21-08-2007

A Tale of Two Kingdoms

Download gratis spel

A Tale of Two Kingdoms The deluxe edition (2017)

 

A Tale of Two Kingdoms (Een Verhaal van Twee Koninkrijken) is een episch sprookjesverhaal, in de klassieke stijl van de grafische avonturenspelen van Sierra en LucasArts.

Het is een spel met een atmosfeer van mythen, magie en intrige. Het oude koninkrijk Theylinn wordt belaagd door vijanden, zowel van binnenuit als van buitenaf.

De edellieden strijden voor de gunst van de koning en niet iedereen is gelukkig met troonopvolger, prinses Rhiannon.

Ondertussen daagt het gevaar, in de vorm van een binnenvallend leger, een vijandige reus, en een troephuurlingen die oude vijanden van koning van Theylinn zijn.

En het mysterie wacht. Binnen de grenzen van Theylinn ligt een verborgen tweede rijk, genaamd Thierna Na Oge, waar de Feeën leven. Er is weinig bekend over dit exotische rijk.

Het spel heeft 75 minuten aan originele muziek, vele interessante personages om te ontmoeten en mee samen te werken, alternatieve oplossingen voor de meeste puzzels, en vijf verschillende eindes.
 

Beweeg de cursor boven in het scherm om het menubalkje te openen. Links is de inventaris. 

F1 informatie; F5 Save; F7 Laden; ESC toets opent het volledige gamemenu. 

Het spel wordt regelmatig automatisch opgeslagen. Je kan het spel ook in een andere volgorde spelen.

De sidequests in deze oplossing zijn nog niet juist ingedeeld.

Betreed ook regelmatig plaatsen/ huizen/schermen om nieuwe tussenscènes met karakters te zien. 

Het spel heeft vijf verschillende eindes en verscheidene alternatieve oplossingen en veel queesten (Side Quest).

Bedankt KuroShiro voor de Engelstalige oplossing van dit spel en bedankt Radiant voor de aanvullingen en verbeteringen :)

 

Een queeste is een zoektocht; in het bijzonder een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak. Een avontuurlijke, lange reis, met helpers en grote hindernissen (natuurfenomenen, monsters en vijanden) zijn standaard ingrediënten. In dergelijke verhalen is de queeste vaak een metafoor voor de zoektocht naar wijsheid, die door de zoekers wordt gevonden door de ervaringen die ze tijdens het zoeken opdoen. Het woord wordt ook in overdrachtelijke zin gebruikt voor een opdracht die men zichzelf heeft gesteld, maar die onmogelijk is uit te voeren. Het woord queeste is etymologisch verwant aan question, enquête en kwestie

Dit is geen stap voor stap oplossing maar een oplossing voor individuele en alternatieve puzzels.

De oplossing wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld.

Oplossing gestart 16-07-07

V1.5

Intro

Herberg. Praat met iedereen en bekijk alles. Geraint betreedt de kamer.

Scène.

 

Klik om de kaart te vergroten

 

 

Hoofdstuk 1 A Mixed Welcome. 

Dit hoofdstuk is om iedereen te leren kennen en hoe alles werkt.

 

Kasteel 
Praat met alle karakters om iedereen te leren kennen, gebruik altijd alle dialogen en onderzoek/bekijk ook altijd alles wat je kan bekijken.  Als je aan een karakter vraagt - "Can you do something for me", verschijnt er boven in het scherm een balkje. Selecteer met de oogpictogram objecten of personen en het karakter zal commentaar geven op wat je selecteert. Of gebruik de handpictogram en de karakter zal het gebruiken of activeren als hij/zij daar de juiste persoon voor is. Open de inventaris als je met iemand in gesprek bent - je ziet dan de inventaris van het karakter waarmee je praat. Soms kan je daar iets uitpakken om het van je karakter te krijgen. Klik op de X om terug in het normale spel te geraken. In je inventaris heb je al een Magische Gordel (girdle) en Notitieboek. Je kan ook bedelaar Ruadh in de ontvangsthal zien rondlopen. 

 

Bibliotheek: Praat met kanselier Lord Paradur. Speel het bordspel Game of Dampiry. Jij bent blauw en de Lord rood. Wanneer jij aan de beurt bent plaats je de pion op het bord, naast die van de Lord. Alle pionnen die tussen jouw nieuwe pion en een van jouw oudere pion staan worden gevangen. Gevangen pionnen veranderen naar jouw kleur. Wanneer het veld vol is en de speler met de meeste pionnen wint het spel. Versla je hem krijg je +1% Wisdom.

 

Probeer in de schildwachtkamer het touw van de modelpop te pakken, maar Geraint laat dat niet toe. Het touw kan je in sommige Side Quest gebruiken, maar is niet noodzakelijk. Leid Geraint af door op de eerste verdieping aan het touw te trekken als er GEEN bewakers in de gang zijn. Gebruik dan snel het balkon tegenover de kamer van de koning (gang einde links). Loop naar de schildwachtkamer en pak het Touw - (+1% Wisdom).

 

Eerste verdieping: Eerste deur links is de kamer van de Koning. Tweede deur van rechts is je slaapkamer. 

Pak op de eerste verdieping, de Vaas en je vindt ook de Gouden Scepter van de Koning (+1% Wisdom).

Geef de scepter aan de prinses en het diner wordt geserveerd (+3% Honor). 

 

Nacht - Verlaat je slaapkamer en ga snel links op het einde van de gang de geopende deur binnen. De Koning is vermoord. Als de moordenaar de kamer betreedt, trek je snel de dolk uit het lichaam van de koning  (+1% Wisdom). De moordenaar vlucht. Nu moet je snel zijn voordat de wachters binnen komen. Onderzoek de deuropening en gebruik de deuropening om een Haartje te vinden. Verlaat de slaapkamer en gebruik het mes op de vluchtende moordenaar, maar deze actie is niet noodzakelijk. Schildknapen brengen je naar de Prinses. Scène.  

 

Hoofdstuk 2 - Flight of the Dove 

In dit hoofdstuk moet je eerst uit je kamer zien te ontsnappen, dan uit het kasteel en tenslotte uit de stad zonder te worden gesnapt. 

 

Slaapkamer - Open de garderobe kast. Zie een lelijk metaalbeeldje op de kast dat op de grond valt en de soldaat komt binnen. Onderzoek het raam in de linkermuur. Gebruik dan het raam om een stukje Zwarte Stof te krijgen. Pak van de vloer de 2 Kussens en leg de kussen in het bed. Open de garderobe kast. Het metaal beeldje valt. Ga links van de deur staan en je sluipt de slaapkamer uit (+2% Wisdom).  Ga meteen onder in het scherm via de personeelstrap naar de keuken - trap tegenover je slaapkamer.

 

 

 

 

Ontsnap uit het kasteel

Ga onder in het scherm naar de schildwachtkamer om een gesprek van Geraint met Paradur af te luisteren.

Er zijn een paar methodes om uit het kasteel te ontsnappen.

 

Methode 1

 • Deze methode geeft de meeste Wisdom.

  Keuken. Pak de Emmer met Water. Gebruik de emmer met water, op de brandende fakkel, links in de schildwachtkamer (+1% Wisdom).

  Balkon. Praat onder tegen de wachter om hem een stap naar voren te krijgen en gooi dan de vaas op de wachter.

  Klim aan de rechterkant naar beneden. (+2% Wisdom). Ga Zuid.

Methode 2

 • Keuken. Ga links naar de troonzaal. Gebruik rechtsboven in het scherm de vaas op een van de ramen en gebruik dan het raam om te ontsnappen (+2% Wisdom).
  Ben voorzichtig dat je niet in het zicht van de bewaker loopt als je de poort van het kasteel verlaat.

Methode 3

 • Klim met het touw uit je slaapkamer raam.

