoog. Kijk naar het mechanisme. Dit is het beroemde Hanoi toren spel. De vier ringen moeten van de linkse staaf naar de rechterkant worden geplaatst. Er mag geen grote ring op een kleine ring komen te liggen. Nummer de ringen van klein naar groot 1 t/m 4:

 

 • Ring 1 van de linkerkant in het midden

 • Ring 2 van links naar rechts

 • Ring 1 van het midden naar rechts

 • Ring 3 van de linkerkant in het midden

 • Ring 1 van rechts naar links

 • Ring 2 van rechts in het midden

 • Ring 1 van de linkerkant in het midden

 • Ring 4 van links naar rechts

 • Ring 1 van het midden naar rechts

 • Ring 2 van het midden naar links

 • Ring 1 van rechts naar links

 • Ring 3 van het midden naar rechts

 • Ring 1 van links in het midden

 • Ring 2 van links naar rechts

 • Ring 1 van het midden naar rechts

 • Nu kan je van de linkse en middelste staaf de metalenplaat pakken.

 

Puente de Órbigo: Hier is ook een klokkentoren waarin talrijke ooievaars hun nesten bouwen. Ga links verder. Op de hoek van het huis kijk je naar het informatiebord. Het vertelt de geschiedenis van de brug. In de Middeleeuwen waren op deze brug toernooien. Nu dient het alleen voor
Vieringen. Loop achter naar de brug. Kijk naar de pilaar in het water. Bernard ziet twee andere metalenplaten. Ga verder de brug over.

 

Bij de ingang van het dorp kijk je in de vuilniscontainer en krijg een magneet. Combineer de magneet met het touw. Ga terug naar de brug.

Gebruik het touw/magneet op de 2 metalenplaten onder op de pilaar om ze op te vissen. Ga weer de brug over en links verder.
 

Astorga

 

Bishop's Palace: Het Paleis is een karakteristiek gebouw voor de stad en werd ook ontworpen door Antonio Gaudi. 
 

Cathedral:De bouw van de kathedraal duurde drie eeuwen, zodat hij ook drie verschillende stijlen heeft. Ga dichterbij en dan links naar de voorkant van de kathedraal. In de gevel zijn drie stijlen bewerkt, gotische, barok en 'plateresque' - 'plata' betekent in het Spaans, zilver.  Ga links verder. 

Santa Marta: Deze kerk lijkt klein, omdat  het naast de kathedraal staat. Ga rechtsachter verder. Zie in de muur van een huis 8 kleine nissen. In elke nis is een metalen as. We hebben maar 4 metalenplaten. Kijk nogmaals op de raam in lood afbeelding in je inventaris. Noteer de 4 V tekens op de raam gedeelten. Zie de 8 raam gedeeltes als een nis. Leg een metalenplaat in de nis waarop je de V teken ziet.

 

 1. Rij 1  - Links

 2. Rij 2 - Rechts

 3. Rij 3 - Links

 4. Rij 4 - Links

 

Een mechanisme wordt geactiveerd. Verlaat de close-up. Onder deze nissen is een ander nis geopend. Pak de kleine houten driehoek. 

Nu we weer deze puzzel opgelost hebben is het bedtijd voor Bernard.

 

Negende etappe: Van Astorga naar Villafranca del Bierzo
 

Astorga (León)

 

St. Marta: De volgende ochtend ga je terug naar de St. Marta kerk om de bedelaar weer te ontmoeten.

"Open de deur van de Tempelier Ridders, en je vindt wat je zoekt van de zieken in Santiago".
Vervolg onder in het scherm je pad verder.

Rabanal del Camino : De volgende kerk heeft Romaanse elementen. Bernard zegt dat het kan gaan sneeuwen.

Hij wil snel doorgaan en loopt automatisch naar de volgende gemeente.

Ponferrada

 

Templar Castle: Hier is het kasteel van de Tempeliers. Dit is het meest imposante gebouw in de stad. Kijk naar het bloemenbed. De bloemen vormen het 'Knights Templar' kruis. Ga naar de ingang van het kasteel.  De deur is gesloten, maar het heeft een schuifpuzzel. Maak de vorm van het 'Knights Templar' kruis. Klik op het lege puzzelstuk waarmee je de ander puzzelstukjes in een richting verplaats. De stukjes kan je opschuiven, rondom het lege stukje. De hoek puzzelstukjes hebben een boog zodat je kan zien in welke hoek ze komen. Het lege stukje komt rechtsonder als laatste. De deur opent en je pakt een sleutel. Volg rechts het pad verder.


 

Tegen de volgende kerk hangt een Tempelier kruis. De Griekse letters Alfa en Omega zijn toegevoegd. Het beeld boven de ingang toont Virgen de la Encina, de patroonheilige van deze regio. Ga terug en links naar het steegje. De klokkentoren is het symbool van Ponferrada. Loop verder en je komt bij het stadhuis in barokstijl gebouwd. Ga links verder.

