11-12-2010

THEATER

Theater wordt uitgebracht in 10 korte hoofdstukken. Een reeks van dromen, maar zijn het dromen? Elk hoofdstuk is gebaseerd op kunst. Het begint met een afspraak bij "het theater". Maar welke theater en waar? Het lijkt alsof de tijd niet voorbij is gegaan? Hoofdstuk na hoofdstuk zal de speler door tijd en ruimte worden geleid. Men komt in een woestijn, circus, backstage, een freak in het midden van een bos, op de hellingen van een ijskoud land en in geheime grotten van oude wezens.

Minimale vereisten:
Win 95/98/ME/2000/XP -Pentium of gelijkwaardig.
Niet aanbevolen op Vista. Het zal op Windows 7 spelen, maar daarin zijn de filmpjes niet te zien.

 

Als je het spel opstart in Win 7 (en verder in het spel bij tussenfilmpjes), krijg je een foutmelding over de avi filmpjes.

Klik op 'ok' om verder te gaan. Je kan de avi filmpjes in de map bekijken: TEATRO ?\Frames\

Klik met de rechtermuisknop in het scherm, en boven in het scherm opent het spelmenu en de inventaris.

 

Download website: Hoofdstuk 1 t/m 6: Gratis spel - Engelstalig en Italiaans

De maker van dit spel is overleden. De website is er niet meer.

Vraag in de forum voor de links om 1 tot 6 te downloaden.

Download hoofdstuk 7

Download hoofdstuk 8

Dank aan de maker Aspide Gioconda

Hoofdstuk I: Buster Double Headed

Na het inleidende filmpje, verplaats je de muiscursor in de donkere kamer naar rechtsonder en klik op de lichtschakelaar. Blader door het boek op het nachtkastje. Tussen de laatste twee pagina's ligt een kaartje waarop je een bericht leest en dat weer snel verdwijnt - je hebt een geheimzinnige ontmoeting in het theater om 5 uur. Sluit het boek door terug te bladeren en klik met de pijl onder het boek, om de close-up te verlaten. Open de bovenste lade van het nachtkasje en kijk in de lade. Pak de batterij. Blader door het fotoboekje. Sluit de bovenste lade en open de onderste lade. Kijk in de lade. Pak het vergrootglas, waarmee je de voorwerpen in de inventaris kan onderzoeken. Pak ook de autosleutels en audiocassettebandje. Let op dat je eerst alles moet sluiten, of uit een close-up moet gaan, om verder te gaan.

Draai rechts naar het bed. Klik tussen de twee kussens en dan op de rechtse kussen. Pak de zaklamp. In inventaris: klik op het vergrootglas en sleep het over de zaklamp. Klik op de zaklamp. De zaklamp werkt niet zonder batterijen. Kijk op de landkaart, boven het bed, maar het is daar te donker. Draai naar rechts. Open de deur en ga naar de badkamer.

Kijk in de wastafel. Kijk in het afvoerputje en pak de haarspeld. Klik terug en ga verder de badkamer in. Open het venster. Kijk door het venster. Pak de buigtang en batterij op de vensterbank. Kijk in de badkuip. Druk tweemaal op het waterafvoerklepje en pak een propje papier. Lees het papiertje in de inventaris, door het vergrootglas over het papiertje te slepen 'Shall I tell you something? Of all the trades in the world, there is only one that really suites me.'.

Klik op de klok aan de muur boven de badkuip. Open de klok, door op 3 te klikken. Kijk onder in de klok op de afbeelding en pak de foto van Ettore Petrolini. Draai naar links. Open de vitrinekast. Kijk naar de drie beeldjes en pak van de onderste plank een roestig plat mes. Verlaat de badkamer en ga naar het bed. In inventaris: combineer de twee batterijen met elkaar en vervolgens de twee batterijen met de zaklamp. Kijk naar het donkere gebied, aan de voet van het bed. De  cursor verandert in een ster. Klik op de werkende zaklamp in je inventaris en sleep de zaklamp naar de voet van het bed. Je hebt daar nu licht. Pak de tekening onder het bed. Het is een ontwerptekening van het theater. Kijk op de landkaart. Vindt de hotspot op de landkaart (ongeveer rechts/midden onder). Gebruik de zaklamp op die hotspot om de locatie van het theater te vinden. Draai 2x naar links. Klik op de lichtschakelaar, aan de rechterzijde van de deur. Kijk links van de deur op de vloer en pak een rol tape. Kijk naar de deurklink.

In inventaris: sleep de buigtang over de haarspeld, om het krom te buigen. Combineer de gebogen haarspeld met het mes en dan met de tape. Gebruik deze combinatie in het slot onder de deurklink. Open de deur. Probeer door de deur te gaan. Praat met de foto van Buster Keaton: hij wil weten wie het briefje geschreven heeft, die je in de badkuip gevonden hebt. Ga naar de badkamer, open het vitrinekastje en pak het hoofd van Pinokkio. Ga terug naar Buster Keaton en gebruik het hoofd van Pinokkio op de foto van Buster Keaton. Hij glimlacht en ga dan door de deur. Je bent moe en je gaat slapen.

Hoofdstuk II: Balthus' trap

In de donkere gang zie je een visioen. Praat met haar. Kijk daarna linksonder in het scherm. Pak de schroevendraaier. Kijk rechtsonder in het scherm. Open de koffer. Pak alle inventaris spullen van het eerste hoofdstuk. Ga een stap de gang door. Het is te donker om verder te gaan. Beweeg de cursor naar links en zoek een hotspot. Gebruik de zaklamp op de hotspot en klik op de lichtschakelaar. Er gebeurt niets. Gebruik de schroevendraaier op de schroeven van de lichtschakelaar. Sleep de draad naar het contactpuntje en het licht springt aan. Kijk links naar de foto op de muur. Pak de foto van Anna Magnani. Kijk naar de foto in de inventaris. Draai de foto om. Kijk in de linkerbovenhoek met het vergrootglas naar de klein geschreven tekst - 'de boeken'. Ga vooruit. Voor je, is een blauwe deur. Draai naar rechts. Pak het trapje. Probeer de wasmachine te gebruiken. Pak de pikhouweel, naast de wasmachine. Draai 2x naar links. Kijk naar de stoel. Plaats het cassettebandje in de cassetterecorder en hoor: " kijk boven naar de hemel, als je dat nog niet gedaan hebt". Pak de foto van Laurel en Hardy uit de beker. Kijk naar het kruis, tegen de stoelpoot. Draai naar de blauwe deur. Ga naar de blauwe deur. Kijk in het kijkraampje. Je ziet een oog, die je ook in je droom gezien hebt. Je moet hier zo snel mogelijk weg zien te komen. Draai terug naar de stoel. Open de deur en ga er door.

Het is weer pik donker. Gebruik de zaklamp. De deur sluit achter je. Kijk naar de foto op de deur. Draai je om en open de dozen. In vijf dozen vind je een beeldje. Heb je de 5 beeldjes gevonden, draai je weer naar de foto op de deur. Plaats de beeldjes in de foto, op de juiste positie. Klik dan op de rode bal die oplicht. Je kan nu de deur openen.

 

 • Uomo elegante: Rijke deftige man

 • Donna che fugge: Vrouw die vlucht

 • Bambina che gioca: Spelend kind

 • Uomo con l'asse: Man die iets op de schouder draagt

 • Donna di spalle: Vrouw met zwarte jas

 

Draai naar de blauwe deur. Kijk omhoog. In het plafond is een TL verlichting, maar het is te hoog. Kijk naar de vloer. Plaats het trapje op de vloer. Je klimt op het trapje, naar de TL verlichting. Gebruik de schroevendraaier op de schroef. Pak een TL buis en pak dan de foto van Bertholt Brecht. Kijk naar de blauwe deur. Gebruik de pikhouweel aan de rechterkant van de deur. Je staat nu buiten. Gebruik de autosleutel op de auto en stap in de auto. Gebruik de autosleutel in het contactslot en je rijdt naar het theater. Probeer het theater in te gaan. Je bent weer moe en gaat slapen.

 

Hoofdstuk III: The opium smoker

 

Vóór het theater

Je staat voor het theater. Loop naar het theater. Praat met de Turkmeen. Hij laat je niet passeren. Draai je om. Loop naar je auto. Open in de auto het dashboardkastje en pak de schaar. Stap uit de auto. Draai naar rechts. Ga 2x vooruit naar de boom. Open de kist met de schaar en pak je inventaris spullen van het tweede hoofdstuk. Ga terug naar de Turkmeen, voor het theater (draai je om bij de kist). Geef (sleep) hem de Tl-buis en de foto van B.Brecht en hij laat je passeren. Loop naar de deur van het theater. Pak onder de deur de foto van Luis Jouvet. Ga het theater binnen.

 

Theater
In de foyer staan 4 standbeelden. Klik op het standbeeld aan de linkerzijde. Open de lade. Pak de foto van Marie Falconetti. Draai je om naar het andere standbeeld. Pak het Kruis van de Bisschop. Ga een stap vooruit. Kijk naar het standbeeld aan de linkerzijde. Kijk naar het medaillon van de oude vrouw, "Art work or dream?". Kijk naar het vierde standbeeld. Ga achter dit standbeeld naar de zitruimte. Open het kistje op de tafel en pak het touwtje. Ga rechts van het vierde standbeeld de trap op.


