03-03-2008

Agon 4 - The Lost Sword of Toledo

Professor Samuel Hunt van het British Museum heeft er altijd van gedroomd een bezoek aan de Spaanse stad Toledo te brengen. Nu zijn wens uitkomt, reist hij echter met gemengde gevoelens naar de historische stad.

Hoewel hij enkel positieve verhalen over Toledo heeft gehoord, heeft hij het gevoel dat zijn veiligheid in het geding is. Het is alsof een ongrijpbaar kwaad hem omringt.

Ach, misschien heeft hij gewoon te veel mysterieuze manuscripten gelezen. Het lijkt soms wel of hij tijdens zijn zoektocht naar vergeten bordspellen van een historicus in een ware detective is veranderd!

Help de beroemde professor met het doorzoeken van Toledo en achterhaal de geheimen achter een mysterieus zwaard.

Verplaats je door smalle stegen en steek middeleeuwse pleinen over terwijl jij je afvraagt wat er achter de bedrieglijke rust verscholen gaat.

Welke kwaadaardige activiteiten spelen zich achter de schermen af en welke uitdagingen staan de professor nog te wachten?

 Los uiteenlopende puzzels op terwijl je ontdekt dat de reis van de professor onderdeel van iets veel groters uitmaakt.

Wat is zijn werkelijke rol in het geheel? Alleen als jij je niet zomaar uit het veld laat slaan, zal het je lukken de spannende missie van de professor te voltooien!
 

Professor Samuel Hunt komt aan in de schilderachtige Spaanse stad, Toledo. Smalle straten, pleinen met een atmosfeer uit de middeneeuwen, stilte en rust straalt over de stad.

Of niet: een jonge man vroeger bekend voor zijn eerlijkheid is onlangs gevangen genomen voor het stelen van waardevolle schatten en nu zijn van sommige families hun oude wonden opnieuw geopend.

Familie wraak? Zwarte magie? De verloren kans? De oneerlijke intrige? Het zal moeilijk worden voor de professor om dat allemaal uit te zoeken omdat de meeste personen hun geheimen mee het graf ingenomen hebben.

Nochtans, wordt de Professor gedwongen deel te nemen aan deze verwarde situatie aan bedrog en dreigementen als hij zijn doel wil bereiken.

Ook zal hij de naam zuiveren van iemand die verdacht wordt van het stelen van de schatten.

Een geheimzinnige muziekdoos, een metalen kerkdeur die voor honderd jaren niet geopend is, een onafgewerkt schilderij en sommige vreemde brieven zijn de dingen die hij tegenkomt en natuurlijk het vinden van het vierde manuscript  - de John Gillam Codex.

Maar zal het Verloren Zwaard van Toledo gevonden worden?
De oorsprong van de Toledo zwaarden komt van de eeuwenoude Spaanse douane. Meer dan 2.000 jaren geleden, in de 5de eeuw B.C. , smeedden Iberiër zwaardsmidsen al vervalste Toledo zwaarden, toen beter bekent als falcata.

Deze zwaarden hadden een ijzeren lemmet met een speciaal ontwerp erin gesmeed om het zwaard te scherpen.

 

Vorige hoofdstukken van Agon - 1 t/m 3

Website

Engelstalige  Demo Agon 4 - The Lost Sword of Toledo (347 MB) 

 

Plaza de la Mancha

Praat met de kraamverkoper. Ga achter verder door en op de stadskaart naar de woning van Palencia.

 

Diez Palencia

Praat met Carmen - Krijg de sleutel van de kunstschilderkamer. Na het lange gesprek open je rechts de deur van de schilderskamer met de sleutel. In de boekenkasten zijn enkele boeken te lezen. In de plankenkast achter tegen de muur liggen enkele muziekbladen. De 3 schilderijen, achter de schildersezel kan je verschuiven. Open de bovenste linker la van het bureau en pak de opwindsleutel. Onderzoek het klepbureau. Lees de brief op het Chinees sigarenkistje. Het sigarenkistje kan je draaien. Rondom het sigarenkistje zijn knoppen. Draai nog niet aan de knoppen. Lees het dikke boek van de trompetleraar. Op het linker nachtkastje staat een muziekdoos. Open de deksel van de muziekdoos. Plaats de opwindsleutel in het gat en draai aan de sleutel. Klik op de danseres en pak de brief die eruit valt. Om de danseres zijn 8 draaiknoppen met letters. Om een geheim vakje te openen moet je via de letterknoppen een naam vormen. Luister goed naar het melodietje van de muziekdoos. Praat weer met Carmen. Geef de brief uit de muziekdoos aan Carmen. Verlaat de binnenplaats door de poort en Carmen biedt je een biscuit aan. Pak een biscuit uit het mandje op het vijvertje. Verlaat de binnenplaats en ga naar het plein.