Ontsnapping uit de stad

Ga naar links als de wachtsoldaat met zijn rug naar je toe staat gekeerd - je luistert naar een gesprek bij het huis van de juwelier,  Iseult. Volg de soldaat op het pleintje zodat hij je niet ziet en ga rechts van de poort de stal binnen. Trek uit de plank een Roestige Spijker. Maak de jongen die in het hooi ligt te slapen wakker en praat met hem. Verlaat de stal en ga boven in het scherm het steegje door en zorg dat de wachtsoldaat je niet ziet.

 

Gebruik de spijker op de huisdeur van de kleermaker en stap naar binnen (+1% Wisdom). Doorzoek de kamer. Na een tijdje zoeken pak je een mantel van de toonbank (klik 3x op de mantel) en je trekt het aan. (+1% Wisdom). Ga terug naar het pleintje en Zuid naar de haven - nu je verkleed bent kan je de soldaten probleemloos passeren. Loop naar de pier. Spring vanaf de pier links in het water (+4% Honor). Je zwemt naar de kust en komt bij het soldatenkamp.

 

Hoofdstuk 3: Lay of the Land 

Onderzoek het gebied een beetje. Je zal ook puzzels en raadsels tot in het volgende hoofdstuk moeten uitstellen, als sommige niet helemaal opgelost kunnen worden. In ieder geval hebt je een doel: vind een weg terug in de stad. De meeste extra dingen die Maeldun kan doen of ontmoet zijn gedetailleerd in Hoofdstuk 4/5 ofwel in het Sidequest gedeelte.

 

Huurlingenkamp (mercenary): Van Branwyn krijg je een Dolk. Praat met haar en met Taliesin.

Als je informatie over iets wil hebben of wat je verder moet doen, vraag het aan Taliesin die je nuttige informatie kan geven.

Je kan ook voorwerpen aan Branwyn geven die zij voor je bewaart als je die voorwerpen beter niet bij je kan hebben.

 

The Pooka - Is een grappig klein ding dat alleen in hoofdstuk 3 gedaan kan worden. Vind een reflecterend rivier (west op de kruising bij het klooster, brug en stadspoort). Loop in en uit het scherm en een kom zal er komen te staan. Gebruik de kom en praat dan met het transparante figuur, rechtsboven in het scherm. Ga door alle dialogen (+1% Wisdom). De bewakers van de stadspoort laten je er niet door. Doe wat je vrienden in het huurlingenkamp (Branwyn en Taliesin) je adviseren te doen - Verken, doorzoek en onderzoek het dorp Havgan.

 

Havgan - Praat met de druïde Amairgen - zeg dat je Brann heet voor de veiligheid en introduceer je bij iedereen als Brann. Selecteer dialoog "Can you do something for me". Open de inventaris, je opent de inventaris van Amairgen en pak de Sleutel. Klik de sleutel op jezelf om het te mogen lenen (+1% Wisdom). Open de schuurdeur met deze sleutel. Als je de sleutel om een of andere reden niet genomen hebt van Amairgen kan je de schuurdeur altijd nog openen met een lockpick. Pak uit de schuur de Schop. Gebruik de schop op het Groene Medicijnflesje (+1% Wisdom). Pak bij de appelboom wat Appels. Geef de sleutel terug aan Amairgen (+2% Honor). Betreed het huis boven in het scherm en praat met Niameh.

 

Geef de appels aan Niameh en gooi ze in de tobbe. Ga meer appels halen bij de appelboom en gebruik deze ook in de tobbe (+2% Honor). Pak de Lege Fles en vul de fles met Appelcider. Drink van de cider als je wilt en vul de fles dan weer met cider.

Ga Zuid en pak bij de krot een Buideltas. Het kan zijn dat hier ook een Munt ligt? Zie iets glinsteren in het scherm als er iets in een scherm ligt. Vind voordat je naar de stad gaat eerst de munt. De munt kan in 4 verschillende schermen liggen (random). Als je een munt vindt krijg je +1% Wisdom. Ander plaatsen waar munten kunnen liggen zijn bij de waterval of zuid van het dorp, of bij het scheepswrak, zuidwest hoek van het scherm. Als je door de bossen loopt of het dorp verlaat en een mysterieus tovenaar spreekt een toverformule over je uit dat je duizelig wordt, ga dan naar Amairgen en hij geneest je. Ga ook met Taliesen praten  (+1% Wisdom). Ga noord. Je kan bedelaar, Ruadh tegenkomen. Ga noord naar de vogelverschrikker. Gebruik het groene vloeistof op de klimplant tegen de stadsmuur. Klim over de stadsmuur (+2% Wisdom).

 

Carbonek - Bezoek regelmatig verschillende plaatsen om tussenscènes te activeren.

 

Tussenscènes in Hoofdstuk 3

- Bezoek opnieuw het huurlingenkamp na het bezoeken van Havgan, maar ga daarvoor eerst naar de stad om een confrontatie te zien van Geraint met de bondgenoten.
- Ga naar de smid om te zien dat de kleermaker eist dat de smid zijn schulden moet betalen - Ik denk dat je dit vóór andere tussenscènes in de stad moet doen.
- Ga naar de kleermaker om Paradur te zien die de Kleermaker berispt voor zijn ongepast gedrag in het kasteel.
- Betreed het scherm van de kasteelpoort (kan zijn dat je een paar keer op en neer moet lopen), om Rhiannon en Geraint te zien die op het balkon discussiëren.
- Ga naar de juwelier om Ruadh te zien die met haar woorden heeft.

Kleermaker

 • Hier kan je een mantel kopen, die in de dressoir hangt - linksonder (+1% Wisdom). Het kost 2 munten, maar je mag het van Midir houden als je maar 1 munt hebt.

 • Alternatief - Geef hem appelcider en je krijg de Mantel gratis. Kom opnieuw terug in de winkel,om je lege fles terug te pakken.

 • Je kan 2 munten uit de kop stelen (-2% Honor), maar als ik jou was zou ik dat niet doen omdat je later genoeg geld krijgt.

Smederij

 • Praat met smid, Cailte.

Stallen

 • Praat met de staljongen Ashe.

 • Loop in de geopende stal. Gebruik de oogpictogram in de stal en je vindt een Hoefijzer. 

Juwelierszaak

 •  Praat met  Iseult. Vraag niet over Kanselier Paradur en zeg niet dat de magische gordel van jou is, anders word je gevangen genomen.

 • Klik op de folder dat op de toonbank staat en krijg een Folder over de gordel. Zie een fluit onder het glas van de toonbank.

Verlaat de stad - Je kan op 2 manieren uit de stad komen.

 1. Spring bij de pier in het water en zwem naar de kust.

 2. Ga naar de juwelierszaak. Blijf op spullen klikken en achter de toonbank lopen als er soldaten in de winkel zijn. De soldaten zullen je dan de stad uitkieperen.

Als je de stad verlaat eindigt hoofdstuk 3

 

Hoofdstuk 4: The Other Kingdom 

In dit hoofdstuk is veel te doen. De belangrijkste dingen zijn het vinden van de ingang naar Thierna Na Oge en het vinden van een fluit om het te openen. Nu kan je ook geld winnen. Er zijn 3 manieren om aan munten te komen. Je hoeft dit alles niet in deze volgorde doen.

 

Tussenscènes in Hoofdstuk 4

- Ga naar de boomgaard en zie de leerlinge en Niameh met elkaar in discussie - je moet misschien eerst met de leerlinge in Carbonek gesproken hebben.
- Ga naar het terrein van de reus om te zien dat een Goblin daar een kristal neer legt.
- Ga naar het scherm van de vogelverschrikker om te zien dat de kleermaker komt vragen over de Goblins (kan zijn dat je een paar keer op en neer in het scherm moet lopen en dat je de vogelverschrikker nog geen hersenen gegeven hebt?).
- Ga via het kloosterscherm het kruispunt scherm in om Ruadh te zien die achtervolgd wordt door een goblin?
- Ga naar de kleermaker om te zien het verzoek van Rhiannon om een mantel voor haar maken. 
- Ga naar de smid om de staljongen Ashe te zien die hoefijzers besteld. 
- Wanneer je Raskovnik gevonden hebt, ga je naar de dokken om  te zien dat de smid met haar in gesprek is. Probeer deze scène niet te missen?

