15-02-2012

Deponia 1

De wereld is veranderd in een apocalyptische vuilnisbelt. In deze hopen vuilnis wonen de laagste klassen van de samenleving, waaronder de armoedige Rufus.

Wanneer op een dag een meisje genaamd Goal uit de steden in de wolken naar beneden valt, besluit Rufus haar de helpende hand te bieden.

Rufus ziet zijn kans schoon om op deze manier ongezien de steden, waar de rijke en hogere sociale klassen vertoeven, binnen te dringen.
In Deponia speel je de grillige vuilnisbeltbewoner Rufus.

 

Engelstalige DEMO

 

Deponia 2: Chaos op Deponia

Deponia 3: Goodbye Deponia

Deponia 4: Deponia Doomsday

 

Uitleg
Het spel begint met een tutorial met Wenzel en Rufus. Praat met Wenzel. Onderzoek het Yin symbool op de vloer met de rechtermuisknop en neem dan het Yin symbool met de linkermuisknop. Open rechtsboven in het scherm je inventaris (of met de I toets). Linksboven in de inventaris kan je het spelmenu openen, door op de floppy disk te klikken. Combineer de Yin met de Yang en krijg een complete Yin Yang symbool. Neem het symbool uit je inventaris en gebruik het in het onopvallende slot. Druk op de knop en het avontuur begint.

 

Hoofdstuk 1 - Kuvaq

Toni's Huis - Rufus kamer
Rufus kijkt door de verrekijker en ziet overal vuilnis. Hij besluit om van Deponia te vertrekken. Hij heeft al een plan, maar moet zijn lijst vinden. Druk op de spatiebalk, om alle hotspots in het scherm te tonen. Open de koffer en Rufus neemt de lijst. Kijk op de lijst in je inventaris. Je hebt voedsel, paar sokken, tandenborstel en een betonschaar nodig. Til het bedkussen op en neem de groene sok. Kijk naar het oude vluchtplan. Neem de gasbrander en oliepotje. Kijk naar de kist van Rufes vader. Ga beneden naar het woongedeelte.

Woonkamer
De woonkamer is verdeeld in twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping bevinden zich de sanitaire voorzieningen en Toni's kamer. Neem Toni's papiertje (1) op de toiletdeur. Het is de eerste van 5 papiertje . Je moet ze allemaal verzamelen. Open de toiletdeur. Neem de ontstopper tegen de toiletdeur. Probeer de tandenborstel uit de beker op de wastafel te nemen. Hij verstopt zich in een donker hoekje. Open de kraan van de wastafel. Er komt vies water uit. Open het opbergkastje en neem het wasmiddel en betonschaar. Probeer het medicijnkastje te openen. Het is afgesloten. Toni heeft de sleutel. Open de deur van Toni's kamer en ga naar binnen. Een guillotine valt. Neem het papiertjes (2). Ga naar het ondergedeelte van de woonkamer.

 

Neem de drie papiertjes (5). Neem uit de spoelbak de pot en vork. Open de koelkast en neem de gele sok. Doorzoek de jas en krijg een ​​blauwe sok. Giet het oliepotje leeg in de spoelbak en krijg een ​​leeg potje. Gebruik het lege potje op de stoel, krijg er Wasabi noten in en je hebt  voedsel. Gebruik de pot in de spoelbak, om het met water te vullen. Combineer dan de pot/water met het wasmiddel. Open de ovenkachel en leg de papiertjes erin. Gebruik de gasbrander erop, om de ovenkachel aan te steken. Zet de pot met water/wasmiddel op de kookplaat. Leg de blauwe en gele sok in de pot. Neem dan de groene sok met de vork uit de pot. Gebruik de ontstopper op de plank van het gesloten donkere bergkastje naast de trap. Zie een muizenhol. Neem de muizenval uit de muizenhol - steek je hand erin. Combineer het proviandpotje/noten met de muizenval. Ga terug naar het bovengedeelte. Gebruik de muizenval met lokaas (noot) in het donkere hoekje om de tandenborstel te vangen. Ga omhoog naar je kamer.
 

Rufus kamer
Leg de tandenborstel, sokken, betonschaar en het proviandpotje in de koffer. Het past er allemaal niet in. Verwijder de betonschaar maar uit de koffer, want je weet toch niet waarvoor je die nodig hebt - klik op de betonschaar op de lijst die verschijnt. Rufus is klaar en loopt automatisch naar de achterkant van Toni's huis.
 

Achter Toni's Huis
Praat met Wenzel. Neem de moersleutel. Open de deur van de capsule (pod). Neem de zitting uit de capsule met de moersleutel.

Open onder de opbergruimte. Neem de batterij - Rufus zet het voor de capsule. Neem de koffer in de hand en leg de koffer in de opbergruimte.
 

Woonkamer
Ga naar het ondergedeelte. Ga links waar de jas hangt door de voordeur naar de voorkant van het huis.

 

Voor Toni's Huis

Probeer een chili peper uit de plantenbak te nemen, maar ze zijn te heet. Praat met Hannek. Hij bewaakt de geblokkeerde tunneldoorgang naar sector 7.

Gebruik de moersleutel op de brievenbus, om het te nemen. Ga terug naar de woonkamer en via de achterdeur, rechts van Toni's kamer weer naar buiten.

 

Achter Toni's Huis
Gebruik de brievenbus op de beugel (base plate) in de capsule, om het er tegenaan te schroeven. Je kan de brievenbus zo als stoel gebruiken. Neem de batterij in de hand en plaats het in de brievenbus. Nu moet Rufus nog de harpoenraketten afstellen. Gebruik het bedieningspaneel van de harpoen. Een paar richtingen van de hendel zijn geblokkeerd. Je moet de schietschijf naar het tweede vakje van links in de bovenste rij verplaatsen. Beweeg de hendel in deze volgende:

 


links - omhoog - links - omhoog - links - rechtsonder - omhoog - links - omhoog
 

Eindelijk is alles klaar. Alleen de lont moet nog aangestoken worden. Intussen is Toni thuisgekomen en geeft Rufus een brief.

Praat met je ex-vriendin. Gebruik daarna de gasbrander op de lont. Filmpje.

 

Terwijl Rufus in de capsule zit om te vertrekken, leest hij eerst de brief. Het is van een leverancier. Hij schrijft dat hij de schroeven niet op tijd kon leveren. De schroeven die de capsule bij elkaar houden. De capsule valt uit elkaar nog voor hij  vertrekt. Rufus heeft de ketting om zijn voet. De ketting is aan de harpoen bevestigd, zodat hij met de raket de lucht ingeschoten wordt...
 

Organon- Kruiser
De harpoen heeft de Organon kruiser geraakt. Rufus hangt nog aan de ketting. Klik 2x op de ketting om je omhoog te draaien en klim dan in de afvalkoker. Op de grond ligt je koffer. Neem het proviandpotje en sokken uit de koffer. Zie drie roosters. De roosters kan je niet openen, maar het rooster van de tandwielen ontbreekt. Gebruik het proviandpotje op de tandwielen. Een robotarm verwijdert de noten uit de tandwielen. Gebruik dan weer het proviandpotje op de tandwielen. Zodra de robotarm uit het klepje komt en de noten eruit neemt gebruik je snel de sokken op het klepje. Open dan het klepje en neem de robotarm. Gebruik de robotarm op het linkse rooster, om er een gat in de maken. Boven komt Goal. Goal is van Elysium.