Kijk rechts naar het rode gordijn. Schuif het gordijn opzij. Kijk onder het krukje - er is iets verborgen in de voering. Ga in de gang naar het borstbeeld. Vindt de hotspot en pak dan het scheermesje tussen de plooien. Ga terug naar het krukje. Gebruik het scheermesje op de voering onder het krukje en je vindt een briefje dat zegt dat je naar het podium moet gaan. Kijk links in de gang naar het schilderij van Kandinsky. Pak de gecamoufleerde sleutel uit het schilderij. Ga achter in de gang naar de deur. Open de deur met de sleutel en ga naar de kleedkamer.
 

Kijk links van de sofa naar het tafeltje met boeken. Blader door het fotoalbum. Open de bovenste lade van het dressoir. Pak de oorbel. Kijk naar de boekenkast. Je moet 5 boeken vinden, die elk associëren met een foto.

 

Leg de foto in de volgende boeken.

 1. The devil's brother (Fra 'Diavolo): Laurel en Hardy

 2. Mother Rome: Anna Magnani

 3. La passion de Jeanne D'Arc: Marie Falconetti

 4. Knock: Luis Jouvet

 5. Nero: Ettore Petrolini

 

De boekkast opent, met daarachter een geheime ruimte met een wenteltrap. Probeer de wenteltrap af te dalen...
 

Hoofdstuk IV: Hamlet's Ghost

 

Theater

Je wordt wakker in de kleedkamer. Ga naar het dressoir, open de derde lade en pak het mes. Kijk naar het kistje, op het dressoir. Open het kistje en pak de inventaris spullen van het derde hoofdstuk. Probeer de wenteltrap af te dalen. Praat dan met het meisje. Ze vraagt iets moois. Combineer in de inventaris het touwtje met de oorbel. Geef de oorbel aan het meisje - in haar hand heeft ze een bord. Leg de oorbel op het bord. Gebruik de zaklamp aan de onderkant van de wenteltrap en ga naar beneden.

 

Kelder
Pak het papiertje, links op de vloer. Lees de tekst over een sleutel en het verdwijnt onmiddellijk. Kijk rechts naar de rietenstoel. Kijk omhoog. Zie een luik met een hangslot. Je moet eerst een sleutel en een kruisbeeld hebben, om het te openen. Ga achter naar de deur. Draai naar links. Pak de planken. Draai 2x naar rechts. Pak de penduleklok en het touw. Open de kist. Pak 3 spoelen en de zaag. Open de deur en zie een ladder. Ga terug naar de rietenstoel. Plaats de penduleklok op de stoel. Gebruik de zaag en pak een sleutel. Ga terug naar de deur,en klim nu op de ladder.

 

Zolder

Vindt de hotspot tussen de vloerplanken (links van de rode stutpaal) en praat met de vader (geest) van Hamlet. Hij zegt dat het kruisbeeld hier is. Je kunt nu verder naar achteren en pak het kruisbeeld. Ga terug naar de voorkant (rode stutpaal). Nu zijn er een aantal hotspots. Leg de 3 spoelen op een hotspot ( 2 spoelen links van de stutpaal en 1 rechts). Gebruik dan het touw op een hotspot, tussen de spoelen. Ga terug naar beneden.

 

Kelder

Klim op de rietenstoel en gebruik de sleutel in het hangslot.

 

Podium

Praat met Hamlet's vader. Klik op hem, om hem omhoog te hijsen. Klik links op de houten balk en klik op de balk om het touw eraan vast te binden. Kijk weer naar de balk met het vastgebonden touw. Draai dan 2x naar links. Kijk naar de emmer, achter het gordijn. Pak in de emmer het papiertje met de letters U, K, L, Y, C, en de spijkers. Draai naar links. Pak aan de voet van het scherm de hamer. Draai 2x naar links en vooruit naar een kasteel. Linksboven pak je een papiertje met de tekst, "Ga in het kasteel". Klik op het kasteel, maar de deur is te hoog. Combineer de hamer met de spijkers en dan met de planken. Sleep de planken aan de voet van het kasteel. Klik dan op de deur van het kasteel. De deur is gesloten. Pak de jute draadjes in de rechterbovenhoek. Combineer het mes met het kruisbeeld. Combineer dan de jute draadjes met het kruisbeeld/mes. Gebruik dan deze combinatie mes op de deur.

 

Hoofdstuk V: Beckett of the desert

 

Theater 
Je bent op het podium, achter een gesloten gordijn. Kijk onder de rechterbovenhoek van het vloerkleed. Pak het scheermesje. Pak op de trap een papier met letters. Draai naar rechts. Kijk op de ladder. Kijk op het groene papiertje, waarop 'C-4' geschreven is. Draai naar rechts en zie het gesloten rode gordijn. Draai naar rechts. Kijk naar de deur zonder slot. Verwijder de doek op de tafel en nemen alle objecten - vergrootglas, verrekijker, zeeman popje, klok en foto van Samuel Beckett. Onderzoek alle objecten in de inventaris met het vergrootglas. Kijk naar de foto van Beckett. Draai de fotolijst om. Gebruik het scheermesje op de achterkant, in de rechterbovenhoek. Lees het bericht "The Sailor". Ga naar het schaakbord op de tafel en zet de zeeman pop op C4.

 

Ga door de deur en zoek in de donkere kamer naar de schakelaar aan de linkerkant. Druk op de schakelaar en er is licht. Kijk naar de typemachine op de stoel. Neem de vellen papier, onder de typemachine aan de rechterzijde. Leg de vellen in de typemachine. Kijk op het papiertje met letters. Puzzel 2 namen uit de letters. Druk op de letters van de typemachine en type de namen: Lucky & Pozzo (met spaties).


Het rode gordijn opent, en je ziet een meisje op het balkon. Gebruik de verrekijker op het meisje en praat 2x met haar. Dan zit er publiek. Draai naar rechts. Neem de zeeman pop terug van het schaakbord. Kijk met het vergrootglas in de inventaris naar de zeeman. Draai het om. Klik op zijn hoofd, om het hoofd eraf te nemen en pak de sleutel. Draai en kijk naar het dressoir. Gebruik de sleutel op het dressoir. Open alle lades en kijk in de laden. Neem 6 programma boekjes met namen uit vier lades - klik boven de lade, om de lade te sluiten. Draai naar het publiek. Nu moet je het programma boekje met hun naam, op de juiste persoon in het publiek slepen. De hotspot is niet meer zichtbaar, als je het juiste programma boekje op de juiste persoon klikt. Als je alles goed gedaan hebt, kan je achter in de zaal door de deur en je komt in de woestijn. Programma boekjes van:

 

 1. Eleonora Duse (Italiaanse actrice: 1858-1924)

 2. Tadeusz Kantor (Poolse kunstschilder, theater regisseur: 1915-1990)

 3. Jean Harlow (Amerikaanse actrice: 1911-1937)

 4. Louise Brooks (Amerikaanse danseres, actrice: 1906 -1985)

 5. Karl Valentin (Duitse cabaretier: 1882-1948)

 6. Groucho Marx (Amerikaanse komiek: 1890-1977)

 

Woestijn
Probeer verder te gaan en praat dan met de twee personen. Geef hen de klok. Draai je om. Ga naar de boom. Kijk boven in de boom naar de takken. Pak tussen de takken 3 onderdelen van een spade. Ga 2x terug en draai naar links. Ga vooruit. Zie linksonder een vlek op het zand. In je inventaris: combineer de twee handvat onderdelen met elkaar en dan het handvat met de schep en krijg een hele spade. Gebruik de spade op de vlek, om een kuil te graven. Ga 2x terug, draai 2x naar links en 2x vooruit naar de oase.

 

Oase

Ga rechts in de tent. Pak drie vaas stukjes (in de kom, in de kom met water en tussen de gebroken baksteen). Verlaat de tent en ga door de linker ingang. Neem de bamboe ladder. Kijk naar het aardewerk aan de linkerzijde. Pak uit de kruik een perkament en uit een kleine schaaltje een ronde steen. Kijk in de badkuip aan de rechterzijde. Neem het vierde vaas stukje en een stukje papier met 4 gaten. Nu heb je vier vaas stukjes. Onderzoek de 4 stukjes met je vergrootglas in de inventaris en zie op elk stukje een verborgen letter - M, A, S, K. Ga terug naar de zojuist gegraven kuil in de woestijn.

 

Woestijn

Sleep de ladder in de kuil en je klimt naar beneden. Onder in de kuil is een gesloten kist. Kijk links van de kist naar de schaal op de grond. Leg de 4 vaas stukjes op de schaal. Klik dan in het midden en neem de sleutel. Je leest 'MASK' op de schaal. Open de kist met de sleutel. Pak de kleitablet. In inventaris: combineer het papiertje met de 4 gaten met het kleitablet en vervolgens met het perkament. Identificeert vier woorden: oog, verleidster, koningin, nacht. Klim terug naar de oppervlakte en ga terug naar de oase. Ga rechts en loop naar de tempel.