 

Plaza de la Mancha
Praat met gitaarspeler, Domingo. Geef hem een biscuit. Hij speelt 3 melodietjes. Eén melodietje klinkt hetzelfde als van de muziekdoos. Is het melodietje er niet bij, haal dan een nieuwe biscuit, praat met Domingo, geef hem de biscuit en hij speelt 3 andere melodietjes. Doe dit tot je het melodietje uit de muziekdoos gehoord hebt. Bij de derde reeks van 3 melodietjes zal het erbij zitten - El Nenufar. Ga op de stadskaart naar het huis van Candelas.

 

Candalas

Praat meerdere malen met Isabel. Bekijk de foto, rechts van de voordeur. De foto toont een tegel met daarop het huisnummer en daaronder een symbool.

 

Diez Palencia

Praat met Carmen en ga terug naar de schilderskamer. Lees nogmaals het muziekblad met de Spaanse melodietjes, uit de plankenkast tegen de achtermuur. Blader naar het El Nenufar melodietje. Noteer wie het melodietje geschreven heeft  - A.Lozano Op.28. Kijk weer in het boek van de trompetleraar op het klepbureau. Zoek naar Lozano - Op.28. Ga met de pijlcursor over het boek om het beter te kunnen lezen. Noteer het klasse Romeinse cijfer,  rechtsboven op de bladzijde : Lozano Op.28 = Clase VI. Nu we dit allemaal weten kunnen we de muziekdoos openen. Het muziekdoosje heeft 8 draai letterknoppen. De knoppen zijn genummerd met een Romeinscijfer naast de knop. Start met knop I. Draai de knop naar een letter en vorm de naam:

L O Z A N O V I (VI = Romeinscijfer). Druk onder op het metalen slotje. De muziekdoos opent. Klik op het blauwe zakje en je vindt een brief en medaillon. Je geeft de brief aan Carmen.  Ga naar het plein en kom hier terug.

 

Carmen zit nu huilend op de bank. Praat met haar. Ze geeft je een Brief. Lees de lange brief. Zie de zonafbeelding en lees over de oprichting van de "secret society - Different sun" (het was precies veertien jaar geleden vóór Pasen opgericht). Onderzoek weer de muziekdoos in de schilderskamer. Een andere reeks wijzerplaten knoppen. Nu is de code een datum om het tweede geheime vakje te openen. Praat weer met Carmen. Ze zal je over de dood van haar vader vertellen, haar geboorte datum en over de donkere kamer. Ze geeft je de sleutel van de donkere kamer. Ga naar het politiebureau.

 

Policia Local

Praat met politieagent Reoyos. Zonder toestemming van Lord Alonso mag je niet met Francisco praten. Zie de maankalender van 1903 tegen de muur.

 

Plaza de la Mancha

Zie ook op het plein de tegels met een huisnummer en symbool. Ga op het plein naar de rechterzijde en rechts naar de tuinpoort van het Garcia de la Rica palace. Trek aan de bel en praat met butler, Hugo. Hij zal je helpen als je zijn waardevolle postzegel verkoopt aan Arriaga en hij zal dan daarvoor een toestemmingsbrief geven om met de smid Francisco te mogen spreken. Ga naar de antiekwinkel.

 

Arriaga
Praat met Arriaga. Hij is onder de indruk van de Engelse professor en laat doorschemeren dat hij sommige illegale goederen verkoopt voor de juiste prijs. Verkoop de postzegel aan Arriaga voor 1600 peseta's.

 

Plaza de la Mancha

Ga naar de paleistuin door de geopende poort. Ga naar Hugo in het paviljoen. Praat met Hugo.en geef hem 1500 peseta's - je houdt 100 peseta's in je inventaris. Hij zal je de toestemmingsbrief geven en een wijnboek.

 

Policia Local
Geef de toestemmingbrief aan Reoyos. Ga rechts naar de cellen en praat met  Francisco. Francisco heeft papier en potlood nodig om een bericht aan zijn moeder te schrijven. Ga naar Reoyos en vraag om papier en potlood. Hij rookt graag sigaren.

Er zijn twee manieren om een sigaar te kunnen krijgen.

 1. Ga naar Hugo in de paleistuin en vraag een sigaar. Wanneer hij weggaat lees je zijn brief aan zijn broer, die op de bank ligt. Ga naar de tuinpoort en Hugo zal je een sigaar geven.