Ze is kwaad over wat er met het afval van hun planeet gedaan wordt. Argus en zijn bewakers willen haar opsluiten in haar kamer. Rufus zal proberen haar te bevrijden. Klim door het gat en je komt in de controle cabine. Klik op de middelste hendel om de bewakers, die op lopende band staan, van de kruiser te gooien. Helaas was dat de verkeerde hendel. Niet de bewakers maar Goal wordt van het schip geworpen. Rufus wordt ontdekt en ze gooien hem ook van het schip. Rufus landt op Deponia, in zijn geboortedorp Kuvaq. Goal is ook in het dorp gevallen.
 

Stadspoort
Rufus staat bij de ingang van het dorp Kuvaq. Onderzoek de mechanische stier en bericht op het prikbord van politieagent Gizmo. Probeer de motorkap en autodeur van de bestelwagen te openen. Kijk door de vuile voorruit - je ziet een naamplaatje, maar kan de naam niet lezen. Ga het dorp in. Ga naar het stadhuis.

Dorpcentrum - Stadhuis
In het stadhuis zitten Gonzo, Lobo en Micek. Ze zeggen dat er een mooie vrouw uit de hemel gevallen is. Dat moet Goal zijn! Nu moet de burgemeester beslissen welke burger van Kuvaq de Orbit elf mag onderbrengen in hun huis. Iedereen wil dat natuurlijk, maar ze moeten een nummertje trekken en wachten tot ze aan de beurt zijn, om de burgemeester te spreken. Neem de magneten op het mededelingsbord. Gebruik de hendel van het nummertjesautomaat en neem nummer 66. Kijk naar de openingtijden. Het postkantoor is geopend vanaf ... uur. Er is geen tijd ingevoerd. Praat met Lotti achter het loket. Wenzel heeft nummer 62 en is de volgende om de burgemeester te spreken. Wenzel is niet in het stadhuis. Ga achter naar de vergaderzaal.

 

Politieagent  Gizmo, die ook brandweerman en arts is, verzorgt Goal. Rufus dagdroomt over haar. Praat met Gizmo. Met zeer sterke koffie, kan je haar misschien wakker krijgen. Ga beneden naar de zaal. Druk op de rode deurknop en neem dan de luchtballonnen op de doos in de geopende kast. Verlaat het stadhuis.
 

Wenzel's huis
Terug in het dorp ga je linksonder naar het huis van Wenzel. Rufus vertelt over zijn avontuur. Praat met Wenzel. Wenzel zegt dat hij de kist van je vader geopend heeft. Hij heeft er een wichelroede uitgenomen. Daarmee heeft Rufus vader de waterader gevonden, waarop Kuvaq gebouw werd. Wenzel zegt dat hij meer kans maakt bij Goal als hij ook een waterader vindt. De wichelroede geeft hij niet terug. Ga naar de badkamer. Neem de spons. Zie een kacheloven. Ga terug naar de woonkamer. Ga linksonder in het scherm naar de kelder. Kijk naar de afvoerpijp van de douche. Verlaat het huis en ga in het dorp naar Toni's winkel.

 

Toni's winkel
Praat met Toni over alles. De sleutel van het medicijnkastje krijg je alleen als je gewond bent. Probeer een cadeaubon op de toonbank te pakken. Toni wordt dan zo boos dat ze moet mediteren. Neem dan een haak uit de glazenpot. Rufus prikt zijn vingers aan de haakjes en ze bloeden. Je krijgt dan de sleutel van het medicijnkastje. Zie een koffiemolen. Verlaat de winkel. Ga boven in het dorp naar het steegje.
 

Steegje
Praat met Hannek. Hij heeft pauze. Iemand heeft de magneten van de springstofkaart genomen, zodat de arbeiders het springstof niet kunnen plaatsen. Hannek heeft autosleutels met naamplaatsjes gevonden. De papegaai meld zich als er giftige gassen vrijkomen. Kijk naar de springstofkaart op het bord. Je kan de magneten op de springstofkaart gebruiken, maar je weet niet op welke explosiepunt het geplaatst moet worden Ga naast de papagaai naar de bar.

 

Steegje - Lonzo's Bar
Neem de dartpijl uit het dartbord en het bordje met de koe afbeelding. Praat met Lonzo. Zodra je over de koffie vraagt opent Lonzo het gordijn met daarachter een enorme espresso machine. Hij weet nog niet goed hoe het werkt, maar hij heeft een recept, dat hij aan Rufus geeft. Je moet hem opwekkende vloeistof, energierijke  en zuiverwater bezorgen, met daarbij hete bonen, zwarte poeder, en stimulerend middel. Neem het rode gordijn op de vloer. Verlaat de bar.

Steegje - Eerste hulp afdeling

Ga achter naar de nu geopende eerste hulp afdeling. Neem het ontleedmes en de tandartsboor. Gebruik de luchtballonnen op de lachgastank, om een ballon met lachgas te vullen. Combineer de lachgasballon met de haak. Het dokterkastje in het rad is gesloten. Gebruik de hendel van het rad. De eerste hulp afdeling verandert in een brandweerafdeling of politieafdeling. Zet de hendel in de middelste positie.

 

Steegje - Politieafdeling

Neem de voetboei uit het politiebakje - je legt de voetboei op de vloer. Achter de celtralies ligt een loper op de bank, maar je kan er niet bij.

Je kan ook niet bij de handboeien die boven de hendel hangt. Zet de hendel in de onderste positie.

 

Steegje - Brandweerafdeling
Neem de brandblusser uit het brandweerbakje en je zet het ook op de vloer. Leg de voetboei in het brandweerbakje. Neem de asbesthandschoenen.

Zie links van de boom een klepje in de vloer met een gat. Zet de hendel in de middelste positie.

 

Politieafdeling

De voetboei rolt in de schaal en de handboeien vallen op de grond. Neem de handboeien. Zet de hendel naar beneden.

 

Brandweerafdeling
Gebruik de handboeien op het klepje in de vloer. Het wordt aan de staaf vastgebonden. Zet de hendel in de middelste positie.

 

Politieafdeling

Nu bevindt zich de brandweerpaal in de cel. Loop naar de stadspoort. Hier zie je nu linksachter de brandweerpaal. Klim in de paal en je komt in de cel.

Neem de loper/sleutel. Glijd terug naar de stadspoort en loop terug naar de eerste hulp.

 

Eerste hulp

Zet de hendel omhoog. Gebruik de loper op het artsenkastje, om het te openen. Neem de spuit en stimulerend middel. Zet de hendel naar beneden.

Je kan nu via de brandweerpaal snel teruggaan naar de stadspoort en omgekeerd. Ga in het dorp naar Toni's huis.