Villafranca del Bierzo (León)

 

St. James: Deze kerk dateert uit de 12e eeuw in Romaanse stijl gebouwd. Aan de noord deur kunnen zieke pelgrims bidden. Ga je verder zie je de kerk aan de zuidkant. Onder de klokkentoren is het kruis van St. James. Ga links naar de achterzijde ingang. Dit is de deur van vergeving. Zieke Pelgrims doen hier knielend hun communie. Het lijkt dan of ze al in Santiago gearriveerd zijn. Hoewel de deur geen slot heeft, gebruik je toch de sleutel op de deur. Je ontdekt een klein sleutelgat aan de voet van de ronde boog. Gebruik weer de sleutel op de deur en je pakt een blik met gele verf en kwast. Vervolg je pad.

Castillo de Villafranca: Dit kasteel moest na de Spaanse oorlog worden herbouwd. Ga rechts verder.

San Nicolas el Real: Dit klooster in nu een pilgrim herberg. Ga de trap, ga naar binnen en Bernard zal hier overnachten.

 

Tiende etappe: Van Villafranca del Bierza naar Portomarin

 


Villafranca del Bierzo (León)

 

San Nicolas el Real: De volgende ochtend loop je naar beneden en ontmoet de bedelaar.
"Geef de gele verf aan de man, die het gebruikte op de plaats van het wonder en je komt meer te weten".

Vervolg je pad - linksachter in het scherm

Santa Maria College: De bouw van deze college duurde twee eeuwen.

O Cebreiro (Lugo)

 

Crucifix: Kijk naar het kruisbeeld van Christus met daaronder een afbeelding van St. James als pelgrim.

Monolith:  In de monoliet is een legende over een Duitse pelgrim gegraveerd. Hij kwam in dichte mist. Hoorde in de verte het geluid van een doedelzak. Een herder speelde 'alala". Zogezegd was Richard Wagner geïnspireerd van dit verhaal voor zijn opera "Parcival". Ga verder.
 

Palloza. De stad is gemaakt door Pallozas met typische Keltische bouwwerken. Ga achter naar de kerk. Kijk naar de monoliet voor de kerk en ga dan naar binnen. Kijk rechts van het altaar naar de tombe van een monnik en een boer. Zij waren de protagonisten van een Wonder in de 14e Eeuw. Kijk naar het altaar. Ga links naar de andere gedeelte van de kerk. Kijk naar de grafsteen in de vloer. Dit is het graf van D. Elías Valina Sampedro. Hij was de pastoor van deze kerk. In de jaren'80 schilderde hij gele pijlen, om de route aan te geven voor de pelgrims. Gebruik de gele verf op de grafsteen. Nu kan je een inscriptie op de grafsteen lezen" "Onder de stenentoren vind je de present voor iemand die op de brug zonder water op je wacht".
Verlaat de kerk. Ga rechts naar een klein kerkhof. Kijk naar het monument van de pastoor. Ga terug en vervolg je pad.

Sarria (Lugo)

 

Santa Marina: Kijk in de volgende plaats naar de kerk. Deze kerk is modern en komt uit de19de eeuw.
San Salvador: Dit is een primitieve kerk uit de 13e eeuw in de gotische stijl.
Tower of Sarria: Je komt bij een muur met daarachter de toren van de fort. De toren is het enige wat over is van de fort. Pak de bloemen.

Santa Maria Magdalena: Zie op de deur van het klooster het wapen van de Mercedarian Orde.

Ga iets verder en zie het standbeeld boven de deur. Dit klooster is nu een particuliere school.

Portomarin (Lugo)

 

Brug: Je komt bij een brugviaduct die niet over water gaat maar over een weg. Ga de trap omhoog. Boven op de brug is een Hermitage. Leg de bloemen daaronder. Je vindt een grote houten driehoek. Ga terug naar beneden. Het is laat en Bernard zoekt een plaats om te overnachten.

 

Elfde etappe: Van Portomarin naar Santiago de Compostela
 

Portomarin (Provincie Lugo)

 

St. Peter's church: Loop naar de St. Peter kerk. De San Pedro kerk is uit de 12e Eeuw in de Romaanse stijl. Ga terug en vervolg je pad.

 

Plein: Hier zit weer de bedelaar. Vandaag heeft hij geen aanwijzing voor je. Bernard moet vanaf nu het alleen uitzoeken.

Kijk hier naar de St.Nicholas kerk. Ga terug naar de brugviaduct en vervolg hier je pad verder.