 2. Ga naar de schilderskamer en bekijk het Chinees sigarenkistje in het bureau. Draai alle knoppen naar rechts. Draai je aan een knop dan draait er een andere of meerdere knoppen mee die met elkaar in verbinding staan. Als je nog niet aan de knoppen geweest bent, draai je alleen aan de eerste 2 knoppen aan de rechterzijde en pak een sigaar.

Ga naar het politiebureau en geef de sigaar aan Reoyos. Pak dan papier en  potlood van het bureau.

Bekijk ook de 2 foto's met de huisnummertegels en symbool. Geef papier en potlood aan Francisco.

Lees de brief van Francisco, die hij aan zijn moeder schrijft.

 

Candelas
Praat met Isabel en geef haar de brief van Franciscos. Isabel geeft je nu toestemming om boven de kamer van Franciscos te betreden. Ga naar boven en ga de kamer aan de linkerzijde binnen. Ga naar het open venster. Van hieruit kan je de bovenkamer van de antiekwinkel van Arriaga zien, maar hij heeft zijn rolluik naar beneden getrokken, zodat je niet naar binnen kan kijken. Op het bureau bekijk je alle foto's in de fotoalbum. Hier zie je vele huisnummers met een symbool eronder. Lees het horoscoopboek op het nachtkastje. Lees ook de bladzijde van de eeuwkalender van 1801-1900 (Perpetual kalender). Je kan uitrekenen welke datum op welke dag valt - BV 15 Maart in 1848 viel op een Woensdag.

Diez Palencia

Praat met Carmen. Vraag of je de medaille voor een tijdje mag lenen. Ze zegt dat Vader Perez je ontmoeten wil. Ga naar de kerk.
 

Iglesia San Pedro
Praat met priester Perez. Hij vertelt hoe je de nauwkeurige tijd van Pasen kan berekenen. Ga rechts naar de metalendeur en onderzoek het sleutelgat. Perez zal er iets over zeggen.

 

Arriaga
Praat met Arriaga en toon hem het medaillon. Hij zal nu denken dat je een mogelijke koper bent. Volg hem door het gordijn achter de toonbank. Zie een foto op het lage tafeltje en zie het huisnummer. Ga naar boven en ga de kamer binnen. Bekijk wat spullen en Arriaga zal becommentariëren wat je onderzoekt. Ga naar het venster en probeer het rolluik te openen - Arriaga zegt dat het gesloten moeten blijven. Draai je om en bekijk het zwaard in close-up. Praat weer met Arriaga.

Diez Palencia

Ga naar de schilderkamer en ga naar de muziekdoos. Draai de tweede code in de muziekdoos. Pasen valt op de eerste zondag na volle maan volgens de Spring Equinox (lente/gelijke duur van dag en nacht)  Meestal valt dat tussen 22 Maart en 15 april. Met de maankalender van het politiebureau, wijnboek en eeuwkalender kunnen we de nauwkeurige datum van de vorige Pasen berekenen. Lees in het wijnboek op pagina 12 dat de eerste volle maan na Spring Equinox van het laatste jaar op 23 Maart was. De eerste zondag na 23 Maart is 30 Maart. Pasen viel dus op 30 Maart, 1903 van het laatste jaar. De oprichting van de "secret society" was 14 jaar geleden, zodat de datum die we dan krijgen 30 Maart 1889 is. Uit de eeuwkalender in de kamer van Francisco kunnen we bepalen dat deze dag een Zaterdag was.

 

Gebruik deze code in de muziekdoos: 1889 MAR 30 SAT.


Klik op het slot, pak het notitieboekje en een sleutel. Lees het notitieboekje over informatie hoe je foto's ontwikkelt en zie de geheime symbolen in de hoeken van de pagina's. Open de donkere kamer met de sleutel van Carmen. Pak in de donkere kamer het luciferdoosje van de werktafel. Draai naar de lamp, die op de plankenkast, links van de deur staat. Gebruik een lucifer op de lamp en krijg roodlicht. Ga naar de werktafel. Pak de fotocamera, lens kapje en lege fotocassette. Pak uit het kastje boven de werktafel een negatiefglas en fotopapier. Pak rechts van de werktafel de lege olielamp. Lees de instructies op het muuraffiche. Ga naar de plankenkast en doof de rode lamp. Combineer het negatiefglas met de fotocassette (dit kan slechts in volledige duisternis worden gedaan). Zet het rode licht weer aan. Praat buiten weer met Carmen.