 

Toni's huis

Neem buiten voor Toni's huis de chili peper uit de plantenbak met de asbesthandschoen. Je kan ze als hete bonen gebruiken. Ga het huis in. Gebruik de spons in de pot met wasmiddel, die nog steeds op de kacheloven staat en krijg een natte spons. Open het medicijnkastje met de medicijnsleutel en neem het kalmeringsmiddel. Ga door de achterdeur naar de achterkant van het huis. Neem onder in het scherm de trechter en rechts de blindganger/raket en gasbrander. Combineer het ontleedmes met de blindganger en krijg zwarte poeder.

Stadspoort
Plak het koe bordje op het prikbord. Hang dan het rode gordijn over het prikbord. Het bloed van de stier begint te koken. Gebruik de spuit op de stier en krijg een spuit met stierenbloed. Gebruik de natte spons op de voorruit van de bestelwagen. Kijk dan door de schone voorruit en je leest de naam op het naamplaatje van de eigenaar van de bestelwagen: 'Sugarpuff'. Noteer wat Rufus allemaal zegt te zien in de bestelwagen.


Wenzel's huis
Ga naar de kelder. Gebruik de tandartsboor op de afvoerpijp. Rufus boort er drie gaten in. Ga naar de badkamer. Open de kacheloven en leg de lachgasballon met haak in de oven. De ballon vliegt door de schoorsteen naar het dak, zodat de ventilatieklep open blijft staan. Verlaat het huis en ga in het dorp naar de watertank.

 

Waterreservoir
Draai de afvoerpijp aan de watertank, zodat het uiteinde boven de geopende schoorsteen van Wenzel's huis hangt. Trek dan aan de kraan van de watertank.

Het water stroomt nu in Wenzel's badkamer en via de afvoerpijp naar de kelder. Omdat je er gaten in hebt geboord stroomt het water in de kelder.

 

Wenzel's huis
Je loopt meteen naar de kelder. Wenzel denkt dat hij een waterader gevonden heeft. Nu kan hij naar de burgemeester, om over Goal te praten en vertrekt. Neem de wichelroede. Wenzel is bij de burgemeester. De drie andere dorpbewoners zijn nog voor je. We moeten proberen ze weg te lokken. 

 

Steegje

Praat met Hannek over de autosleutels. Geef hem de naam 'Sugarpuff'. Hij wil meer weten. De favoriete kleur van de bestelwagen eigenaar is roze en zijn hobby is ballet - kon je zien door de voorruit. Hannek geeft je de autosleutel. Kijk naar de springstofkaart in close-up. Je moet de magneten op de huizen plaatsen, van de drie wachtende mannen in het stadhuis. Plaats een magneet op de punt in het vierde en vijfde vakje in de bovenste rij en een magneet op de punt in het zesde vakje van de onderste rij. Ga uit de close-up. Klik op de klok die boven het bord hangt. Hannek waarschuwt voor de explosies. Ga naar het dorp. De lampjes knipperen van de huizen die opgeblazen worden.

 

Stadhuis
Micek, Gonzo en Lobo zijn verdwenen. Neem nummertje 63 op de vloer. Wenzel komt uit het kantoor van de burgemeester. Ga naar het kantoor. Praat met ​​Lotek, de burgemeester. Hij slaapt in de bureaulade. Rufus vader was de burgemeester voor Lotek en hij had een apparaat waarmee hij aardmagnetische velden kon manipuleren, waardoor hij in de bureaulade kon slapen. Na het gesprek verdwijnt hij terug in zijn lade. Open de lade - druk op de bel op het bureau. De burgemeester is verdwenen. Kijk onder de kussen en neem het aardmagnetisch veld apparaat. Open de globe en neem het glas. Zie achter het glas een sleutelgat. Gebruik de wichelrode op het waterembleem tegen het bureau. De lade sluit en een geheime lade opent. Neem de sleutel uit de geheime lade. Gebruik de sleutel in het sleutelgat in de globe. Een andere geheime plaats van je vader zal openen. Neem een fles sterke drank. Kijk naar het telexapparaat. Er is een bericht van de burgemeester van Booza-Westvoq: OOICURNEDOT. Gebruik het telexapparaat en Rufus stuurt een bericht terug. Er is iets mis met het telexapparaat. Zie op het bureau ook een intercom.
 

Stadspoort
Combineer het stierenbloed in de spuit met het glas, dan het glas/stierenbloed met de sterke drank fles en krijg zuiverwater in het glas. Open de autodeur van de bestelwagen met de autosleutel. Trek aan de hendel, om de motorkap te ontgrendelen. Open de motorkap. Gebruik de tandartsboor op de accu. Gebruik het glas/zuiverwater op het accuzuur, dat uit de accu stroomt. Je hebt nu het juiste koffiewater.


Toni's winkel
Het raampje in de winkel staat open. Combineer het kalmeringsmiddel (tranquilizer) met de dartpijl en dan de dartpijl met de trechter. Je gebruikt de trechter dan als een blaaspijpje, geladen met een verdovingspijltje. Ga naar buiten. Gebruik de trechter met verdovingspijltje op het raampje van Toni's winkel. Rufus schiet de pijl op Toni. Ga de winkel in. Open de koffiemolen. Gebruik de chili peper, zwarte poeder en stimulerend middel (stimulant) in de koffiemolen. Draai aan de slinger, open de koffiemolen en neem de koffiepoeder. Neem ook de cadeaubonnen (coupons). Kort daarna is de verdoving uitgewerkt.
 

Steegje - Lonzo's Bar

Open het klepje van de tank op de espresso machine. Giet het juiste koffiewater in de tank - glas in inventaris.

Open het klepje van het navulbakje in het midden van de machine en leg er de koffiepoeder in. Filmpje. Je krijgt een kopje espresso.
 

Stadhuis

Ga naar de vergaderzaal. Filmpje.

Wenzel, Lotek en Gizmo zijn bij Goal. Wenzel wil Goal zo snel mogelijk mee naar huis nemen. Maar Gizmo wil zijn patiŰnt nog niet ontslaan, omdat ze nog steeds niet wakker is.

 

Probeer de espresso aan Goal te geven. Rufus mag dat niet doen, want Gizmo is hier de dokter. Ga beneden naar de zaal. Gebruik de gasbrander op de kartonnen doos in de kast, om de doos aan te steken. Gizmo haast zich om het vuur te blussen. Rufus sluit de deur van de kast. Ga terug naar het podium en neem de stethoscoop op de katheder. Gizmo komt terug en ziet dat zijn stethoscoop gestolen is. Hij is nu politieagent. Stop de stethoscoop in de achterzak van de burgemeester. Gizmo wil Lotek arresteren voor diefstal. Zet de trechter in de mond van Goal. Giet dan de espresso door de trechter in haar mond. Filmpje.

Goal wordt wakker. Ze slaat Rufus neer en daarbij valt er een tand uit zijn mond.

