18-06-2019

 

Draugen

 

Gelegen tussen de hemels hoge bergen aan het uiteinde van een fjord, is het kleine dorpje Graavik een reclame voor Noorwegen.

De schoonheid van de omgeving en de idyllische huisjes herbergen echter een duister mysterie.
In Draugen reist Amerikaan Edward Charles Harden samen met zijn jonge compagnon Lissie (Alice) naar Noorwegen om zijn verdwenen zus Elizabeth te zoeken.

Eerder had Edward al contact met enkele bewoners van dit dorpje, om tijdelijk in hun boerderij te mogen logeren.

Daar eenmaal aangekomen, blijkt er niemand thuis te zijn. Onheilspellend hangt de vlag voor de boerderij halfstok.
De vermissing van Elizabeth is maar een onderdeel van wat Edward en Lissie te wachten staan, want wanneer ze Graavik onderzoeken blijkt er geen mens meer te zijn.

Wat is er met iedereen gebeurd?

Website

 

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6

Het spel wordt automatisch opgeslagen op bepaalde punten.

Hoofdmenu - Escape toets

 

Edward wordt vergezeld door zijn pupil Lissie (Alice), die je tijdens het spel kan oproepen om met elkaar contact op te nemen. Lissie is geestig en sarcastisch in de vele gesprekken met Edward. Naast een dialoog die automatisch doorgaat naarmate de speler zijn omgeving verkent, kan je met de "Call Out" toets Lissie oproepen (standaard F-toets op pc).

Als Lissie in de buurt is, beginnen ze verschillende gesprekken over hun omgeving. Druk dan meerdere malen in het scherm om te zien hoeveel verschillende gesprekken je kunt voeren! Als Lissie niet in de buurt van de speler is, druk je op de F-toets om haar positie in het scherm te tonen (knipperend rondlichtje/aandachtpunt). In sommige gesprekken kan je kiezen welk onderwerp ze wilt nastreven; kies wat je wilt weten. Houd er rekening mee dat je niet terug kunt gaan naar eerdere keuzes als je eenmaal een keuze hebt gemaakt.
 

In de Steam uitgave kan je 13 prestaties verdienen, door speciale handelingen uit te voeren (deze handelingen hebben geen invloed op het verloop van het verhaal).

 

"The Conversationalist" prestatie

Praat met Alice wanneer je maar kunt. Begin wanneer je naar Graavik roeit.

Deze prestatie krijg je op het einde van het spel, vóór de definitieve aftiteling.

 

 

"Co-dependent" prestatie

Wanneer Alice weer wegloopt, druk je op de F-toets (call out) totdat je deze prestatie krijgt.

 

 

Dag 1

 

Graavik

"De draugen is een ondood wezen uit de Noordse mythologie dat rond zijn graf rondwaart en meestal een schat beschermt".

 

Boerderij
Je kan in de intro het meisje vrij laten lopen of vragen om bij je te blijven. Ze zal hoe dan ook toch wegrennen. Lees de brief van Fretland aan Edward, die op zoek is naar zijn zus Betty (Elizabeth). Wanneer je controle hebt over Edward, loop dan over het lange pad naar de Fretland boerderij (farm) op de top van Graavik (de ren knop (standaard L-Shift op pc) werkt pas na de openingscene - de koffer zal wel zwaar zijn!). Klop op de voordeur en ga dan daarna naar binnen (enter).
 

"Knock, knock" prestatie

Ga de boerderij van Fretland binnen. Open in de hal de keukendeur aan de rechterkant als je binnenkomt.
Probeer de trap op te gaan naar de bovenverdieping.
Probeer de voordeur van de boerderij twee keer te openen (exit).
Open dan de deur links van de trap om naar de woonkamer te gaan.

Kijk rond en noteer alle interessante actieve hotspots als je ze nadert. Sommige zullen dialoogopties oproepen. Markeer (highlight) deze om er meer informatie over te krijgen. Terwijl Lissie in de buurt is, bespreek (F-toets) je met haar over de huidige omgeving en situaties. Herhaal dit totdat er niets nieuws is om te bespreken. Praat met haar tot ze zegt "Ik vind alles interessant" - "I find everything interesting".