 

Tempel

Er zijn twee ingangen. Je kan niet door de rechtse ingang, omdat het te donker is. Ga naar de deur aan de linkerkant. De deur wordt geblokkeerd door zand. Kijk naar de tegel boven de deur. Gebruik de spade op het zand. Open de deur en ga naar binnen. Ga de trap op. Je komt in een grote lege ruimte. Kijk achter naar een tralievenster. Kijk in de rechterbenedenhoek en pak de zaklamp. Ga terug en je valt door een valluik.


Het is donker. Gebruik de zaklamp. Er is een lift, maar werkt niet. Draai je om en zie een poppentheater op de kast. Open de onderste lade en pak de 5 poppen hoofden. Ga naar het poppentheater. Kijk naar de poppen. Er zijn drie onthoofde poppen. Plaats de juiste poppenhoofd op de bijbehorende pop in het poppentheater. Nu is de bovenste lade ontgrendeld. Open de lade. Pak de moersleutel, hoestsiroop en stukjes papier. Draai naar de lift. Gebruik de hoestsiroop op de liftmechanisme en dan de moersleutel. Trek aan de lifthendel en we gaan naar boven. Ga links naar de muur met vlekken. Sleep de papierstukjes naar de rechterkant. Je krijgt een puzzel. Kijk naar de afbeelding - is het een gezicht of een masker? Ga terug naar buiten.

 

Crypte

Ga nu de donkere ingang aan de rechterzijde door. Gebruik je zaklamp. Kijk omhoog en ga verder naar een deur. Open de deur en ga naar de de crypte. Ga naar links en zie een sarcofaag met een mummie. Pak de hamer en twee stenen hoofden. Ga terug en ga nu rechts. Zie een zwakke plek (hotspot) in de muur. Gebruik de hamer op de zwakke plek, om er een gat in te slaan. Je leest "Koningin van de nacht". Draai naar links. Hier is een stenenplaat met de beeltenis van de 'koningin van de nacht'. Plaats de 2 stenen hoofden op haar handen en plaats de ronde steen onder in het oog van de rechtse uil. Er start een filmpje: de steen valt en onthult een niche met een masker. Neem het masker en bekijk het masker in je inventaris. Zie het eind filmpje.

Hoofdstuk VI: Freaks

 

Crypte

Je bent nog steeds in de crypte. Draai je om. De groene deur kan je niet openen. Draai naar links en ga naar het beeld op een sarcofaag. Zie in haar linkerhand een zilveren schaal. Neem de foliepapier uit de schaal. Druk onder op de sarcofaag, op de knop van de rechtse reliëfschijf en pak het vergrootglas. Klik terug, draai 2x naar links en kijk naar de pilaar. Pak het luciferdoosje. Draai naar rechts, vooruit en op de splitsing links. Ga naar de sarcofaag. Kijk rechts van de sarcofaag naar de stenen. Verplaats een steen en pak de plattegrondkaart. In inventaris: kijk met je vergrootglas op de kaart - de kaart heeft geen markeringen. Kijk naar het luciferdoosje. Open het doosje en neem een lucifer. Klik de lucifer op het doosje om het aan te steken. Kijk op het foliepapier en neem de vreemde munt. Ga terug en ga op de splitsing rechts.

 

Zie een groenen bank. Kijk naar de linkse armleuning en neem het papiertje met een tekening (1). Kijk op de tekening, om een aanwijzing te zien. Ga naar de gesloten groene deur. Zie links van de groene deur een hotspot op de bakstenen. Klik op de steen en klik op knop. Nu is de achtermuur naar de grote zaal geopend. Draai je om en ga naar de grote zaal.

 

Grote zaal

Ga een stap vooruit. Draai naar rechts en zie een grote deur. Draai terug naar links en ga vooruit. Draai naar rechts. In de muur zijn 4 nissen. Neem de puntspeer uit de nis in de rechterbenedenhoek. Klik linksboven op de pot en neem de munt. Draai 2x naar links. Ga naar de lantaarn. Klik op het handvat. Gebruik een brandende lucifer op de kaars. Gebruik de plattegrondkaart op de brandende kaars. Sluit de lantaarn, heropenen de lantaarn en neem de nu leesbare plattegrondkaart. Sluit de lantaarn, klik terug, draai naar rechts en klik terug. Draai naar rechts. Open de grote deur en ga door de deur.

 

Sarcofagen

Draai naar links. Gebruik de speerpunt op het afgodsbeeld. Dit opent een passage. Ga door de geopende passage. Ga naar onderen. Open de deur en ga naar de sarcofagen. Gebruik een brandende lucifer op de rechtse muur en sleep de lucifer naar rechts totdat je een schakelaar vindt. Druk op de schakelaar en je hebt licht. Er zijn 4 sarcofagen. Klik op de rechtse sarcofaag en kijk erin. Neem het foliepapiertje (2). Klik op het papiertje onder het hoofd. Klik op het hoofd en pak dan het papiertje met een leeuwen tekening. Ga vooruit en klik op de linkse sarcofaag. Neem de vijf munten in de pot. Draai naar de rechtse sarcofaag. Klik op de rechtse reliëf. Zoom in op de hotspot en klik op de kop van de leeuw. De sarcofaag opent en toont een gokautomaat. Onderzoek de gokkast en noteer de drie symbolen: wiel, tong , drietand. Onderzoek de munten die je in je inventaris heb. Klik en zie de overeenkomstige symbolen op de munten. Schuif deze munten in het slot. Trek aan de hendel en pak onder uit de gokkast een papiertje met de tekst: 'Ga terug waar je vandaan kwam. Hurry!'. Ga terug naar de grote zaal en de vloer zal dalen.

 

 • Munt 2 - wiel

 • Munt 7 - tong

 • Munt 6 - drietand

 

Bos

Na een kort filmpje ben je in een bos. Ga vooruit en pak de plattegrondkaart van het bos op de richtingspijl. Ga 2x vooruit naar een houten loopbrug. Ga de brug over en 1x vooruit. Kijk naar het vogelhuisje aan de rechterkant. Neem de sleutel (1). Ga vooruit en op de splitsing rechts. Ga vooruit en draai bij de bordjes naar rechts - links is niet toegankelijk. Ga 2x vooruit en zie een papiertje van een waterkraan op de linkerboom. Ga 2x vooruit en rechts naar de hut.

 

 

Pak de blauwe sleutel boven de deur. Open de deur met deze sleutel en ga de hut in. Pak de koevoet, paraplu, handtas en hengel. Ga terug naar het pad en volg de stenentrap omhoog, naar een circustent (5x vooruit). Kijk bij het informatiebord omlaag. Gebruik de koevoet op de putdeksel en daal naar beneden.

 

Circustent

Kruip naar het einde van de tunnel. Klik op het rooster en klim in de circustent. Hier zie je drie deuren en als je je omdraait zie je 3 andere deuren. Gebruik de sleutel (1) op de gele deur met de cirkelsymbool. Praat met Miss Barbara. Geef haar de paraplu en handtas - klik de paraplu op haar rechterarm. Ze geeft je het recept voor een elixir schoonheidsdrankje - een witte en blauwe bloem en een paddenstoel. Ga terug naar het bos. Kijk op de boskaart voor de locaties. Vanaf de stenentrap bij de hut ga je 4x terug. Draai naar links en dan 7x terug. Pak de witte bloem van de boom aan de linkerzijde. Kijk rechts naar het kreupelhout op de grond en pak de blauwe bloem. Ga 5x vooruit en op de splitsing links. Ga 2x vooruit en pak de paddenstoel. Ga terug naar Barbara in de circustent.

 

Combineer de twee bloemen en paddenstoel in je inventaris en geef deze ingrediënten aan haar. Ze vraagt om water. Ga terug naar waar je de waterkraan afbeelding op de boom zag - 2x terug vanaf de stenentrap. Draai daar naar links en ga naar het fonteintje. Pak de kom met stamper onder het fonteintje. Sleep de kom naar de waterkraan om het te vullen met water. Leg de bloemen/paddenstoel in de kom en het elixir is klaar. Ga terug naar Barbara en geef haar het elixir. Ze geeft je de sleutel voor de deur met het kruis. Draai je om, en gebruik deze sleutel op de deur met het kruis.

 

Praat met Bozo. Zoek 6 speelgoed voorwerpen tussen de rommel, waaronder een hobo en een biljartbal. Geef de biljartbal aan Bozo en hij geeft je een sleutel (3) - watergolf vorm. Gebruik deze sleutel op de blauwe deur met de watergolf teken. Praat met de tweelingen. Geef de hobo aan een tweeling. Ga terug naar de fontein. Pak de Franse hoorn in de struik, links van de fontein. Ga terug naar de tweelingen en geef de hoorn aan de andere tweeling. Neem het linkse schilderij. Kijk naar het schilderij in de inventaris. Draai het om. Neem de envelop, open het en neem de drie papiertjes. Klik linksonder op de envelop en neem de sleutel - ster vorm. Draai je om, en gebruik deze sleutel op de deur met de ster.

 

Praat met Captain Bill. Geef hem de munten 3, 4, 5, elixir recept van Barbara, schilderij en de foto van Mongolfier. Klik op Captain Bill en krijg de sleutel van zijn kofferkist. Open de koffer met deze sleutel. Gebruik dezelfde sleutel op het kleine kistje uit de koffer. Open het kistje in je inventaris. Neem de sleutel (5) - driehoek vorm, en de tekening. Draai je om, en gebruik de sleutel op de deur met de driehoek.