 

Eerste hulp afdeling

Goal wordt naar de eerste hulp gebracht en in bed gelegd. Praat met Goal. Ze praat alleen maar wartaal uit. Ze houdt Rufus even voor haar verloofde Cletus. Je moet radiocontact opnemen met Cletus, om ervoor te zorgen dat hij zijn verloofde redt. Hij krijgt daar een forse beloning voor. Praat met Gizmo, die weigert je alleen te laten met de patiŰnt. Vul weer een ballon met lachgas.

 

Steegje

Gebruik de lachgasballon op de papegaai, die vervolgens van zijn stokje valt. Je mag van Hannek de papegaai nemen.

Toni's winkel
Combineer de papagaai met de espresso, om hem weer waker te krijgen. Zet de papagaai op de stang naast de deur. Rufus verlaat de winkel. Toni vertelt alle misdaden die Rufus uitgehaald heeft, tegen de papagaai. Ga terug de winkel in en neem de papegaai terug. De papagaai schreeuwt nu alle misdaden van Rufus.

 

Dorpcentrum
Zet de papegaai op de noodtelefoonpaal. Gizmo is op het meldpunt. De papagaai praat over alle misdaden.

De lijst van Rufus misdaden is erg lang, zodat Gizmo daar voorlopig mee bezig is.

 

Stadhuis

Ga naar de vergaderzaal. Lotek ligt nu op het podium te slapen. Neem de microfoon van de katheder. Neem de trechter terug op de vloer. Neem de klok op de borst van de slapende burgemeester. Ga naar de gang. Gebruik de klok op het openingstijdenbordje van het postkantoor. Lotti zegt dat het postkantoor nu open is. Ga dus door de deur aan de rechterkant.
 

Stadhuis - Postkantoor
Rechts in het scherm zijn twee kleppen. Als je ze opent zie je er een kat in. Een kat plakt de postzegels op de pakjes en de andere loopt op een looprad. Zie links van de robot postbode een reserve katten lade. Praat met de postbode. Van tijd tot tijd worden de katten moe en vuil en moeten dan vervangen worden. De postbode is dol op luchtkussenfolie. Het wordt gebruikt wanneer een klein pakketje over gefrankeerd is. Het pakje wordt dan met folie opgevuld en als groot pakket verzonden. Er zijn drie interne communicatieapparaten in het dorp. Een intercom in het kantoor van de burgemeester, een op de receptie van het stadhuis en een op de eerste hulp afdeling. Maar met deze drie apparaten kan je niet buiten het dorp mee communiceren. In de telefooncentrale bovenop het dak van het postkantoor en in de kluiskamer is een externe apparaat waarmee je wel naar buiten kan zenden, maar ze zijn niet toegankelijk voor het publiek. Geef een coupon aan de postbode - hij heeft een adres nodig. Filmpje. De linkse kat start de loopband, waarop het pakje vervoerd wordt. De rechtse kat frankeert het pakje. De kleine postduif van magazijn 1 bezorgt het kleine pakje.

 

Je moet zorgen dat het pakje over gefrankeerd wordt en door de grote postduif van magazijn 3 bezorgd wordt. Geef de linkse kat van de loopband wat kalmeringsmiddel zodat de loopband langzamer loopt en de rechtse kat de espresso, zodat hij de postzegels sneller op het pakje plakt. Geef weer een coupon aan de postbode. Het pakje wordt nu over gefrankeerd, de postbode vult het pakje met folie en het pakje wordt door de grote postduif van magazijn 3 bezorgd. Ga links van de uitgang naar de telefooncentrale op het dak van het postkantoor.

 

Stadhuis - Postkantoor - Telefooncentrale
Praat met de telefonist. Zolang er slechts een persoon aan de lijn is kan hij het werk wel aan, maar drie lijnen tegelijk kan hij niet verwerken. De postduiven op de achtergrond oriŰnteren zich op basis van aardmagnetische velden. Open het kastje bij de postduiven en leg het aardmagnetisch veld apparaat in het kastje. Gebruik dan het kastje. Je kan nu met het apparaat het aardmagnetische veld manipuleren.

 

In magazijn 1 aan de linkerkant zit het kleine duifje, in het midden de grote duif (3) en rechts de middelgrote duif (2). De kleine duif heeft een groen lichtje branden, want hij gebruikt maar weinig kracht voor het bezorgen van kleine pakketjes. De grote duif heeft drie lampjes en de middelgrote twee. Je kan de verdeling veranderen door op de groene knoppen te drukken. De groene lichtjes aan de bovenkant geven aan wat voor soort pakketen de duif vervoert. De duif met 3 lichtjes bezorgd het pakje. Je moet ervoor zorgen dat de middelgrote duif in magazijn 2 een te zwaar pakje bezorgd dat eigenlijk de grote duif van magazijn 3 zou moeten bezorgen. Dus bij de middelgrote duif moeten dan 3 lichtjes branden. Met hulp van het aardmagnetisch veld apparaat kan je hun draagkracht manipuleren. Als de middelgrote duif een te zwaar pakje vervoert laat hij het pakje in het postkantoor vallen. Bij ander combinaties, valt de postduif buiten op de schroothoop.

 

 1. Druk op de middelste knop in de rechtse kolom

 2. Druk 2x op de tweede knop van boven in de middelste kolom

 3. Druk op de middelste knop in de linker kolom

 4. Druk 2x op de tweede knop van boven in de middelste kolom

 5. Druk op de middelste knop in de linker kolom

 6. Druk op de tweede knop van boven in de middelste kolom

 7. Druk op de tweede knop van onderen in de middelste kolom

 

Ga uit de close-up, en ga terug naar het postkantoor.

Postkantoor
Geef weer een coupon aan de postbode. Het pakje valt nu in het postkantoor. De luchtkussenfolie ligt nu verspreid op de grond.

Loop drie keer over de folie totdat de postbode gek wordt van plezier en er zelf over gaat rollen.

 

Rufus verlaat het postkantoor. Ga dan terug naar binnen. Open de reserve katten lade en pak er de twee reserve katten uit. Pak het code papiertje tegen de kluisdeur achter de toonbank. Achter het papiertje is een cijfertoetsenbord. Je weet de code niet. Gebruik het code papiertje op de genummerde postkluisjes en beweeg het over de postkluisjes.

 

In het papiertje zijn vier gaatje geperforeerd. In de vier gaatjes worden nummers zichtbaar: 360, 116, 245, 489. De getallen naast de gaten geven het cijfer van de betreffende kluiscijfer aan, die gebruikt moet worden. Van 360 moet je het eerste cijfer gebruiken, van 116 het derde cijfer, van 245 het tweede cijfer en van 489 het derde cijfer. De pijlen duiden de volgorde aan. De code is dan: 3649. Toets deze code in op het cijfertoetsenbordje. Dit opent de toegang tot de kluiskamer. Je loopt boven naar de radiokamer. Neem het knikvogeltje. De zend -ontvangst radio heeft geen koptelefoon en microfoon.

 

Kantoor van de Burgemeester
Zet het knikvogeltje op de intercom. Lotti roept nu voortdurend 'de volgende aub'. Zet een kat op het telexapparaat.