Goblin of Kobold. Er zijn verschillende soorten Goblins die soms de mensen helpen, maar mensen ook in problemen kunnen brengen. Als ze de mens gunstig gezind zijn kunnen ze voorspoed brengen, maar wie het met de Goblins aan de stok krijgt, heeft een geduchte tegenstander aan ze. De goblins in dit verhaal zijn strijdlustige barbaren.

 

Geld

 1. De beste manier om aan geld te komen is om te gokken. Praat met de 2 Goblin verkenners (scouts) - deze zitten bij het rivier, links van het scherm met de brug. Geef de fles cider aan de verkenners (+1% Wisdom). Speel het dobbelspel als je het hoefijzer bij je hebt. Je wint 18 Munten - Het hoefijzer brengt je geluk  (+2% Wisdom). De fles kan je terug vinden in het rieteilandje, links van de brug.

 2. Wensput bij Amairgen. Gebruik een munt in de wensput. Wens voor wealth. Je vind snel een medaillon die je aan de juwelier voor 20 goudmunten kan  verkopen. Maar je verspeelt je kans om een betere wens te wensen want je mag de wensput maar een keer gebruiken.

 3. De slechtste manier is om het slangenbeeldje te verkopen aan de juwelier en het belet je om het beste einde te krijgen. Het slangenbeeldje vind je in de toren van de tovenaar. Je kan dit alleen doen als je de self bored stone hebt (opengespleten steen).

 4. Als je de vaas nog hebt of de Schelp kan je deze ook verkopen aan de juwelier

Pooka (Opnieuw)

Je kan Pooka opnieuw ontmoeten. Dit keer één scherm noord van waar je haar in Hoofdstuk 3 vond. Je zal over het hele scherm een  misteffect zien, en wanneer je probeert weg te gaan, zal je opnieuw terugkeren. Praat met Pooka, zittend op een rots, en vraag hem om je eruit te laten. Zij zal je een raadsel geven, dat per spel anders is. De antwoorden op de raadsels die ik ken zijn zijn: "Fire", "River", "Promise" : "If a man gives it he tries to keep it: word You break if you speak of it or name it =: " silence". Antwoord correct (+1% Wisdom). Als je eenmaal het correcte antwoord geven hebt praat je met haar en vraag om hulp. Ze zal je vertellen dat de oude waterput/wensput je aan goud kan helpen. Of als je een alternatieve oplossing zoekt , probeer het scherm te verlaten en na enkele pogingen zal ze je laten gaan. Of als je er niet uitkomt kan je haar omkopen met een fles appelcider.

 

Wensput

De wensput achter Amairgen, kan je maar één keer gebruiken door er een munt in te werpen. Je kan diverse wensen kiezen, die je erbij helpen om de raadsels gemakkelijkere op te lossingen, behalve de laatste 2 wensen -  (het is niet noodzakelijk om een wens te hoeven te kiezen om een raadsel op te lossen).

 

Wensen

 1. Wealth/Rijkdom: zoals hierboven vermeld, zal je een medaillon vinden die je aan de juwelier voor 20 goud munten kan verkopen. Maar het is beter om voor geld te dobbelen met de Goblin verkenners.

 2. People to trust me/Mensen vertrouwen mij: Je kan nu door de hoofdingang van Carbonek, binnengaan of verlaten.

 3. Animals to trust me/Dieren vertrouwen mij: Geeft een gemakkelijke oplossing voor het vangen van een dier voor Amairgen, Amairgen en het krijgen van de sleutel aan de vitrine in het klooster. Waarschijnlijk de nuttigste!!!

 4. Fairies to trust me/Feeën vertrouwen mij: Neem deze wens om de test goed af te leggen om Thierna Na Oge in te gaan.

 5. Protected against evil spirits/Beschermd je tegen kwade geesten: Probeer deze wens ook niet. Het beschermt je waarschijnlijk wel tegen het Barghest beest dat de tovenaar achter je aan stuurt, maar daar is ook een andere manier voor.

 6. Good health for Branwyn/Goede gezondheid voor Branwyn: Waarschijnlijk de beste wens die je kiest (+3% honor/eer).

 7. a Drink/Drankje: Dit is een grappige easter egg wens. Save het spel en zie wat het doet :)

Een easter egg of paasei is een grap of een verborgen boodschap die in een computerprogramma of game verwerkt is.

 

Het krijgen van een Wapen

Een held kan niet zonder een zwaard. Hoewel je dit tot Hoofdstuk 5 niet nodig zult hebben, kan je het nu eveneens krijgen. Om dit te doen, ga naar het huurlingenkamp, praat met hun en vraag aan de soldaat op de achtergrond om een (roestige) zwaard. Ga dan naar Carbonek terug en gebruik de zwaard op de smid, en gebruik het dan op de slijpsteen/laithe. Hij zal er muntstuk voor vragen. Je moet er een tijdje opwachten en later terugkomen. Hij zal je het zwaard geven (+1% wisdom).

 

Betaal de Kleermaker
Wanneer je genoeg geld hebt ga je terug naar de kleermaker. 

Gebruik een munt in de beker om de gestolen mantel te betalen (+2% Honor).


Duif
Deze gewonde duif wordt gevonden in een willekeurig buitenplaats zodra hoofdstuk 4 begint. De duif kan je vinden ten zuiden van het kamp. Scherm met de schedel, bij de waterval, of de kust. Zodra je het vindt, raap je het op (+1% wisdom). Gebruik de duif in je inventaris om een halfafgescheurde aantekening  te krijgen (+1% wisdom). Geef de duif aan Amairgen in Havgan en hij zal de duif genezen (+1% Honor). Je kan nu de duif gebruiken om de reus/giant, Morholt te verslaan.

 

Versla Morholt en wordt bevriend met Morholt
Dit is eigenlijk een deel van een „quest“ die je in het Feeën (fairy) koninkrijk krijgt, maar je kan het nu ook doen. Je zal de volgende voorwerpen nodig moeten hebben: Appels (van de boomgaard in Havgan), een buideltas met zand (vul de zak op een van de stranden), en een niet gewonde duif (zie hierboven). Wanneer je het terrein van de reus opgaat, zal hij dreigen je op te eten. Daag hem uit voor een wedstrijd door te zeggen hij niet zo sterk lijkt. Gebruik eerst de appels om sap te maken (+1% Wisdom), dan de buideltas met zand om stof te maken (+1% Wisdom), en laat dan de duif wegvliegen (+4% Honor). Morholt zal nu je vriend zijn.

 

Het krijgen van Lucifers
Op het stadsplein, rechts van de stallen, is een kraam. Als je met de verkoper praat koop je voor 1 munt een lucifer. Het probleem is dat je de lucifer niet via het water uit de stad kan krijgen, omdat anders de lucifer nat wordt en niet meer te gebruiken is. Jij kan de stad alleen verlaten via het water door naar de kust te zwemmen! Dus moet je een andere manier vinden om het de stad uit te krijgen. Ga naar de juwelier wanneer er binnen een wachter is. Klik op de spullen in de winkel tot je door de wachter de stad uitgeknikkerd wordt (+1% Wisdom). Geef onmiddellijk de lucifer aan Branwyn om deze voor je te bewaren.

 

Gevangen door de Goblins
Als je er klaar voor bent (kan op elk moment), ga je naar het goblinkamp en je wordt gevangen genomen. Hangt in de kooi wacht je een tijdje tot de nacht valt. Gebruik dan de dolk op de kooi (+1% Wisdom). Pak snel de Talisman (charm) op de nabijgelegen tent en gebruik dan de rivier om te ontsnappen (+1% Wisdom).