 

Praat met Little Big John. Kijk in de schaal in de kast en neem de kleine sleutel. Neem een witte boek uit de onderste rij boeken. Blader door het boek in de inventaris. Op verschillende pagina's zijn aanwijzingen voor de cijfercode van de kluis, onder in de kast. Op pagina 3 is een omcirkelende zeven en pijlen naar links. Op pagina 6 een nul en op pagina 8 een drie= 703 + pijl naar links. Open de kluis en neem de folder over instructies voor het bouwen van een hete luchtballon, een brochure en een sleutel (6) - vierkant vorm. Open de garderobe kast met de kleine sleutel. Zie aan de deur binnenkant een poster over vissen. Open 3 laden van de ladekast. Neem uit de laden een kaars, bolletje katoen, touwtje, bel, fles alcohol en een magneet. Praat weer met Little Big John en je bent uit de kamer. Draai je om en gebruik de sleutel op de deur met de vierkant teken.

 

 

Praat met Schello. Hij vraagt om de wereld (globe) te verlichten.

Volg de instructies in 'Schello's funny world' brochure.

 

 • Plaats de kaars op de kandelaar.

 • Hang de bel aan het touw, boven de globe.

 • In je inventaris combineer je de alcohol met het katoen.

 • Kijk naar het veermodel op de tafel aan de rechterkant.

 • Verwijder de spoel en leg het bolletje katoen met alcohol op het veermodel.

 • Gebruik een brandende lucifer op het katoen.

 • Druk vervolgens op de knop.

 

Na de animatie van het katoenen bolletje, brandt de kaars en is tegen de bel gekomen, maar de wereld is nog niet verlicht. Praat met Schello en hij zegt dat je de schakelaar moet proberen. Kijk naar de globe en druk op de knop. Verlaat de circustent en ga bij het informatiebord naar rechts.

 

Bos: Brug - Hut

Ga 3x vooruit. Kijk op de brug naar rechts. Kijk naar beneden en zie een sleutel in het water. In je inventaris combineer je het touwtje met de magneet, en daarna met de hengel. Vis met de hengel de sleutel uit het water. Ga de brug over, 2x vooruit en rechts naar de hut. Open de hut met de sleutel. Neem de blauwe tuinslang en groene touw. Open de gereedschapkoffer op tafel, en neem de boormachine en moersleutel. Kijk in de doos in het rek. Neem de klem en beugel. Zie een lege vlammenwerper. Pak het bovenstukje van de vlammenwerper. Open achter de deur en neem de glasfles. Ga terug naar de circustent.

 

Circustent

Volg de installatie instructies van de hete luchtballon. Zie boven de 3 deuren een wit stipje op de top van de tent. Klik op een stip en gebruik het groene touw door het oogje. Verwijder de rode podium plaat in het midden. Ga tweemaal onder in de mand en vindt een hotspot. Gebruik de boor op de hotspot, om een gat te boren. Steek een beugel in het gat en bindt het groene touw aan de beugel. Plaats de klem op het touw en draai het vast met de moersleutel. In je inventaris combineer je het bovenstukje van de vlammenwerper met de tuinslang en dan met de gasfles. Klik onder op de terugpijl, om uit de mand te stappen. Plaats de gasfles in de mand van de ballon. Gebruik een brandende lucifers op het vlammenwerper bovenstukje, en de ballon vliegt de lucht in.

 

Einde

Hoofdstuk VII: The Lords of Time

 

Bergen
We starten bij de crash landing van de luchtballon. Draai je om en zie de luchtballon circustent. Je moet om te beginnen zes foto's in de bergen vinden en een ijsgrot. Draai je weer om. Draai R en V de bossen in. Neem de eerste foto van Viviani. Ga 6xV. Kijk op het aanwijzingbordje tegen de boom. De X is waar je bent. De vier cirkels zijn doodlopende eindes en de doelstelling is de berg. Klik terug, om de close-up te verlaten. Ga 7x terug naar het startpunt. Ga 2xV. Neem de foto van Artaud (2) op de grond. Ga 1xV en zie een ander aanwijzingbordje. Ga 3x terug naar het startpunt.

Draai naar L en ga dan 2xV. Neem de foto van Greta Garbo (3). Ga 1xV en zie een ander aanwijzingbordje. Ga V en neem de foto van een anonieme man (4). Ga V en neem de foto van Mejerchol'd (5). Ga 3xV richting rode lucht. Ga bij de rotsen 3x diagonaal rechts en pak de foto van Vachtangov (6). Ga 2xV naar het bos.

Ga door het bos 4xV. Hier is een rood bordje met daarop een vorm van een verrekijker. Ga V naar de stapel stenen. Onderzoek de stenen en neem de verrekijker. Gebruik de pijl omhoog om terug te keren. Ga V en zoek de hotspot op de berg. Gebruik de verrekijker op de hotspot en zie de ingang van de grot. Ga naar de grot - 2xV.

IJsgrotten
Ga naar binnen. Zie achter een tafel en kroonluchter. Ga bij de ingang diagonaal rechts. Pak het vergrootglas. Je kunt nu met het vergrootglas de foto's in de inventaris bekijken. Zie een uitgehouwen spoel in het ijs. Ga diagonaal links terug naar de ingang van de grot.

Ga 2x diagonaal links. Kijk naar het voetstuk en zie iets uitgehouwen in het ijs. Klik terug. Ga V naar de andere grot. Kijk achter naar de muur. Zie uitgehouwen tandwielen in het ijs. Ga R en V. Praat met de broer van Schello. Pak de folder op de toonbank. Kijk met je vergrootglas naar de folder in je inventaris. Draai de folder om en zie 6 vakjes. Ga terug naar de ingang - 4x terug. Ga V naar de tafel.

 

Kijk naar de tafel. Zoek twee hotspots. Klik terug. Ga diagonaal rechts. Verwijder de bovenste ijsblok. Neem de pincet, microscoop en opgerold stuk papier. Kijk naar het papier in de inventaris en zie verschillende vormen van sneeuwvlokken. Ga terug naar de tafel. Kijk naar de tafel. Plaats de microscoop op de linker hoek (hotspot) van de tafel. Op de microscoop is ook een hotspot. Klik terug. Ga diagonaal links van de tafel en 2xV naar een deur met een gebeeldhouwde masker. Kijk op de top van de deur en zie een grote sneeuwvlok. Verlaat de grot - 4x terug, omdraaien en V.

Kijk buiten naar beneden. Neem een hoopje sneeuw boven de linker schoen. Draai je om en ga terug naar de tafel in de grot. Plaats het hoopje sneeuw op de hotspot naast de microscoop. Kijk naar het hoopje sneeuw. Gebruik de pincet op het sneeuw en zoek 5 sneeuwvlokken. Gebruik de sneeuwvlokjes een voor een op de microscoop om te kijken naar de vorm. Ga links naar de deur met het masker. Op het masker is een hotspot - bij de mond. Gebruik sneeuwvlokje 3 op de hotspot - zelfde vlokje als op de top van de deur. De deur opent.

Ga V naar een andere grot vol stalactieten en stalagmieten (ijspegels en druipsteenpilaren). Draai naar L. Kijk naar de tekening op de rode steen. Klik op het woord en krijg notitie 1 'We made'. Draai naar R. Ga 3x V. Kijk naar de tekening op de muur. Klik op het woord en krijg notitie 4 'the steel'. Ga terug naar de ingang (3x terug) en draai naar R.

Ga V door de geel/oranje gesteente. Kijk L naar de tekening op de muur. Klik op het woord en krijg notitie 2 'everything'. Ga 2xV. Kijk naar de tekening op de rechtse gele stalactiet. Klik op het woord en krijg notitie 3 'as well'. Ga V. Kijk boven naar de tekeningen in de muur. Klik op de letters en krijg notitie 6 'Seek'. Ga V. Kijk rechtsonder op de tekening. Klik op het woord en krijg notitie 5 'the bones'. Ga 3xV. Je komt bij een rode druipsteenpilaar. De pilaar heeft 3 hotspots aan de linkerzijde en 3 aan de rechterzijde.

 • Plaats notitie 1 - rechtsboven

 • Plaats notitie 2 - linksboven

 • Plaats notitie 3 - midden links

 • Plaats notitie 4 - midden rechts

 • Plaats notitie 5 - rechtsonder

 • Plaats notitie 6 - linksonder

Lees: 'We made everything - steel as well - Seek the bones'. Klik op de zin en zie een rode deur? Ga 7x terug en L naar het startpunt. Ga 3xV naar de rode deur. Zie 3 grendels op de deur. Klik op de bovenste, middelste en onderste grendel en het onderste gedeelte opent. Ga naar de volgende grot.

Alien Grot
Kijk links op de stapel botten. Neem bot 2 (schedel),rode bot 7 en bot 9. Klik terug. Kijk rechtsonder naar de put met botten. Neem in het midden bot 3 en 1 (schedels), bot 6 en bot 8. Klik op de omhoog pijl. Ga achter naar de bakstenen muur en zie vele schedels. Neem hier bot 4, en bot 10. Ga bij de bakstenen muur diagonaal links. Kijk in de groene opening in het midden van de muur. Neem hier bot 5 (borstkas) en bot 11 (schedel). Zie de hotspot waar de schedel was. Plaat bot 2 (buitenaardse schedel) op het hoofd. Je hoort een geluid. Klik terug en ga links naar de deur. Kijk naar de kleine opening aan de linkerzijde. Neem de dinosaurus tekening. Klik terug. Klik linksonder op de cirkel. Ga naar binnen.