Nu zijn alle lijnen in gebruik, want je had de intercom lijn in de eerste hulp al via de noodtelefoonpaal met de papagaai overbelast.

 

Telefooncentrale

Ga in het postkantoor weer boven naar de telefooncentrale. De telefonist is overbelast en heeft zijn koptelefoon afgezet. Neem de koptelefoon.

 

Postkantoor
Ga door de kluiskamer naar de radiokamer. Gebruik de koptelefoon en de microfoon op de zendradio en gebruik dan de radio. Je krijgt contact met Cletus.

Praat met hem over Goal en Elysium. Hij ontwijkt je vragen. Iets klopt er niet. Rufus spreekt af om Cletus te ontmoeten.
 

Steeg - Eerste hulp afdeling

Gizmo is er niet. Goal slaapt. Trek de laken van het bed. Filmpje.

 

Goal ligt niet in het bed. Gizmo verschijnt als politieagent en sluit je op achter de tralies. Gizmo heeft alle beschuldigingen van de papegaai genoteerd en wil Rufus ter verantwoording roepen. Dan komt landdrost Argus met zijn soldaten binnen. We kennen hem al van de Organon kruiser. Hij eist de vrijlating van Goal. Gizmo heeft haar bij Wenzel ondergebracht. Dan vertrekken ze weer.


Gizmo is weer op zijn plaats. Zet de kat in de boom. Gizmo komt onmiddellijk als brandweerman om de kat uit de boom te redden.

Rufus heeft nu de kans om via de brandweerpaal naar de stadspoort te glijden.

 

Wenzel's huis
Rufus denkt dat Goal onder de douche staat. Maar tot zijn verbazing ziet hij dat het Toni is. Ze weet niets van Goal. Wenzel zegt dat hij Goal in de kelder opgesloten heeft. Ga naar de kelder. Open nu de kast. Goal tuimelt uit de kast en valt in de kruiwagen. Argus verschijnt met zijn soldaten en willen de kelder doorzoeken. Gebruik de wichelroede op de kelderdeur, om de deur te vergrendelen. Filmpje.

 

Argus trapt de kelderdeur open. Daarbij vliegt de wichelroede naar de telefooncentrale en boort zich in het aardmagnetisch veld kastje. Dit veroorzaakt vele storingen. Rufus maakt gebruik van de verwarde situatie en ontsnapt samen met Goal.

 

Hoofdstuk 2 - Schroothoop

 

Rufus stopt bij de schroothoop. Je moet een railvoertuig vinden om naar de afgesproken ontmoetingsplaats met Cletus te kunnen gaan. Loop over het bruggetje naar de hijskraan. Het bruggetje stort in. Rufus heeft zich kunnen redden, maar moet Goal naar de overkant zien te krijgen. Stap in de hijskraan. De kraanhendel werkt niet. Open het zekeringkastje. De zekering is doorgebrand. Verwijder de defecte zekering. Ga naar de tunnelpassage.


Tunnelpassage
Probeer het mijnwagentje. De hendel ontbreekt. Zie een wisselschakelaar en de schroothoop.

Zie op de bovenverdieping een hendel.  Ga rechts naar het viaduct.


Viaduct
Klik op het skelet en Rufus neemt een skeletbeen. Zie een sleutel om zijn nek. Het zekeringkastje van het mechanisme waaraan het skelet hangt kan je niet openen. Neem de vuile spiegel. Open het klepje van de signaallicht en neem de rode signaallamp. Praat met Doc over alles, want hij heeft interessante informatie, die je later goed gebruiken kan. Als je over het mijnwagentje vraagt, krijg je een 'Avial' stroomomvormer. Je mag een slok van zijn schnaps nemen, maar de fles mag je niet meenemen. Ga terug naar de tunnelpassage.


Tunnelpassage
Plaats de stroomomvormer in het mijnwagentje. Rufus is een beetje onhandig, zodat de onderdelen uit elkaar vallen. Doorzoek de schroothoop. Dit opent een puzzel. Je moet drie stroomomvormers in elkaar zetten. Tips hierover krijg je van Doc.
Je kan deze hints terug horen door op het gele cijferbordje te klikken.

 

Links een kegelvormig lichaam, midden een bolvormig lichaam en rechts een kubusvormig lichaam. Daarboven liggen de onderdelen.

Monteer de juiste onderdelen op de juiste stroomomvormers. Een mof is een verbindingsgreep die rondom afsluit. Flens is een vlakke metalen ring.

 

 1. Kegelvormig lichaam = Klikmof: Blauwe flens: Tandwiel met 2 spaken

 2. Bolvormig lichaam = Schroefmof: Groene flens: Tandwiel met 4 spaken

 3. Kubusvormig lichaam = Insteekmof: Paarse flens: Tandwiel met 3 spaken

 

Je hebt nu een 'Dorsal', 'Bi-nausal' en een 'Avial' stroomomvormer in je inventaris. Gebruik de 'Avial' stroomomvormer op het mijnwagentje. Rufus neemt een halogeen lamp uit het mijnwagentje. Stap in het mijnwagentje en rij aan - 'set off'. Rufus komt weer op dezelfde plek terug, maar staat in de andere richting. Als je onderweg goed gekeken hebt zag je in de buitenbocht een fles en een hendel. Het mijnwagentje rijdt te snel om het te kunnen bereiken. Druk op de rode knop die nu verschijnt. Je gaat dan samen met het mijnwagentje boven naar het controlecentrum.

 

Tunnelpassage - Controlecentrum
Neem de lap. Het sleutelkasje is afgesloten. Kijk naar het controlebord. Zie naast het mijnwagentje een groene knop. Als je op de groene knop drukt zie je bij de uitgang van de tunnel een signaallicht branden. Je moet meer schroot inladen, zodat de wissel omgezet kan worden. Als Goal erin zal zitten, zal dit probleem opgelost zijn. Stap weer uit het mijnwagentje en loop naar de tunnelpassage. Druk op de knop bij de ingang en onder opent een deur, zodat je naar beneden terug kan lopen. Ga terug naar boven. Alle lichtsignalen staan op 'go'. Trek aan de rode hendel. Nu staan alle lichtsignalen op 'Stop'. Ga terug naar het controlecentrum. Stap in het mijnwagentje er rij aan. Je bent terug beneden maar het mijnwagentje staat nog steeds in de richting naar links. Loop naar het viaduct.
 

Viaduct
Gebruik de lap op de schnaps fles van Doc en krijg een lap met alcohol. Combineer de lap/alcohol met de vuile spiegel, en krijg een schone spiegel. Gebruik de spiegel op het skelet. Door het gewicht van de spiegel, zakt het skelet een beetje. Nu kan je de sleutel nemen. Plaats de halogeenlamp in de signaallicht houder.
 

Tunnelpassage - Controlecentrum
Open het sleutelkastje met de sleutel. Neem de moersleutel uit het kastje.