 

Zwemmen
Er zijn twee belangrijke plaatsen die je zwemt kan bereiken. Een is een kleine inham dichtbij de stad. Zwem noordoost als je van de pier van de dokken in het water springt. In de inham vind je een schelp, die je aan Pooka zou moeten geven (+3% Honor) en dat is beter dan het te verkopen aan de juwelier. Ook, kan je zwemend een verborgen eiland bereiken. Zwem3 schermenoost direct van het scherm boven het huurlingenkamp, en je zal op het eiland komen. Hier, vind je een kruik met hersenen die je voor een quest nodig hebt. Gebruik hier ook de Self-bored stone  - (zie verderop hoe je deze krijgt) en een toren verschijnt(+1% Wisdom). Ga naar binnen. Sla met het zwaard het kristal doormidden (+1% Wisdom) en pak het Slangenbeeldje van de boekenplank (+1% Wisdom). De muiscursor zal nu worden omgekeerd… verlaat snel de toren. Deze slang kan voor 20 munten worden verkocht (wat ik niet zal doen), of worden gebruikt om het Barghest beest later te kunnen verslaan.

 

Onweer
Wanneer je het scherm met de winkel van de juwelier en klip tijdens hoofdstuk 4 ingaat of verlaat =, zal een tovenaar een onweer over je uit spreken om je van de klip af te blazen. Gebruik eenvoudig de omheining (+1% Wisdom) om je te redden.

 

De Barghest
Ergens tussen Hoofdstuk 4 of 5, zal de tovenaar de Barghest (Zwarte hond) toverspreuk over je uitroepen om je aan te vallen. Het verschijnt over het algemeen boven het scherm van het gestrande schip, of zuid van de reus Morholt. Er zijn 6  manieren om het beest te verslaan.

 1. Als je bevriend bent geworden met Morholt, ren je naar hem toe en hij zal het beest weg slaan.

 2. Ren naar je kamp met je vrienden en zij zullen het beest doden  (+2% Wisdom). Om bij het kamp zonder problemen te komen, ren je West (links) bij het kruispunt, dan Zuid, Oost naar de brug en dan 2x Zuid naar het kamp. 

 3. Gebruik het slangenbeeldje op het beest (+2% Wisdom).

 4. Vul de lege fles met heiligwater uit het fonteintje in het klooster (+1% Wisdom). Gebruik het heiligwater op het beest - Onthoud wel dat je dit maar één keer kan doen.

 5. Vang het beest. Lok hem naar de boomgaard. Ga dan de schuur binnen en gebruik het hoefijzer op de vloer (+2% Wisdom). . Als je dit zo doet kan je het hoefijzer terug pakken en kan je hem opnieuw vernietigen. Wees voorzichtig om NIET de schuur binnen te gaan. Je  krijgt anders geen extra wijsheid voor het vernietigen na het gevangennemen van het beest.

 6. Indien je tot hoofdstuk 5 hebt gewacht, lok hem heel de weg naar Havgan. De Goblins en de Barghest zullen elkaar vernietigen (+3% Wisdom),  maar je zal veel Wijsheid en Eer op de langdurige weg verliezen.

Het vinden en betreden van Thierna Na Oge

Het vinden en betreden van Thierna Na Oge impliceert twee afzonderlijke hieronder gedetailleerde quests…

 

Het krijgen van de Self-bored stone

 • Taliesen vertelt je over dit punt of spreek hem daarop aan. Amairgen heeft de illusiesteen in zijn inventaris maar zal deze niet aan je geven voordat je zijn dier gevonden hebt. De eekhoorn die verschijnt willekeurig ergens in een boom. Om de eekhoorn te vangen moet je het eerst uit de boom lokken. Gebruik de boom buiten het klooster en pak de Eikels die op de grond vallen. Zoek dan naar de eekhoorn en gebruik de eikels op de eekhoorn. Gebruik dan de mantel (die je van de kleermaker in Carbonek gekocht hebt) om het te vangen (+2% Wisdom). Geef de eekhoorn aan Amairgen (+2% Honor). Vraag dan om iets voor je te doen, en selecteer in zijn inventaris de illusiesteen om deze dan te krijgen (+2% Honor).

Het krijgen van de Fluit

 • Als je genoeg geld hebt ga je naar de juwelier en koop de Fluit (is in de vitrine). Met de fluit in je inventaris zal je worden beroofd van je fluit door de bedelaar, Ruadh. Ga naar het strand met het scheepswrak. Pak de Lantaarn van het wrak (+2% Wisdom). Bekijk eerst de voetafdrukken, en gebruik dan tweemaal het schip om naar binnen te gaan.

Dief
Dit is een belangrijke opdracht dat veel effect heeft op wat sidequests die je kunt doen. Bekijk de voetstappen voor het gestrande schip. Als je het schip in stapt, beweeg je niet en bekijk het net,  recht boven je (+1% Wisdom). Pak de Gouden Appel voor een raadsel later in het spel(+1% Wisdom). Open de kist om je spullen terug te krijgen (+1% Wisdom). Alvorens Ruadh het schip inkomt, gebruik je het net waarin je voorheen naar gekeken hebt en hij zal worden opgesloten. Praat met hem. Vraag hem waarom hij geen fatsoenlijke baan heeft. Beledig hem niet maar bied hem aan dat je voor hem met de mensen in Havgan zal gaan praten (+1 Wisdom, +1 Honor). Ga dit dan ook doen. Praat met Amairgen en Nimaweh. Ga dan naar hem terug en vertel hem het goede nieuws(+2% Honor). Je kan nu ook wat Lockpicks (sloten openbreken uit het as van het vuur op het strand krijgen. 

 


Nu je de fluit weer terug hebt, breng je de fluit naar Taliesen en hij zal je het wijsje leren dat je moet spelen om de deur van Thierna Na Oge te openen (is per spel verschillend ) -  (+1% Wisdom). In mijn spel was het  - obrgopbw = 63756231

 

 

Het is nu een goed moment om wat sidequests te doen, namelijk die van het wisselkind en om je Gordel terug te krijgen.

Het helpen van het wisselkind (Changeling)
Om dit raadsel te voltooien moet je bevriend zijn met Ruadhr. Je ontmoet Blossom, the Changeling in Thiera Na Oge. Je kan hem helpen, maar je moet zijn dubbelganger in de echte wereld vinden en dat is Ruadh. Je moet ook bevestigen dat Ruadh een Fee is door de koude ijzerrune van het goblinkamp op hem te gebruiken. Zodra je dat hebt gedaan, kan je Blossom vertellen dat je zijn dubbelganger hebt gevonden (+4% Honor).  Je kunt nu ook een scène met hem en Ruadh zien als je naar het schip gaat.
 

Een wisselkind (ook: wisselbalg) is een kind dat net na de geboorte uit de wieg was gestolen en was vervangen door een soortgenoot.

Nu kan je Thierna Na Oge ingaan als je dit wenst. Ga naar de paddenstoelcirkel, en gebruik de Self-bored stone  (+1% Wisdom).

Speel het wijsje dat Taliesen je geleerd hebt en de deur zal openen (+1% Wisdom).

 

Test voor Thierna na Oge

Dit is een raadsel dat iedere keer verandert als je de grot betreed. Er liggen 6 voorwerpen. Elk voorwerp opent zijn soort deur. Je kan maar TWEE voorwerpen per route pakken en er is slechts één combinatie om het raadsel op te lossen. Om voor de test te slagen, moet je 4 edelstenen vinden en op het voetstuk plaatsen in de grot die beantwoordend aan hun kleur. Elke edelsteen die je vindt ligt niet in de juiste grot. Er zijn maar liefst drie alternatieve oplossingen die simpeler zijn.
 

 

Pak 2 voorwerpen. Open een doorgang door het voorwerp op de doorgang te klikken.

Je kan alleen een doorgang openen met het goede voorwerp. 

 

Adelaar Veer - Wolken/Lucht

Blad - Klimplant/Bladeren

Molklauw - Steen/Keien

Vleermuis vleugel -  Duisternis/Hemel

Drakenhuid - Vuur

Haaientand - Water

 

De grotten (4) hebben verschillende kleuren. Pak uit elke gekleurde grot een gekleurde edelsteen.