Ronde grot
Ga achter naar het lichtje in de ronde grot. De deur is afgesloten. Kijk op de grond naar de ronde klei rotssteen met vele hotspots. Je moet de dinosaurus tekening reproduceren door de juiste botten om de juiste plekken te leggen.

 

 • Bot 3 (hoofd) bovenkant

 • Bot 4 aan de achterkant (linkerzijde) van het hoofd

 • Bot 5 (borstkas) aan het einde van bot 4

 • Bot 7 onder bot 5

 • Bot 8 (voet) aan het einde van bot 7

 • Bot 9 aan de linkerkant van de borstkas

 • Bot 10 aan de rechterkant van de borstkas

 • Bot 6 aan de rechterkant van bot 10

 

Als je het goed gedaan hebt, zie je een kip en een bericht:
'we made everything, hens as well, therefore we made the egg. Before coming to steel we’ll show ourselves'.

Klik op de kip om uit de close-up te gaan en zie de kip. Neem achter de kip een bloksteen. Kijk in het zwarte gat in de muur en neem de sleutel. Gebruik de sleutel op het hangslot op de top van de deur. De sleutel breekt. Gebruik dan de bloksteen op de deur en ga door de geopende deur.

Tunnel
Iemand vertelt iets over de foto's die we hebben. Plaats de juiste foto's in de juiste vakjes:

 

 • Bovenste vakje: de anonieme man

 • Middelste rij links: Artaud

 • Middelste rij rechts: Greta Garbo

 • Linksonder: Mejerchol'd

 • Midden onder: Vachtancov

 • Rechtsonder: Viviani

 

Klik dan op de drie vraagtekens en lees:

'Maybe you wonder - which sort of ranking…. you’re looking for a logic….'.
Klik op de zin en lees: 'Random, pal! - Any other sequence would be perfect'.
Klik weer op de zin en lees: 'Among us no ranking, no logic, no top, no bottom'.
Lees als laatste: 'We made feathers and steel, but…. we appreciate glass'.

Zie een hotspot op het gezicht van de buitenaardse wezen. Klik het vergrootglas uit de inventaris op de hotspot en je bent terug in de tunnel. Ga 2xV. Zie een aantal kluisjes genummerd van 1 tot 30. Open de volgende kluisjes:

 • Kluis 22: Neem de brillenkoker. Open de brillen koker en neem de bril.

 • Kluis 13: Neem de bout en springveer.

 • Kluis 24: Neem de moer.

 • Kluis 10: Neem de waterkraan.

 • Kluis 12: Neem een vel papier met nummer 39.

Combineer in de inventaris de bout met de springveer. Je kan de bril gebruiken om de voorwerpen in je inventaris te onderzoeken. Klik op alle kluisjes die aangeklikt kunnen worden. Ga dan V en het scherm begint te trillen. Je komt in een trein. Ga vooruit en klik op de kleine hendel aan de rechterkant en aan de linkerkant. Ga vooruit.

Trein
Ga vooruit naar de treinmotor en kijk naar de meter aan de linkerzijde - rode wijzer op 10 en zwarte wijzer op 0. Klik rechts van deze meter op de kleine blauwe knop - er gebeurd niets. Druk rechts op het groene paneel op de grote zwarte knop en draai daaronder aan de schakelaar. Open onder de schakelaar de FS asbak en neem een stuk papier met H2O = 20. Pak aan de onderkant van de motor de hamer. Druk op de gele knop aan de rechterkant. Kijk weer op de meter. Gebruik de hamer op de hotspot op het glas om het te breken. Klik op de rode wijzer en verplaats het naar 20. Klik terug en klik op de hendel. De motor stopt.

Centrale liftverdieping
We zijn nu op de centrale verdieping met een lift in het midden. Draai je om en klik op de afbeelding - 'ik reed in een trein!'. Kijk naar het bordje aan de linkerkant - een ontwerp met kamers en gekleurde buizen. Kijk naar het bordje aan de rechterzijde. Klik rechtsboven op de schroef. Gebruik de hamer op de schroef (hotspot). Gebruik ook de hamer op de schroef rechtsonder en linksboven. Klik dan op de knop in het midden. Hoor een geluid. Draai je om en zie nu vijf deuropeningen die overeenkomen met het ontwerp. Van links naar rechts zijn dat kamer 1 t/m 5.


Kamer 5 - Gele buis
Ga de kamer aan de rechterkant (gele buis op het ontwerp). Kijk achter de afvalemmer en neem het kistje. Onderzoek het kistje in je inventaris. Open het kistje, kijk in het kistje en neem motoronderdeel 5, 6 en 7. Klik pijl omhoog. Zie achter de afvalemmer 3 muntgleuven in de muur. Ga terug. Ga naar kamer 4.

Kamer 4 - Bruine buis
Neem het zakje op het bankje. Onderzoek het zakje. Trek aan het koordje, kijk in het zakje en neem de vier munten. Kijk naar de plank in de rechterbovenhoek en neem het Dick Tracy stripboek. Kijk en blader door het stripboek. Klik terug. Onderzoek de rechterkant van het bankje. Achter het bankje ligt een moersleutel. Klik rechtsboven op het bankje en neem de moersleutel. Zie een klepdeurtje in de muur,'water'.

Kamer 5
Kijk naar de muur achter de afvalemmer. Kijk naar de muntgleuven. Gebruik munt 1 in de gleuf aan de linkerkant en munt 3 in de gleuf rechtsonder. Klik terug. Zie 2 geopende kastdeuren. Neem uit de rechtse kast het Superman stripboek en kijk in het boek. Neem uit de linkse kast, onderdeel 2. Gebruik nu munt 4 in de muntgleuf rechtsboven. Zie nu een "Basic 200" machine achter de afvalemmer. Ga terug.

Kamer 3 - Blauwe buis
Kijk op de standaard. Zie een kleine staaf met een moer. Kijk naar het plafond en zie een grote staaf.

Kamer 2 - Groene buis
Zie twee machines en een ketel. Open de klep van de linkse machine en neem het RanXerox stripboek.

Kamer 1 - Rode buis
Neem op de witte metalen doos het Michel Vaillant stripboek en kijk in het stripboek. Klik op pagina 6 op het rode onderdeel aan de rechterzijde - 'Er is iets achter'. Blader naar de volgende pagina en neem de sleutel. Plaats op de metalen doos volgens de Michel Vaillant stripboek aan de linkerkant onderdeel 5, rechts onderdeel 6 en aan de voorkant onderdeel 7. Onderzoek de rechterkant van de doos (vergrootglas muiscursor). Neem onderdeel 1. Klik op het gat. Klik omhoog en terug. Kijk naar de rechtse muur. Gebruik de sleutel en neem onderdeel 3 en 4. Kijk weer naar de witte metalen doos. Plaats onderdeel 3 op de linkerkant aan het achtergedeelte en onderdeel 4 aan de rechterkant. Plaats onderdeel 2 aan de voorkant rechts en onderdeel 1 aan de voorkant links. Onderzoek nogmaals de rechterzijde van de doos. Plaats de bout met springveer uit je inventaris in het gat en gebruik dan de moer aan het einde van de bout.
Klik op de bout en zie een vonk. Ga de kamer uit en zie dat de rode buis verlicht is.

Kamer 3
Kijk naar de staaf op de top van de standaard. Gebruik de moersleutel, om de moer te verwijderen. Kijk nu linksonder in het scherm naar het paneel. Klik op het paneel. Zie de staaf uit het plafond naar beneden zakken, gaat terug omhoog met de ronde metalenplaat. Zie nu een gat. Kijk in het gat en druk op de staaf. Klik terug en zie nu zes nissen in de muur.

Nis linksboven: Neem een groen vel papier. Gebruik de hamer op het wiel en neem het wiel. Kijk op het groene vel papier en open het. Neem de drie foto's. Kijk naar de foto's in de inventaris: Josephine - Jean Louis - Isadora.

 • Nis linksonder: Neem het Miki stripboek. Neem de rode knop schakelaar.

 • Nis midden boven: Neem de sleutel. Klik op het blauwe gaasmateriaal. Draai het om en lees 'kamer 5'.

 • Nis midden onder: Neem de tandwielen en buisje.

 • Niche rechtsboven: Zie een grote tegel met kleine tegeltjes. Druk er niet op.

 • Niche rechtsonder: Kijk op de 2 vellen papier met letters en cijfers 59 en 63.

Kijk in het Miki stripboek. Blader naar pagina 3, 4 en 5. Zie 3 grote vierkanten met in een vakje een punt. Kijk weer naar de grote tegel in de nis rechtsboven. Klik nu op de 3 kleine tegeltjes op basis van wat je net zag in het strippenboek.

 • Derde rij van onderen; vierde tegeltje van rechts.

 • Tweede rij van boven; tweede tegeltje van links.

 • Vierde rij van onderen, zesde tegeltje van rechts.