Candelas
Praat met Isabel en ga daarna boven naar de kamer van Francisco. Ga naar het open venster en zie dat het rolluik in de winkel van Arriaga nog steeds omlaag is. Plaats de fotocamera op het vensterbank. Zie een vaag beeld door het glas. Klik op de voorzijde van de fotocamera en pas de scherpte van het beeld aan, door de harmonica in de langste positie in te stellen - klik op het eerste gaatje aan de voorkant. Het beeld is nu scherp als je door het glas kijkt. Pak de vishengel, in de hoek naast het bureau. Gebruik de hengel op het rolluik van het venster van Arriaga. Pak de speelgoed driewieler van de plank, links van de deur en hang de driewieler boven aan de haak van het raamkozijn. Pak het eind van de vislijn van het vensterbank en maak het aan de driewieler vast. Pak de spiegel van het kleine tafeltje aan de rechterzijde van het venster en plaats het op het vensterbank. Pas de hoek aan tot er genoeg licht op het venster van Arriaga glanst. Kijk door het glas en je zegt dat het nu werkt. Plaats het lens kapje op de voorzijde van de fotocamera en maak het andere eind van de vislijn vast op de lens. Gebruik de fotocassette met negatiefglas uit je inventaris op het glas om het te laden en klik dan rechtsboven op de hoek van de fotocassette om het eruit te schuiven. Nu is het klaar om een foto te nemen.

 

Arriaga

Praat met Arriaga over het zwaard. Volg Arriaga naar boven en overtuig Arriaga om het rolluik te openen zodat je het zwaard in het daglicht kan zien.

Ga naar het venster en open het rolluik. Praat weer met Arriaga en verlaat dan de winkel.

Candelas
Praat met Isabel en ga dan naar de kamer van Francisco. Ga naar de camera. Gebruik het geslepen glas uit de inventaris op de achterkant van de camera. Je hebt nu het negatiefglas in de inventaris.

Diez Palencia
Ga naar de muziekdoos in de schilderskamer. Het volgende raadsel is een citaat uit de bijbel. Onderzoek de schilderijen op de vloer, in de linkerhoek.

Het zijn drie verschillende schilderijen van dezelfde schilder. Lees het boek van Gr Greco, op de bovenste plank van de dubbele boekenkast (linkerzijde). Blader door het boek en zie het schilderij, "The fifth seal" (zelfde onafgemaakte schilderij dat op de vloer staat). Praat op de binnenplaats met Carmen. Ze stelt voor om met Vader Perez over Bijbelse citaten te praten.

Iglesia San Pedro
Praat met de priester en hij geeft je een kleine bijbel. De bladzijdes hebben een gekleurde boekenlegger.

Diez Palencia

 

Ga naar de muziekdoos. Open en lees de bijbel in de inventaris. Blader naar bladzijde 712.

Lees de revelatie lezing paragraaf 06.09, die verwijst naar "the fifth seal".

Draai de wijzerplaten van de muziekdoos naar REV 06 09

Klik op het slot om het te openen. Pak de vreemde sleutel en een andere brief voor Carmen.

Ga naar de  donkere kamer. Zie tegenover je, in de muurkast op de bovenste plank een oliekruik.

Vul de lantaarn uit je inventaris met olie. Draai naar links en zie een kleed op de vloer in de hoek.

Til het kleed omhoog om een trapdeur te ontdekken. Klik op het slot.

Open het hangslot met de hangslotsleutel uit de inventaris.


Rioollabyrint

Ga onder naar het labyrint van het rioleringssysteem. Save het spel voor de zekerheid, mocht je verkeerd lopen.

Je gebruikt automatische het licht van de lantaarn. Om door het labyrint te lopen, moet je de opeenvolging van de tekens in het schildersnotitieboekje volgen. V = Vooruit, L = Links, R = Rechts.

 • Draai naar L, 3xV, Draai naar R, 2xV, Draai naar R en bekijk de tegel op de muur - Schild met zwaard.

 • Draai naar L, V, Draai naar R, V en bekijk de tegel op de muur - Paard.

 • Draai naar L, V, Scène dat je komt bij een muurladder. Klim op de ladder en zie een binnenplaats. Klim terug naar beneden.

 • Pak links van de ladder een foto van de grond. Zie het huisnummer en symbool op de foto.

 • Draai rechts naar de gesloten poort. Draai R, V, Draai L en zie de tegel op de muur - Zon.

 • Draai naar R, 3xV, Draai R en zie de tegel op de muur - Aap.

 • Draai 2x naar R,V, Draai R en zie de tegel op de muur - Cirkels.

 • Draai 2x naar R,V, Draai naar R, V en zie de tegel op de muur - Hand.

 • Draai naar L, V, Draai naar R en zie de tegel op de muur - Fotolijst.

 • Draai naar L, V, Draai naar L, V, Draai naar R, V, Draai naar R, V, Draai naar L, V en zie de tegel op de muur - Roos.