Plaats de edelsteen van dezelfde kleur als de grot op het voetstuk.

Dit is per spel verschillend. Lukt het niet met de 2 voorwerpen die je in het begin gekozen het, praat dan met de Fee. Selecteer 2 andere of een ander voorwerp om opnieuw naar de 4 edelstenen te gaan zoeken.

Heb je de puzzel opgelost kan je Thierna na Oge binnengaan (+3% Wisdom).

 

Er is geen vaste route om dit op te lossen, maar in het algemeen is de correcte combinatie (niet altijd) om te starten met de eerste deur links van de ingang, en een van de voorwerpen die de andere deuren in de begingrot NIET openen. Maak daarna zelf een map van de doolhof.

Alternatief -  heb je er moeite mee om deze puzzel op te lossen, gebruik dan de wens dat de Feeën je vertrouwen. Als je de grot verlaat start hoofdstuk 5.

 

Thierna na Oge

Er zijn enkele dingen dat je hier nu kan doen en karakters erin betrekken.

 • Pooka - Geef hem de schelp (+1% Honor).

 • Unseelie - Als je met hem praat, zal hij je onmiddellijk uitdagen voor het bordspel Dampiry, het spel dat je in het eerst hoofdstuk tegen Paradur hebt kunnen spelen. Versla hem (+1% Wisdom) en hij zal dan met je praten.
  Ga door de dialogen, en hij zegt tegen je dat je de reus moet verslaan. Waarschijnlijk heb je dat al gedaan, zoniet doe dat dan alsnog. Hij geeft je een Onyx Edelsteen. De kracht van deze edelsteen kan je maar een keer gebruiken (+2% Honor).

 • The Changeling (Blossom) - Nog niets te doen met hem. Hij vertelt je wel dat Pooka zijn kam gestolen heeft.  De kam zal je  in hoofdstuk 5 vinden.

 • Seelie Queen - Praat met haar om je hoofddoel van hoofdstuk 5 te weten - versla de Goblins. Als je het Liefdesgedicht uit de stallen hebt dan kan je de sidequest doen.

Als je de grot verlaat start hoofdstuk 5.

 

Hoofdstuk 5: First Strike

Je missie in dit hoofdstuk is simpel - Bevrijd het dorp. Maar er zijn wel een paar extra dingen die je ook kan doen.

 

Tussenscènes in Hoofdstuk 5

 • Ga Thierna na Oge een paar keer binnen om Pooka te zien die Blossom roept.

 • Ga het kamp van Morholt binnen om Paradur te zien die om zijn hulp vraagt.

 • Wanneer de winkel van de juwelier gesloten is, heb je een kans om  Iseult op het balkon boven de ingang van het kasteel te zien.

 • Ga naar het klooster nadat je Havgan van de Goblins bevrijd hebt en voor het gevecht met de leider om Branwyn te zien die het klooster verlaat.

 • Als je het Wisselkind geholpen hebt met zijn quest, ga je het scheepswrak in om Blossom en Ruadh te zien praten.

Het helpen van de tovenaarsleerlinge
Tijdens hoofdstuk 4 en 5, zal de leerlinge op een krat bij de dokken zitten. Praat met haar en vraag over haar probleem - ze moet „Raskovnik“ vinden. Ga in het klooster erover vragen. Ga de bibliotheek in, en vraag aan monnik Finegas om iets voor je te doen. Laat hem het boek rechtsboven pakken (het is over zeldzame planten), en hij zal je vertellen waar je Raskovnik kan vinden  (+1% Wisdom). Houd er rekening mee dat dit per spel anders is. Ga naar de plaats waar Raskovnik is (+1% Wisdom). Kan je misschien vinden in het scherm met de Feeën paddenstoelenring, of in een boomstap stomp in de bossen van Havgan. Ga dan terug naar de stad. Dit is één kans om het goblin schild van de smid te pakken (zie het Redden van de Kleermakers sidequest).

 

De smid zal de smederij  verlaten om met de leerlinge op de dokken te gaan praten wanneer je de Raskovnik voor de leerlinge gevonden hebt of tenminste weet waar het is. Tijdens die tijd verlaat de smid de smederij en kan je het Goblinschild pakken (+1% Wisdom). Natuurlijk kan je de stad niet met het schild verlaten want de bewakers zullen je pakken. Gooi het schild over de klip - tegenover de juwelier. Zwem naar de inham en neem daar het Schild (+1% Wisdom) - Pak het schild in de inham pas op het einde als je het schild nodig hebt want anders kan je de stad niet uit omdat je het schild bij je hebt. Of je kan het schild  in bewaring geven aan Branwyn, maar dat weet ik nog niet zeker of dat kan?

 

Bij de dokken, is de smid in gesprek met de leerlinge. Ga naar hen en hij zal weggaan.

Tot slot geef haar Raskovnik (+2% Honor) en zij zal weggaan.

 

Quest voor de Seelie Queen

Liefdesgedicht - Ga naar de stallen.  Zie dat Ashe er niet is. Zoek/gebruik de hooiberg om het Liefdesgedicht te vinden.

Je kan dit pas doen in hoofdstuk 5 als Ashe niet in de stallen is.

Toon dit gedicht aan koningin Seelie. om de quest te starten (+1% Honor).

Ze wilt een pompoen, slapende muis en een kristal.

 • Om de pompoen te krijgen, moet je eerst het eiland in de oceaan vinden (scherm boven het huurlingenkamp, dan rechts naar de zee en zwem 3 schermen rechts) en pak de hersenen in een pot (+1% Wisdom). Geef de hersenen aan de vogelverschrikker (+1% Honor) en je mag een pompoen pakken.

 • Om de muis te krijgen, moeten eerst alle Goblins in Havgan in Hoofdstuk 5 slapen. Betreed dan weer het huis van Amairgen en pak dan de muis (+1% Wisdom). Vergeet niet om de kam op de spiegel in het huis te gebruiken voor je het huis verlaat.

 • Om het kristal te krijgen, moet je bevriend met de reus zijn (zie Hoofdstuk 4). Tijdens Hoofdstuk 4 zal een Goblin een kristal daar neer leggen. Je moet iets ruilen. Je kan hiervoor nog niets vinden. Je kan het ruil voorwerp pas vinden als je eerst Havgan van de Goblins verlost hebt (zie Hoofdstuk 5). Dan zal een regenboog in het scherm ten zuiden van de waterval verschijnen. Gebruik de schop om een gat te graven waarin je een pot van goud vind (+1% Wisdom). Geef het goud aan de reus voor het Kristal te krijgen (+1% Wisdom). Geef dan de 3 voorwerpen aan Seelie  (+2% Honor). Ten slotte om deze quest te vervolledigen, Geef de verlichte pompoen in de stallen aan Ashe (+4% Honor). Je kan nu een beter einde krijgen, als je op het einde de prinses red.

Help de Prinses in het bos
Tijdens Hoofdstuk 5, nadat je de stad minstens eenmaal bezocht hebt?, ga je naar het scherm ten zuiden van de Feeën ring. Je ziet magische wolken, waarop Prinses Rhiannon vast zit. Probeer de self bored stone op haar te gebruiken (+1% Wisdom). Gebruik de koude ijzerrune die je van het Goblin kamp gepakt hebt (Hoofdstuk 4) op haar (+3% Honor). Voordat je dit doet moet je eerst de talisman (rune) op Ruadh hebben gebruikt als je de leerlinge wilt helpen (zie sidequests). Na het gesprek zal ze vertrekken. Dit verandert de dialoog aan het eind van Hoofdstuk 6 een beetje.