Kijk naar de Fretland Familieportret, links boven de groene vaas om meer over de familie te weten te komen. Kijk naar het huwelijksportret aan de rechterkant van de groene vaas om meer te weten te komen over de merkwaardige relaties tussen de familieleden van Fretland. Kijk door het linkse venster, zoom in (standaard E-toets op pc), om informatie te krijgen over het dorp en het weer. Kijk door het rechtse venster, om informatie te krijgen over de kerk. Zie de boeken in de boekenkast. Pak (pick up) en lees het verbrande boek in de open haard. Lees de brief (letter) op de tafel en markeer de onderwerpen. Ga verder naar het zijkamertje.

Kijk naar de Fretland Mijn Company foto op het bureau. Kijk naar de krantenknipsels op het bureau. Ga verder en kijk 2x in de spiegel. Open links van de spiegel de deur. Onderzoek (inspect) in het naaikamertje de sjaal op de mannequin. Ga dan op het bankje zitten. Filmpje. Het is avond geworden. Als je wakker wordt, ga je terug naar de woonkamer. Open de deur naar de hal. Verlaat de boerderij door de voordeur. Je kan Lissie roepen (F- toets), maar ze is nergens te bekennen. Controleer (check) op het erf de afdruk op de grond voor de boerderij. Loop naar de poort en open de poort.

 

Dorp

Loop richting het dorp. Volg vanaf hier het kleine lichtpuntje die je in het scherm ziet, en het knipperend rondlichtje (aandachtpunt) als die verschijnt. Klim onderweg over het muurtje en boomstam. Je valt, pak je bril en ga verder. Je loopt de heuvel af en je keert uiteindelijk terug naar de aanlegsteiger/haven. Lissie zal weer bij je komen. Na de discussie is je eerste dag in Graavik ten einde.
 

"Blue skies in Norway" prestatie

Goede Morgen, Edward! 

 


Dag 2
 

Boerderij

Terug in de boerderij, voel (touch) je aan de sjaal van de mannequin en kijk in de spiegel. Ga naar de hal. Je kan nu de trap op naar de bovenverdieping, maar dat kan ook later op de dag. Verlaat de boerderij via de voordeur. Na een kort gesprek met Lissie, kan je eindelijk Graavik gaan verkennen. Je hebt nu toegang tot je dagboek (journal, J-toets), waarin je alle verzamelde brieven kunt lezen en een ruwe kaart van Graavik bekijken. Ga rechts op het erf naar de houten waterput en klik erop. Maak een schetstekening (draw)

Schetstekening 1


Edward kan goed tekenen! Er zijn 9 spots (voor "The Artist" prestatie) gedurende het spel die Edward een adempauze zullen geven en genieten van de bezienswaardigheden, terwijl hij ze vastlegt voor het nageslacht in zijn dagboek. De tekenreeks wordt eindeloos herhaald totdat je op een willekeurige toets drukt. Je kunt alle schetstekeningen van Edward bekijken door naar het einde van het dagboek te bladeren.

 

 

 

Graavik verkennen
Nadat je je eerste schetstekening gemaakt hebt, verlaat je het boerenerf door de poort en volg het pad in zuidwestelijke richting naar de grote boom die op de kaart is aangegeven. In de buurt van de boom, zal het spel vragen om Lissie te roepen om je te laten lokaliseren als ze niet meteen zichtbaar is. Lissie zit in de boom. Praat met Lissie. Ze zegt dat je alle huizen moet controleren. Na nog een gesprek met Lissie ga je links naar de drie huizen. Klop op de deur van het eerste linkse huis en open de deur. Klop op het tweede linkse huis en open de deur. Open dan de deur van het derde huis, waarop "Forrader" geschilderd is. Lees een brief in de slaapkamer. Na een korte blik in het huis, praat je buiten met Lissie. Praat tot ze zegt: Not a single soul, alive or dead"- "Geen enkele ziel, levend of dood" .

Schetstekening 2


Ga links naar de vier rechtopstaande rotsblokken.
Daar kan je op een kleine rotssteen gaan zitten, om te gaan tekenen.


Loop terug naar de huizen, volg dan west het pad naar een gesloten poort.
Open de poort en vervolg het pad naar de kerk en kerkhof.


Kerk - Kerkhof
Lees de mededeling op het bord voor de ingang van het kerkhof en ga op het kerkhof. Na de discussie met Lissie, probeer je de kerk binnen te gaan. Lees het briefje op de dichtgetimmerde ingang. Ga terug naar het kerkhof voor een gesprek met Lissie.