 • Draai naar R, V, ga door het gat in de muur  en je komt in de geheime kelder.

Geheime Kelder
Je hebt nu het labyrint voltooid. Op de kaart is nu een hotspot van het riool, zodat je er niet meer door hoeft te navigeren. Doorzoek en onderzoek alles in de kelder. Zie rechts een foto met een huisnummer. Ga naar het kleine tafeltje, naast de boekenplank. Til het boek op en pak een andere vreemde sleutel. Lees het boek en een perkament. Lees alles boeken in de boekenkast. Lees de rode tekst op de muur: 111412310 WK. Zie op de grond een gesloten langwerpige kist. Zie nog wat meer foto's met huisnummers en een boek. Verlaat de kelder door het gat in de muur en de kaart zal openen. Selecteer Diez Palencia en klim terug naar de donkere kamer. 

Diez Palencia
Pak de maatbekers bij de 3 spoelbakken en krijg in je inventaris maatbekers van: 10 oz, 1 oz en 1 gr. Rechts van de spoelbakken staat een watertank. Ga naar de plankenkast tegenover de deur en lees het boek over chemische producten. Op deze planken staan flessen met chemische producten:  developing solution, Na2S2O3 en Na2CO3, waarmee men foto's ontwikkeld. Nummer de spoelbakken van links naar rechts: 1 t/m 3.

 

Negatiefglas fixeren

 • Spoelbak 1 : Giet 40 oz water in de eerst spoelbak - Gebruik maatbeker 10 oz op de kraan van de watertank en ledig de beker in de spoelbak.

 • Doe dit dan daarna nog 3 x zodat er 40 oz water in de spoelbak komt.  Giet 10 oz developing solution erbij.

 • Spoelbak 2: 40 oz water + 10 oz Na2S2O3.

 • Spoelbak 3: 50 oz water + 5oz Na2CO3.

Doof het rode licht zodat de kamer nu donker is. Klik met de rechtermuis knop op de fotocassette om het te scheiden.

Krijg in de inventaris een lege fotocassette en een blootgesteld negatiefglas.

 • Leg het negatiefglas in de eerste spoelbak. Een klok wordt op het scherm getoond.

 • Pak het negatiefglas na 30 seconden uit de spoelbak.

 • Leg het in de tweede spoelbak.

 • Pak het negatiefglas na 30 seconden uit de spoelbak.

 • Leg het in de derde spoelbak.

 • Pak het negatiefglas na 60 seconden uit de spoelbak.

Doe het rode licht weer aan. Zet het natte glasnegatief in het droogrekje naast de derde spoelbak.

Ledig de spoelbakken door op de hendel naast de spoelbak te klikken.

Als je nog geen fotopapier gepakt hebt, pak je het nu uit het muurkastje.
 

Fotopapier Fixeren

 • Giet in één van de spoelbakken, 40 oz gedistilleerd water en 10oz AgNO3 (flessen op de plank boven de spoelbak).

 • Leg het fotopapier in de oplossing. Pak het fotopapier na 10 seconden uit de spoelbak en hang het aan de lijn om het te drogen.

 • Pak nu het gedroogde glasnegatief uit het droogrekje.

 • Pak de kopieframe van de stoel en combineer het met het ontwikkelde glasnegatief in de inventaris.

 • Pak nu het gedroogde fotopapier van de lijn en combineer het met de kopieframe.

 • Krijg dan in de inventaris een geladen kopieframe.

Ga buiten met Carmen praten. Vraag over de geheime kelder. Leg het geladen kopieframe op de vijverrand om de foto te belichten met zonlicht.

 

Iglesia San Pedro

In inventaris klik op een vreemde sleutel met de rechtermuis knop om het vergroot in het scherm te zien. Klik de andere vreemde sleutel op deze sleutel. Klik de tandwielpictogram op de sleutel om ze te combineren en krijg dan een dubbele sleutel. Bekijk het slot van de metalendeur in close-up. Probeer met de dubbele sleutel de deur te openen, maar dat zal niet gaan terwijl priester Perez hier is.

Diez Palencia
Pak het kopieframe van de vijverrand. In inventaris: rechtermuis klik op de kopieframe om de zonbelichte foto uit het frame te verwijderen.

Ga naar de donkere kamer. Ledig eerst alle spoelbakken als je dat nog niet gedaan hebt. 
 

Foto ontwikkelen

 • 60 oz water in de eerste spoelbak.

 • 40 oz water + 1 oz AuCl3 + 1gr NH4CNS in de tweede spoelbak.

 • 40 oz water + 10 oz Na2CO3 in de derde spoelbak.