Red Havgan
Er zijn 2 methodes om dit te doen 

Methode 1
Dit is de beste methode. Om dit te doen, heb je iets nodig om jezelf te vermommen. Wat je nodig hebt is de kam waarover de leerlinge vermeldde. Om de kam te krijgen, vul je de fles met water. Ga naar de vooringang van de reus. Zie aan de linkerzijde een gat in de grond (is moeilijk te vinden). Gebruik de fles met water in het gat en de Kam komt bovendrijven (+2% Wisdom). Breng de kam naar Blossom, die je verteld hoe het werkt (+2% Honor). Zorg dat ze de kam terug geeft. Nu heb je een spiegel nodig of iets wat erop lijkt. Als je de rune in je bezit hebt geef de rune in bewaring aan Branwyn. Ga naar het scherm met het meer, en gebruikt de kam in het meer (+1% Wisdom). Je bent nu een goblin, zo blijf weg van de mensen. Ga Zuid en dan links naar de brug. Wanneer je iemand hoort komen, verberg je snel achter een boom en wacht tot Branwyn gepasseerd is  (+1% Wisdom).
Ga nu als goblin naar het bezette Havgan. Ga het huis van Amairgen in, werp de gouden appel in de pot (+3% Wisdom). Ze vallen allemaal in slaap. Verlaat het huis en ga weer naar binnen. Je kan nu ook de Slapende Muis pakken voor een sidequest (+1% Wisdom). Gebruik de kam op de spiegel (hangt boven het bed) om terug te keren naar de menselijke vorm.
Voor de beste score, praat buiten met de mensen om bezwaar te hebben om de goblins te doden (+3% Honor).


Methode 2

Als je de Barghest nog niet ontmoet hebt, loop je rond tot het verschijnt (of als je het gevangen genomen hebt, bevrijd je het uit de schuur), en loop je door Havgan  (+3 Wisdom). Het beest vernietigt de Goblins maar dit zal je veel Wisdom and Honor kosten.   

Het tegenhouden van de Goblins

Bij de grote boom ontmoet je Amairgen, die je waarschuwt voor de Goblins die het dorp bezetten. Als je het beste einde wilt, MOET je eerst het Liefdesgedicht van de sidequest doen vóór je de Goblin leider verslaat. Je hebt een paar dingen nodig: eerst en vooral, zal je een wapen nodig hebben. Zie „Het krijgen van een Wapen“ in Hoofdstuk 4 hoe je het wapen krijgt. Ook zal je je gevechtstechnieken moet verbeteren. Daar zijn een paar opties voor:

1: Voltooi de opdracht van Unseelie om de reus te verslaan, en hij zal je de Onyx edelsteen geven. Dit is de beste optie.
2: Vul de buideltas met zand, en je kan je tegenstanders met het zand verblinden.
3: Hiervoor heb je iets nodig dat de Goblins naar je luisteren. Pak het masker dat zij in Havgan achtergelaten hebben (+1%Wisdom), en toon het masker aan Taliesen.

Tot slot moet je een manier vinden om in het Goblinkamp te komen. Daar zijn 2 methodes voor: 

Methode 1
Als je bevriend met de reus bent, vraag het dan aan hem en hij zal je naar het kamp brengen (+2% Wijsheid).

Methode 2
Krijg de bevroren Bol (Orbs). Om de bol te krijgen, zoek je eerst naar de raaf (gewoonlijk in de boom bij de ingang naar de reus of bij de brug). Speel het melodietje op de fluit, dat Taliesen je geleerd (+1% Wisdom). De raaf laat een Sleutel vallen, die je oppakt  (+1% Wisdom). Ga nu naar de kloosterbibliotheek en open het venster. Ga weg, en ga door het venster naar  binnen (+1% Wisdom). Gebruik de sleutel op de vitrine (+1%Wisdom) om de bol te krijgen. Geef de sleutel NIET aan de monnik. Ga nu naar de waterval en gebruik de bol in de rivier om een brug te maken (+2% Wisdom).

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt ga je naar een van de Goblinskampen en gebruik het masker op de goblins (+3% Wisdom). Zij zullen de leider roepen die je uitdaagt. Gebruik het opgepoetste zwaard op hem. Toch is hij te sterk voor je, je hebt versterking nodig. Gebruik de edelsteen van Unseelie op hem (+3% Honor) of gebruik de tas met zand op de leider. Nu kan je hem doden of hem laten leven (+2% Honor). Dood hem dus niet. Nu kan je het masker aan de Goblins terug geven (+2% Honor). Zodra je het kamp verlaat, eindigt Hoofdstuk 5.
Als je eerlijk bent en de volledige score wilt behalen, ga je naar het klooster door het venster en leg de bol terug (+2% Honor) en geef de sleutel terug aan de monnik (+1% Honor).

 

Hoofdstuk 6: The Light of Truth

Dit hoofdstuk gaat van hieruit wat rechtlijnig/lineair. Er zijn wel 2 sidequests die je kan doen. Zoals je gordel terug krijgen en betreed dan Thierna na Oge. Voordat je naar de stad gaat ga eens bij de waterval kijken en zie Taliesin op de fluit spelen en Pooka erbij dansen???

 

Tussenscène in Hoofdstuk 6

 

Ga het klooster binnen om de monnik te zien die met zijn moeder (Niameh) praat.

De Gordel terug pakken

Om dit raadsel te voltooien moet je bevriend zijn met Ruadh. Je moet het touw uit hoofdstuk 1 bij je hebben en de folderover de gordel van de juwelier. Toon de folder aan Ruadh, en toon dan het touw. Ga terug naar de stad en toon het bericht aan Ashe (staljongen) -(+1% Wisdom). Je kan dit alles in Hoofdstuk 4 doen, maar je zal de gordel niet terug kunnen krijgen voordat je alle goblins hebt verslagen. Ben er zeker van dat je alle  lockpicks uit het kampvuur ergens op het strand gepakt hebt (+1% Wisdom). Zodra je dit gedaan hebt en de Gem of Truth (edelsteen van de Waarheid) gekregen hebt, ga je de bedelaar, Ruadh vertellen dat je bereid bent om je gordel terug te pakken (+1% Wisdom). In de stad geef je hem de lockpicks, en laat hem die op de deur van de juwelier gebruiken (+1% Wisdom). Binnen, zal je door de juwelier worden gevangen. Je kan de dolk naar haar gooien maar dan verlies je al je Honor punten, Of gebruik het hoefijzer op haar en elimineer haar (+3% Wisdom). Gefeliciteerd, je hebt je Gordel terug. Ga nooit meer terug in de juwelierszaak want dan heb je verloren.

 

Het bevrijden van de Kleermaker

Nabij het einde van het spel, zal je de kleermaker in het Goblinkamp vinden. Hij is gevangen genomen. Als je hem bevrijden wil heb je het Goblinschild uit de smederij van de smid nodig en er is maar een gelegenheid om het te krijgen. Als je deze oplossing volgt zal je het schild al hebben. Gebruik het schild op de kleermaker. Geef dan het schild terug aan de Goblins en zij zullen de kleermaker laten gaan (+3% Honor).

Thierna na Oge - Laatste keer
Wanneer je het Feeën rijkdom deze keer ingaat, word je betoverd door koningin Nimwe. Ze zal tegen je zeggen dat je hier mag rusten.
Dit resulteert in een slecht einde, dus laat dat niet gebeuren. Gebruik de koude ijzerrune (als je die nog hebt), of de dolk op jezelf om de toverspreuk te verbreken. Daarna zal ze je over de moord vragen. Zie de sidequest over de moordenaar voor meer informatie. 

 

Moordoplossing

Wanneer je Thierna na Oge betreedt na het verslaan van de Goblinleider en je hebt kunnen vermijden om niet door haar   opgesloten te worden, zal de Feeënkoningin je over de moord van de koning vragen en voor enig bewijs dat je misschien gevonden hebt. Zover ik weet zijn er 3 bewijzen:

 

Uit Hoofdstuk 2 - In je slaapkamer het zwarte stof 

De tweede aanwijzing is de dolk van Branwyn, als aangenomen wordt dat Vortigern met een gelijkaardige dolk werd gedood. Uit Hoofdstuk 4 - De duif in inventaris waarvan je de halfafgescheurde aantekening krijgt.