- Zie de grote tegel veranderen. Hebben de nummers 63 en 59 er iets mee te maken?
- Nummer 69: Tel van linksonder drie rijen omhoog en klik op het zesde kleine tegeltje.
- Nummer 59: Tel van linksonder vijf kolommen naar rechts en negen rijen omhoog.

- Klik op dat kleine tegeltje. Hoor een geluid. Ga uit de kamer. De blauwe buis is nu verlicht.

 

 

Kamer 4
Gebruik de sleutel op het 'water' klepdeurtje. Plaats de waterkraan op de waterleidingpijp en klik op de rode hendel. Hoor het water geluid. De bruine buis is nu verlicht.
 

Kamer 2
Lees het RanXerox stripboek. Volgens het stripboek plaats je de rode schakelaar aan de stang boven de rechtse machine. Tussen de twee machines plaats je de buis (tubo) en op de rechtse machine het wiel (midden links). Plaats de tandwielen boven het wiel. Kijk dan naar de rode knop en je hebt de schakelaar in je hand. Druk linksonder op de knop, om de rode knop te activeren en druk dan op de rode knop. Hoor een geluid. Klik terug. Zie damp uit de ketel komen. Verlaat de kamer en de groene buis is ook verlicht.

Kamer 5
Ga naar de "Basic 200" machine. Druk op de blauwe knop aan de rechterkant, dan de blauwe knop aan de linkerkant, de rode knop op de bovenkant en de groene knop aan de bovenkant. Verlaat de kamer. De gele buis is nu verlicht.

 

Alle leidingen zijn nu verlicht. Ga naar de lift aan de rechterzijde. Kijk omhoog en kijk in de rechterbovenhoek naar een kastje. Klik in het vak en hoor een geluid. Klik 2x terug. Zie dat de deur open is. Ga naar binnen.

Het is donker. Druk op de knop aan de linkerkant en je hebt licht. Kijk naar het kastje en klik op het kastje met de vergrootglascursor: "De sleutel is op de gebruikelijke plaats". Klik 2x terug en kijk op de top van het scherm. Neem de sleutel. In close-up, gebruik de sleutel en open het kastje. Klik op het groene vel papier en lees wat erop geschreven is. Klik terug. Kijk naar de kom aan de rechterkant. Leg bot 1 en bot 11 (schedels) in de kom. Klik op de schedels en ze verdwijnen. Leg de drie foto's in de kom, klik en ze verdwijnen ook. Leg dan als laatste munt 2 in de kom. Trek aan de hendel. De lift beweegt. Zie een mooi landschap.

Einde

Hoofdstuk VIII: The Cure

 

Strand
We zijn in het landschap. Ga door de rotsopening naar de rotsstrand. Neem schelp (1). Ga links naar het zandstrand. Zie en neem op het strand achter de struik een schipstuurwiel. Ga V. Neem rechts schelp (6) en klik op de foto in het zand - het komt je bekent voor (buitenaardse wezen). Ga V. Kijk op de paal. Klik op de paal en noteer de inscriptie op de paal: 1a, 2c, 3t, 4f, 5h, 6c. Je krijgt een notitieboekje met pen in je inventaris. Ga bij de paal V. Klik op het zandkasteel en krijg een bericht...'je moet nog iets vinden'.

Ga 4x terug. Ga nu op de rotsstrand naar R. Kijk op de rots aan de zeekant. Neem schelp 3 en schelp 4. Ga verder naar R. Klik rechts op de rots en neem het vergrootglas. Met het vergrootglas kan je nu de voorwerpen in je inventaris onderzoeken. Ga V. Neem schelp (2). Ga V. Neem links schelp (5). Ga V. Pak links de blauwe fles uit het water. In de fles is een papiertje. Ga V. In de zee is een rost met een hotspot. Gebruik de fles op deze rots, om de fles te breken en krijg het papiertje in je inventaris. Lees het bericht op het papiertje in de inventaris: zie een kasteel en cijfers 1 - 4 met pijlen. Ga 6x terug, L en 5xV naar het zandkasteel.

Zandkasteel
Ga rechtsonder naar de deur (1, op het flessenbericht papiertje). Zie achter het gordijn een silhouet. Probeer achter het gordijn te kijken, maar de toegang wordt geblokkeerd door spijlen. Praat met de persoon achter het gordijn. Je activeert het veiligheidssysteem. Klik terug. Volgens het flessenbericht ga je naar de deur rechtsboven (2).

Praat met vrouw in een groene jurk: "... graaf gewoon in het zand". Ga terug en klik op deur 3 - linksonder. Kijk naar het schilderij aan de linkerkant. Klik met de vergrootglascursor rechtsonder op het schilderij en klik op 'A Malevic?!'. Neem naast het kastje de koffer en op het kastje de groene pet en standbeeldje. Kijk in de koffer in je inventaris: klik erop en neem een zeekaart en een echolood instrument 'echo-sounder'. Kijk op het scherm van de echolood: de kabel ontbreekt. Kijk naar het standbeeldje: controleer het boek: "Een sleutel is in het zand".

 

Kijk naar de radio op het kastje. Klik op de linker knop om wat muziek te horen en klik op de rechter knop om het uit te zetten. Probeer onder in het kastje de lade te openen - je hebt daar geen toestemming voor. Praat met de vrouw en geef haar de groene pet. Open nu de lade. Kijk in de lade. Neem een cassette recorder en een blauwe fles - Elleni. Ga naar de garderobe kast achter de vrouw. Open de kast. Na toestemming van de vrouw geeft ze je een sleutel. Klik op de sleutel in de kast, om de garderobe kast te openen. Neem de pikhouweel. Ga naar buiten.

Ga naar deur 4 - linksboven. Praat met de vrouw, maar ze zegt niets terug. Ga achter naar de radio. Klik op de linker knop en hoor wat muziek. Ga naar buiten. Ga terug naar deur 2 - rechtsboven. Zie enkele hotspots op de muur. Gebruik de pikhouweel op de hotspot rechtsboven, rechts van de vrouw en links van de vrouw. De muur breekt. Kijk naar de radio, naast de vrouw. Luister naar de muziek. Pak rechts van de vrouw in het groen een kistje. Open het kistje, kijk in het kistje en zie de cijfers: 1-7-2-3. Klik op de cijfers: "Een combinatie?". Aan de rechterkant zie je een zwart gat in de muur, klik erop en neem een blauwe fles - Euforbia. Klik terug en ga V door de muur opening, maar de vrouw vraagt wat je gaat doen. Praat met haar en zeg dat je hier uit wil. Ze zegt, "Breng mij een felle kleur".

Ga naar buiten. Kijk in je inventaris naar de blauwe cassette recorder. Klik op 1-7-2-3 en dan op de grotere knop in het midden bovenop de recorder. Een stem zegt, "Eerst de zaden, Euforbia, dan fris water en als laatste Elleni". Ga terug naar deur 4 - linksboven. Kijk naar de rode pot. Gebruik de blauwe fles Euforbia op de pot en praat met de vrouw. Klik met de vergrootglascursor op de grond achter de stoel. Klik met de handpictogram op de kiezelsteentjes en krijg een sleutel. Graaf verder en krijg een handvol water. Kijk naar de pot. Gebruik het water op de pot. Zie een blad. Ga naar buiten en ga weer terug naar binnen. Zie een kleine boom. Gebruik de fles Elleni op de pot. Neem een rode bloem. Ga naar buiten. Ga naar deur 2 - rechtsboven. Ga vooruit naar de vrouw in het groen. Gebruik de rode bloem op haar lippen 'Merci! Adieu mon cher!'. Ga nu V door de muur opening.

 

Tunnel
Kijk naar de plaat aan de linkerkant en zie twee sleutelgaten. Steek de twee sleutels uit je inventaris in het juiste sleutelgat en druk op de rode knop. Klik terug en ga V de tunnel door. Ga via een trap naar beneden tot je in de kamer met het gordijn en silhouet komt.

Kasteelkamer 1

Klik op het gordijn en zie Schello. Praat met hem. Hij vertelt over een vuurtoren. Neem het groene vel papier met een beschrijving van de schelpen. Kijk ernaar in je inventaris. Blader door met de pijlcursor. Klik buiten voor het kasteel 6x terug, 2xR en 3xV. Ga schuin rechtsboven naar de vuurtoren.

Vuurtoren
Ga verder, ga de vuurtoren in en ga de wenteltrap op - 3xV. Zie een pijl aan de rechterkant. Ga R. Praat met de vuurtorenwachter. Hij is een schelpen verzamelaar. Kijk naar de schelpen tekening op de rechter muur. Ga naar de kast achter de vuurtorenwachter. Open onder het deurtje. Kijk in de kast en zie een sorteerbak met de cijfers 1 t/m 6 - vakjes 4 en 6 zijn bijna niet te zien aan de bovenkant. Gebruik de aanwijzingen in je notieboek 1a, 2c, 3t, 4f, 5h, 6c en het groene vel papier met de schelpen voor deze schelpenpuzzel. Leg de juiste schelp in het juiste vakje:

 • Schelp 1 (Codakia) in vakje 2

 • Schelp 2 (Turritella) in vakje 3

 • Schelp 3 (Columbella) in vakje 6

 • Schelp 4 (Fissurella) in vakje 4

 • Schelp 5 (Hiatula) in vakje 5

 • Schelp 6 (Anadara) in vakje 1

Klik op "Bedankt mijn vriend". Praat dan met de vuurtorenwachter over het activeren van het licht. Neem na de truc de gloeilamp uit de hoge hoed. Klik terug en ga de trap weer op naar de top van de vuurtoren. Kijk naar de grote spiegels/lenzen en plaats de gloeilamp erin. Klik terug en kijk onder de spiegels. Klik op de knop en het licht brandt. Ga 1x terug naar de trap en ga rechts. Nu zie je een kabelbaan. Ga de cabine in. Klik op de hendel linksboven het stuurwiel en op de zwarte hendel rechtsboven. Ga links. Zie het landschap door het raam. Klik op de hendel. We gaan weer terug naar de rotsopening aan het begin van dit hoofdstuk. Klik op de deur en stap uit de cabine. We zijn op het strand.