 • Leg de foto in de eerste spoelbak. Pak de foto na 20 seconden uit de spoelbak. 

 • Leg de foto in de tweede spoelbak. Pak de foto na 80 seconden uit de spoelbak. 

 • Leg de foto in de derde spoelbak. Pak de foto na 80 seconden uit de spoelbak. 

 • Klik op de hendels om de spoelbakken te ledigen. 

 • 60 oz water in een spoelbak. Leg de foto in het water.

 • Pak de foto na 60 seconden uit de spoelbak en hang de foto aan de lijn om het te drogen.

 • Verlaat de donkere kamer en ga terug. Pak dan de gedroogde foto van de lijn. 

 • Geef de foto aan Carmen.

Plaza de la Mancha
Praat met Domingo. Vraag of hij het politiebureau wil bellen en tegen de agent wil zeggen, dat je Vader Perez wil spreken omdat je een belangrijk bericht voor hem heeft. Geef Domingo 100 peseta's.

Iglesia San Pedro
Praat met Vader Perez. Scène van Reoyos die binnenkomt en tegen Perez zegt dat er een dringend telefoongesprek voor hem is. Perez gaat met Reoyos mee. Je kunt nu de kerktoren ingaan. Gebruik de dubbele sleutel in het slot van de grote metalendeur, draai aan de sleutel en open de deur.

Kerktoren

Ga naar de kleine tafel in de hoek. Pak de sleutel en een brief van Carlos. Ga naar de caleidoscoop bij het venster. De 6 cilinders in de caleidoscoop hebben een genummerde volgorde. Gebruik het WK nummer van de muur in de geheime kelder 111412310 samen met de huisnummertegels. Als je alle huisnummers genoteerd hebt die je tegengekomen bent gaat de nummering van 1 t/m 19.  Om te weten te komen welke huisnummers je moet gebruiken uit het getal 111412310 zie je in de genoteerde huisnummers dat er geen huisnummer 0 is en geen in de 20 of 30. De 2 huisnummers op het einde moeten dus 3 en 10 zijn. Blijft over 111412. Als je dit uitgepuzzeld hebt kom je op 1-11-4-12-3-10.

 • 1:   Plaza de la Mancha - hoek van de straat.

 • 11: Fotoalbum in de kamer van Francisco.

 • 4:   Fotoalbum in de kamer van Francisco.

 • 12: Geheime kelder.

 • 3:   Plaza de la Mancha - paleis.

 • 10: Schilderskamer - boven het bureau.

Let wel op dat je een paar dubbele huisnummers gezien hebt: 1, 3, 11 en 14. Kijk door de caleidoscoop. Draai met de cursorpijl de cilinder naar het bijbehoorde patroon symbool (onder de huisnummers) - sommige kleuren kunnen niet kloppen maar het patroon wel. Heb je de juiste patroon van huisnummer 1, ga je uit de close-up. Draai aan de knop om de cilinder een slag te draaien en kijk weer door de caleidoscoop om het volgende patroon van huisnummer 11 in te stellen. Doe dit ook zo met de andere patronen.  Wanneer de juiste patronen in de cilinders geplaatst worden, zal de caleidoscoop openen en krijg de vierde codexpagina. Als je nog zin hebt kan je nog wat boeken lezen die je in de kerktoren vindt.

 

     

 

 

Diez Palencia
Ga naar het rioleringssysteem via de donker kamer. Draai in het riool naar links, stap voorwaarts om de kaart te openen en ga naar de geheime kelder.

Secret Cellar
Ga naar de gesloten langwerpige kist op de vloer. Gebruik de sleutel die je in de kerktoren gevonden hebt, om de kist te openen. Pak het originele zwaard. Verlaat de kelder door het gat in de muur en de kaart zal openen. Selecteer Diez Palencia en klim terug naar de donkere kamer.

Candelas
Praat met Isabel en vraag over Francesco, Arriaga en het Alquerque gameboard. Ze geeft je de sleutel van de smederij.

Ga naar de nieuwe plaats op de kaart: Candelas II - smederij onder het huis van Candelas.

Candelas II
Pak de koevoet van de plank, links van de oven. Je kan ook ander gereedschap pakken, maar die heb je nog niet nodig.

Diez Palencia
Ga naar het rioleringssysteem en ga op de kaart naar de uitgang.

Exit
Onderzoek de gesloten poort en zie achter de poort een Ruby ring. Gebruik de koevoet om de Ruby ring te bereiken en te pakken. 
Klim via de ladder omhoog. Gebruik de koevoet op de riooldeksel om het te openen en klim door het mangat.
 