De andere aanwijzing komen uit de verschillende tussenscènes die je rondom de stad ziet en uit je gesprekken met verschillende karakters.

 

Probeer uit te zoeken wie een redelijke goed alibi heeft, en probeer hen te elimineren die een redelijk alibi hebben dat door iemand anders kan worden bevestigd. Noteer ook iedereen die in je gesprekken tegen je liegen. Als je wilt weten wie de dader is kijk je onder in de oplossing.

 

Vertel de koningin dit, en toon haar twee bewijsmateriaal, en zij zal zeggen u (+8% Eer) correct bent.Tot slot zal dit de opeenvolging in het kasteel een beetje veranderen wanneer u het licht van waarheid op de Prinses gebruikt. Vertel de koningin dit (+2% Wisdom) en toon aan haar alle bewijzen en zij zal zeggen dat het correct is (+8% Honor). Dit verandert ook de scène in het kasteel een beetje wanneer je de gem of truth op de Prinses gebruikt. Ga dan naar de juwelierszaak.  Breek in en wanneer Iseult komt dood haar met de dolk. Als je nu Nul Honor punten hebt , toon de truth gem aan de moordenaar en bedank hem.

Het blootstellen van de Waarheid
Ga de stad in, ga naar de stadspoort, en praat met de wachter tot je identiteit bekent wordt. Toon Rhiannon de gem of truth (+4% Honor). Als je de correcte moordenaar raadt, krijg je een scène te zien waarin je hem gaat arresteren. Maar wat je ook doet je wordt veranderd in een konijn, en Hoofdstuk 6 beëindigt.

Hoofdstuk 7: Point of View

 

Terug in het Menselijke lichaam

Je bent nu een konijn. Vlucht snel de stad uit en ga noordwaarts naar het pompoen veld. Maar er is een probleem er loop een vos rond in het gebied. Zorg dus dat de vos je niet vangt. Om hem te vermijden loop je 2x Zuid en links naar het rivier. Gebruik dan het lelieblad om de rivier over te steken en van de vos verlost te zijn  (+1% Wisdom).  Ga dan terug naar Havgan en praat met Amairgen (+1% Wisdom). Hij zal je vertellen dat je 3x LINKSOM de heksenring moet lopen. Ga dus naar de paddenstoelenring en zorg dat je 3x linksom de paddenstoelenring loop. Pooka zal dan komen en hij verandert je weer in een mens.

 

Terug naar het Kamp

Hier kan je een keuze maken. Help hen om het kasteel terug te veroveren (+3% Honor). Of  weiger dat en krijg het slechte einde.  Als je kiest om hen te helpen eindigt Hoofdstuk 7.

 

Hoofdstuk 8: End of the Line

 

De Grot

Vraag eerst aan Branwyn de Lucifers terug, als je dat nog nier gedaan hebt. Ga naar de grot. Gebruik de lucifers op de lantaarn. Ga rechts. Je zal een ladder naar beneden moeten trekken. Geef Branwyn de dolk en vraag haar om de dolk op de ladder te gebruiken (+1% Wisdom).

 

Het Kasteel (opnieuw)

De bedoeling hier is om de poort te openen voor de troepen van Geraint zonder gedood te worden. Ga naar de Troonzaal. Je kan door de leerlinge gestopt worden, zoniet dan ga je verder.

 

Red de Leerlinge

 Om haar te reden moet je de magische Gordel bij je hebben. Praat met haar en beantwoord haar beide vragen over de overeenkomst en het acties van haar meester. Als je deze juist beantwoord hebt zal ze terug gaan (+1% Wisdom). Nochtans, is zij behekst. Om haar daarvan te verlossen geef je haar de gordel (+3% Honor).

 

Het redden van de Prinses

De prinses is ergens verborgen door de magier. Ga via de keuken naar de bovenverdieping en kijk naar de muur. Gebruik de self bored stone op de plek in de muur waar een deur zou moeten zijn (+1% Wisdom).  Open de deur en ga naar binnen. @#$ weer een Barghest. Gebruik snel het heilige water, of het slangenbeeldje op het  beest (om het even welke wat je bij je hebt) om hem te vernietigen (+3% Honor). Je kan de prinses niet wekken, maar indien je de goede sidequest deed, krijg je het beste einde.

 

 

Nu moet je een afleiding creëren. Daar zijn 2 methodes voor:

 • Methode 1

 • Ga naar de keuken en neem daar de trap naar boven. Dan gebruik je de fluit (ga op de hoofdtrap staan)  (+2% Wisdom). Gebruik dan je schop of zwaard op het middelste standbeeld, op de trapleuning, om het neer te slaan. (+2% Wisdom).

   

 • Methode 2

  Ga naar de bibliotheek en gebruik de lucifers op de gordijnen die op de vloer liggen om het in de fik te stoken (+2% Wisdom). Ga dan terug naar de troonzaal en terug naar de ontvangsthal. Gebruik je schop of zwaard op het standbeeld (+2% Wisdom).

  Nu, voordat je de poort opent, moet je eerst nog voor iemand anders zorgen.....

 

In ieder geval als je klaar bent, gebruik de lier linksonder in het scherm van de ontvangsthal om de poort te openen (+4% Honor)

 

Finale

Uiteindelijk kom je voor de kwade tovenaar te staan. Ga niet akkoord met hem in zijn conversatie of je zal verliezen. Vertel hem dat je het gaat afmaken. Om hem te verslaan, moet je je vrienden in de kamer opdrachten geven. Gebruik eerst de feeën belletjes (chime) in je inventaris op de tovenaar. Zeg tegen Geraint dat hij een aanval opzet om een afleiding te creëren en laat dan Branwyn de dolk naar de feeën belletjes gooien. Game over (+5% Honor).

 

EINDE

 

Punten lijst

Om deze totaalpunten te krijgen hoef je het niet in deze volgorde te spelen.

De punten die eraf worden getrokken als je iets fout doet staan er niet bij vermeld.

HOOFDSTUK 1

- Versla Paradur met  Dampiry [Wijsheid/Wisdom +1]
- Krijg het Touw  [Wijsheid +1]
- Vind Scepter [Wijsheid +1]
- Toon scepter aan Rhiannon [Eer/Honor +3]
- Krijg bloedige dolk [Wijsheid +1]


HOOFDSTUK 2

- Ontsnap uit het Kasteel (om het even welke methode) [Wijsheid +2]
- Vlucht uit je slaapkamer [Wijsheid +1]
- Gebruik emmer met water op de fakkel [Wijsheid +1]
- Vlucht uit Carbonek (om het even welke methode) [Eer +4]
- Gebruik spijker op de deur van de kleermakerswinkel [Wijsheid +1]
- Trek mantel aan [Wijsheid +1]

HOOFDSTUK 3

- Praat met Pooka [Wijsheid +1]
- Krijg schuursleutel van de druïde - Amairgen [Wijsheid +1]
- Gebruik de schop op groen flesje [Wijsheid +1]
- Gebruik 2x de appels in de ketel van Niameh [Eer +2]
- Geef schuursleutel terug aan Amairgen [Eer +2]
- Genees de vloek van de tovenaar [Wijsheid +1]
- Krijg een gouden munt van de grond [Wijsheid +1]
- Gebruik het groene flesje op de liaan/wijnstok [Wijsheid +2]
- Krijg de wintermantel van de kleermaker door om het even welke methode [Wijsheid +1]