Schetstekening 3


Loop op het kerkhof naar het stenen muurtje, links van de ingang en bord.
Ga daarop het muurtje zitten.

 

Verlaat het kerkhof en loop terug naar de drie huizen.

Vervolg het pad naar het zuidwesten naar de winkel - Fredrik Fretland & Son.
Praat met Lissie totdat ze niets nieuws meer heeft.

Kijk naar de naam van de winkel.
Zie een familiefoto van Simon en Fredrik in het etalagevenster.
Probeer de winkeldeur te openen. Ga links naar het mededelingsbord.
Kijk naar de poster en lees de mededeling over de Ferry en Telegraph.
Ga verder naar beneden naar de aanlegsteiger.
Inspecteer de touwknoop waaraan je eerder de roeiboot aanvast gemaakt hebt.

Schetstekening 4


Ga op een krat zitten, op de aanlegsteiger.


Ga rechts van de aanlegsteiger langs de schuur en kust en inspecteer de roeiboot (Boat).
Ga verder oostwaarts naar een stenen gedenkteken aan de kust.
Praat met Lissie over de mijn van Graavik.
Lees de tekst op de gedenktegel op de rotssteen.
Kijk naar het omgevallen mijnwagentje en spoorrail (tracks).
Ga dan rechts van het mijnwagentje naar de kust.


Schetstekening 5


Ga op de rotssteen zitten.


Ga verder naar het oosten naar het pad en naar de gesloten poort. Lees de waarschuwing op de poort. Achter deze poort gaat het pad naar Fredrik's boerderij en naar de verlaten mijn. Praat met Lissie. Volg dan het pad terug, stenen brug over, langs de rivier en op de splitsing pad naar de watermolen.

Schetstekening 6


Ga op de rossteen zitten, naast de rivier bij de watermolen.
 

Ga pad terug naar de splitsing en pad rechts richting de winkel.


Schetstekening 7


Ga op de houten bank zitten langs het pad.


Fredrik Fretland & Son
Ga naar de winkel. Kijk naar het linkse raam. Praat met Lissie. Probeer het raam te openen. Ga naar de rechtse zijkant van de winkel en zie dat het achterste raam een beetje open staat. Probeer het te openen en praat met Lissie. Trek 2x (pull) het raam open en klim door het raam naar binnen.


Zie links op de plank onder de toonbank het papiertje op het klembord. Lees de tekst op de muur - "Barnemorder" (kindermoordenaar). Praat met Lissie. Probeer links van de muur de deur van de opslagkamer te openen - je hebt een sleutel nodig. Praat met Lissie - er moet ergens een sleutel zijn. Ontsluit links het slot van de winkeldeur. Zie een foto tegen de muur en kassa. Open de deur bij de kassa en je komt in de telegraafkamer.

Open het kastje tegen de muur. Lees het briefje in het kastje, over een sleutel en kassa.
Zie een tekening tegen de muur. Kijk naar de niet-verzonden post in het muurkastje naast de deur (unsent mail). Zie de telegraafmachine op het bureau. Ga terug naar de winkel.

Kijk naar de kassa. Open dan de kassa met de zwengel.
Zie contant geld en pak de sleutel uit de kassa.
Nu je de sleutel hebt kan je de deur van de opslagkamer openen.
Pak de hoed en praat met Lissie. Lees het briefje onder de hoed.

Kijk door het raam, naar de klippen (cliffs).
Verlaat de winkel door de winkeldeur (als je die ontsloten hebt).
Ga verder naar het zuidwesten naar de kust - volg Lissie (F-toets).
Klik daar op de rotswand om omhoog te klimmen naar Lissie.

 

Klippen

Loop naar Lissie. Onderzoek de bloemen in de vaas.
Kijk in de struiken rechts van de vaas voor de rotswand (damage).
Kijk daar omhoog naar de rotswand (fall).
Kijk naar de rotssteen rechts van de vaas.
Rol (move) dan de rotsteen weg en pak de pop zonder hoofd.
Volg de klif omhoog. Praat daar met Lissie. Leun dan over de klif.
Kijk naar de afstand (distance) en dan naar de aardlaag (outcrop).

Volg dan Lissie verder op de klif. Wanneer je de top bereikt, praat je met Lissie.
Onderzoek de stoel bij de opgehangen man.
Kijk dan naar het bordje om de nek van de opgehangen man (sign).
Praat met Lissie (kijk haar aan) en klik daarna op het lichaam (body).
Zet de stoel recht en klim op de stoel.