Arriaga
Bekijk de papegaai. Open de deur en ga de winkel van Arriaga binnen. Ga door het gordijn naar de winkel en zie drie kommen vogelzaad op de toonbank. Pak een handvol vogelzaad van de omgevallen kom. Ga naar de kast achter de toonbank en bekijk het schaakbord op de vloer. De paardschaakstukken liggen er niet bij. Bekijk dan het schaakbord in de kast. Pak het ivoren paardschaakstuk. Verlaat de winkel door de achterdeur. Geef het vogelzaad aan de papegaai. De papegaai vertelt je de danspassen van de Weense wals: voorwaarts - links - voorwaarts - rechts - rechts - links - voorwaarts - voorwaarts - rechts - rechts - voorwaarts - links - links - rechts - links. Ga terug naar het rioleringssysteem via het mangat. Probeer het schaakpaard in het sleutelgat van de gesloten poort te gebruiken. Het past, maar het heeft geen handvat om het te draaien. Draai naar rechts en voorwaarts naar de kaart.

Diez Palencia
Donkere kamer.

 

Candelas II

Pak in de smederij het mes van de grote werktafel. Onderzoek de mal (gietvorm) op de werktafel - je zegt iets over klei.

Pak links van de oven, de handschoenen van de plank. Pak een metalen onvolledige sleutel van de haak tegen de muur.

 

Plaza de la Mancha
Ga naar de pottenbakkerkraam in de steeg en vraag hem om wat klei. Geef inruil voor het klei de Ruby ring en pak het klei.

Ga naar het plein en pak van de nu lege bank de krant.

Candelas II
Combineer het mes met het klei in de inventaris om een klei baksteen te krijgen. Leg de klei baksteen in de mal op de werktafel. Leg dan het paard schaakstuk in het klei van de linker mal. Sluit de mal om een afdruk van het paard te maken. Open de mal en pak het paard terug. Gebruik het mes in de linker mal om een opening te snijden. Leg dan de onvolledige sleutel in het klei van de linker mal. Sluit de mal en pak de mal. Ga naar de smeedoven, pak wat brandhout aan de linkerzijde van de oven en leg het in de oven. Leg de krant in de oven en steek het aan met een lucifer. Gebruik de blaasbalg drie keer om het vuur op te stoken. Leg de mal op het rooster. Stap weg van de oven, ga terug, gebruik de handschoenen op de mal, om het naar de zijkant te schuiven. Pak rechts de smeltpot van de boomstronk, zet het in de oven en gebruik de blaasbalg weer 3x. Stap weg van de oven en ga terug. Pak met de handschoenen de smeltpot uit de oven. Gebruik de smeltpot op de mal (de smeltpot wordt automatisch teruggezet op de boomstronk). Pak de mal uit de oven en plaats de mal op het aambeeld. Gebruik het mes op de mal, om de mal te openen. Pak het sleutelschaakstuk uit de mal.

Diez Palencia
Donkere kamer: Ga naar het rioleringssysteem en open de kaart.
 

Exit
Gebruik het sleutelschaakstuk op de gesloten poort. Ga het andere labyrint in en gebruik de danspassen, die de papegaai gegeven heeft. Als je het labyrint in komt heb je al de eerst voorwaartse stap genomen, dus ga links verder. Lees je links of rechts, draai je naar links of rechts en ga die tunnel door.
 

links - voorwaarts - rechts - rechts - links - voorwaarts - voorwaarts - rechts - rechts - voorwaarts - links - links - rechts - links
 

Kamer

 

Op het einde van de labyrint neem je de trap omhoog en klik op de deur. Scène. Arriaga is hier en sluit je op in een kamer. Ga naar de kast en pak uit de zak het Alquerque bord. Bovenop de kast staat een krat. Klik op de krat, maar het is te hoog om de krat te bereiken. Til één van de vaten op en zie een transparante vatpictogrammen op de vloer waarop je de vaten kunt plaatsen. Verplaats zo de twee vaten naar de kast en zet ze voor de kast. Zet dan het gesloten kratje op het voorste vat. Zet de stoel links van het tweede vat en je zegt dat je erop kan klimmen. Klim dan naar boven door de cursorpijl bovenop de kast te klikken. Pak uit de open krat het touw. Zie een ketting met haak hangen. Pak de krat en zet de krat beneden op de vloer. Onder de krat lag een spade blad en kapotte steel. Klim dus weer bovenop de kast en pak het spade blad en kapotte steel. Onderzoek de lift. Zie het bord met het maximale gewicht dat de lift kan dragen. Plaats de kleine spade steel in de lifttandwiel. Stap in de lift.  Maak de rem los en klik op het tandwiel om met de lift te dalen.