HOOFDSTUK 4

- Geef cider aan goblins [Wijsheid +1]
- Versla de goblins met het dobbelen [Wijsheid +2]
- Beantwoord het raadsel van Pooka [Wijsheid +1]
- Geef Pooka een gift (schelp, muntstuk, fluitje, enz.) [Eer +1]
- Krijg de duif [Wijsheid +1]
- Gebruik de duif in inventaris [Wijsheid +1]
- Gebruik de duif op Amairgen [Eer +1]
- Wens voor gezondheid voor Branwyn [Eer +3]
- Krijg de lamp [Wijsheid +1]
- Gebruik het mes op de kooi in het goblinkamp wanneer het nacht is [+1 Wijsheid]
- Krijg de koude ijzerrune [Wijsheid +1]
- Ontsnap uit het goblinkamp [Wijsheid +1]
- Gebruik een muntstuk in de kop van de kleermaker [Eer +2]
- Krijg een opgepoetst zwaard van de smid [Wijsheid +1]
- Gebruik de omheining van de klip tijdens het onweer [+1 Wijsheid]
- Krijg het schild van de smid wanneer hij daar niet is [+1 Wijsheid]
- Koop de fluit [Wijsheid +1]
- Krijg uit de stad de lucifers [Wijsheid +1]
- Krijg het schild als je die dan uit de inham pakt [Wijsheid +1] viel
- Ga naar het schip [Wijsheid +1] in
- Bekijk het net boven je [Wijsheid +1]
- Krijg de gouden appel [Wijsheid +1]
- Pak je fluit terug [Wijsheid +1] terug
- Vang Ruadh en bied aan om uit zijn naam met de dorpelingen te spreken [+1 Wijsheid, Eer +1]

- Praat met de dorpelingen over Ruadh, praat dan met Ruadh en vertel hem het nieuws [Eer +2]
- Toon de gordelfolder, en touw aan Ruadh, dan ga naar Ashe om het hem te tonen [Wijsheid +1]
- Krijg Lockpicks [Wijsheid +1]
- Toon de fluit aan Taliesen [Wijsheid +1]
- Gebruik waterfles in het gat om kam te krijgen [Wijsheid +2]
- Krijg fles met heilig water [Wijsheid +1]
- Vind de plaats van Raskovnik [Wijsheid +1]
- Krijg Raskovnik [Wijsheid +1]
- Geef Raskovnik aan de leerlinge [Eer +2]
- Speel het melodietje voor de raaf en krijg de sleutel [Wijsheid +2]
- Ga de bibliotheek in door het venster [Wijsheid +1]
- Gebruik de sleutel op de vitrine om orb te krijgen  [Wijsheid +1]
- Lok de eekhoorn naar beneden en vang het [Wijsheid +2]
- Geef de eekhoorn aan Amairgen [Eer +2]
- Krijg de Self-bored stone van Amairgen [Eer +2]
- Gebruik de appelen om de reus te bedriegen [Wijsheid +1]
- Gebruik de tas met  zand om de reus te bedriegen [Wijsheid +1]
- Gebruik de geheelde duif om de reus te bedriegen [Eer +4]
- Vernietig/vang Barghest (om het even welke methode anders dan de reus) [+2 Wijsheid]
- Krijg de hersenen in een kruik [Wijsheid +1]
- Openbaar de toren [Wijsheid +1]
- Krijg slangbeeld [Wijsheid +1]
- Breek de kristalbal met het zwaard [Wijsheid +1]
- Geef de vogelverschrikker de hersenen [Eer +3]
- Openbaar de poort naar Thierna Na Oge [Wijsheid +1]
- Speel de fluit om de poort te openen [Wijsheid +1]
- Voltooi de test om Thierna Na Oge in te gaan [Wijsheid +3]
- Geef Blossom de kam [Eer +2]
- Versla Unseelie met  Dampiry [Wijsheid +1]
- Vertel Unseelie dat je de reus verslagen hebt [Eer +2]
 

HOOFDSTUK 5

- Krijg het liefdesgedicht [Wijsheid +1]
- Geef het liefdesgedicht aan koningin Seelie. [Eer +1]
- Vertel Blossom over zijn dubbelganger [Eer +4]
- Gebruik de Self-bored stone op het scherm waar de prinses opgesloten is [Wijsheid +1]
- Gebruik de koude ijzerrune op de opgesloten prinses [Eer +3]
- Gebruik de kam op het weerspiegelende rivier [Wijsheid +1]
- Verberg je voor Branwyn bij de brug [Wijsheid +1]
- Doe de Goblins (om het even welke methode) van de hand [Wijsheid +3]
- Overtuig de Havgan dorpelingen om de goblins niet te doden [Eer +3]
- Krijg de schedel [Wijsheid +1]
- Graaf een pot met goud op [Wijsheid +1]
- Geef pot met goud aan reus voor kristal [Wijsheid +1]
- Geef pompoen, kristal, en slaapmuis aan koningin Nimwe. [Eer +2]
- Geef verlichte pompoen aan Ashe [Eer +3]
- Bereik het Goblinkamp (om het even welke methode) [Wijsheid +2]
- Toon schedel aan goblins (na het tonen aan Taliesen) [Wijsheid +1]
- Gebruik de edelsteen/gem van Unseelie om de goblinleider te verslaan [Eer +3]
- Laat de leider leven [Eer +2]
- Geef schild aan goblins [Eer +3]
- Geef schedel aan goblins [Eer +2]

HOOFDSTUK 6

- Leg de orb terug in de bibliotheek van het klooster  [Eer +2]
- Gef de sleutel terug aan de monnik [Eer +1]
- Noem correct moordenaar [Wijsheid +2]

- Geef bewijsmateriaal aan koningin Nimwe en laat haar zeggen dat je gelijk hebt [Eer +8] OF laat haar zeggen dat je niet alles weet over de kwestie [Eer +3]
- Vertel Ruadh dat je bereid bent om je gordel terug te stelen [Wijsheid +1]
- Ruadh breektin, in de juwelierszaak [Wijsheid +1]
- Gooi het hoefijzer naar  Iseult  [Wijsheid +3]
- Toon de light of truth aan Rhiannon [Eer +4]

HOOFDSTUK 7

- Steek de rivier over via de lelieblad [Wijsheid +1]
- Praat als konijn met Amairgen [Wijsheid +1]
- Loop 3x linksom de Feeëncirkel  en wel OP de paddenstoelenring [Wijsheid +2]
- Stem in om de tovenaar te verslaan [Eer +3]

HOOFDSTUK 8

- Laat Branwyn de dolk naar de touwladder werpen [Wijsheid +1]
- Overtuig de leerlinge om terug te gaan [Wijsheid +1]
- Geef je gordel aan de leerlinge [Eer +3]
- Gebruik de Self-bored stone op de lege plek in de muur [Wijsheid +1]
- Vernietig Barghest [Eer +3]
- Blaas op de fluit in de ontvangsthal (op de trap) OF steek het gordijn aan in de bibliotheek [Wijsheid +2]
- Gebruik de schop/het zwaard op het standbeeld [Wijsheid +2]  - (100%!)
- Gebruik de lier om de poort te openen  [Eer +4]
- Versla de tovenaar [Eer +5]  - (100%!)


Einde

 

De eigenlijke moordenaar is smid, Cailte en het motief was een sterke leider tegen de Goblins te hebben.

Er zijn  5 eindes in het spel. 2 slechte, een goede, een beste, en 1 duivels einde.

Slecht Einde 1
Sta toe om het scherm in Thierna Na Oge wit te laten worden nadat je de goblinleider verslagen hebt

Slecht Einde 2
Weiger te helpen wanneer Geraint en Paradur in je kamp iets vragen aan het einde van Hoofdstuk 7.

Duivels Einde
Krijg eerst het Light of Truth, dan doe de  sidequest om je gordel terug te krijgen, maar gooi de dolk naar  Iseult in plaatst van het hoefijzer. Zodra je geen eer meer hebt, toon de edelsteen aan de moordenaar, en dank hem voor het doden van je vijand.

Goed Einde
Versla de tovenaar in het kasteel, maar voltooi niet de Liefdesbrief in de sidequest.

Beste Einde
Versla de tovenaar in het kasteel na je de prinses van de Barghest hebt gered, en doe de Liefdesbrief sidequest.

 

©Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.

GameSolves NL

GameSolves
NL Forum

Free Web Hosting