 

Melide (Provincie A Coruña)


Kerk: Volg de weg tot het kerkplein en ga de kerk binnen. Deze kerk had een Parish bestuurparish is het laagste bestuurlijke niveau. Kijk naar het altaar in barokstijl. Ga links naar de kapel. Rechts van het altaar in de hoek staat de monstrans (monstrans is een houder waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond). Op het altaar vind je naast het offerkistje een aansteker. Verlaat de kerk, ga terug naar het kerkplein en ga links naar de andere kant van het plein.

 

Chapel of San Antoniio:  In de nis is het beeld van een van de oprichters van deze kapel. Ga naar het altaar.  Links en rechts zijn meerdere beelden van de oprichters van het kapel. Links van het altaar is een kandelaar met verschillende gedoofde kaarsen. Steek ze aan met je aansteker. De kaarsen geven rook. Kijk naar de muur achter de kaarsen. Een tekst is in de muur gegraveerd maar is niet te lezen. Verlaat de kapel en ga terug. De roet van de de kaarsen heeft de inscriptie blootgelegd. "Rangschik de stukken in de bovenste helft van de oude 12 en je zal je doel bereiken".
Verlaat de kapel. Loop naar de andere kant van het plein. Ga naar de hoofdingang van de kerk en volg daar dan links het pad.

Arzúa: Kijk naar de Magdalena kapel. De volgende kerk is vrij nieuw. Bernard zal nu zijn weg naar Santiago automatisch voortzetten.

Santiago de Compostella (A Coruña)
 

Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

 

Wat informatie over de kathedraal en omgeving. Dit is niet allemaal te zien in het spel. In de deur aan de rechterzijde staat het standbeeld van María Salomé, en aan de linkerzijde de vader van Santiago Zebedeus. Vanaf de balustrade ziet men aan de linkerzijde Santa Susana en San Juan en op de rechterzijde Santa Bárbara en Santiago el Menor. Het gebouw aan de rechterkant is het klooster. Aan de linkerkant, el Pazo de Xelmírez, 12e eeuw.

 

De kathedraal is 97 m lang en 22 m hoog. Het zuidportaal is in romaanse stijl, het westportaal is barok en de noordkant neo-classistisch en het heeft een gotische kloostergang. De kathedraal heeft de vorm van een kruiskerk. Zij werd vanaf 1077 onder Alfonso VI van Kastilië gebouwd op de resten van een eerdere kerk uit 800. De façade van de kathedraal is barok van de 18e eeuw. De voorgevel wordt Obradoiro genoemd, dat is:  Gouden werk.

 

De Botafumeiro is een circa 1,60 m groot wierookvat gemaakt door de goudsmid José Losada in 1851.

Hij wordt op hoogtijdagen door het dwarsschip heen en weer gezwaaid aan touwen die onder de viering zijn opgehangen.

 

Plein: Ga voor de kathedraal, rechts naar het museum. Ga rechts naar het Platerias plein en rechts naar de zuid gevel. Dan verder rechts naar het Quintana plein. Kijk naar de toren. Ga verder naar de oost gevel. Ga naar de traliepoort van vergeving. De poort is gesloten, omdat deze alleen open gaat als het Jamesian Holy Year is. Bernard ziet iets van metaal achter de poort liggen. Gebruik de koevoet op de traliepoort om zo een metalen vierkant te pakken. Je kan rechts naar het andere plein en verder  rondom de kathedraal lopen en alles bezichtigingen. Ga dan terug naar de hoofdingang van de kathedraal. Ga via de grote trap boven naar de grote deur en ga naar binnen. 

 

Kathedraal: In de kathedraal ga je meteen naar rechts. Kijk naar de muur en het houtwerk tegen de muur.

Het toont de zevende stop van de lijdensweg - "Jezus valt  voor de tweede maal".

 

Tijdens de Kruisweg gaan de gelovigen biddend en herdenkend langs veertien zogenaamde kruiswegstaties voorbij. Een kruiswegstatie is een schilderij of reliëf dat een scène uit de lijdensweg van Jezus en zijn stervensproces uitbeeldt.

 

Bernard bekijkt het Romeinse cijfer en merktop dat de bovenste helft van het cijfer XII weergeeft.

Als men VII vanonder weerspiegelt, krijg je XII. Gebruik de koevoet op de muur. Bernard stoot een steen uit de muur. Kijk naar de houtenplaat in het gat. Hierin moet je de 7 verzamelde hout stukjes in plaatsen. Plaats eerst de metalen vierkant in de houtenplaat, die je gevonden hebt op de poort van vergeving. Leg dan de 7 houtstukjes erin. Zodra je dit gedaan hebt, vindt Bernard een oude kelk. De bedelaar komt erbij staan en verklaart dat dit de originele Heilige graal van Jozef van Arimathea zou kunnen zijn. De hele tocht was een test voor Bernard en de bedelaar zal vertellen welk lot Bernard te wachten staat.

 

Einde

 

Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

©GameSolves
Nederlandse Forum

Henk

Free Web Hosting