Viaduct
Open het zekeringkastje waaraan het skelet hangt met de moersleutel. Neem de zekering. Zet de Bi-nausal' stroomomvormer in het zekeringkastje.

Het skelet wordt daardoor omhoog getrokken. Nu kan je door het reflecterend licht van de spiegel rechts naar de buitenbocht.
 

Buitenbocht
Neem de lege fles en hendel.

Tunnelpassage
Plaats de hendel in de wisselschakelaar en gebruik de hendel. Het mijnwagentje wordt op de andere spoorrail gezet, maar nog steeds in de richting naar links. Stap in het mijnwagentje en rij aan.

 

Hijskaan
Hier wordt het mijnwagentje automatisch gedraaid. Loop naar beneden, stap in de hijskraan en plaats de zekering in het zekeringkastje. Bedien de hendel.

Goal wordt door de kraanarm opgetakeld, maar laat haar weer vallen. Rufus wil aan Doc vragen, hoe je dat kan oplossen. Loop dus terug naar het viaduct.
 

Viaduct
Praat met Doc over alles. Als je zegt dat je te zenuwachtig bent (fidgety), toont hij hoe hij altijd mediteert. Hij legt een been in zijn nek en fixeert zich op een punt in de horizon. Terwijl de Doc zijn meditatie toont, gebruik je snel de lege fles op zijn schnaps fles, om de lege fles met alcohol te vullen. Kijk tijdens de meditatie van Doc naar de horizon. Er verschijnen nu gekleurde letters. Doc zegt waar hij naar kijkt. Het begint bij de blauwe toren, gaat naar het oosten, naar het zuiden enz.... Tot slot zegt hij dat je de wereld je naam moet vertellen wie je bent: " I am A River'. Als je dan naar de horzon letters kijkt, kan je via deze naam het spoor volgen die Doc heeft genomen. Noteer dat beeld.
 

Hijskraan
Ga in de hijskraan zitten. Leg het skeletbeen achter de zetel van de hijskraan. Zo hebt je de eerste aanwijzing van de meditatie gedaan - been in de nek. Kijk naar de horizon. Nu verschijnen er hier ook gekleurde letters. Je moet dezelfde weg door de letters volgen , zoals Doc dat gedaan heeft om een naam te vinden. Het volgende is voor de Duitstalige versie.

 • Begin in de tweede kolom van links, tweede letter van boven = M

 • Ga dan twee letters naar rechts = U

 • Een letter omlaag = M

 • Drie letters naar links = P

 • Twee letters omhoog = I

 

Je moet nu de juiste naam selecteren: MUMPI. Voor de Engelstalige versie selecteer je: "PUPUP". Rufus neemt dan een slok uit de alcohol fles en is nu rustig om Goal met de hijskraan in het mijnwagentje over te brengen. Gebruik dus de kraanhendel. Verlaat de hijskraan, stap in het mijnwagentje en rij samen met Goal naar de tunnel.

 

Tunnelpassage
Eenmaal in de tunnelpassage, rij je eerst naar rechts om weer terug te komen, in de linkse richting.

Druk op de rode knop om met het mijnwagentje weer naar de controlecenter te gaan.

 

Controlecentrum

Rij door de tunnelingang. Het gewicht is nu goed, je rijdt door een mijnlabyrint en komt weer terug in de controlecentrum. Je moet een weg zoeken door het labyrint. Je ziet drie hendels en twee schakelaar. Op het controlebord zie je op de kruispunten een groene, gele of rode stip. Met de drie hendels kan je de richtingen veranderen van de desbetreffende gekleurde stippen. De twee schakelaars bedienen de twee wissels. De juiste route is:

 • Zet de gele hendel en rode hendel naar beneden en de groene hendel omhoog.

 • Zet de linkse schakelaar op groen

 • Zet de rechtse schakelaar op rood

Als je nu wegrijdt , zie je drie soldaten bij het viaduct staan. Filmpje. Eenmaal veilig door het labyrint, kom je aan de onderkant van de hoge klasse platform en je brengt eerst Goal in veiligheid.

Hoofdstuk 3 - Elitestation

Candy Shop
Goal slaapt in de snoepwinkel. Gebruik de ansjovismachine en neem een ansjovis aan een spies. Eet de ansjovis (rechter muisknop in inventaris), en je houdt het stokje. De suikerspinmachine werkt niet. Links ervan schuif je het kastje opzij en zie een stopcontact en stekker. Steek de stekker in het stopcontact. De suikerspinmachine werkt nu. Links van de suikerspinmachine is een hendel. Met deze hendel kan je de smaak selecteren. Op positie een krijg je een neutrale smaak suikerspin, in de tweede positie een calzone smaak (pizza smaak) en in de derde positie een met fosfor smaak. Selecteer de met fosfor smaak. Houd het stokje in de suikerspinmachine en krijg een ​​fosfor suikerspin. Neem je een verkeerde, eet je de suikerspin op en probeer het opnieuw. Als je rechts van de suikerspinmachine de drie hendels gebruikt, gaan er links en rechts van de suikerspinmachine lampjes branden. Hendel 2 breekt. Rufus gooit de hendel weg. De drie hendels en lampjes zijn oninteressant. Neem een nieuwe ansjovis aan een spies. Neem een kauwgom uit de kauwgomautomaat. Ga naar links.
 

Lobby
Ga naar beneden. Zie een moza´ek glasbord en open onder de klep. In de niche is een fakkelhouder. Ga achter in het scherm naar de stationshal (concourse).

 

Stationhal

Ook hier is een moza´ek glasbord met een klep eronder. Neem het moza´ekstukje op de grond. Gebruik de fosfor suikerspin op de lamp, om het op te laden.

Je hebt nu een lichtgevende suikerspin.

 

Lobby
Leg de lichtgevende suikerspin in de niche en kijk naar het moza´ekglas. Hierop is de eliteplatform te zien.

Mensen van de lagere klasse werken, terwijl de hogere kijken. Neem de lichtgevende suikerspin terug.

 

Stationhal

Leg hier ook de lichtgevende suikerspin in de nis. Kijk op het glasmoza´ek. De mensen van de hogere klasse verlaten Deponia, terwijl de lagere klasse achterblijft. Neem de lichtgevende suikerspin terug. Rechts zie je een vuil moza´ek glasbord. Een beetje verder naar rechts neem je een kiezelsteentje op de grond.
 

Lift

Ga naar rechts. Je ziet een lift. Gebruik het bedieningspaneel, maar je hebt een code nodig. Zie rechts van de lift een olietank. Open de tankdop. Je kan niet zien hoeveel olie er nog in de tank is. Rechts van de olietank open je in de wand het klepje van het  schoonmaakmiddelen kastje. Neem de zeep, emmer en mop eruit. Ga terug naar de lobby en links naar de toren.
 

Toren
In de schroothoop zie je een badeend, een hoorn en een vork liggen, maar je kan er niet bij. Ook de kraanhendel is onbereikbaar. Onderzoek de plas en vat met water. Gebruik de emmer in het vat, om het te vullen met water. Combineer de emmer/water met de zeep en dan het zeepwater met de mop.