Ontknoop (untie) 2x het touw van de opgehangen man.


Boerderij
We zijn terug op de boerderij. Na het gesprek met Lissie lees je de brief op het aanrecht. Verlaat de keuken. Ga in de hal trap op naar de bovenverdieping. Hier is een grote muziekkamer, de slaapkamer van Ruth, een afgesloten deur en einde van de gang de logeerkamer. Ga rechts van de trap naar de muziekkamer. Lees het boek op de tafel - lees alle pagina's. Speel op de piano. Ga terug naar beneden.

 

"Piano man" prestatie

Speel op de piano. 

 

 

Ga naar de woonkamer. Kijk naar het familieportret tegen de muur en het huwelijksportret. Lees het boek op de schommelstoel bij de open haard. Ga naar het zijkamertje. Kijk naar de Fretland Mijn Company Foto op het bureau en naar de krantenknipsels. Ga verder naar de andere kamer met de mannequin. Zet de hoed op de mannequin. Kijk 2x in de spiegel en ga op de bank slapen.
 

"Home alone" prestatie

Ze komen niet terug, toch?

 

 


Dag 3

 

Boerderij

Net als de vorige dag, kijk naar de mannequin en 2x in de spiegel als je wakker wordt.
Oproep voor Lissie. Ga naar de bovenverdieping en naar de slaapkamer van Ruth. Praat met Lissie. Kijk naar alle tekeningen op de muren, prentenboek op de stoel en bed. Kijk naar de tekening op de vloer, bij de tafel en neem dan een vreemde doos onder de tafel. Je zet het op de tafel. Open de doos en zie er Viking munten in. Na de discussie moet je naar de Graavik kerk gaan. Ga eerst naar de muziekkamer.

 

Schetstekening 8

Ga op de stoel zitten op de hoek van de lange tafel.

 

Verlaat de boerderij en ga eerste pad rechts. Volg het pad richting de kerk.

Onderweg langs het lange rotsmuurtje, kan je op het muurtje gaan zitten.

 

Schetstekening 9

Ga op het muurtje zitten

 

"The Artist" prestatie

Als je de 9 schetstekeningen in je dagboek getekend hebt krijg je deze prestatie.

 

 

 

Volg het pad verder, ga door de poort en ga naar de kerk.

 

Kerk - Kerkhof

Kijk naar het briefje op het mededelingsbord als je dat nog niet gedaan hebt. Ga het kerkhof op en ga naar de kerk. Kijk naar het briefje op de dichtgetimmerde ingang.
Verwijder dan het briefje, kijk door de planken spleet (boards), roep (call) en verwijder dan de planken (remove). Ga in het schip van de kerk.

Kijk in het gangpad naar het hangende touw (ropes) aan het plafond.
Vraag dan over de kerkklok (bell) en trek (pull) aan het touw om de klok te luiden.
Zie links handschoenen op een kerkbank. Pak de handschoenen, (Betty's gloves).
Kijk naar de kaarsen (candles) voor het altaar.
Ga linksachter op de preekstoel en lees de preekschriften.
Kijk naar het laatste avondmaal schilderij tegen de linkse muur.
Kijk rechts van het altaar in de hoek naar de rommel (mess).
Kijk en lees de bijbel op het altaar en schilderij boven het altaar.
Kijk en lees dan rechts van het altaar naar het kerkboek op het kastje.
Daarna moet je 4 pagina's verspreid in de kerk vinden.
Pak de eerste pagina op de vloer bij Lissie.
Pak de tweede op de vloer tussen een kerkbank aan de linkse kant.
Pak de derde op de preekstoel.
Pak de vierde op de vloer voor het altaar.

Wanneer je de vier pagina's verzamelt hebt, gebruik je opnieuw het kerkboek.
Lees alle pagina's en ren dan daarna buiten naar het kerkhof.
Loop rechtsachter naar het graf (zandhoop en schop) en graaf in het graf (dig),
Bekijk de scène, verlaat dan het kerkhof en volg Lissie.
We gaan terug naar de boerderij, waar je meer scènes ziet en de derde dag eindigt.
 

"Everything changes" prestatie

 ... en we zijn absoluut niet de enige.