Strandbar
Ga naar de strandbar. Praat met Marylin - ze vraagt om een cocktail. Je staat nu achter de bar. Kijk in het cocktailboek op het barblad. Blader door het boek en neem het papiertje. Kijk op het papiertje in de inventaris. In het cocktailboek zijn de Ierse koffie ingrediënten geel omcirkeld. Controleer alle laden en koelkasten onder het cocktailboek. Draai naar rechts en controleer hier ook alle laden. Ze zijn allemaal afgesloten. Praat weer met Marylin. Zeg dat alle lades afgesloten zijn. Kijk dan naar de foto's naast het cocktailboek.

 

 

Kijk op de linkse foto. Klik op het kleine meisje vooraan, tweede van rechts.
Kijk op de bovenste foto. Klik op het huisnummer 22 en op de witte wandelstok van de man op de trap.
Kijk op de rechtse foto. Klik op de eerste man van links.

 

Ga uit de close-up van de foto's en Marylin zegt waar de knop is. Vindt de vergrootglas hotspot aan de linkerkant van het barblad. Kijk dan onder het barblad en druk op de knop. Dit opent de lades en koelkasten. Ga uit de close-ups.

Open de koelkast aan de linkerkant. Neem de fles melk en een houten snijplank met mes. Sluit de koelkast.
Open de bovenste lade, naast de koelkast. Neem de 3 shaker onderdelen. Sluit de lade.
Open de bovenste lade onder het cocktailboek. Neem de lepel. Sluit de lade.
Ga rechts naar de andere lades: Neem uit de onderste linkse lade de 5 kruiden en citroen. Sluit de lade.

Neem uit de bovenste rechtse lade een cocktail glas - rechtsboven. Sluit de lade
Neem uit de rechtse onderste lade een ijsklontje. Sluit de lade
Open bovenop de bar het suikerpotje en neem wat rietsuiker met de lepel. Sluit de suikerpot.

Ga terug naar de bar gedeelte met Marylin. Kijk naar het barblad in close-up. Kijk naar de snijplank in je inventaris en neem het mes van de snijplank. Leg de snijplank op het barblad. Leg de citroen op de snijplank en gebruik het mes om de citroen in schijfjes te snijden. Neem de citroen schijfjes. Ga rechts naar de espressokoffiemachine, naast de suikerpot. 

 

Kijk op de top van de espressomachine. Zie boven de espressomachine 3 planken met flessen. Klik op een plank om de flessen in close-up te zien. Klik op de rechtse plank en neem de Midleton whisky fles. Klik terug. Klik op de linkse koffiefilter van de espressomachine om het te nemen. Zie een hotspot aan de rechterkant in de kleine zwarte opening van de koffiehouder. Plaats de koffiefilter erin en druk op de gele knop. Neem de koffiefilter met koffie terug. Plaats de koffiefilter met koffie in de espressomachine. Neem een kopje bovenop de espressomachine, en plaats het onder de linkse koffiefilter. Druk op de knoppen boven de koffiefilter en neem het kopje koffie.
 

Ga links en kijk weer op de snijplank. Plaats shaker 3 aan de linkerkant en het cocktailglas aan de rechterkant. Doe het ijsklontje, whisky, suiker op de lepel, koffie uit het kopje en melk in de shaker. Plaats shaker 1 en 2 bovenop de schaker. Klik om te mengen en de shaker cocktail komt in je inventaris. Giet de cocktail in het cocktailglas, voeg de citroen en munt (menta) toe en klik erop. Marylin drinkt van de cocktail en valt op de grond. Ga V naar Marylin en klik op haar: "Misschien was een ingrediënt vergiftigd. Ik moet naar een ziekenhuis". Filmpje.

Ziekenhuis
Ga 2x V naar het ziekenhuis. Zie graffiti op de muur. Klik terug en ga diagonaal rechts en ga V naar het balkon. Zie rode lippen, "Kan iemand me helpen?". Klik terug en een arts zegt: "stilte hier, het is hier een ziekenhuis". Klik weer terug. Onderzoek de poort in het hek aan de linkerkant. Open de poort, ga naar binnen en de trap af. Open de deur en zie twee artsen. Praat met ze, "Dit meisje is net ingestort", "Ben je ook ziek" , "Dus je mag niet naar binnen", "We zullen voor haar zorgen", "Ik zoek wel een sofa". Je speelt nu Marylin.

Kamer 3
Kijk naar de twee foto's en naar de ladekast. Open de bovenste lade en neem een spiegel, stethoscoop, vergrootglas en een spuit. Je ziet jezelf in de spiegel. De onderste lade is vergrendeld. Er is een hotspot op de onderste lade. Ga naar de kast aan de linkerzijde. Open de kast. Neem de arts tas. Kijk in de tas in je inventaris - de tas is afgesloten. Sluit de deur van de kast. Ga naar links en kijk op de twee schilderijen. Kijk naar de schoenen op het linkse schilderij. Klik op de rechtse schoen en noteer een nummer - 761. Zie een handtekening op het andere schilderij. Ga links naar het bed en klik op het kruis. Ga links. Open de deur en verlaat de kamer.

Gang
Draai je om, om te zien dat je in kamer 3 ligt. Draai je om en ga links naar een gesloten zwart-witte deur. Zie en klik op de drie symbolen aan de rechterkant. Klik terug en ga rechts van het bordje de gang door. Ga naar de deur met het ronde raam aan de linkerzijde. Kijk door het ronde raampje - een operatie kamer. Klik op de deur, om de operatiekamer in te gaan. Filmpje. Terug in de gang draai je weer naar rechts.
 

Hal
Ga naar de houten deur aan de rechterkant (tegenover de operatiekamer). Je komt in de hal. Controleer de informatiebord aan de rechterzijde. Neem de plattegrond van het ziekenhuis. De zwarte voordeur heeft geen slot. Aan de linkerkant, zie je een kastje met een cijferslot. Druk op 761 en dan op de groene knop, Neem sleutel 2 en 5. Ga 3x terug.

Gang

Ga V. Zie drie deuren. Kamer 3 is gesloten. Zie onder de vorm van een gitaar op de deur.

Ga naar kamer 5. Open de deur met sleutel 5 en ga naar binnen.

Kamer 5
Zie een etalagepop - het hoofd ontbreekt. Ga achter naar het rek en probeer een vrouwen hoofd te nemen. Open het EHBO kastje aan de linkerzijde. Neem een papiertje aan de binnenkant van het deurtje en schroevendraaier achter de fles. Sluit het EHBO kasje. Lees het bericht op het papiertje in de inventaris. Zie onder het EHBO kastje een hotspot in de muur. Gebruik de schroevendraaier en zie een knop. Draai aan de knop. Ga naar het rek en neem het vrouwen hoofd van de derde plank aan de rechterkant. Gebruik deze op de etalagepop. Klik op het gezicht en praat tegen de etalagepop. Ze wil een witte jas, inruil voor een sleutel. Ga terug naar de gang.

Gang
Deur 6 is gesloten. Ga de hoek om en zie 4 andere deuren. Ga naar de eerste deur aan de rechterzijde en ga naar binnen.

Berging
Zie drie etalagepoppen. Controleer de rolstoel en klik op het kistje - zie vele ogen. Neem een oog - rechts, tweede rij vanaf de onderkant, vierde kolom. Kijk naar de dozen: "Hospitaal de Bangoua Cameroun". Zie een hotspot op een doos. Kijk naar de jongen etalagepop tegen de muur. Zie symbolen op de muur. Kijk naar de kast. Klik met de handpictogram op de kast - geen slot. Hier krijg je nu een hotspot. Ga terug naar kamer 5 en neem de schroevendraaier op de vloer. Ga terug naar de berging. Ga naar de kast en gebruik de schroevendraaier op de kast. Neem de witte jas. Gebruik de schroevendraaier ook op de doos aan de linkerkant. Neem een vel papier met symbolen. Kijk naar de jongen etalagepop. Vergelijk de symbolen naast de jongen etalagepop met die op het vel papier: KEY. Klik op de jongen etalagepop en neem de kleine sleutel uit zijn mond.

Gang
Terug in de gang krijg je nu en vergrootglas op de berging deur???. De drie andere deuren zijn gesloten.

Kijk op de blauwe deur en de 3 symbolen aan de rechterkant. Ga naar kamer 5.

Kamer 5
Klik de witte jas op de etalagepop. Neem sleutel 6 uit de zak. Ga in de gang naar kamer 6.