 

Stationshal
Gebruik de mop op het vuile moza´ekglas. De mop breekt. Rufus neemt de mop en steel. Leg de lichtgevende suikerspin in de nis. Op dit moza´ekglas is te zien hoe de hoge klasse met de lift omhoog gaan. Ook het wachtwoord voor de lift is te zien, maar er ontbreekt een moza´ekstukje. Kauw op het kauwgom. Combineer de gekauwde kauwgom met het moza´ekstukje en zet dan het moza´ekstukje in het gat in het moza´ekglas.

 

In deze puzzel moet je de gekleurde puzzelstukjes op de juiste plek in het glas plaatsen. Je kan de puzzelstukjes met de linkermuis oppakken en met de rechtermuis draaien. Je kan een puzzelstukje niet op een verkeerde plaats zetten. Zet je ze op de juiste plaats, blijven ze erin zitten. Het stukje met de kauwgom plaats je als laatste. Als je die erin zet past het er niet goed in. Rufus drukt dan zo hard, maar het werkt niet. Probeer het drie keer. Bij de derde keer, drukt Rufus zo hard dat het moza´ek weer uit elkaar valt en helemaal breekt. Neem de gekauwde kauwgom op de vloer weer terug. Open dan het zekeringkastje achter het gebroken moza´ekglas. Neem de zaklamp. Trek aan de zekeringhendel. Rufus reset het liftsysteem en zet er een nieuw wachtwoord voor de lift in. Het nieuwe wachtwoord wordt dan 'Rufus'. Ga terug naar de lift.
 

Lift
Gebruik de mop in de olietank en krijg een geoliede mop. Gebruik het bedieningspaneel om het nieuwe paswoord in te voeren.

Rufus stapt in de lift en gaat naar boven.


Platform
Hier zal Rufus op Cletus wachten. Dan ziet hij een kruiser soldaat en vermoedt dat hij bedrogen is. Werkt Cletus voor de Organon? Probeer de deur van de reddingsboot te openen. Ga naar de tussenverdieping en trek aan de hendel. Neem de vlag. Ga verder naar beneden en neem de katapult (versiering/embellishment). Combineer de katapult met de gekauwde kauwgom en dan met kiezelsteen. Nu heb je een geladen katapult. Stap terug in de lift.

 

Stationshal

In de stationshal is Cletus en Argus aangekomen. Rufus verstopt zich om ze af te luisteren. Hij hoort dat de hogere klasse code ge´mplanteerd is in de hersenen van Goal en dat Cletus inderdaad voor de Organon werkt. Daarnaast, lijkt Cletus precies op Rufus. Het zou zijn tweelingbroer kunnen zijn.

 

Cletus gaat boven naar het platform. Volg hem met de lift.
 

Platform
Boven praat je uitvoerig met Cletus. Ulysses heeft de Organon de hele tijd ontkend dat er nog mensen op Deponia leefden. De Organon wil de planeet opblazen. Omdat ze zeker wilde weten dat er geen leven meer was, stuurde ze Cletus als ambassadeur om dat te controleren. Hij onderhandelde met Ulysses en had verzwegen dat Deponia bewoond was. Hij wil alleen Goal komen halen om een andere data cassette in haar hersenen te implanteren, waarop alle herinneringen opgeslagen zijn. Echter, deze herinneringen zijn opgeslagen voordat men ontdekte dat er leven op Deponia was. Rufus moet dit voorkomen. Je moet de back-up data cassette krijgen voordat Cletus het in Goal gebruikt.
 

Stationshal

Ga terug naar de stationshal. Gebruik de geladen katapult op de lamp. Argus schrikt en controle leider Ulysses verschijnt weer op beeld. Filmpje. Combineer daarna de katapult met de mopsteel en krijg een haak. Gebruik dan de haak op de grond om de lampenkap naar je toe te trekken. Combineer de lampenkap met de vlag. Het resultaat lijkt erg veel op de kleding van Cletus. Combineer de olieachtige mop erbij, om het als pruik te gebruiken. Krijg een ge´mproviseerde Cletus kostuum. Trek de kleding aan en praat met Argus. Rufus zegt dat hij zijn benen wil strekken. Argus is argwanend en wil zien of Cletus de data cassette heeft. Die heb je niet, dus ga met de lift terug naar Cletus.

Platform
Praat met Cletus en blijf aandringen om de back-up data cassette te geven. Zeg dat Goal bewusteloos is. Hij geeft je dan de back-up data cassette.

 

Stationshal
Verkleed je weer en praat met Argus. Hij kan de data cassette niet goed zien en wil dat je dichterbij komt.

Maar dan verschijnt Ulysses weer en zegt tegen Argus dat hij niet zo achterdochtig moet zijn op de ambassadeur.
 

Lobby
Terug in de lobby legt Rufus zijn verkleding op de vloer.
 

Candy Shop
Goal is verdwenen. Op de grond is fosfor te zien. Je moet Goal vinden voordat Argus haar vindt.

Gebruik de zaklamp op de fosfor, en je ziet een spoor. Het spoor loopt naar de lobby.

 

Lobby
Hier volg je het fosforspoor 2x met de zaklamp en ga naar de toren.
 

Toren
Gebruik weer de zaklamp op de fosforspoor dat leidt naar een hek. Open het hek en ga achter de toren.
 

Achter de Toren
Doorzoek de naaldenhoop, tot je een rietje vindt. Gebruik dan weer de zaklamp op de fosforspoor. Het leidt naar een traliehek.

Gebruik je haak op het hek om het hek open te houden en ga door de kabelschacht.

 

Kabelschacht
Buiten, zwemt een hongerige walvis. De kabelschacht doorgang is verstopt door een bergafval. Er hangt een haak.

Je moet de aandacht van de walvis zien te krijgen. Ga uit de kabelschacht.

Achter de Toren
Gebruik de ansjovis aan de spies in de fosforspoor. Combineer het dan met de zaklamp, om de ansjovis op te laden en krijg een lichtgevend lokmiddel.

 

Kabelschacht
Hang de lichtgevende ansjovis aan de haak. De walvis probeert de vis te vangen en ramt tegen de kabelschacht.

De afvalberg is verdwenen, dus je kan verder naar de kabelboot wrak.
 

Boot wrak
Op de boot staat een afgesloten kist. Ga in de kabelboot.
 

Kabelboot

Hier zijn Bozo en Doc. Goal ligt op de bank te slapen. Doc wil je met de data cassette helpen. Zodra je in de close-up bent, neem je de data cassette uit Goals schedel. Rufus geeft het aan Doc. Het zit onder de stof. Praat met kapitein Bozo. Je moet de data cassette reinigen. Neem de sleutel en plumeau. Bozo waarschuwt dat hij de plumeau altijd gebruikt om vette tonnen mee te reinigen.
 

Boot wrak
Open de kist met Bozos sleutel. Kijk 2x in de kist en krijg een staalborstel en ontvetmiddel.
 