 

Dag 4


Boerderij
Je wordt weer wakker op de bank. Ga na de scene naar de woonkamer en praat met Lissie. Ga naar de keuken. Praat met Lissie. Ga naar de bovenverdieping. Pak op de gang de jas aan de kapstok, naast de slaapkamer van Ruth. Ga in Ruth's slaapkamer. Praat met Lissie. Ga naar de gang en praat met Lissie. Ga beneden naar de mannequin kamer en bank waarop je slaapt. Hang de jas op de mannequin (place coat) en de dag eindigt.
 

"I am not alone" prestatie

Alles verandert, opnieuw.

 

Dag 5


Als je ontwaakt, roep je naar Betty en ga dan naar de gesloten deur op de bovenverdieping. Probeer de deur te openen, bons dan op de deur (slam) tot je naar binnen gaat. Lees in de slaapkamer het briefje op het bureau. Pak de aansteker op de vensterbank. Maak een keuze die je wilt, maar Edward zegt dat de volgende stop Fredrik's Farm moet zijn in de buurt van de verlaten mijn. We zijn daar eerder bij de gesloten poort geweest. Verlaat de boerderij en ga dan zuidoostelijk, richting de rivier, stenen brug over en naar de gesloten poort met de waarschuwing.

Fredrik's Boerderij

Klim over de poort en volg het pad in noordoostelijke richting naar de boerderij. Loop naar achteren en links naar de ruïnes. Zie bovenop de ruïnes een kluis. Ga verder naar achteren en kijk naar de twee grafstenen. Lees de tekst op de grafstenen. Ga terug naar de kluis en ontgrendel de kluis. Gebruik de code die je net gezien hebt op de grafstenen.
Simon's verjaardag? Pak alles uit de kluis - Viking artefact, brief, contract en mijnsleutel.

 


Fretland Brothers Mine
Ga verder naar het noordoosten (links van de twee grafstenen) naar het mijnstation.

Open de deur en kijk naar de krantenknipsel tegen de muur. Klim dan uit het open raam.
Ga verder naar het noorden en daal (descend) via de omgevallen boom, beneden naar de spoorrail. Ga verder naar het noordoosten en klim over de rotsblokken die op de spoorrail liggen. Loop verder en klim over de rotswand. Volg het pad en duw de rotsblok op het einde van het pad naar beneden (drop down). Lees het bord voor de mijningang. Pak het poppenhoofdje voor de mijningang. Open de poort en ga de mijn in. Volg de mijntunnel/spoor dieper de mijn in. Pak na de bocht de broche in de muur aan de rechterkant. Kijk in het gat. Ren na de scene snel de mijn uit.

 

Eenmaal buiten, ren je verder terwijl je de stem volgt. Klim en daal over obstakels. Je gaat uiteindelijk terug naar de boerderij van Fredrik en dan naar naar je boerderij in het dorp. Ga de boerderij in en volg de stem naar de kamer met je slaapbank. Speld de broche op de mannequin. Bekijk de scène.

 

"Awakening" prestatie

Edward is als nieuw geboren


Dag 6

Boerderij
Controleer na het ontwaken de spiegel en de mannequin.

Roep Lissie - ze is al buiten.

Ga boven naar Ruth's slaapkamer.

Leg de complete pop op het bed.

 

"To Ruth, from Edward" prestatie

 

 

 

Verlaat de boerderij, volg Lissie en ga op de klif naast haar zitten.
Ga na het lange gesprek terug in de boerderij.
 

Dit is je laatste kans om alle 9 schetstekeningen in Graavik te maken als je ze nog niet allemaal hebt!

 

Ga naar de kamer met je slaapbank.

Pak de broche terug van de mannequin en pak dan je koffer.
Verlaat de boerderij en ga naar de poort.
Je gaat automatisch naar de aanlegsteiger.
Stap in de roeiboot (leave).
Zie de eindscène.

 

"Goodbye to all the things" prestatie

Het Einde

 

 

"Life is but a dream" prestatie

Wacht tot de aftiteling is geëindigd. Het kan 30 ~ minuten duren.

Gebruik tijdens de aftiteling niet de ALT + TAB toetsen en ga nog niet naar het hoofdmenu. Na de aftiteling, hoor je Edward ruzie maken.

Wacht dan tot hij van de roeiboot gaat, en dan pas naar het hoofdmenu gaan.

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

Free Web Hosting