Kamer 6
Open de deur met sleutel 6 en ga naar binnen. Ga naar de geschilderde tegels op de muur.

Zoek de drie symbolen die we zagen naast de blauwe deur en klik op die symbolen:

Vanaf de hoek linksboven: 8 kolommen naar de rechterkant en 3 rijen naar beneden.
Vanaf de hoek rechtsboven: 4 kolommen naar links en 3 rijen naar beneden.
Vanaf de hoek rechtsonder: 5 kolommen naar links en 4 rijen omhoog.

Je hoort een klik. Ga terug naar de gang en ga naar de blauwe deur. De deur is geopend. Ga naar binnen.
 

Laboratorium: (rechtse laboratorium op de plattegrond)
Neem de kantoorsleutel op het onderzoekingsbed. Je kan drie verschillende voorwaartse richtingen nemen.

Linker gedeelte: zie een monitor. Klik op de snoer op de grond en je steekt de stekker in het stopcontact.

Klik op de aan knop onder het scherm aan de rechterkant. Zie een korte video. Klik terug.

Midden gedeelte: Open het kastdeurtje. Kijk op de onderste plank en neem de cyanide fles. Klik terug.

Klik nu het vergrootglas op de planken onder het kastje achter het onderzoekingsbed. Neem dossiermap 99 van oktober. Klik op het dossier in de inventaris en je krijgt de röntgenfoto's 1 t/m 5 - ze zijn moeilijk te zien in de inventaris.

 

Rechter gedeelte

Hier is een röntgenapparaat. Druk op de groene knop rechtsonder, om het scherm te verlichten. Plaats de 5 röntgenfoto's uit je inventaris op het scherm - er ontbreekt er een. Ga terug naar de dossiermappen. Neem röntgenfoto 6 tussen de twee 03 dossiermappen aan de linkerkant. Ga terug naar het röntgenapparaat. Plaats röntgenfoto 6 ook op het scherm - zie een pistool? Ga terug naar de gang

Kantoor
Ga naar de groene deur. Open de deur met de kantoorsleutel. Kijk naar het papiertje op het bureau aan de linkerkant, "controleer de bestanden van Kameroen' (we hebben dit al gedaan eerder in de berging). Kijk naar de computer monitor. Klik op de pijl, blader verder en klik dan op de witte stip "west wing unlock". Klik terug. Ga naar R en zie jezelf in de spiegel. Ga weer R. Neem de jas aan de groene deur. Ga L en zie in de spiegel dat je de witte jas aan hebt. Kijk op de foto, rechts van de spiegel: een kind, sleutel en een tas. Ga R. Neem rechts van de groene deur op de bovenste plank een bloeddrukmeter. Ga R naar het bureau. Onderzoek de arts tas in de inventaris. Open de tas met de kleine sleutel. Kijk in de tas - de tas is leeg. Plaats de arts tas op het bureau. Leg de bloeddrukmeter en de stethoscoop in de tas. Neem de arts tas terug. Ga naar kamer 3.

Kamer 3
Ga naar de lade kast. Gebruik de schroevendraaier op de onderste lade aan de rechterzijde.

Neem de arts badge. Je prikt de badge op je jas. Ga naar kamer 6.

Kamer 6
Ga naar de beschilderde tegelmuur en klik op de symbolen die je zag naast de zwart-wit deur.

 

Klik op rij 1 en kolom 7 van links.
Klik op rij 2 en kolom 13 van links.
Klik op rij 6 en kolom 9 van links.

Dit opent de zwart-wit deur. Klik 2x terug naar de gang. Klik 3x terug en ga L naar de zwart-wit deur.

Gang

Je moet vermomd zijn als arts (witte jas aan) met de badge. Ga naar de man. "Kom in Doc. Ik rust ". Combineer in je inventaris de spuit met de cyanide fles. Geef de spuit aan de man en zie een filmpje - als je de spuit niet aan hem geeft en je probeert hem voorbij te gaan, zie je een ander filmpje en probeer het opnieuw.

West vleugel, gang
Ga V, voorbij de man naar de west vleugel. Ga V naar deur 1. De deur is gesloten. Ga R. Zie enkele letters op de rode muur en een foto. Ga R. Zie een foto en een metalendeur. Klik op de deurklink, maar de deur is gesloten. Ga 2x L. Zie een foto van Schello en badkamerdeur. Ga 2x L naar deur 2. Gebruik sleutel 2 en ga naar binnen.

Kamer 2
Open een doos, kijk in de doos en neem het dagboek. Kijk in het dagboek. Blader door het dagboek.

Ga R. Kijk op de laptop en druk op de "Enter" toets: zie mappen op het scherm:

Klik op de bovenste (Human): kijk naar alle foto's.
Klik op de middelste (other): kijk naar alle foto's.
Klik op de onderste (prototypes): kijk naar alle foto's.

Open de blauwe lade aan de rechterkant van het bed: Neem sleutel 1. Klik onder op het deurtje - leeg.

Verlaat de kamer en ga achter in de gang naar kamer 1. Gebruik sleutel 1 en ga naar binnen.

Kamer 1
Zie etalagepoppen. Kijk op de tafel en zie wat hoofden en een paspop baby. Klik op de mond van het hoofd aan de linkerkant en neem het papiertje. Lees het in je inventaris. Klik terug van de tafel en ga diagonaal links naar de jongen etalagepop. Klik op de linker voet. Klik terug en ga vooruit naar de vrouwelijke etalagepop zittend op de tafel. Kijk naar beneden. Klik op de mechanische hand en hoor een geluid. Kijk omhoog en zie nu een mechanische hoofd. Klik op het rechteroor en zie rode ogen. "Niet dit oor!". Klik 2x terug. Ga diagonaal rechts naar de kastjes.

Klik op het oor in de halve bol op de onderste plank en hoor een geluid. Neem de hersenen van de bovenste plank. Klik terug. Ga V naar de zittende vrouwelijke etalagepop op de grond en neemt de arm. Klik terug. Ga onder in het scherm diagonaal rechts, naar de half-man etalagepop. Zie drie hotspots: oog, arm en de hersenen. Plaats het juiste lichaamsdeel uit je inventaris op de juiste plaats. Neem dan sleutel 4 uit de borstkas. Verlaat de kamer. Ga in de gang 3x terug en R. Ga in de gang V en diagonaal R naar deur 4. Gebruik sleutel 4 en ga naar binnen.


Kamer 4
Neem op de rolstol de afstandsbediening en gebruik het op de televisie om een korte video te zien. Ga naar het bed en praat met Jim. Ga dichterbij en neem een Bell ponskaart en laboratorium sleutel. Kijk op de ponskaart en draai het om:

 

"Laser therapie".
2 - - - - 5
4 - - - - 7
3 - - - - 8
1 - - - - 1

2mm!

Ga terug naar de metalendeur - verlaat kamer 4, 3x terug, L, 2xV naar de west vleugel en 2x R. Kijk naar het slotmechanisme. Type in: 1587 (code achter op de ponskaart). Gebruik de laboratorium sleutel en ga naar binnen.

Laboratorium
Ga naar de machine aan de linkerkant. De ponskaart zei 2mm, dus druk op knop 2 en neem een metalen plaat. Ga naar de andere machines. Kijk naar de blauwe machine aan de rechterkant. Gebruik de ponskaart aan de rechterkant  - zie een sleutel op de monitor. Druk op de rode knop. Klik terug. Zie nu dezelfde sleutel op een grotere monitor. Kijk naar de groene machine. Leg de metalen plaat op de groene machine. Druk op de rode knop en neem de sleutel. Klik 3x terug om het laboratorium te verlaten. Ga 2x L naar de badkamerdeur. Gebruik de sleutel en ga naar binnen.

Badkamer
Klik op de toiletdeksel en neem een lege kogelmagazijn. Kijk ernaar in je inventaris en zie en hotspot. Klik terug van het toilet en kijk omhoog naar de graffiti op de stortbak. Kijk boven in de stortbak en zie iets in het water?. Klik terug. Trek aan de ketting en kijk nu in de lege stortbak. Neem de zak met voedsel. Kijk in de zak, klik op de zak en neem het pistool. Ga links naar de douche. Kijk in de afvoer en neem de kogel. Kijk in je inventaris naar de kogelmagazijn. Plaats de kogel erin. Kijk naar het pistool en schuif de kogelmagazijn aan de onderkant van de handgreep. Verlaat de badkamer.

Gang
Vanaf de badkamer deur ga je 5x terug,R, 2xV en L. Ga naar naar de dubbele rode deur met de kat tekening.

Save Game Hier.

Polikliniek
Gebruik de schroevendraaier op de deur en ga naar binnen. Zodra je binnen bent, klik je op het geladen pistool in je inventaris. Je krijgt een schietschijf. Richt op de katachtige dame als ze naar je toeloopt en dichterbij komt en schiet op haar hoofd - als je niet snel genoeg bent om de kat te doden, sterf je en is het spel over. Probeer het opnieuw met de save game. Ga daarna V. Zie een filmpje. Marylin loopt naar de zee.
 

".... maar, de vrouw verdween in de zee .... Of heb ik gedroomd .... Ik moet een boot vinden!"
 

Einde

 

Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
©GameSolves

Nederlandstalige Forum

Henk

Free Web Hosting