Kabelboot

Combineer de staalborstel met de data cassette, om het schoon te maken. Op dit moment zijn alleen de contacten stoffig. De chip en de leeskop zijn schoon.

Je moet verschillende acties ondernemen om alle onderdelen schoon te krijgen. Is iets stoffig gebruik je de plumeau erop. Is iets vettige gebruik je de ontvetter.

 

 1. Gebruik de plumeau op de contactpinnen.

 2. Gebruik de plumeau op de chip

 3. Gebruik de plumeau op de leeskop

 4. Gebruik de ontvetter op de contactpinnen, chip en leeskop

 5. Gebruik de plumeau op de contactpinnen en chip

 6. Gebruik de plumeau op de leeskop

 7. Gebruik de staalborstel op de contactpinnen, chip en leeskop

 

Filmpje. Doc controleert de data cassette en ziet dat er een hartje ingekrast is. Hij geeft het terug aan Rufus. Rufus plaatst de data cassette terug in Goal. Goal ontwaakt. Praat met haar over alles, om de vorige gebeurtenissen aan haar uit te leggen. Goal staat aan je zijde. Ze willen Argus in een val lokken. Tijdens het gesprek begint Goal iets te stotteren. Ga samen op weg om het plan uit te voeren. Ga met Goal naar de toren.
 

Toren
Argus is hier met twee bewakers. Hij draagt hun op om Goal en Rufus te vinden en Rufus mag gedood worden. Argus vertrekt. Gebruik het rietje in de plas. Rufus gebruikt het als een snorkel om door de plas te zwemmen. Open de kofferbak om erin te klimmen. Klim verder in het linkse venster. Draai dan aan de zwengel, om het lamellenraam te openen. Klim in het lamellenraam. Neem de vork. Ga verder naar de motorkap uitgang. Van daaruit ga je naar de buis (pipe) onder in het scherm, omdat het dak nog gesloten is. Rufus hand komt door de buis. Zet de vork in de claxon en gebruik dan de claxon. De vork sluit de motorkap.

 

Klim nu naar het dak. Neem de rubberen eend. Ga dan over de plank naar de andere kant. Hier kan je niet verder omdat de bewakers de lamp op dit punt gericht hebben. Klem de rubberen eend aan de linkerkant onder de plank. Rufus moet dan ​​aan de linkerkant van de plank staan en ga naar rechts. Een bewaker zegt dat hij iets gehoord heeft. Ga terug naar de linkerkant. Nogmaals, piept het. Nu hoort de andere bewaker het ook en richt de lamp even op een andere plaats. Precies op dat moment, loopt Rufus naar de kraan, maar alleen als hij links van de plank staat.

 

Toren - Kraan
Klim omhoog naar de kraan en druk op de kraanhendel. Filmpje. De twee bewakers woorden door de kraanmagneet opgehesen.

Goal en Rufus gaan verder naar de inganghal, waar Rufus zich weer vermomd als Cletus.

 

Stationshal

Hier in de stationshal is Argus. Ze hebben een kort gesprek en Goal wordt naar voren gebracht. Argus heeft meegekregen dat Rufus, Goals herinneringen heeft. Rufus zegt dan dat hij de data cassette op het platform zal vervangen en daar neer zal leggen voordat ze naar Elysium vertrekken. Zodra Argus vertrokken is, trekt Rufus zijn kostuum weer uit en volgt Goal.
 

Lift
Stap in de lift en ga omhoog naar het platform.
 

Platform
Goal en Cletus zijn hier al en je praat met Cletus. Open daarna boven de tas van Cletus. Neem Cletus kleren uit de tas en trek deze kleren aan. Praat weer met Cletus, tot hij zijn moedervlek op zijn achterste toont om te bewijzen dat hij de echte Cletus is. Trek dan snel aan zijn roze onderbroek en knoop het vast aan de vlaggenstok. Cletus is nu uitgeschakeld. Filmpje.


Rufus wil met Goal naar Elysium. Cletus praat op Goal in en vertelt haar alles wat Rufus hem verteld heeft. Goal is teleurgesteld in Rufus.

Ze kijkt naar Rufus, om zijn gezicht goed te onthouden zodat ze niet opnieuw op hem zal vallen.


In deze close-up moet je de data cassette uit haar hoofd trekken.


Goal valt bewusteloos op de grond. Argus verschijnt en gaat aan de kant van Rufus staan, omdat hij er zijn voordeel inziet. Argus wil dat Rufus de back-up data cassette terug in Goals hersenen plaats. Daardoor kan ze zich niets meer herinneren van Rufus en Deponia. Ze stappen in de reddingsboot. Terwijl Goal roeit, worstelt Rufus met zijn geweten. Praat zolang totdat hij de gehele waarheid aan Goasl vertelt. De twee roeien terug naar Deponia waar Rufus zijn kleren weer aantrekt. Goal eist dat hij de verkeerde data cassette met de ware herinneringen data cassette omwisselt. Rufus trekt daarom de back-up data cassette uit Goals hoofd. Ze valt weer bewusteloos op de grond.


Stationshal
Ga beneden naar de stationshal. Hier probeert Argus de data cassette al uit te lezen om aan de code te komen. Maar dan verschijnt weer Ulysses.

Hij wil met hun praten en ze vertrekken. Neem dan de data cassette. Ga dan snel terug naar de lift.
 

Lift
Cletus komt uit de lift en bedreigt je met een wapen. Van de andere kant komt Argus op je af. Geef de data cassette aan Cletus. Cletus gaat naar boven en plaatst de data cassette in Goal. Hij heeft de gebeurtenissen die in de reddingsboot plaats vonden gewist, zodat Goal niet aan Rufus denkt. Goal is weer overtuigd dat niemand op Deponia leeft en stapt met Cletus in de reddingsboot. De twee roeien terug naar Elysium.

 

Rufus wordt bewaakt door Argus. Rufus heeft nog steeds de back-up data cassette. Argus wil deze, maar Rufus laat de data cassette over de reling vallen en rent weg. Bij de lift ingang wordt hij tegengehouden door twee soldaten. Nu heeft Ulysses de back-up data cassette. Rufus is omsingeld. Voor hem staat Argus met een soldaat, links in de lift staan twee soldaten en over de reling is Ulysses. Draai naar Ulysses. Je kan de data cassette niet bereiken, maar je kan het linker handvat van de monitor grijpen. Rufus hangt aan de monitor, die nu te zwaar is om te blijven zweven.


Rufus crasht met Ulysses. Rufus valt in de naaldenhoop achter de toren. Hier is kapitein Bozo. Beantwoord hem, zodat Rufus zijn hand uit de naaldenhoop steekt. Captain Bozo bevrijdt Rufus en neemt hem mee op zijn kabelboot. Hij vraagt of Deponia nu gered is. Op deze vraag toon je de data cassette en zegt dat het niet langer in jou handen ligt. Hier eindigt het avontuur.


Het tweede deel is al aangekondigd voor 9 Oktober 2012: "Chaos auf Deponia".

 

Einde

 

ę Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

Forum NL
Henk

Free Web Hosting