 


Lagere kamer
Stap uit de lift, ga naar de linkerzijde en pak de lange steel die tegen de muur staat. Pak het lege vat (met het gat) en zet het in de lift.

Klik op het tandwiel om samen met het vat terug naar boven te gaan. 

Kamer
Zet het vat uit de lift. Klim weer op de vaten voor de kast en gebruik de lange steel op de hangende ketting. De ketting is nu in de inventaris. In inventaris combineer de lange steel met het spade blad. Je hebt nu een goede spade. Til de gesloten krat van het vat en zet het terzijde. Til één van de vaten op en zet het voor de plankenkast. Til het andere vat op en zet het vat bij het andere vat voor de plankenkast met een ruimte er tussen. Pak de lat, rechts van de plankenkast en leg de plank op de twee vaten. Til nu het lege vat met het gat op en zet het op de plank (dichtbij de plankenkast). Til de gesloten krat op en zet het op de plank, naast het lege vat. Zet de stoel aan de zijkant van het andere vat. Klik bovenop de plankenkast om erop te klimmen. Controleer hierboven de ventilatieschacht. Gebruik de ketting op het tralierooster om het eraan te hangen. Ga weer met de lift naar beneden.


Lagere kamer
Plaats het lege vat dichtbij het modder. Gebruik de spade op het modder en vul het vat met 4 scheppen modder - als je meer gebruikt in het vat zal het maximale gewicht dat de lift kan dragen overschrijden.  Zet het vat in de lift en ga naar boven.

Kamer

 

Zet het halve volle vat uit de lift. Zet de open lege krat in de lift en ga terug naar beneden. Vul de krat met modder. Zet de krat in de lift. Ga naar boven en ledig de krat in het half volle vat. Herhaal deze procedure nogmaals om het vat vol te krijgen. Vul de krat dan weer met modder en zet het boven uit de lift. Zet het volle vat in de lift en zet de volle krat bovenop het volle vat in de lift. Pak het uiteinde van de hangende ketting naast de plankenkast en maak het aan het ijzertraliewerk van de lift vast. Ga voor de lift staan en maak de rem van de lift los met je spade. Pak dan de haak van de vloer. Combineer de haak met het touw in de inventaris. Klim op de plankenkast. Gebruik het touw met haak op de ventilatiebuis, klik op het touw en je klimt door de ventilatieschacht, boven naar de smederij.


Candelas II
Isabel is hier en je geeft haar het alquerque bord. Verlaat de smederij.

Candelas
Praat met Francisco en je geeft hem het originele zwaard - hij is niet meer schuldig. Het verkregen zwaard en de medaille zijn samen de waarde van het huis van Diez Palencia en zo wordt de jongste eveneens gered van het gedwongen huwelijk.
 

Lees de spelregels van het alquerque bordspel en speel alquerque tegen Francisco.

Als je het spel wint, zal Francisco je een ander granietsteen van het zwarte standbeeld overhandigen.

Als je verliest zal Francisco je uitnodigen om opnieuw het spel te spelen tot je wint.

Als je in het menu het spel op gemakkelijk zet heb je eerder kans om te winnen :)

 

Alquerque is een bordspel dat vooral in Spanje veel gespeeld wordt. Het spel geldt als een voorloper van dammen. Twee spelers hebben beiden de beschikking over twaalf speelstukken, de een de witte, de ander de zwarte stukken. De spelers zetten om de beurt.

Het doel is om als eerste alle stukken van de tegenstander te slaan.

Eerste mogelijke stappen

C4 naar C3
C1 naar C3 (sla een zwarte pion)
C3 naar A3 (sla een zwarte pion)
B5 naar B4
A5 naar B5
B5 naar C5
D3 naar B3 (sla een zwarte pion)

 • Een stuk mag naar elk aangrenzend punt (kruising van verschillende lijnen) op het speelbord worden verplaatst.
 • Als een stuk, via een lijn, over een vijandelijk stuk naar een leeg punt kan worden gezet, dan wordt dat vijandelijke stuk geslagen. Het geslagen stuk wordt uit het spel genomen, en kan niet terug worden geplaatst.
 • Wanneer een vijandelijk stuk kan worden geslagen, maar dit wordt verzuimd, dan wordt het stuk waarmee geslagen had kunnen worden uit het spel gehaald, en als geslagen beschouwd (deze regel geldt niet in het bordspel van Agon)
 • Wanneer er een stuk is geslagen, kan er verder worden gesprongen. Hierbij mag van richting worden veranderd.

Einde 

Volgend hoofdstuk: Peking in tale of the 4 Dragons ???

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum

Henk

Free Web Hosting